Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyprowadzenie wentylacji kanalizacji

Recommended Posts

Chcesz hodować grzyba na strychu? Parufuma kanalizacyjna zawiera duużo wilgoci i całe mikrozoo zwane drobnoustrojami, zaspałeś na tych lekcjach w szkole? Obowiązkowo na zewnątrz budynku, nad dach jest najlepiej. Przy mrozach na kominku potrafią urosnąć niewielkie sopelki, więc lepiej niech kapie na dach a nie na elewację.
  • Like 1

konrad_gom napisał:
A jeśli z wyjściem ponad dach jest ciężko to sam zawór napowietrzający wchodzi w grę? W projekcie mam 3 wentylacje kanalizacji.

Jeśli jest to poddasze typu 'stara kamienica' gdzie wiatr sobie hula bo tylko dachówki na więźbie leżą, to bym dał zawór. W innych przypadkach tylko ponad dach, chyba że ktoś adrenalinę lubi :D

To jakiś...blok, że ma trzy piony nad dach ?

Ja mam jeden kanał odpowietrzający 160mm. w domu z poddaszem i na strychu do niego włożony "grzybek" z zaworem zwrotnym. Na strychu nic nie śmierdzi, ale żeby być uczciwym, to CZASAMI czuć coś w dolnej łazience spod prysznica (szczególnie po deszczu). Nie wiem, czy ma to związek z odpowietrzeniem, natomiast występuje dosyć rzadko.

Pytajnick napisał:
Jeśli jest to poddasze typu 'stara kamienica' gdzie wiatr sobie hula bo tylko dachówki na więźbie leżą, to bym dał zawór. W innych przypadkach tylko ponad dach, chyba że ktoś adrenalinę lubi :D

To jakiś...blok, że ma trzy piony nad dach ?

Proszę w takim razie o poradę. Mam rozumieć, że KI, KII i KIII to piony kanalizacyjne. KI i KIII mają na pewno iść ponad dach, bo na piętrze nie mają gdzie iść (nie ma łazienki ani kuchni nad nimi). KII idzie do łazienki na piętrze, ale w tym miejscu chyba też trzeba zrobić wentylację i wypuścić ponad dach?IMG_20200330_232129.jpgIMG_20200330_232156.jpg

Wentylacja kanalizacji powinna wychodzić na zewnątrz. Ja na 230 m2 zrobiłem jedną i całkowicie ona wystarcza. Fakt, że mam jeden pion, ale w projekcie też miałem dwie wentylację wychodzące na dach. Uznaliśmy jednak, że nie ma takiej potrzeby i to się u mnie sprawdziło.

Gdyby nawet coś było nie tak, zawsze możesz dać zawór napowietrzający.

• 1 year później...