asolt 17.04.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Kaizen – Chciałbym ci podziękować! Wczoraj nie mogłem zasnąć bo myślałem nad tym co napisałeś, żeby posadowić budynek w drugą stronę... Na początku uznałem to za słaby pomysł bo nie zgadzały mi się inne tematy na działce. Ale znalazłem dla nich wyjście, które mnie satysfakcjonują. Przez zmianę posadowienia dom wg. mnie zyskał sporo darmowej energii a dodatkowo symulator PV pokazuje zwiększenie uzysku o prawie 10%. Zyski słoneczne chyba będą trochę większe bo tu mam obliczenia dla obrotu -45, gdzie z moich rysunków wynika, że jest to -30. Oby Twoja radosc nie była przedwczesna, zaraz Kaizen zgłosi swoje watpliwosci i zakwestionuje wartosci tych obliczen. Co do wyboru usytowania wzgledem stron swiata nie mam mozliwosci wyboru kata mniejszego niz 22o 30', czyli tyle moze wynoscic maksymalne odchylenie od rzeczywistej wartosci, powoduje to pewien bład ale nie ma dokladniejszych danych meteo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 17.04.2020 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 asolt – dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) asolt – dzięki za wyjaśnienie Dla uzupełnienia, mozna by te dokladnosc ustawienia kąta zwiekszyc za pomoca interpolacji chociazby przyjmując proporcjonalnosc lub przyblizenie nieliniowe, tylko czy jest sens takiej dokładnosci, dom pasywny i tak nie bedzie a róznice bedą niewielkie. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2020 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Usytuowanie: http://i.imgur.com/DJodnm9h.jpg Z innej beczki - bramy (zwłaszcza z automatyką) są drogie. Dwie to rozpusta. Rozpoznaj, czy da się garaż dosunąć do drogi i zrobić wjazd bezpośrednio, albo złam płot, żeby nie montować bramy tylko od razu otwierać bramę garażową a podjazd mieć poza ogrodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 17.04.2020 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Zastanawiałem się nad tym, to póki co jest luźny pomysł z tym garażem bo nawet nie wiem czy to będzie garaż czy wiata czy coś. Brama jakaś będzie pewnie. Myślałem by pozbyć się bramy przy domu i tam parkować przed podwórkiem jakby (wcięcie w działce na płot. Mam nieprzekraczalną linię zabudowy do 4 metrów przed więc nie mogę nic tam stawiać. Edycja: Luźny pomysł, ale też można w ten sposób pozbyć się jednej bramy. http://i.imgur.com/2QXOwmth.png Tymczasem wracam do czytania o systemie podłogówki wodnej... Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez tomkowz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 17.04.2020 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Tak na szybko liczyłem to termostaty, siłowniki, czujniki temperatury, listwa sterująca... te rzeczy wyszły mi na szybko 4500 brutto przy wodnej podłogówce. Czy to się kiedykolwiek zwróci? W sensie, czy lepiej jest zainstalować tą automatykę do odkręcania i zakręcania obiegów niż ustawić raz na rozdzielaczu (rotametry) i niech sobie to się kręci? Rozumiem, że bez automatyki to pompka chyba będzie cały czas pracowała, a z automatyką to niekoniecznie? Jak jest w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) A tak na koniec to jest grupa na tym forum która usilnie chce doprowadzic kazdy wątek do rozmycia tematu, przepychanek i przedstawiania swoich teorii nie zwiazanych z wątkiem. Przecież to jest clue tego wątku - jak poprawić OZC, a nie parametry budynku. W w/w przypadku miałem zlecone obliczenia ozc a nie wykonanie tej charakterystyki. Dla charakterystyki energetycznej mają znaczenie zarówno WT jak i metodyka swiadectw energetycznych, aktualna to wersja 2015 To w końcu liczysz wg danych z norm i rozporządzenia i tej formalnej metodyki, czy wg rzeczywistych parametrów? Masz WM? Przy takich przepływach większość rekuperatorów w zimie zrobi Saharę w domu i nikt takich przepływów nie robi. Co to za konkretny model rekuperatora, co ma taką sprawność w sezonie grzewczym? fix 1800x2260 ma niby 70% powierzchni szyby? Powinno być w okolicach 80% - a to wpływa na zyski słoneczne. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2020 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Przecież to jest clue tego wątku - jak poprawić OZC, a nie parametry budynku. To w końcu liczysz wg danych z norm i rozporządzenia i tej formalnej metodyki, czy wg rzeczywistych parametrów? Masz WM? Przy takich przepływach większość rekuperatorów w zimie zrobi Saharę w domu i nikt takich przepływów nie robi. Co to za konkretny model rekuperatora, co ma taką sprawność w sezonie grzewczym? Licze wg metodyki bo sposób liczenia powinien byc jeden, jezeli bedzie kilka metod to która bedzie bardziej dokladna a ktora mniej. Metodyka jest okreslona w rozporzadzeniu i Builddesk i inni producenci oprogramowania sie niej stosują tez sie do niej stosują. Inaczej charakterystyk nie da sie prawidłowo policzyc. Co parametrów to co jest podane w opisie przegród, okien drzwi ujmuję. Jezeli chodzi o wentylacje to metodyka podaje ze powinno sie przyjąc przepływy normowe. Nie do mnie nalezy ocena norm, moje zdanie na temat rzeczywistej dokladnosci nikogo nie interesuje. Swoje zdanie na ten temat mam ale ono nie interesuje zarówno urzedu jak i inwestora. Jezeli uwazasz ze normy wentylacjne są złe to tylko jest twoje zdanie, podobnie jak i moje, nic to nie wnosi do oficjalnej metodyki. Jezeli chodzi o typ rekuperatora to 85% jest wymagane przez program czyste powietrze. Oczywiscie jezeli inwestor poda ze sprawnosc jego rekuperatora jest inna to taka wartosc przyjmuje do obliczen. fix 1800x2260 ma niby 70% powierzchni szyby? Powinno być w okolicach 80% - a to wpływa na zyski słoneczne. Intencją autora była poprawa błednych obliczen jak napisał czy poprawa parametrów cieplnych budynku? Z rozmowy z kol. tomkowz nie odniosłem wrazenia aby to własnie błedne obliczenia były powodem załozenia tego watku a przede wszystkim poprawa parametrów budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Przecież to jest clue tego wątku - jak poprawić OZC, a nie parametry budynku. . Intencją autora była poprawa błednych obliczen jak napisał czy poprawa parametrów cieplnych budynku? Z rozmowy z kol. tomkowz nie odniosłem wrazenia aby to własnie błedne obliczenia były powodem załozenia tego watku a przede wszystkim poprawa parametrów budynku. Mysle ze to potwierdzi w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 17.04.2020 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Potwierdzam, że chciałem poprawić parametry budynku. Chciałem wiedzieć jaka jest wartość zapotrzebowania na ciepło względem tego co zostało wyliczone w PCHE oraz sprawdzić co mogę zrobić by tę wartość poprawić sensownie. Uważam, że jak najbardziej udało się nam tego dokonać mimo przepychanek w tym wątku -- Co do okna, to wydaje mi się, że Fix 1800x2260: Posiada Profil MD 82 ma wysokość 73 mm. Powierzchnia profila z małym błędem = (1800+1800+2260+2260)*7,3 = 0,59 m2 Powierzchnia okna = 4,068 m2 Powierzchnia profila: 14,5% Powierzchnia okna: 85,5% Chyba, że coś źle liczę... Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez tomkowz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Potwierdzam, że chciałem poprawić parametry budynku. Chciałem wiedzieć jaka jest wartość zapotrzebowania na ciepło względem tego co zostało wyliczone w PCHE oraz sprawdzić co mogę zrobić by tę wartość poprawić sensownie. Uważam, że jak najbardziej udało się nam tego dokonać mimo przepychanek w tym wątku -- Co do okna, to wydaje mi się, że Fix 1800x2260: Posiada Profil MD 82 ma wysokość 73 mm. Powierzchnia profila z małym błędem = (1800+1800+2260+2260)*7,3 = 0,59 m2 Powierzchnia okna = 4,068 m2 Powierzchnia profila: 14,5% Powierzchnia okna: 85,5% Chyba, że coś źle liczę... Liczenie jest dobre tylko tyle ze otrzymałem dane okien jako wymiary zewnętrzne, orientacyjnie przyjałem udział szyb w powierzchni całkowitej, mogłem sie nieco pomylic w tym szacowaniu. Gdy otrzymasz pełną oferte na okna ze wszystkimi koniecznymi wymiarami przeliczymy powtórnie i problemu nie bedzie. Jezeli powierzchnie szyb okazą sie procentowo wieksze wiekszy bedzie udział zysków słonecznych a tym samym spadnie zapotrzebowanie na ciepło. Problem pojawia sie wtedy gdy "kibice" nie znają wszystkich szczegołow, wiedzą lepiej od samego inwestora co on zamierza (patrz na wąpliwosci zwiazane z tytułem watku) i jakie dane posiada. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 17.04.2020 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 asolt – Jasne, rozumiem, na pewno będę podsyłał jak już będę wiedział więcej. Nie mam o nic pretensji czy coś. Fajnie, że Kaizen zwrócił na to uwagę bo nie byłem świadom, że bierze się pod uwagę udział procentowy szyby w oknie w celu liczenia zysków ze słońca. Teraz będę wiedzał Teraz rozważam takie okna, a w trakcie montaż może mi się odwidzi i będę chciał inne, albo mniej. Na tę chwilę to jest szacowanie dosyć dokładne, ale też nie chcę do 1 kWh dokładności bo zanim pojawią się okna to minie trochę czasu, a co z resztą, to jeszcze później. -- Co do tytułu wątku to raz go zmieniałem, ale zmienił się tylko w moim pierwszym poście i sam też uznałem, że będzie mylący, jednak jakaś konwersacja się wywiązała z czego jestem zadowolony bo coś tam więcej się dowiedziałem. -- Chyba, żeby dowiedzieć się konkretnych rzeczy nt. ogrzewania podłogowego będę zakładał osobne wątki z konkretnymi pytaniami. W sumie to co chciałem oryginalnie zostało spełnione, mam OZC, przejrzeliśmy wszystkie aspekty domu od ziemi po dach wraz z położeniem. To co mogłem z sensem poprawić to poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Chyba, żeby dowiedzieć się konkretnych rzeczy nt. ogrzewania podłogowego będę zakładał osobne wątki z konkretnymi pytaniami. .... O wtedy sie dopiero zacznie, na tym forum przynajmniej co drugi dyskutant to wybitny specjalista od projektowania i wykonawstwa a w szczegolnosci od systemów regulacji temperatury przy ogrzewaniu podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Intencją autora była poprawa błednych obliczen jak napisał czy poprawa parametrów cieplnych budynku? Ja piszę w wątku co ma w tytule "Czy można poprawić OZC". A Ty w innym? O wtedy sie dopiero zacznie, na tym forum przynajmniej co drugi dyskutant to wybitny specjalista od projektowania i wykonawstwa a w szczegolnosci od systemów regulacji temperatury przy ogrzewaniu podłogowym. Ty za to masz zero pomiarów, ale wiesz, jak sterowanie przekłada się na temperaturę powietrza i żadne dane i pomiary Cię od tego nie odwiodą. Odniesiesz się do rekuperacji? Może pierwszy raz na FM przyznasz się do błędu zamiast uskuteczniać wycieczki personalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja piszę w wątku co ma w tytule "Czy można poprawić OZC". A Ty w innym? Ty za to masz zero pomiarów, ale wiesz, jak sterowanie przekłada się na temperaturę powietrza i żadne dane i pomiary Cię od tego nie odwiodą. Odniesiesz się do rekuperacji? Może pierwszy raz na FM przyznasz się do błędu zamiast uskuteczniać wycieczki personalne? Poprawienie obliczen a poprawienie parametrów budynku znaczą co innego. Jezeli Twoja interpretacja jest inna to trudno. Odnosnie rekuperacji to licze zgdnie z wymogami normowymi, to czy normy sa dobre i odzwierciedlają rzeczywistosc to inna rzecz. Ani ja ani Ty nie mamy wpływu na ich tresc. Skoro metodyka tych obliczen nakazuje je przestrzegac to jak tak licze. Moje prywatne zdanie zdanie sie tu nie liczy, ale ty zawsze mozesz walczyc o zmianę tych norm. Jezeli chodzi o sprawnosc rekuperatora to przyjmuję zgodnie z wytycznymi dotyczacymi programu czyste powietrze, wymóg z tego programu to akurat 85%. Oczywiscie mozna przyjąc inna wartosc, tyle tylko ze zwykle inwestor na ogół nie wie jakib edzie miał rekuperator, a cos trzeba przyjac. Po wyborze zawsze mozna zaktualizowac. Co do błedu usilnie mnie przekonujesz ze uzycie normowych przepływów jest błedem, potwierdzam przyjmuje takie przepływy. Twierdzenie ze to zła metoda to dosc oryginalny pomysł, byle kto by na niego nie wpadł Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Poprawienie obliczen a poprawienie parametrów budynku znaczą co innego. Jezeli Twoja interpretacja jest inna to trudno. Oczywiście, że co innego. A o czym jest tytuł wątku? Odnosnie rekuperacji to licze zgdnie z wymogami normowymi, to czy normy sa dobre i odzwierciedlają rzeczywistosc to inna rzecz. To w końcu wg norm, czy na podstawie danych realnych (faktyczna sprawność konkretnego rekuperatora, konkretna realna wymiana powietrza itd.) które pozwolą inwestorowi podjąć racjonalne decyzje? Jezeli chodzi o sprawnosc rekuperatora to przyjmuję zgodnie z wytycznymi dotyczacymi programu czyste powietrze, wymóg z tego programu to akurat 85%. I taką przyjąłeś? CP wymaga>=85% - a Ty przyjąłeś sezonową 59,5%. Mój rekuperator nie spełnia wymogów CP (AFAIK żaden z odzyskiem wilgoci nie spełnia) a sporadycznie sprawność spada do 78-79% w sezonie grzewczym. A co z wydajnością rekuperacji? Dla przykładu ostatni post z pomiarami sprzed kilku godzin: https://lh3.googleusercontent.com/rigq-SkpfmGjvTeskaZ2UzSeg2MzBO1qxzOElDIc-h7ZZq9SbfdJf9EhqtXXz_Bp9HYzI_nty8Jybj6okf5TURDNz8Wq9RjjY0v_Ln3LcAtO8Q11D352Y43U7WFk7DbyxOg79F5J5FmqN15CudA4t6XfMupu2cqZW8LV_YU2B_v6La3Rjy4diryxM0dF7NmzNfU9ku9hNw2PBkT2RVQmM8oGqrtJpl20WSvQlTlnp6hKWCEEHxP8CE4LHfWTSbHpmit00frY7bx482vyWZtJbOFUpU8_Nn6KAnTiA4Klo_zmYF4tSHrvKLkWGDfsjUxVqpPIuyPpbdDjD9i4x9mVmKxKC1gaR0OXBfw_2rfaYiF3zIIzvgGYLdrNfyn1g5H6cEYmxVAWWG0wGpYhLIedOyQ19YyXu6AMNmEYeIVsUuUVkR9oGJC8rAMq4D56iOFQtHQv3nweneTLtTs3BE6AOB40atI89M1XHYAPOUViODFkvzSdwYIJEIYvsuy8ej9ku9nRusAd24uYlpC898S6qkSh-WGg7C_5iYGe5hw-Czq1I5I_FqEdUCwU4MAc_TICl1HHxNhCSpt_OVViMpQr7VQxc_4v8UWyN4hCP23Mjku9e62dG60ut9iHu7I4zkwgcdUb6z56wydJnJjcDMNS48lf98piIXBAHSKXkLxAGcO9LYxStwexW99AvYAiotb55d2qF2GBxnVdPwCRpjxTaGHGAO_VYls4BNY_6OKYZsZxKrpjwJoDOW3u=w2292-h450-no Wilgotnośc przy wymianie 180m3/h (Kubatura około 460) spada w tempie około 4% na godzinę od wyłączenia nawilżacza. Po dobie wilgotność w całym domu przyjmuje wartości zbliżone do powietrza nawiewanego. Teraz mamy 13 stopni oraz nispełna 30% wilgotności. Po podgrzaniu do 23 stopni takie powietrze ma 15% wilgotności. I choć nie ma mrozu to jest lipa.... @tomkowz Z Asoltem nie raz i nie dwa dyskutowałem. Niechętnie podejmuje dyskusję merytoryczną (program tak liczy więc jest dobrze - a kto kwestionuje, ten trąba i dalej jazda personalna). Przykład z bzdurnym wzorem na straty na cyrkulacji, który podawałem wcześniej, to tylko jeden z przykładów. Kilka linków, żebyś wyrobił sobie zdanie co tak Asolta drażni, że jedzie tylko wycieczki osobiste nie podejmując dyskusji merytorycznej: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?359949-Ozc https://forum.muratordom.pl/entry.php?132525-O-bezw%C5%82adno%C5%9Bci-pod%C5%82og%C3%B3wki-cz-1 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132662-O-bezw%C5%82adno%C5%9Bci-pod%C5%82og%C3%B3wki-cz-2 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132567-Zyski-s%C5%82oneczne-ile-tracimy-latem-a-zyskujemy-zim%C4%85 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132580-Dwa-w%C4%85tki-o-optymalizacji-termoizolacji I co nieco o wentylacji (nawet przy rekuperatorze z odzyskiem wilgoci ilości przyjmowane przez Asolta są nierealne - a przy braku odzysku wilgoci robi się tak przesuszone powietrze, że powieki skrzypią przy mruganiu a każdy sierściuch elektryzuje się i kopie na odległość). https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-1 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132568-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-2 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132573-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2020 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Oczywiście, że co innego. A o czym jest tytuł wątku? To w końcu wg norm, czy na podstawie danych realnych (faktyczna sprawność konkretnego rekuperatora, konkretna realna wymiana powietrza itd.) które pozwolą inwestorowi podjąć racjonalne decyzje? I taką przyjąłeś? CP wymaga>=85% - a Ty przyjąłeś sezonową 59,5%. Mój rekuperator nie spełnia wymogów CP (AFAIK żaden z odzyskiem wilgoci nie spełnia) a sporadycznie sprawność spada do 78-79% w sezonie grzewczym. A co z wydajnością rekuperacji? Dla przykładu ostatni post z pomiarami sprzed kilku godzin: @tomkowz Z Asoltem nie raz i nie dwa dyskutowałem. Niechętnie podejmuje dyskusję merytoryczną (program tak liczy więc jest dobrze - a kto kwestionuje, ten trąba i dalej jazda personalna). Przykład z bzdurnym wzorem na straty na cyrkulacji, który podawałem wcześniej, to tylko jeden z przykładów. Kilka linków, żebyś wyrobił sobie zdanie co tak Asolta drażni, że jedzie tylko wycieczki osobiste nie podejmując dyskusji merytorycznej: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?359949-Ozc https://forum.muratordom.pl/entry.php?132525-O-bezw%C5%82adno%C5%9Bci-pod%C5%82og%C3%B3wki-cz-1 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132662-O-bezw%C5%82adno%C5%9Bci-pod%C5%82og%C3%B3wki-cz-2 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132567-Zyski-s%C5%82oneczne-ile-tracimy-latem-a-zyskujemy-zim%C4%85 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132580-Dwa-w%C4%85tki-o-optymalizacji-termoizolacji I co nieco o wentylacji (nawet przy rekuperatorze z odzyskiem wilgoci ilości przyjmowane przez Asolta są nierealne - a przy braku odzysku wilgoci robi się tak przesuszone powietrze, że powieki skrzypią przy mruganiu a każdy sierściuch elektryzuje się i kopie na odległość). https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-1 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132568-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-2 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132573-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu Mysle ze po zapoznaniu sie z metodyką obliczen uzyskasz wiele odpowiedzi na na nurtujace Ciebie pytania. Wystarczy tylko poczytac, zwykle siegasz do tekstów ustaw i rozporzadzen, dlaczego unikasz zapoznania sie metodyką obliczen? Wymiany przeze mnie przyjmowane sa nierealne, ale zgodne z normą. Po co wiecej dyskutowac, ja tych norm nie wymysliłem, Nie podoba sie Tobie sposób liczenia, nie pasują normy, tylko dlaczego do mnie o to pretensje. Ja nie jestem twórca norm ani metodyki. Nie wiem czy to jest takie trudne do zrozumienia, jak widac jest. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) dlaczego unikasz zapoznania sie metodyką obliczen? Nie unikam. A czemu unikasz dyskusji merytorycznej? W której metodyce znajdę odpowiedź na pytanie co widzisz w tytule tego wątku? Napiszesz koledze, który ma 2-3 tygodnie na decyzję w sprawie ogrzewania, że te wyliczenia są teoretyczne, wg norm - a nie tego, jak w praktyce używa się np. rekuperacji? Edyta - tak wyglądała sprawność mojej rekuperacji przed chwilą. Przypominam - rekuperator nie spełniający wymogów CP. ERV czyli ze znacząco niższą sprawnością temperaturową w porównaniu ze standardowymi, które odzyskują jeszcze ciepło z kondensacji pary wodnej z wywiewanego powietrza: Przepływy szacowane, bo nie mam jak zmierzyć - szybciej mniejsze, niż większe. Ustawienie 65% mocy nominalnej nawiew/60% wywiew i tak chodzi 21:00-7:00 (w pozostałą część doby 46/42% - jak nie kiblowaliśmy w domu to gdy byliśmy poza domem chodził na 24/26% - więc średnie straty są dużo niższe, niż na obrazku). Do tego przepływy tłumią dodatkowe filtry (fabryczny M5 - a dołożony jest G4 przed i F7 za fabrycznym). Jakbym nie miał odzysku wilgoci, to pewnie miałbym jeszcze mniejsze przepływy żeby nawilżacze wyrabiały (teraz nie mam potrzeby używania nawilżaczy - ale zeszłej zimy poprzedni reku, bez odzysku wilgoci chodził na minimum i były dni, gdy nawilżacze w pokojach dzieci nie wyrabiały - pozostała przestrzeń nie była nawilżana). Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2020 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Nie unikam. A czemu unikasz dyskusji merytorycznej? W której metodyce znajdę odpowiedź na pytanie co widzisz w tytule tego wątku? Napiszesz koledze, który ma 2-3 tygodnie na decyzję w sprawie ogrzewania, że te wyliczenia są teoretyczne, wg norm - a nie tego, jak w praktyce używa się np. rekuperacji? Poszukaj a na pewno znajdziesz, znasz sie na tym jak mało kto. Podejrzewam ze masz liste/baze linków na kazdy temat, tak szybko tymi linkami odpowiedziec w dyskusji. Inna sprawa ze przygotowanie takie bazy jest czasochłonne, jak stwierdził kol. Antyspam w dzisiejszej dyskusji na innym wątku po prost marnujesz sie w pracy którą aktualnie wykonujesz, podzielam jego zdanie w calej rozciaglosci. Oczywiscie ze moge bo kazde obliczenia są teoretyczne, tyle tylko ze w dziwny sposób margnes błedu jest stosunkowo mały, a ten ewentualny bład wynikajacy zresztą z metodyki nie wpływa na zmiane sposobu ogrzewania. Z drugiej strony nigdy nie miałem reklamacji ze któres pomieszczenie jest niedogrzane lub zapotrzebowanie na ciepło tak znacznie przekroczyło wartosc obliczoną ze nalezoły by przyjac inny sposób grzania. Ci nieliczni inwestorzy którzy mają ciepłomierze i którzy sprawdzali moc strat na dla temperatur obliczenjowych (nie tej zimy) nie stwierdzili przekroczenia strat ponad obliczone. Zdarzały sie przypadki ze zapotrzebowanie na ciepło wg ciepłomierzy czy tez liczników energii elektr, (dla kabłi) nie rózniło sie wiecej niz 2-3% od obliczonego. Wbrew temu co o tym myslisz to nie przypadek, Sadze ze to wszystko zakwestionujesz bo prawdomówny jest tylko jeden człowiek na swiecie, przypadek sprawił ze to jestes akurat Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Poszukaj a na pewno znajdziesz, znasz sie na tym jak mało kto. Podejrzewam ze masz liste/baze linków na kazdy temat, tak szybko tymi linkami odpowiedziec w dyskusji. Czego mam tak szukać? Odpowiedzi, na pytania, które zacytowałeś? Czemu unikasz dyskusji merytorycznej? Co TY widzisz w tytule wątku? Czy może czy napiszesz coś koledze? Inna sprawa ze przygotowanie takie bazy jest czasochłonne, jak stwierdził kol. Antyspam w dzisiejszej dyskusji na innym wątku po prost marnujesz sie w pracy którą aktualnie wykonujesz, podzielam jego zdanie w calej rozciaglosci. Bazę tworzą dla mnie wielcy - ZPR i Google (jak nie wiesz, to możesz w zapytaniu dodać "site:forum.muratordom.pl" jak szukajka forumowa ma za mało opcji). Oczywiscie ze moge bo kazde obliczenia są teoretyczne Co nie znaczy, że należy je opierać na teoretycznych danych wejściowych gdy są faktyczne. U okien przyjmujesz rzeczywiste - a przepływy i sprawonść rekuperacji teoretyczne? Czemu takie nierealne? Wbrew temu co o tym myslisz Na to* też jest metodologia? Sadze ze to wszystko zakwestionujesz bo prawdomówny jest tylko jeden człowiek na swiecie, przypadek sprawił ze to jestes akurat Ty. O tym właśnie pisałem. Ataki personalne zamiast merytorycznego wyjaśnienia, że nie użyjesz faktycznych parametrów rekuperatora, bo to by zupełnie niepotrzebnie poprawiło dokładność obliczeń. *czytanie w myślach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts