Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymieniać ziemię na działce czy nasypać na to co jest ?

Recommended Posts

Witam, mam dom w SSZ, aktualnie robią się wewnątrz instalacje.

Grunt na działce mam jaki mam niestety, poprzedni właściciel trochę poziom działki podniósł nawożąc trudno powiedzieć co ale głównie mieszanina słabej ziemi z gruzem. Z wierzchu źle to nie wygląda i nawet trawa na tym rośnie :D ale kto tam nie kopał np. pod wodociąg to mówili że troche cegieł itp. Od tego co mam teraz do docelowego poziomu gruntu brakuje jakieś 30cm jak na moje oko. Tyle na ten moment mam wjazd do garażu i wejście do domu wyżej od poziomu gruntu. Będzie docelowo trochę kostki a reszta to ogród. Moje pytanie jest takie: czy zebrać teraz z tego co mam ile się da i nawieźć lepszej ziemi i dopiero podnieść poziom gruntu do planowanego czy z racji że i tak sporo muszę nawieźć to zostwić to co jest po prostu i nie ruszać tego co pod spodem?

Działka ma 11arów, każdego miejsca nie sprawdzałem ale łopatę wbić idzie bez problemu. Jest trochę nawiezionej lepszej ziemi którą był obsypywany fundament natomiast z racji budowy na ten moment jest też trochę mojego gruzu (połamane dachówki, resztki pustaków) zmiesznego z tą ziemią do obsypania.

Tak więc od strony wizualnej kiepsko to wygląda, stąd moje pytanie. Wszędzie inna ziemia, co pod spodem dokładnie nie wiadomo. Czy może wybrać te najgorsze miejsca chociaż ?

Ja bym zostawił jak jest. Nawet jakby Pan miał gliniastą glebę pod spodem to drzewa owocowe wyrosną.

Jedno co powinien Pan zrobić to poczekać, aż deszcze zagęszczą grunt. Może rok. Wtedy dopiero nanieść wyrównującą warstwę lepszej ziemi.

Edytowane przez DarekDawid

A jest sens żeby teraz koparką zebrać z całe dzialki to najgorsze co jest teraz na wierzchu ? Mieszanina wszystkiego co przewalało się przez budowę. Trochę piasku, trochę gruzu itp. Czy skoro trzeba to z nową ziemią i tak zmieszać to zostawić jak jest.

Kwestia kosztów, które jesteś w stanie ponieść.