loot 03.04.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Cześć W jednym z pokojów mieszkania posiadam okno od strony południowej. W pokoju jest biuro. Kiedy świeci słońce, nawet przy temperaturze ok 5 stopni Celsjusza temperatura w pokoju rośnie bardzo szybko do nieznośnych poziomów. W oknie są grube, czarne zasłony, to zdaje się niewiele nie pomagać. Szukam sposobu na termoizolację. Obecnie okno jest zaklejone różnymi tekturami, ale tak dłużej być nie może. Zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami:1. Żaluzje alumiowe?2. Inne zasłony - np. białe, jakieś nieprzepuszczalne?3. Mata termoizolacyjna na jakimś stelażu do przyczepiania i odczepiania od okna (czy to musi być na zewnątrz okna?)4. Sam nie wiem Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.04.2020 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Zacienienie okna, folie zewnętrzne, rolety zewnętrzne, żaluzje zewnętrzne - ale to wszystko półśrodki. Jedyne pewne i skuteczne rozwiązanie na przegrzewanie to klima (te pierwsze co najwyżej jako wspomaganie klimy i oszczędność prądu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 03.04.2020 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Przecież lepiej promieni nie wpuszczać niż wpuszczać i potem chłodzić klimą!!Jak dla mnie to żaluzje fasadowe i szyby odbijające światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.04.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Przecież lepiej promieni nie wpuszczać niż wpuszczać i potem chłodzić klimą!! Jak dla mnie to żaluzje fasadowe i szyby odbijające światło. Nie wpuszczenie to półśrodek - nawet jak siedzisz w ciemności a i tak masz cieplej, niż na zewnątrz przez zyski bytowe. Bez klimy ciągle męczarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts