Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydłużenie czasu na usunięcie nieprawidłowości we wniosku o pozwolenie na budowę

norbert7

Recommended Posts

Witam,

9 marca dostałem pismo z wezwaniem do usunięcia nieprawidłowości w moim wniosku o pozwolenie na budowę. Mam na to 28 dni, minęło 20, ale obecna sytuacja w urzędach jest taka, że obawiam się, że nie zdążę z zebraniem dodatkowych dokumentów. W przyszłym tygodniu złożę wniosek o wydłużenie czasu na usunięcie nieprawidłowości. Przeglądałem prawo budowlane ale nie znalazłem informacji o jakie przedłużenie można wnioskować.

Czy okres o jaki można wydłużyć uzupełnianie wniosku o pozwolenie na budowę jest gdzieś uregulowany prawnie?

Czy też może zależy od dobrej woli urzędnika?

Proszę o poradę.

Pozdrawiam,

Norbert

Ponieważ MNP* coś bąknęli o zawieszeniu różnych terminów ogólnie stosowanych, łącznie z ograniczeniem dostępu do organów administracji różnych stopni i sądów, więc piszesz ogólnie że "w związku ze stanem epidemii oraz ograniczeniami w przemieszczaniu sie pracowników.... wnosisz o przedłużenie terminu ....do czasu ustania ograniczeń. Wówczas będziesz mógł przystąpić do kontynuowania prac nad usuwaniem nieprawidłowości".

*)Miłościwie Nam Panujący dali odgłos paszczą, lecz tradycyjnie chyba nie ma aktu prawnego stanowiącego podstawę takich działań.

Kolega wyżej dobrze pisze natomiast problem jest taki, że urzędy działają w ograniczonym stopniu ale działają.

Miałem niedawno podobną sprawę w starostwie, wydział budownictwa.

Przyszło pismo z litanią co mam poprawić (nie chodziło o PNB). Sporo załatwiłem przez telefon i papiery wrzuciłem do skrzynki ustawionej przed budynkiem bo tylko można wejść jakbym się umówił na konkretną godzinę telefonicznie. Czy termin 30dni by mi przedłuzyli? Wątpię ale pisać na pewno warto.