Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrze - woda monoblok dom 150m

BartekRos

Recommended Posts

Być może są pompy które wymagają jakiegoś "specjalistycznego" i częstego serwisowania , ale sądzę że większość tych do "użytku prywatnego" takimi urządzeniami nie jest ...

Wszystkie pompy ciepła PW marki Mitsubishi pracujące na czynniku r410 podlegają obowiązku rejestracji w CRO.

Czy można taką ilość określić: "Być może są" ?

Niemal każde urządzenie oparte o r410, o mocy powyżej 14 kW będzie polegać rejestracji.

Mało tego, niedługo zmienią się przepisy i Twoja pompa również będzie podlegać obowiązkowej rejestracji.

A jak już pompę zarejestrujesz, to będziesz musiał raz w roku dokonywać kontroli szczelności.

Nie zarejestrujesz, zapłacisz.

Nie będziesz co roku kontrolował, też zapłacisz.

Więc, lepiej tak błotem dookoła instalatorów nie obrzucaj, bo karma lubi wracać ;)

Pompy ciepła do lodówki porównać nie można - inne czynniki i ich objętości.

Nie bez powodu, nawet urządzenia monoblok nie zostały zwolnione z obowiązku rejestracji.

Aktualnie mają jedynie wyższy próg wejścia.

Nie zapominamy, że są monobloki o mocy np.1 MW, gdzie jest 300 kg czynnika.

Urządzenia zlutowane i napełnione w fabryce, użytkownik podłącza tylko wodę - i co? do jednego wora z lodówkami, które mają napełnienia liczone w gramach?

A już na pewno nie widzę zbieżności pomiędzy lodówką zlutowaną hermetycznie w fabryce.

Z pompą ciepła typu split, która posiada wątpliwej jakości połączenia skręcane, wykonywane na wolnym powietrzu.

Samochód - to tylko kwestia warunków gwarancji. Są tak samo spisane i dostępne dla klienta jak te dla pomp.

PS. Nikt nikomu nie broni grzebać przy urządzeniu, które sobie zakupił za własne pieniądze.

Tylko nie sprowadzałbym wszystkich do jednego mianownika, bo ktoś nieświadom konsekwencji możne sobie narobić problemów.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Tak jak w temacie poszukuję pompy ciepła do danego budynku. Wyliczona potrzebna moc dla domu 7,4 kW. Zastanawiam się nad kupnem pompy stiebla 8kW. Chętnie dowiem się opinii użytkowników, jak również realnego zużycia energii na ogrzanie i podgrzew wody. A może polecielibyście pompę innej firmy, gdzie gwarancja jest dłuższa niż 3 lata. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Witam,

fajnie, że myślisz od razu o pompie ciepła :)

Jeśli mogę coś zaproponować, mamy ciekawe rozwiązania - nowe pompy ciepła Vitocal dostępne od kwietnia w ofercie - z tym że te najnowsze modele są tylko gruntowe albi splity powietrzne - szczegóły TU Piszę o tym, bo zależy Ci na dłuższej gwarancji - Wydłużona gwarancja do 5 lat już od 1000 zł netto. Od 1 kwietnia do 31 lipca 2020 r.

Jeśli jesteś mocno nastawiony na monoblok, również mamy je w ofercie.

Przykład tutaj

Jeśli któreś urządzenie Cię zainteresuje, pisz śmiało i pytaj :)

Wiesz to bo masz i płacisz dużo?? czy koleżanka słyszała od brata szwagra a on............. .

Ja od października zużyłem na ogrzewanie domu i wody CWU około 3000kWh x 0,27pln =810pln

Pozdrawiam

0,27? Czyli tylko jest ustawiona na grzanie w taniej taryfie?

Prawda to, że R410 jest "wydajniejszy"? Z OZC wyszło mi 6,7 KW

• 2 weeks później...
Witam,

fajnie, że myślisz od razu o pompie ciepła :)

Jeśli mogę coś zaproponować, mamy ciekawe rozwiązania - nowe pompy ciepła Vitocal dostępne od kwietnia w ofercie - z tym że te najnowsze modele są tylko gruntowe albi splity powietrzne - szczegóły TU Piszę o tym, bo zależy Ci na dłuższej gwarancji - Wydłużona gwarancja do 5 lat już od 1000 zł netto. Od 1 kwietnia do 31 lipca 2020 r.

Jeśli jesteś mocno nastawiony na monoblok, również mamy je w ofercie.

Przykład tutaj

Jeśli któreś urządzenie Cię zainteresuje, pisz śmiało i pytaj :)

A ile kw daje taki vitek przy -15 i -20?

• 2 weeks później...
Osobiście mocno odradzam zakup i montaż pompy Viessmann Vitocal 200s - mam w ciągu 3 mcy szóstą już awarię, ktorej producent nie potrafi usunąć, a serwis przyjeżdża zwykle dopiero po kilku dniach, standard obsługi klienta i odpowiedzialność tak „renomowanej” firmy za niską jakość flagowego produktu jest po prostu żenująca, a klient płaci i czeka...wszytkich rozważających zakup pompy zachecam do zwrocenia uwagi na inne marki. Moje doswiadczenia są tylko zle i bardzo złe.