Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie krokwi

Berol

Recommended Posts

Witam, muszę pomalować końcówki krokwi, które zostały oheblowane w tartaku. Drewno było ścięte ok miesiąca tamu a zostały oheblowanie ok dwa tygodnie temu. Są również widoczne są delikatne wycieki żywicy.

Drewno jest na przekładkach i przykryte tylko na górze

Czy drewno nie jest zbyt wilgotne ? Czy farba nie odparzy się i nie odpadnie np. za pół roku.

Preparaty które będę używał to:

Tikkurila Valtti Super Guard

Tikkurila Valtti Complete;

Na dach ekipa wchodzi za tydzień czy czekanie kilka dni coś zmieni na suchość ?

Muszę Cię zmartwić - według karty katalogowej tych impregnatów

Wszystkie powierzchnie przeznaczone do malowania muszą być suche, wilgotność drewna nie powinna przekraczać 20%

A więc do Twojej więźby się nie nadaje i Twoje obawy są zasadne.

Co do więźby dachowej to odpowiedz jest jedna - http://fachowydekarz.pl/drewno-na-wiezbe-dachowa-jak-powinna-byc-przygotowana-wiezba/

jak jest u Ciebie wiesz, proponuję sprawdzić jaką masz wilgotność tej więźby - i zostawić, pomalujesz jak wyschnie.

Tutaj https://forum.muratordom.pl/showthread.php?23714-żywica-z-krokwi stare posty, ale najlepsza ostatnia odpowiedz.

Pozdrawiam

Z tego co widzę nie ma impregnatu do malowania takiego drewna czy jest to rozpuszczalnikowy czy wodny bo każdy wymaga wilgotności mniejszej niż 20%.

Zgadzam się że drewno powinno być wysuszone tak jak w opisanym artykule ale wydaje mi się że 95% dachów jest robionych z drewna świeżo ściętego. Dlatego chyba trzeba szukać rozwiązania do aktualnego stanu rzeczy. Tylko właśnie czy tak się da :)

...... ale wydaje mi się że 95% dachów jest robionych z drewna świeżo ściętego. Dlatego chyba trzeba szukać rozwiązania do aktualnego stanu rzeczy. Tylko właśnie czy tak się da :)

Dobrze , że dodałeś zdanie "wydaje mi się" bo wielu dekarzy by Cię "zjadło"

Poczekać jak wyschnie(jest strugane) zaimpregnować - pomalować i będzie ładne. Liczyć na to, że bardzo go nie powykręca lub nie popęka.

• 1 month później...

Mam już drewno na więźbę, ale chciałbym zweryfikować jego wilgotność w celu ewentualnej reklamacji.

Dlatego muszę pożyczyć wilgotnościomierz w jakimś okolicznym tartaku albo coś kupić. Wiadomo, nie chcę wydać fortuny, ale za 30-50zł to też raczej nie będzie dobre urządzenie.

Ktoś zna takie urządzenie?

WILGOTNOŚCIOMIERZ DREWNA HIT-1

Swego czasu ktoś polecał właśnie tego producenta:

Duży wybór wilgotnościomierzy znajdziesz na stronach producenta - firmy Tanel z Gliwic - http://www.tanel.com.pl