Czarny_Wodzu 27.03.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Witajcie moi mili. Przymierzam się do kupna projketu domu ogrzewanego gazem. Z tego co jednak się dowiedziałem od 2021 wejda w życie bardzo rygorystyczne normy energooszczędności nowo budowanych budynków. I tak, wartość współczynnika Ep ma byc poniżej 70 kWh/m2·rok. Widziałem różne symulacje w Internecie dla domów jednorodzinnych około 150m2 i Ep dla tych domów wychodziło grubo powyżej 90. Czy to znaczy, że w 2021 roku budowa domu ogrzewanego gazem mija się z celem? Nie dostanę pozwolenia na budowę ze względu na przekroczenie normy Ep? Jak Wy się na to zapatrujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 O jakiś konkretny dom pytasz?Wyciągnięcie EP 60 czy 70kWh/m2/r to żaden wyczyn przy gazie. A zawsze można przypudrować klimą, kozą czy kolektorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny_Wodzu 27.03.2020 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Tak: https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/Jupiter-xi,1065.html Kontaktowałem się z nimi, i powiedzieli że EP = 42 kWh/(m2rok) dla tego projektu. Tak więc, nie rozumiem skąd te wszystkie wyliczenia dla przykładowych domów w Internecie. A juz wpadłem w panikę dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2020 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Kominek zbija EP. Do tego obliczenia często są kreatywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts