nikos_03 06.04.2020 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Witam, Planowałbym doprowadzić kabel elektryczny do altany na działce rekreacyjnej i chciałem dopytać, czy poprawnie to planuje.Do położenia mam ok. 30 metrów kabla (chcę użyć YKY 3x4mm2 bez dodatkowych osłon typy arot, głębokość ułożenia 80-100 cm z podsypką pod i na + folia). W altanie założyłbym rodzielnicę z bezpiecznikami 2x10A i 2x16A:https://allegro.pl/oferta/gotowa-roz...der-6589374827 W budynku planuję:- max 5 punktów świetlnych (na kablu 3x1,5mm2)- max 4 gniazdka (na kablu 3x2,5mm2) Urządzenia jakie mogą hulać w trakcie sezonowej eksploatacji:- kosiarka (~1300-1500 W)- czajnik (~1200 W)- może kiedyś kuchenka turystyczna (z tego co widzę moc takich urządzeń z podwójnym palnikiem to ok 2000-2500 W)- okazjonalnie radio lub ładowarka telefonu Z góry dziękuję za uwagi i odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 06.04.2020 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 No i w czym problem ? rób a będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 07.04.2020 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Zasilanie altanki = musisz mieć projekt, bez niego ani rusz. Przecież planujesz tam aż 4 obwody, bo 2x10A na światło i 2x16A na gniazdka. Projektant uwzględni spadek napięcia, pobór mocy i rezystancję cieplną gruntu. Może potrzebny będzie 3x6, bo taka ładowarka do telefonu to pożeracz prądu. Konieczny będzie też uziom przy altance, max 10 omów. Po montażu badanie instalacji = protokół wykonany przez elektryka z uprawnieniami E i podpisany przez elektryka z D. Ułożenie kabla musi być zinwentaryzowane przez geodetę i naniesione na mapkę geodezyjną tego terenu. Jak widać sprawa nie jest prosta. I nie jestem pewny czy takich robót nie trzeba zgłosić do Nadzoru Budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 07.04.2020 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Zasilanie altanki = musisz mieć projekt, bez niego ani rusz. Przecież planujesz tam aż 4 obwody, bo 2x10A na światło i 2x16A na gniazdka. Projektant uwzględni spadek napięcia, pobór mocy i rezystancję cieplną gruntu. Może potrzebny będzie 3x6, bo taka ładowarka do telefonu to pożeracz prądu. Konieczny będzie też uziom przy altance, max 10 omów. Po montażu badanie instalacji = protokół wykonany przez elektryka z uprawnieniami E i podpisany przez elektryka z D. Ułożenie kabla musi być zinwentaryzowane przez geodetę i naniesione na mapkę geodezyjną tego terenu. Jak widać sprawa nie jest prosta. I nie jestem pewny czy takich robót nie trzeba zgłosić do Nadzoru Budowlanego. Dziś 7 kwietnia a nie 1, ale i tak się uśmiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 07.04.2020 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Formidable:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 07.04.2020 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Domsat słusznie się nabija. Bo jeśli ktoś zadaje pytania tak podstawowe to... może lepiej żeby sam tego nie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts