Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 60 m2 na poddaszu - wentylacja wywiewna czy rekuperacja ?

Recommended Posts

Mam problem z wentylacją w mieszkaniu na poddaszu, mieszkanie ma powierzchnię podłogi 60 m2 i skosy. W tym roku wspólnota będzie remontowała dach ( naprawa obróbek blacharskich ) i przy okazji chciałbym poprawić wentylację. W tym roku problem jest szczególnie widoczny z racji małej różnicy temperatur i co zatem idzie złej pracy wentylacji grawitacyjnej.

W tym momencie w każdym oknie jest nawiewnik, w pionie w łazience wentylatorek, w kuchni 1 pion z wyciągiem a 2 z zakończony kominkiem obrotowym. Niestety ten system nie dział.

Zastanawiam się nad 2 opcjami :

- wspomagam wyciąg, nie ma problemu ze skroplinami i wymianą filtrów jak w rekuperacji

- rekuperacja, czy jest jakiś mały rekuperator godny polecenia ?

W mieszkani w części jest sufit podwieszany, nad częścią środkową strop betonowy i tam ewentualnie chciałbym umieścić urządzenie. Myślałem o konkretnym remoncie i zrobieniu antresoli z dodatkową powierzchnią.

ae5a42ff10f6f294med.jpg

nie ma co iść w półśrodki, najlepiej wykonać rekuperacje i dobrać mały rekuperator https://izzifast.pl/rekuperatory - o min, wydajności 60 m3/h

3- y pkt nawiewne i 3-y wyciągowe - tania i zgrabna instalacja najlepiej w suficie podwieszanym poniżej izolacji ażeby mniejsze jak najmniejsze straty ciepła. Jak zastosuje Pan wymiennik ERV to nie ma problemu z przesuszonym powietrzem zimą, nie ma potrzeby podpinania rekuperatora pod kanalizację, można go np. w suficie zabudował lub garderobie.

nie ma co iść w półśrodki, najlepiej wykonać rekuperacje i dobrać mały rekuperator https://izzifast.pl/rekuperatory - o min, wydajności 60 m3/h

3- y pkt nawiewne i 3-y wyciągowe - tania i zgrabna instalacja najlepiej w suficie podwieszanym poniżej izolacji ażeby mniejsze jak najmniejsze straty ciepła. Jak zastosuje Pan wymiennik ERV to nie ma problemu z przesuszonym powietrzem zimą, nie ma potrzeby podpinania rekuperatora pod kanalizację, można go np. w suficie zabudował lub garderobie.

Teoretycznie ten rekuperator jest idealny w moim przypadku - podobno cichy, brak problemu ze skroplinami. Ma tylko wadę w postaci ceny - 6000 zł za samo urządzenie. Nie znalazłem nic na temat filtrów, czy w tym modelu ich nie ma ?

I jak rekuperacja ma się do istniejącej instalacji wentylacyjnej, wydaje mi się, że nie mogę w nią ingerować.

Filtry koło 50 pln za sztukę kosztują. Jak ma się rekuperację to wentylację zwykłą się likwiduje zaślepia, natomiast wentylacje grawitacyjną jedynie trzeba zostawić w kotłowni - tak gdzie mamy piec gazowy lub inne źródło ciepła.

W moim domu mam rekuperację, coś tam o niej wiem.

Wydaje mi się, że jak zrobię rekuperację w mieszkaniu to będzie samowolka. Lokator chyba nie może samodzielnie ingerować w instalację wentylacyjną ?

• 3 weeks później...
Lokator chyba nie może samodzielnie ingerować w instalację wentylacyjną ?

Lokator to niewiele może. Chyba nawet na remont musi mieć zgodę.

Natomiast właściciel nieruchomości może - czy to jest właściciel mieszkania czy całego budynku. Jeśli da się zamknąć instalację WM wewnątrz mieszkania (a teoretycznie da się), to wystarczy własność mieszkania. Jeśli natomiast ingerujemy w części wspólne budynku, to potrzebna zgoda współwłaścicieli tych części. Właściciele części wspólnych teoretycznie nie powinni robić problemu i wyrazić zgodę na inwestycję, aby podnieść standard budynku. Wtedy odpowiedni właściciel ma prawo dysponowania nieruchomością na cele budowlane i może zgłosić przebudowę.

Tyle teoria.

W praktyce zgłoś remont (większość ludzi w praktyce nawet nie zgłasza remontu) bez precyzowania co robisz i wykonaj WM w mieszkaniu wykorzystując istniejący kanał grawitacyjny jako wyrzutnię wentylacji.

PaRa - wilgoć zawsze wędruje w najzimniejsze miejsca. Czasami wystarczy dobra wentylacja a czasami oprócz niej trzeba poprawić ocieplenie.

Kiedyś kupiłem mieszkanie w kamienicy, zrobiłem remont i..w jednym tylko pokoju na ścianie wychodziła plama wilgoci, szczególnie jak się coś zimą gotowało. Cudowałem z wentylacją zastanawiając się, dlaczego tylko w tym pokoju a się okazało, że po drugiej stronie ściany sąsiedni przylegający budynek ma zimny korytarz. Wystarczyło 5cm dobrego(na więcej się nie zgodzili lokatorzy) styro a od wewnątrz regips i po problemie.