Pytajnick 16.04.2020 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 No tak tylko że w twoim przypadku wymiana kotła gazowego to 6 tyś Vaillant albo tani Termet 3-4 tyś a za PC musisz wyłożyc pewnie z minimum 15 tyś. Jest też opcja, że jak się mu piecyk zepsuje, to PC PW będą kosztowały o wiele mniej niż teraz i dopiero będzie zagwozdka Jak się tu zalogowałem i poczytałem o PC to pierwsze wyceny z 30k nie schodziły a teraz dałem 1/3 mniej. Gazówki od lat cenę trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 16.04.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Jest też opcja, że jak się mu piecyk zepsuje, to PC PW będą kosztowały o wiele mniej niż teraz i dopiero będzie zagwozdka Jak się tu zalogowałem i poczytałem o PC to pierwsze wyceny z 30k nie schodziły a teraz dałem 1/3 mniej. Gazówki od lat cenę trzymają. dokładnie tak. Jak ja rozpoczynałem budowe wyceny PC + CO dostawałem na 60k PLN:jawdrop: Teraz z PC woda powietrze można już ogarnąc w okolicach 30- 40 k PLN Za pare lat będzie taniej. Jeżeli cena PC zrówna się z ceną dobrego kondensata wtedy wybór rodzaju ogrzewania nie będzie już taki łatwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 16.04.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 No dziś na jutubie patrzyłem na jednego gościa który dał sobie założyć PC wyłożył za samą pompę ciepła 32 tys a podłogówkę sam sobie robił ,rachunki 350-400 zł/miesiąc go wynoszą przy temp 20 stopni i jak sam powiedział że jak siedzi przy tv lub położy się na kanapie to koc musi sobie założyć , dom ma nowy mniejszy od mojego z 1936 roku i on na 7 miesięcy wyda 2450 zł a mnie wystarczy na ten sam okres ekogroszku za 1550 zł przy czym u mnie temp zawsze całą dobę 23-24 stopnie , niech mnie teraz ktoś przekona dlaczego miałbym wywalać 32 tys zł ?? pomijam ten znany cytat z czyszczeniem bo dwa razy za sezon to robię i wystarczy mi na tą operację 5-10 minut a zapełnienie zasobnika raz na 7 dni (60kg) to kilka sekund no może minutę , ogrzewam po podłogówką 120m2 parteru i czasami tylko żadko dodatkowo 40m2 na poddaszu dom oczywiście docieplony własnoręcznie więc mam pewność że ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.04.2020 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 O trwałości PV pogadamy panowie za 25 lat - szkoda ze nikt nie pisze że inwerter trzeba wymieniać jak każde AGD co 5- 6 lat. O tym już ktoś zapomniał chyba - pójdzie inwerter i zabawa ze zwrotem inwestycji idzie od nowa ! Tzn, jak mam 12lat gwarancji to w połowie tego okresu przyjadą i założą nowy ? Dziwne hobby, ale niech im będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.04.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 No dziś na jutubie patrzyłem na jednego gościa który dał sobie założyć PC wyłożył za samą pompę ciepła 32 tys a podłogówkę sam sobie robił ,rachunki 350-400 zł/miesiąc go wynoszą przy temp 20 stopni i jak sam powiedział że jak siedzi przy tv lub położy się na kanapie to koc musi sobie założyć , dom ma nowy mniejszy od mojego z 1936 roku i on na 7 miesięcy wyda 2450 zł a mnie wystarczy na ten sam okres ekogroszku za 1550 zł przy czym u mnie temp zawsze całą dobę 23-24 stopnie , niech mnie teraz ktoś przekona dlaczego miałbym wywalać 32 tys zł ?? pomijam ten znany cytat z czyszczeniem bo dwa razy za sezon to robię i wystarczy mi na tą operację 5-10 minut a zapełnienie zasobnika raz na 7 dni (60kg) to kilka sekund no może minutę , ogrzewam po podłogówką 120m2 parteru i czasami tylko żadko dodatkowo 40m2 na poddaszu dom oczywiście docieplony własnoręcznie więc mam pewność że ok. Piszesz o tym, który ma 15cm wełny na suficie i taryfę G11 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 17.04.2020 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Tak o nim , rozumiem że wełny mało trochę ale dołożenie dodatkowych 15 cm aż tak radykalnie nie zwiększy izolacji a niech by tak podniósł temp do takich jak ja mam czyli 23-24 to prawdopodobnie będzie bulił to samo , to wg mnie i to tylko moje zdanie jeśli ktoś ma dostęp do gazu to tylko on bo koszt inwestycji nie zabija a pompa zabija i to fakt tym bardziej że wg informacji zewsząd żywotność PC to 10-15 lat ,za drogo to wychodzi za drogo i grzanie też tanie nie jest a taryfy ? no cuż dziś są takie a jutro jakie ? ostatnio czytałem że energetyka niezbyt zadowolona z fotovoltaiki i co ? znów będą nam wciskać magazyny energi czyli baterie akumulatorów bo wg nich tylko takie rozwiązanie nie powoduje problemów w sieci a to kolejny koszt ok 30 tys zł , to ileż to ogrzewanie ma kosztować ??? 32tys PC panele słoneczne 40 tys magazyn energi 30-40 tys ,tak to ma wyglądać ? to Kowalski powie sobie a rubta co chceta ja grzeję groszkiem za 1,5 patola i kotłem za 7,5 tys zł i chodzę w batolach po domu a nie pod kocem oglądać tv . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.04.2020 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Tak o nim , rozumiem że wełny mało trochę ale dołożenie dodatkowych 15 cm aż tak radykalnie nie zwiększy izolacji a niech by tak podniósł temp do takich jak ja mam czyli 23-24 to prawdopodobnie będzie bulił to samo , to wg mnie i to tylko moje zdanie jeśli ktoś ma dostęp do gazu to tylko on bo koszt inwestycji nie zabija a pompa zabija i to fakt tym bardziej że wg informacji zewsząd żywotność PC to 10-15 lat ,za drogo to wychodzi za drogo i grzanie też tanie nie jest a taryfy ? no cuż dziś są takie a jutro jakie ? ostatnio czytałem że energetyka niezbyt zadowolona z fotovoltaiki i co ? znów będą nam wciskać magazyny energi czyli baterie akumulatorów bo wg nich tylko takie rozwiązanie nie powoduje problemów w sieci a to kolejny koszt ok 30 tys zł , to ileż to ogrzewanie ma kosztować ??? 32tys PC panele słoneczne 40 tys magazyn energi 30-40 tys ,tak to ma wyglądać ? to Kowalski powie sobie a rubta co chceta ja grzeję groszkiem za 1,5 patola i kotłem za 7,5 tys zł i chodzę w batolach po domu a nie pod kocem oglądać tv . Chcesz tanio? PV na drogą taryfę w bytowych i CO po odliczeniach 12K Dwie klimy z montażem po odliczeniach 4,2k Grzałka do bojlera i jakiś sterownik 0,2k Może jeszcze jakaś farelka lub kable do łazienki. Ewentualnie zamiast klimy przerobiona z klimatyzatora PC. ZA CO,CWU i bytowe zapłacisz 1500zł . A chłodzenie w gratisie Rozwiązanie kompromisowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 17.04.2020 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Jedyna rozsądna opcja to przerobienie klimy na PC bo koszt to ułamek tego ile drą mordy za PC , to jeszcze jakiś sens ma , dalej nie rozumie co w pompie ciepła jest takiego drogiego że każą sobie płacić za to 32 tys a żeczywisty koszt nie przekracza pewnie 10 tys , ale z drugiej strony kiedyś mieliśmy problem ze stacją uzdatniania wody duża droga i padł wyświetlacz ot takie gówno 10x10cm i jakiś procesorek jak w zegarku a koszt tego 15 tys zł , niech mi ktoś wyjaśni koszt np tabletu za 500 zł a tego wyświetlacza ? tablet wypasiony naszpikowany technologią a tu durny wyświetlacz 15 tys zł , dlatego uważam że na PC jesteśmy dymani do obrzydzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 17.04.2020 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Rozwiniesz? Jakoś nie mam zakazu zakładania klimatyzatorów. Tylko w sumie co mi za różnica, czy za ogrzewanie CO i CWU 600zł, 1200 zł czy nawet 2000 zł, jak na systemie grzewczym zaoszczędziłem ze 30 tysięcy złotych? I zero odkładania na naprawy czy wymianę i zero kosztów serwisowania? Ile tych klimatyzatorów będziesz musiał zamontować w standardowym domu z poddaszem użytkowym ? Jakie przeróbki będą potrzebne i ile to będzie kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.04.2020 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak o nim , rozumiem że wełny mało trochę ale dołożenie dodatkowych 15 cm aż tak radykalnie nie zwiększy izolacji a niech by tak podniósł temp do takich jak ja mam czyli 23-24 to prawdopodobnie będzie bulił to samo , to wg mnie i to tylko moje zdanie jeśli ktoś ma dostęp do gazu to tylko on bo koszt inwestycji nie zabija a pompa zabija i to fakt tym bardziej że wg informacji zewsząd żywotność PC to 10-15 lat ,za drogo to wychodzi za drogo i grzanie też tanie nie jest a taryfy ? no cuż dziś są takie a jutro jakie ? ostatnio czytałem że energetyka niezbyt zadowolona z fotovoltaiki i co ? znów będą nam wciskać magazyny energi czyli baterie akumulatorów bo wg nich tylko takie rozwiązanie nie powoduje problemów w sieci a to kolejny koszt ok 30 tys zł , to ileż to ogrzewanie ma kosztować ??? 32tys PC panele słoneczne 40 tys magazyn energi 30-40 tys ,tak to ma wyglądać ? to Kowalski powie sobie a rubta co chceta ja grzeję groszkiem za 1,5 patola i kotłem za 7,5 tys zł i chodzę w batolach po domu a nie pod kocem oglądać tv . Tak myślałem że o nim Jakiś czas temu dał filmik z tymi wynikami i w komentach sporo osób mu wyjaśniło dlaczego ma takie . Nie wiem dlaczego dał "nowy" filmik z tym samym. Poza tym, ma filmik z domkiem znajomego nieco większym słabiej ocieplonym na ścianach a koszt ogrzewania mniejszy u niego. Ot. ciekawostka. której sam sobie wytłumaczyć nie może. Koszt inwestycji zabija? Kable plus PC do CWU i klima (by spełnić Ep itp) kosztowały by mnie mniej więcej tyle co gaz (16300) a PC 22500. Ta różnica mnie nie zabija a na dodatek przy obecnych cenach prądu nie będę musiał myśleć o PV bo jakoś tak szkoda mi dachu, który sam kładłem Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.04.2020 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Oferta była dostępna dla każdego. jakim cudem ta firma prosperuje jeśli zapomnieliby wyłączyć promocję jak tobie, to już dawno poszliby z torbami . zkoda ze nikt nie pisze że inwerter trzeba wymieniać jak każde AGD co 5- 6 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.04.2020 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Ile tych klimatyzatorów będziesz musiał zamontować w standardowym domu z poddaszem użytkowym ? Jakie przeróbki będą potrzebne i ile to będzie kosztować? Jeden klimatyzator kaysaj na cały parter a obecnie na poddaszu są 3 grzejniki 2x500 W 1x1000W , drabinka w łazience 300w koszt klimatyzatora 2700 zł z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.04.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Jeden klimatyzator kaysaj na cały parter a obecnie na poddaszu są 3 grzejniki 2x500 W 1x1000W , drabinka w łazience 300w koszt klimatyzatora 2700 zł z montażem. Już założyłeś klimę?? Jak tam się sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 17.04.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Lepiej w ubezpieczenie domu wrzucić że ma się zestaw PV wtedy idzie z ubezpieczenia wszystko. co do klimy to mam w domu gree - sprawuje się naprawdę ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.04.2020 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Już założyłeś klimę?? Jak tam się sprawuje? no ja Cię proszę mam zamiar to zrobić w najbliższej przyszłości, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chce mieć splita pod oknem ale najpierw muszę wstawić nowe okno, ale najpierw muszę pozbyć się drzwi balkonowych ale najpierw muszę zlikwidować balkon i przesunąć ścianę o 2 metry i to tyle łatwizna jak nasikać w śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2020 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 jakim cudem ta firma prosperuje jeśli zapomnieliby wyłączyć promocję jak tobie, to już dawno poszliby z torbami . Zarabiają na drogiej strefie. Na giełdzie energia chodzi po 13-16gr/kWh a mi sprzedają za 2x drożej w drogiej. Zresztą z końcem roku skończyła mi się promocja i w taniej też zarabiają.. Ile tych klimatyzatorów będziesz musiał zamontować w standardowym domu z poddaszem użytkowym ? Jakie przeróbki będą potrzebne i ile to będzie kosztować? Poddasze niby w czym robi różnicę? Chyba ze łatwiej ogrzać jedną klimą na schodach, bo ciepło pójdzie grawitacyjnie do góry. Przeróbek żadnych poza przewierceniem sciany. 4szt po 3k zł to 12k. Taniej i prościej niż przerobienie pomieszczenia technicznego na kotłownię na paliwo stałe czy gaz. Ale dalej musiałby przyjść armagedon cenowy i zmiana rozliczania PV czy likwidacja on-grid, żeby to miało sens ekonomiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 17.04.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 A jak już jesteśmy przy Pompie ciepła z klimatyzatora, czy można zrobić taki układ?Kupujemy jednostkę zewnętrzną multisplit z wyjściem na 3 jednostki wewnętrzne i podłączamy do niej:- jednostkę wewnętrzną- jednostkę wewnętrzną- wymiennik ciepła do grzania podłogówki. Idzie takie coś zakombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.04.2020 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 A jak już jesteśmy przy Pompie ciepła z klimatyzatora, czy można zrobić taki układ? Kupujemy jednostkę zewnętrzną multisplit z wyjściem na 3 jednostki wewnętrzne i podłączamy do niej: - jednostkę wewnętrzną - jednostkę wewnętrzną - wymiennik ciepła do grzania podłogówki. Idzie takie coś zakombinować? Idzie zerknij na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.04.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 A jak już jesteśmy przy Pompie ciepła z klimatyzatora, czy można zrobić taki układ? Kupujemy jednostkę zewnętrzną multisplit z wyjściem na 3 jednostki wewnętrzne i podłączamy do niej: - jednostkę wewnętrzną - jednostkę wewnętrzną - wymiennik ciepła do grzania podłogówki. Idzie takie coś zakombinować? Powinno się udać. Każda jedn. wew. pracuje jako osobna. Tylko sprężarka daje max pod jednostkę najbardziej wymagającą. Ale patrząc z drugiej strony, to chyba lepiej przerobić jedną klimę na samo CO, a gdzie klima potrzebna, dać dodatkowy split. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 17.04.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 gawel powiedz że sam sobie skleciłeś ? no szacun , też nad takim czymś kombinuję tz klimatyzator ale normalnie do podłogówki i cwu tylko jak liczę ile za prąd bym płacił to ochota przechodzi chyba że cos źle liczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts