Berol 07.04.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Witam, muszę pomalować końcówki krokwi, które zostały oheblowane w tartaku. Drewno było ścięte ok miesiąca tamu a zostały oheblowanie ok dwa tygodnie temu. Są również widoczne są delikatne wycieki żywicy.Drewno jest na przekładkach i przykryte tylko na górze Czy drewno nie jest zbyt wilgotne ? Czy farba nie odparzy się i nie odpadnie np. za pół roku.Preparaty które będę używał to:Tikkurila Valtti Super GuardTikkurila Valtti Complete;Na dach ekipa wchodzi za tydzień czy czekanie kilka dni coś zmieni na suchość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 07.04.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 A skąd tu będziemy wiedzieć jak zawilgocone masz drewno? Kopnij się do tartaku niech powiedzą jaka masz wilgotne te drewno albo pożyczą wilgotnościomierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.04.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Muszę Cię zmartwić - według karty katalogowej tych impregnatówWszystkie powierzchnie przeznaczone do malowania muszą być suche, wilgotność drewna nie powinna przekraczać 20%A więc do Twojej więźby się nie nadaje i Twoje obawy są zasadne.Co do więźby dachowej to odpowiedz jest jedna - http://fachowydekarz.pl/drewno-na-wiezbe-dachowa-jak-powinna-byc-przygotowana-wiezba/jak jest u Ciebie wiesz, proponuję sprawdzić jaką masz wilgotność tej więźby - i zostawić, pomalujesz jak wyschnie.Tutaj https://forum.muratordom.pl/showthread.php?23714-żywica-z-krokwi stare posty, ale najlepsza ostatnia odpowiedz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berol 07.04.2020 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Z tego co widzę nie ma impregnatu do malowania takiego drewna czy jest to rozpuszczalnikowy czy wodny bo każdy wymaga wilgotności mniejszej niż 20%. Zgadzam się że drewno powinno być wysuszone tak jak w opisanym artykule ale wydaje mi się że 95% dachów jest robionych z drewna świeżo ściętego. Dlatego chyba trzeba szukać rozwiązania do aktualnego stanu rzeczy. Tylko właśnie czy tak się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.04.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 ...... ale wydaje mi się że 95% dachów jest robionych z drewna świeżo ściętego. Dlatego chyba trzeba szukać rozwiązania do aktualnego stanu rzeczy. Tylko właśnie czy tak się da Dobrze , że dodałeś zdanie "wydaje mi się" bo wielu dekarzy by Cię "zjadło" Poczekać jak wyschnie(jest strugane) zaimpregnować - pomalować i będzie ładne. Liczyć na to, że bardzo go nie powykręca lub nie popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.04.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 A swoją drogą to czy łaty i kontrłaty też macie wysuszone? Przyznam, że zdziwiło mnie, gdy renomowany dostawca więźby dostarcza kotrłaty ... mokre, które mi wprawdzie może zaimpregnować, ale czy taka impregnacja mokrego jest coś warta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.04.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Jeśli robi to ciśnieniowo, to ten roztwór soli wnika do wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.05.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Mam już drewno na więźbę, ale chciałbym zweryfikować jego wilgotność w celu ewentualnej reklamacji. Dlatego muszę pożyczyć wilgotnościomierz w jakimś okolicznym tartaku albo coś kupić. Wiadomo, nie chcę wydać fortuny, ale za 30-50zł to też raczej nie będzie dobre urządzenie. Ktoś zna takie urządzenie? WILGOTNOŚCIOMIERZ DREWNA HIT-1 Swego czasu ktoś polecał właśnie tego producenta: Duży wybór wilgotnościomierzy znajdziesz na stronach producenta - firmy Tanel z Gliwic - http://www.tanel.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts