Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z włącznikiem światła

Recommended Posts

Dzień dobry,

Ostatnio malowałem ściany, odkręciłem i wyjąłem wszystkie włączniki światła. Z jednym mam problem. Po podłączeniu właściwie kabli włączam bezpieczniki,v sprawdzam i wszystko jest ok. Światło się zapala. Natomiast po wsadzeniu i przykręceniu włącznika do ściany już światło zapalić się nie chce. Nie wiem czy w ciasnej puszczę kable na coś uciskają itp...

Czy włącznik jest uszkodzony i muszę kupić nowy? Czy raczej gdzieś mam kabel urwany i podczas zginania on się rozłącza? Jak to sprawdzić?

No, masz rzeczywiście poważny problem, który o świcie zmusił Cię do wstania z łóżka. Musisz pod łącznik włożyć do puszki kamerkę inspekcyjną, koniecznie na płaskim przewodzie i z podświetleniem LED. Powoli wkładasz łącznik do puszki i na ekranie obserwujesz co się w niej dzieje. Zapewne w ten sposób dojdziesz do przyczyny nie działania łącznika. W razie dalszych problemów konsultuj się z forum. Może obraz z kamerki zarejestrujesz, aby go pokazać forumowiczom. To będzie ciekawy temat !
  • Like 1

Widzę że od przebywania w domu niektórym zaczyna uciskać coś w głowach;-) Nie chcecie pomagać to zajmijcie się piaskownicą na balkonie.

Skripi, masz w puszce jakieś złączki? Powodem jest ewidentnie przerwa, może być tak że stary wyłącznik i coś tam nie trzyma, może być złamany przewód. Niewiele napisałeś więc ciężko cokolwiek doradzić. Sprawdź mocowania żył w wyłączniku i ewentualnie złączkach w puszce. Wyjmij wyłącznik i poruszaj przewodami i sprawdź czy dalej działa jak wyjęty.