Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie elektryki do altany ogrodowej

Recommended Posts

Witam,

Planowałbym doprowadzić kabel elektryczny do altany na działce rekreacyjnej i chciałem dopytać, czy poprawnie to planuje.

Do położenia mam ok. 30 metrów kabla (chcę użyć YKY 3x4mm2 bez dodatkowych osłon typy arot, głębokość ułożenia 80-100 cm z podsypką pod i na + folia).

W altanie założyłbym rodzielnicę z bezpiecznikami 2x10A i 2x16A:

https://allegro.pl/oferta/gotowa-roz...der-6589374827

W budynku planuję:

- max 5 punktów świetlnych (na kablu 3x1,5mm2)

- max 4 gniazdka (na kablu 3x2,5mm2)

Urządzenia jakie mogą hulać w trakcie sezonowej eksploatacji:

- kosiarka (~1300-1500 W)

- czajnik (~1200 W)

- może kiedyś kuchenka turystyczna (z tego co widzę moc takich urządzeń z podwójnym palnikiem to ok 2000-2500 W)

- okazjonalnie radio lub ładowarka telefonu

Z góry dziękuję za uwagi i odpowiedzi.

Pozdrawiam

Zasilanie altanki = musisz mieć projekt, bez niego ani rusz. Przecież planujesz tam aż 4 obwody, bo 2x10A na światło i 2x16A na gniazdka. Projektant uwzględni spadek napięcia, pobór mocy i rezystancję cieplną gruntu. Może potrzebny będzie 3x6, bo taka ładowarka do telefonu to pożeracz prądu. Konieczny będzie też uziom przy altance, max 10 omów. Po montażu badanie instalacji = protokół wykonany przez elektryka z uprawnieniami E i podpisany przez elektryka z D. Ułożenie kabla musi być zinwentaryzowane przez geodetę i naniesione na mapkę geodezyjną tego terenu. Jak widać sprawa nie jest prosta. I nie jestem pewny czy takich robót nie trzeba zgłosić do Nadzoru Budowlanego.

Zasilanie altanki = musisz mieć projekt, bez niego ani rusz. Przecież planujesz tam aż 4 obwody, bo 2x10A na światło i 2x16A na gniazdka. Projektant uwzględni spadek napięcia, pobór mocy i rezystancję cieplną gruntu. Może potrzebny będzie 3x6, bo taka ładowarka do telefonu to pożeracz prądu. Konieczny będzie też uziom przy altance, max 10 omów. Po montażu badanie instalacji = protokół wykonany przez elektryka z uprawnieniami E i podpisany przez elektryka z D. Ułożenie kabla musi być zinwentaryzowane przez geodetę i naniesione na mapkę geodezyjną tego terenu. Jak widać sprawa nie jest prosta. I nie jestem pewny czy takich robót nie trzeba zgłosić do Nadzoru Budowlanego.

:lol2:

Dziś 7 kwietnia a nie 1, ale i tak się uśmiałem