Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy czy pompa ciepła ?

Matti09

Recommended Posts

No tak tylko że w twoim przypadku wymiana kotła gazowego to 6 tyś Vaillant albo tani Termet 3-4 tyś a za PC musisz wyłożyc pewnie z minimum 15 tyś.

Jest też opcja, że jak się mu piecyk zepsuje, to PC PW będą kosztowały o wiele mniej niż teraz i dopiero będzie zagwozdka :D Jak się tu zalogowałem i poczytałem o PC to pierwsze wyceny z 30k nie schodziły a teraz dałem 1/3 mniej.

Gazówki od lat cenę trzymają.

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest też opcja, że jak się mu piecyk zepsuje, to PC PW będą kosztowały o wiele mniej niż teraz i dopiero będzie zagwozdka :D Jak się tu zalogowałem i poczytałem o PC to pierwsze wyceny z 30k nie schodziły a teraz dałem 1/3 mniej.

Gazówki od lat cenę trzymają.

dokładnie tak. Jak ja rozpoczynałem budowe wyceny PC + CO dostawałem na 60k PLN:jawdrop: Teraz z PC woda powietrze można już ogarnąc w okolicach 30- 40 k PLN Za pare lat będzie taniej. Jeżeli cena PC zrówna się z ceną dobrego kondensata wtedy wybór rodzaju ogrzewania nie będzie już taki łatwy.

No dziś na jutubie patrzyłem na jednego gościa który dał sobie założyć PC wyłożył za samą pompę ciepła 32 tys a podłogówkę sam sobie robił ,rachunki 350-400 zł/miesiąc go wynoszą przy temp 20 stopni i jak sam powiedział że jak siedzi przy tv lub położy się na kanapie to koc musi sobie założyć , dom ma nowy mniejszy od mojego z 1936 roku i on na 7 miesięcy wyda 2450 zł a mnie wystarczy na ten sam okres ekogroszku za 1550 zł przy czym u mnie temp zawsze całą dobę 23-24 stopnie , niech mnie teraz ktoś przekona dlaczego miałbym wywalać 32 tys zł ?? pomijam ten znany cytat z czyszczeniem bo dwa razy za sezon to robię i wystarczy mi na tą operację 5-10 minut a zapełnienie zasobnika raz na 7 dni (60kg) to kilka sekund no może minutę , ogrzewam po podłogówką 120m2 parteru i czasami tylko żadko dodatkowo 40m2 na poddaszu dom oczywiście docieplony własnoręcznie więc mam pewność że ok.

O trwałości PV pogadamy panowie za 25 lat - szkoda ze nikt nie pisze że inwerter trzeba wymieniać jak każde AGD co 5- 6 lat. O tym już ktoś zapomniał chyba - pójdzie inwerter i zabawa ze zwrotem inwestycji idzie od nowa !

Tzn, jak mam 12lat gwarancji to w połowie tego okresu przyjadą i założą nowy ?

Dziwne hobby, ale niech im będzie...

No dziś na jutubie patrzyłem na jednego gościa który dał sobie założyć PC wyłożył za samą pompę ciepła 32 tys a podłogówkę sam sobie robił ,rachunki 350-400 zł/miesiąc go wynoszą przy temp 20 stopni i jak sam powiedział że jak siedzi przy tv lub położy się na kanapie to koc musi sobie założyć , dom ma nowy mniejszy od mojego z 1936 roku i on na 7 miesięcy wyda 2450 zł a mnie wystarczy na ten sam okres ekogroszku za 1550 zł przy czym u mnie temp zawsze całą dobę 23-24 stopnie , niech mnie teraz ktoś przekona dlaczego miałbym wywalać 32 tys zł ?? pomijam ten znany cytat z czyszczeniem bo dwa razy za sezon to robię i wystarczy mi na tą operację 5-10 minut a zapełnienie zasobnika raz na 7 dni (60kg) to kilka sekund no może minutę , ogrzewam po podłogówką 120m2 parteru i czasami tylko żadko dodatkowo 40m2 na poddaszu dom oczywiście docieplony własnoręcznie więc mam pewność że ok.

Piszesz o tym, który ma 15cm wełny na suficie i taryfę G11 ?

Tak o nim , rozumiem że wełny mało trochę ale dołożenie dodatkowych 15 cm aż tak radykalnie nie zwiększy izolacji a niech by tak podniósł temp do takich jak ja mam czyli 23-24 to prawdopodobnie będzie bulił to samo , to wg mnie i to tylko moje zdanie jeśli ktoś ma dostęp do gazu to tylko on bo koszt inwestycji nie zabija a pompa zabija i to fakt tym bardziej że wg informacji zewsząd żywotność PC to 10-15 lat ,za drogo to wychodzi za drogo i grzanie też tanie nie jest a taryfy ? no cuż dziś są takie a jutro jakie ? ostatnio czytałem że energetyka niezbyt zadowolona z fotovoltaiki i co ? znów będą nam wciskać magazyny energi czyli baterie akumulatorów bo wg nich tylko takie rozwiązanie nie powoduje problemów w sieci a to kolejny koszt ok 30 tys zł , to ileż to ogrzewanie ma kosztować ??? 32tys PC panele słoneczne 40 tys magazyn energi 30-40 tys ,tak to ma wyglądać ? to Kowalski powie sobie a rubta co chceta ja grzeję groszkiem za 1,5 patola i kotłem za 7,5 tys zł i chodzę w batolach po domu a nie pod kocem oglądać tv .

Tak o nim , rozumiem że wełny mało trochę ale dołożenie dodatkowych 15 cm aż tak radykalnie nie zwiększy izolacji a niech by tak podniósł temp do takich jak ja mam czyli 23-24 to prawdopodobnie będzie bulił to samo , to wg mnie i to tylko moje zdanie jeśli ktoś ma dostęp do gazu to tylko on bo koszt inwestycji nie zabija a pompa zabija i to fakt tym bardziej że wg informacji zewsząd żywotność PC to 10-15 lat ,za drogo to wychodzi za drogo i grzanie też tanie nie jest a taryfy ? no cuż dziś są takie a jutro jakie ? ostatnio czytałem że energetyka niezbyt zadowolona z fotovoltaiki i co ? znów będą nam wciskać magazyny energi czyli baterie akumulatorów bo wg nich tylko takie rozwiązanie nie powoduje problemów w sieci a to kolejny koszt ok 30 tys zł , to ileż to ogrzewanie ma kosztować ??? 32tys PC panele słoneczne 40 tys magazyn energi 30-40 tys ,tak to ma wyglądać ? to Kowalski powie sobie a rubta co chceta ja grzeję groszkiem za 1,5 patola i kotłem za 7,5 tys zł i chodzę w batolach po domu a nie pod kocem oglądać tv .

Chcesz tanio?

PV na drogą taryfę w bytowych i CO po odliczeniach 12K

Dwie klimy z montażem po odliczeniach 4,2k

Grzałka do bojlera i jakiś sterownik 0,2k

Może jeszcze jakaś farelka lub kable do łazienki.

Ewentualnie zamiast klimy przerobiona z klimatyzatora PC.

ZA CO,CWU i bytowe zapłacisz 1500zł . A chłodzenie w gratisie

Rozwiązanie kompromisowe

• Like 1

Jedyna rozsądna opcja to przerobienie klimy na PC bo koszt to ułamek tego ile drą mordy za PC , to jeszcze jakiś sens ma , dalej nie rozumie co w pompie ciepła jest takiego drogiego że każą sobie płacić za to 32 tys a żeczywisty koszt nie przekracza pewnie 10 tys , ale z drugiej strony kiedyś mieliśmy problem ze stacją uzdatniania wody duża droga i padł wyświetlacz ot takie gówno 10x10cm i jakiś procesorek jak w zegarku a koszt tego 15 tys zł , niech mi ktoś wyjaśni koszt np tabletu za 500 zł a tego wyświetlacza ? tablet wypasiony naszpikowany technologią a tu durny wyświetlacz 15 tys zł , dlatego uważam że na PC jesteśmy dymani do obrzydzenia .

Rozwiniesz?

Jakoś nie mam zakazu zakładania klimatyzatorów.

Tylko w sumie co mi za różnica, czy za ogrzewanie CO i CWU 600zł, 1200 zł czy nawet 2000 zł, jak na systemie grzewczym zaoszczędziłem ze 30 tysięcy złotych? I zero odkładania na naprawy czy wymianę i zero kosztów serwisowania?

Ile tych klimatyzatorów będziesz musiał zamontować w standardowym domu z poddaszem użytkowym ? Jakie przeróbki będą potrzebne i ile to będzie kosztować?

Tak myślałem że o nim :) Jakiś czas temu dał filmik z tymi wynikami i w komentach sporo osób mu wyjaśniło dlaczego ma takie . Nie wiem dlaczego dał "nowy" filmik z tym samym. Poza tym, ma filmik z domkiem znajomego nieco większym słabiej ocieplonym na ścianach a koszt ogrzewania mniejszy u niego. Ot. ciekawostka. której sam sobie wytłumaczyć nie może.

Koszt inwestycji zabija? Kable plus PC do CWU i klima (by spełnić Ep itp) kosztowały by mnie mniej więcej tyle co gaz (16300) a PC 22500. Ta różnica mnie nie zabija a na dodatek przy obecnych cenach prądu nie będę musiał myśleć o PV bo jakoś tak szkoda mi dachu, który sam kładłem :)

Edytowane przez Pytajnick

Ile tych klimatyzatorów będziesz musiał zamontować w standardowym domu z poddaszem użytkowym ? Jakie przeróbki będą potrzebne i ile to będzie kosztować?

Jeden klimatyzator kaysaj na cały parter a obecnie na poddaszu są 3 grzejniki 2x500 W 1x1000W , drabinka w łazience 300w koszt klimatyzatora 2700 zł z montażem.

Już założyłeś klimę?? Jak tam się sprawuje?

:rolleyes: no ja Cię proszę mam zamiar to zrobić w najbliższej przyszłości, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chce mieć splita pod oknem ale najpierw muszę wstawić nowe okno, ale najpierw muszę pozbyć się drzwi balkonowych ale najpierw muszę zlikwidować balkon i przesunąć ścianę o 2 metry i to tyle ;) łatwizna jak nasikać w śnieg

jakim cudem ta firma prosperuje :confused: jeśli zapomnieliby wyłączyć promocję jak tobie, to już dawno poszliby z torbami .

Zarabiają na drogiej strefie. Na giełdzie energia chodzi po 13-16gr/kWh a mi sprzedają za 2x drożej w drogiej. Zresztą z końcem roku skończyła mi się promocja i w taniej też zarabiają..

Poddasze niby w czym robi różnicę? Chyba ze łatwiej ogrzać jedną klimą na schodach, bo ciepło pójdzie grawitacyjnie do góry.

Przeróbek żadnych poza przewierceniem sciany. 4szt po 3k zł to 12k. Taniej i prościej niż przerobienie pomieszczenia technicznego na kotłownię na paliwo stałe czy gaz. Ale dalej musiałby przyjść armagedon cenowy i zmiana rozliczania PV czy likwidacja on-grid, żeby to miało sens ekonomiczny

A jak już jesteśmy przy Pompie ciepła z klimatyzatora, czy można zrobić taki układ?

Kupujemy jednostkę zewnętrzną multisplit z wyjściem na 3 jednostki wewnętrzne i podłączamy do niej:

- jednostkę wewnętrzną

- jednostkę wewnętrzną

- wymiennik ciepła do grzania podłogówki.

Idzie takie coś zakombinować?

A jak już jesteśmy przy Pompie ciepła z klimatyzatora, czy można zrobić taki układ?

Kupujemy jednostkę zewnętrzną multisplit z wyjściem na 3 jednostki wewnętrzne i podłączamy do niej:

- jednostkę wewnętrzną

- jednostkę wewnętrzną

Idzie zerknij na priva

- jednostkę wewnętrzną

- jednostkę wewnętrzną

Powinno się udać.

Każda jedn. wew. pracuje jako osobna.

Tylko sprężarka daje max pod jednostkę najbardziej wymagającą.

Ale patrząc z drugiej strony, to chyba lepiej przerobić jedną klimę na samo CO, a gdzie klima potrzebna, dać dodatkowy split.