KasiaS 09.11.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Witam, włączyliśmy ostatnio ogrzewanie gazowe, no i wszystko byłoby ok gdyby nie to że grzejniki wydają dźwięk podobny do szumu, mąż mówi że to przepływająca woda ale ja pierwszej nocy nie mogłam spać (przyzwyczajona do absolutnej ciszy) chyba coś jest nie tak bo grzejniki powinny być cichutkie....tak mi się wydaje. Czy wiecie o co chodzi ? Może powinnam je reklamować a może po prostu jakoś wyregulować?... I to wszystkie 12 grzejników wydaje taki dźwięk.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 09.11.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 U mnie wogole nie słychac grzejników (Brugmany) i u ciebie też powinno byc cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 09.11.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 woda szumi i tyle...jak jest cicho to po prostu słychac - przyzwyczaisz się--- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mib 09.11.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 woda szumi i tyle... jak jest cicho to po prostu słychac - przyzwyczaisz się --- inteligentna odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 09.11.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Witam, włączyliśmy ostatnio ogrzewanie gazowe, no i wszystko byłoby ok gdyby nie to że grzejniki wydają dźwięk podobny do szumu, mąż mówi że to przepływająca woda ale ja pierwszej nocy nie mogłam spać (przyzwyczajona do absolutnej ciszy) chyba coś jest nie tak bo grzejniki powinny być cichutkie....tak mi się wydaje. Czy wiecie o co chodzi ? Może powinnam je reklamować a może po prostu jakoś wyregulować?... I to wszystkie 12 grzejników wydaje taki dźwięk.... pozdrawiam To nie jest problem w grzejnikach. Przyczyną może być pompa o zbyt dużym wydatku, albo złe wyregulowanie instalacji. Sprawdź czy wszystkie grzejniki tak szumią. Odkręć głowicę na full albo ja całkiem zdejmij i zobacz czy się poprawi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 09.11.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 a może wystarczy zmienić bieg pompy na nizszy???-----czy grzejniki grzeją OK? może jest za mało wody w instalacji i grzejniki są zapowietrzone???-----co do wypowiedzi mib'a - u mnie kolego o 4 rano jest tak cicho że słychać nawet cichutki szum grzejników przy pompie na najniższym biegu...w dzień nie słychać szumu...grzejniki są odpowietrzone, ilośc wody OK.-----mnie osobiście najbardziej podobała się wypowiedź DARU:"...U mnie wogole nie słychac grzejników (Brugmany) i u ciebie też powinno byc cicho..." z której wynika ze Brugmany sa cichutkie jak mysz w baletkach...---oj koledzy i koleżanki czasami zastanówcie się co chcecie (i możecie) wasza wypowiedzią osiągnąć...--- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.11.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 no tak smiac sie chce znam temat od pewnej ciekawej strony otoz spotkalem sie juz wielokrotnie z pogladam, iz grzejniki o malej pojemnosci + cienkie rurki sa jakoby oszczedniejsze od znanych kaloryferow w ktorych jak wiadomo miesci sie caly ocean zawsze wysmiewalem ten poglad (gdyz pojemnosc kaloryfera nie ma nic wspolnego ze zuzywana energia- malo tego w ciasnych kaloryferach mamy duze opory przeplywu a to pociaga za soba duze koszty energii zuzywanej przez pompe ( i ten wspanialy szum)) ale teraz widze, ze to rozwiazanie posiada jednak pewne zalety a mianowicie w zamian za pojemnosc oceanu dostajemy SZUM oceanu powodzenia zycze wszystkim ktorzy dali sie naciagnac na "oszczedne " kaloryferki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 09.11.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 hehehehehe dobre leon... ---- alwe nie jest tak źle (przynajmniej u mnie) - szum słychać jedynie rano (wstaję o 4tej, jest wtedy baaardzo cicho) - wtedy szum jest słyszalny... w ciągu dnia - nic nie słychać --- a może slychać a ja się już przyzwyczaiłem? możliwe... --- cóż są ludzie którzy nie mogą spać nawet przy tykającym zegarze bo im przeszkadza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 09.11.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Snowdwarf dowaliłeś wszytkim równo - szum w instalacji występuje ale u mnie jest niezauważalny czyli przyjmuje ze go nie ma. Jeśli juz występuje to powinien tylko w czasie działania kotla czyli napewno nie całą noc. Ja wiem że kocioł grzeje tylko wtedy kiedy spojrze na wyświetlacz sterownika a nie wtedy kiedy zaczyna mi szumieć w domu. Byc może to jest zaleta mojej instalcji i grzejników. Uciązliwy szum to wg mnie jakaś wada instalcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 09.11.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Snowdwarf dowaliłeś wszytkim równo - szum w instalacji występuje ale u mnie jest niezauważalny czyli przyjmuje ze go nie ma. Jeśli juz występuje to powinien tylko w czasie działania kotla czyli napewno nie całą noc. Ja wiem że kocioł grzeje tylko wtedy kiedy spojrze na wyświetlacz sterownika a nie wtedy kiedy zaczyna mi szumieć w domu. Byc może to jest zaleta mojej instalcji i grzejników. Uciązliwy szum to wg mnie jakaś wada instalcji. ---- heheheheh niezły jesteś więc gratuluję wspaniałej instalacji i grzejników... aha wyłaczałem dziś kocioł rano więc zapewniam cię że szumi tylko w czasie pracy kotła...potem już nie szumiało... --- a swoją drogą coś co mi nie przeszkadza nie jest dla mnie wadą... tykanie zegara mi nie przeszkadza, szum wody w rurach też nie... a ty daru uważaj bo w główce ci zaszumi od samozachwytu nad zaletami twojej instalacji i grzejników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mib 09.11.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 hehehehehe dobre leon... ---- alwe nie jest tak źle (przynajmniej u mnie) - szum słychać jedynie rano (wstaję o 4tej, jest wtedy baaardzo cicho) - wtedy szum jest słyszalny... w ciągu dnia - nic nie słychać --- a może slychać a ja się już przyzwyczaiłem? możliwe... --- cóż są ludzie którzy nie mogą spać nawet przy tykającym zegarze bo im przeszkadza... Snowdwarf, ty akurat powinieneś wiedziec (z racji swojego miejsca pracy), ze szum wody moze wynikać ze zbyt dużego natężenia przepływu (np. z powodu źle zaprokjektwanej instalacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 09.11.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 skąd wiesz gdzie pracuję mib???my się znamy?????????????????--- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mib 09.11.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 skąd wiesz gdzie pracuję mib??? my się znamy????????????????? --- świat jest mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 09.11.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 "świat jest mały" jak mały????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 09.11.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Zaraz źle zaprojektowana instalacja. To za duże słowa. W domku jednorodzinnym to specjalnie nie ma co projektować a szczególnie jeśli instalacja jest rozdzielaczowa. Miałem u siebie również kłopoty z szumem pisałem już o tym na forum. Pomogło zmniejszenie wydatku pompy, przekryzowanie grzejników. To znaczy zwiekszenie kryz równo o 2 stopnie na wszystkich grzejnikach. Nastepna sprawa to utrzymywanie nie za wysokiej temperatury wody w instalacji - czyli dobranie prawidłowej krzywej grzewczej. Wtedy zawory na grzejnikach pracują przy wiekszym stopniu otwarcia. Jak zawór pracuje w pozycji prawie przymknietej to wtedy właśnie bardziej szumi. Zresztą nie wszystkie zawory szumia. Zauważyłem że Heimeiery szumiały nieco słabiej niż Oventropy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mib 09.11.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Zaraz źle zaprojektowana instalacja. To za duże słowa. W domku jednorodzinnym to specjalnie nie ma co projektować a szczególnie jeśli instalacja jest rozdzielaczowa. Miałem u siebie również kłopoty z szumem pisałem już o tym na forum. Pomogło zmniejszenie wydatku pompy, przekryzowanie grzejników. To znaczy zwiekszenie kryz równo o 2 stopnie na wszystkich grzejnikach. Nastepna sprawa to utrzymywanie nie za wysokiej temperatury wody w instalacji - czyli dobranie prawidłowej krzywej grzewczej. Wtedy zawory na grzejnikach pracują przy wiekszym stopniu otwarcia. Jak zawór pracuje w pozycji prawie przymknietej to wtedy właśnie bardziej szumi. Zresztą nie wszystkie zawory szumia. Zauważyłem że Heimeiery szumiały nieco słabiej niż Oventropy. Pozdrawiam to prawda, nic dodać, nic ując, ale jest jedno ale... zgadzam się, że nalezy wyszukac zlikwidować miejsca, w którym "lokalnie" wzrasta natężenie przepływu wody. tak iwc gdy problem tkwi w "lokalnych" żródłach szumu, jest on do rozwiązania w stosunkowo łatwy i niezbyt kosztowny sposób, problem staje sie powązniejszy, gdy szumi woda przepływająca przez same rurki (zbyt małe przekroje) i też jest prawdą, ze wówczas mozna zmniejszyć wydajnośc pompy by temu zaradzić tyle tylko ze niejako wraz ze spadkiem ilości przepływającej wody spada moc grzejników (woda w większym stopniu wychładza się w grzejniku) przez co przy obniżonej wydajnosci może być problem z utrzymaniem wymaganej temperatury w pomieszczeniu, czyli wychodzi na moje - może byc to żle zaprojektowana instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 09.11.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Cóż ja poradze Snowfard ze masz źle zrobiona instalcję - widac jak ci szumi to uważasz że tak mam byc i juz. A może sam sobie robileś? Wiesz znam wiele osób któr maja rózne instralacje i nikomu nie szumi ale chyba dlatego że robił im to ten sam fachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 09.11.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Mib Jasne że jak rurki bedą zbyt cienkie to bedzie kicha. Ale popatrz sam mowa jest o domku jednorodzinnym na takiej najcieńszej rurce to możesz powiesic grzejnik chyba ponad 2 kW nawet na niskich parametrach i będzie OK gdzie we współczesnych ocieplonych domkach masz takie bycze grzejniki . Co innego jak grzejnik jest za mały. Nie będziesz przegrzewał całej instalacji ani nie bedziesz kotłował pompą na full aby tylko z tego jednego wydusić jak najwiecej ciepła. Jak grzejnik jest za mały to trzeba go wymienic na wiekszy i tyle. Doczytałem że Kasi szumią wszystkie grzejniki. Więc skłaniałbym się do tego że pompa chodzi na zbyt wysokim biegu i przełaczyłbym ją na niższy bieg. Potem obniżyłbym krzywą grzewczą i zwiększył kryzowanie. Czyli zrobiłbym to co pomogło u mnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mib 09.11.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 (...)Doczytałem że Kasi szumią wszystkie grzejniki. Więc skłaniałbym się do tego że pompa chodzi na zbyt wysokim biegu i przełaczyłbym ją na niższy bieg. Potem obniżyłbym krzywą grzewczą i zwiększył kryzowanie. Czyli zrobiłbym to co pomogło u mnie. Pozdrawiam Też bym od tego zaczął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 09.11.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Cóż ja poradze Snowfard ze masz źle zrobiona instalcję - widac jak ci szumi to uważasz że tak mam byc i juz. A może sam sobie robileś? Wiesz znam wiele osób któr maja rózne instralacje i nikomu nie szumi ale chyba dlatego że robił im to ten sam fachowiec. kolego daru - instalacja nie jest zrobiona przeze mnie, jeśli na podstawie tych kilku zdań jakie napisałem na forum że i faktu że przy absolutnej ciszy o 4 rano słychać przepływającą przez grzejnik wodę - uważasz że mam źle zrobioną instalację - gratuluję wiedzy i doświadczenia... nie wiedząc jaką instalację mam w domu, jaki kocioł, ile grzejników i jakie, jaka pompa wydałeś wyrok - marnujesz się kolego idź na sędziego. --- cieszę się twoim szcześciem i szczęściem twoich znajomych że posiadacie takiego fachowca i że nikomu nie szumi... ------ pozdrawiam i gratuluję PS.chociaż przekręciłeś nicka domyśliłem się że post jest do mnie jeśli masz problemy z pisaniem - poszukaj odpowiedniego fachowca od "typingu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts