Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła zużycie energii, screeny z liczników, zdjęcia domów

NC_PC

Recommended Posts

Dziękuję

Całkiem ciekawie w tym pliczku wyliczyło

Kolory gdzieś mi excel wyciął, ale zwrot wychodzi po 5 latach

Podłogówkę masz za darmo? Czy te 13K zł przy prądzie to ma być sama kotłownia? Albo porównujesz cały system na kablach (wtedy za 30K nie zrobisz podłogówki i kotłowni z PC), albo same kotłownie (przy kotle elektrycznym i zasobniku z grzałkami to za 6,5K na wypasie będzie).

Przy pieniądzu za darmo, przeglądach i naprawach za darmo, tak drogim prądzie i tak wysokim wzroście kosztu prądu - tak może to wyglądać. Do tego dom straszny durszlak. Takie masz OZC?

W PGE G12w nie ma sensu ekonomicznego. Jak w G12 grzejąc prądem wyciągasz 20% w drogiej strefie (przy takiej ilości kWh na ogrzewanie wyciągniesz jeszcze więcej samym ogrzewaniem) to musiałbyś w G12w 10% drogiej strefy - nie do osiągnięcia.

Edytowane przez Kaizen

Podłogówkę masz za darmo? Czy te 13K zł przy prądzie to ma być sama kotłownia? Albo porównujesz cały system na kablach (wtedy za 30K nie zrobisz podłogówki i kotłowni z PC), albo same kotłownie (przy kotle elektrycznym i zasobniku z grzałkami to za 6,5K na wypasie będzie).

Przy pieniądzu za darmo, przeglądach i naprawach za darmo, tak drogim prądzie i tak wysokim wzroście kosztu prądu - tak może to wyglądać. Do tego dom straszny durszlak. Takie masz OZC?

W PGE G12w nie ma sensu ekonomicznego. Jak w G12 grzejąc prądem wyciągasz 20% w drogiej strefie (przy takiej ilości kWh na ogrzewanie wyciągniesz jeszcze więcej samym ogrzewaniem) to musiałbyś w G12w 10% drogiej strefy - nie do osiągnięcia.

Te 13k to ty wpisałeś - rozumiem że sama kotłownia -

pompa jako sama kotłownia policzyłem 30k

policzyłem modernizację więc resztę poza kotłownią pomijam - są praktycznie tylko grzejniki.

Dom ma prawie 18 lat - więc może i durszlak, ale docieplać tym bardziej się go nie opłaca

Warto jednak również wziąć pod uwagę że w domu jest temp ok 22,7stopnia, a to robi różnicę

Pieniądz mam - więc albo go włożę na lokatę albo wydam na pompę. Odsetki w tej chwili są pomijalne dlatego dałem 0

skoro w G12W wyciągam 70noc/30dzień to przy G12 w życiu nie osiągnę tego 80/20

jak zmienię koszt kotłowni elektrycznej na 6,5k to wychodzi zwrot rok dłużej czyli 6 lat - jak dla mnie do przyjęcia

no chyba że coś źle policzyłem...