Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy czy pompa ciepła ?

Matti09

Recommended Posts

To jest dopiero instalacja dla tych co nie wiedzą co z pieniędzmi zrobić.

skądś ty się chłopie urwał ?

Jeżeli masz bardzo dobrze ocieplony dom to jest to chyba najlepsza opcja. Praktycznie nie ma co się zepspuc - grzałka jak się przepali to wymienisz za jakiś śmieszny pieniądz albo kupisz nowy piecyk za jakieś marne grosze , PV jak wyzej 25 lat powinno wytrzymać, nie musisz serwisować, uzupełniać czynnika, Rozwiązanie porównywalne z gazem w zakupie, bez konieczności serwisowania, w dodatku abonamentów za gaz nie musisz płacić, prądu nie zuzywasz... Warunek ocieplenie domu bo jeżeli nie ma to żadną instalacją PV nie naprodukujesz tyle kWh ile jest potrzebne.

• Like 1

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skądś ty się chłopie urwał ?

Jeżeli masz bardzo dobrze ocieplony dom to jest to chyba najlepsza opcja. Praktycznie nie ma co się zepspuc - grzałka jak się przepali to wymienisz za jakiś śmieszny pieniądz albo kupisz nowy piecyk za jakieś marne grosze , PV jak wyzej 25 lat powinno wytrzymać, nie musisz serwisować, uzupełniać czynnika, Rozwiązanie porównywalne z gazem w zakupie, bez konieczności serwisowania, w dodatku abonamentów za gaz nie musisz płacić, prądu nie zuzywasz... Warunek ocieplenie domu bo jeżeli nie ma to żadną instalacją PV nie naprodukujesz tyle kWh ile jest potrzebne.

z tym ociepleniem to bym nie demonizował z doświadczenia. :), zawsze można zrobić z 50 kwp na dachu i scianach:bash:

Tylko kto by chciał przy grzejniczkach, jak w PRL siedzieć...

najlepiej elektryczna podłogówka do pv ale bez przesady z tymi grzejnikami. Grzejnik jak grzejnik wodny czy elektryczny jeden pies. W przypadku elektryka grzałka jest w pomieszczeniu który ogrzewa a nie w kotle który nagrzewa wodę ( jakieś tam straty na pewno będą )

najlepiej elektryczna podłogówka do pv ale bez przesady z tymi grzejnikami. Grzejnik jak grzejnik wodny czy elektryczny jeden pies. W przypadku elektryka grzałka jest w pomieszczeniu który ogrzewa a nie w kotle który nagrzewa wodę ( jakieś tam straty na pewno będą )

O tanią taryfę chodzi

Ty tak na poważnie?

Ile MWh rocznie wyprodukuje ta instalacja PV?

Jaki domek za to ogrzejesz?

Zacytuję Ci pierwszy post bo już chyba Ci się ten wątek urwał i nie wiesz co tu jest komentowane.

Ja mam taką instalację i grzejniki i ogrzewanie cwu oraz gotowanie mam za darmo:)

Kilka uwag.

1. Twój dom ma 130m2 a nie 180-200m2

.

tu akurat racja zwracam honor . Dom energooszczędny potrzebuje około 40-50 kwh/m2/rok 200m2 x 50 kwh= 10000 kwh na rok czyli 10MWh. PV które tyle naprodukuje rocznie to 10kWp koszt około 40k PLN na chwile obecną. Co innego domki o powierzchni 100-120m2 wtedy takie ogrzewanie to chyba najlepsza opcja. Ogólnie jeżeli chodzi o PV będzie co raz więcej dotacji ulg itp. We wrześniu 2019 we Wrocławiu weszła uchwała że zakładając PV /pompe ciepła lub reku jestes zwolniony przez 5 lat od płacenia podatku od nieruchomości. Jeżeli masz duży dom w którym dodatkowo prowadzisz działalność gospodarczą to całkiem niezła opcja

Kilka uwag.

1. Twój dom ma 130m2 a nie 180-200m2

2. CWU ogrzejesz pompą ciepła a nie grzałką.

3. Te 3.92 kWp zrobiłeś za 10200 zł sam czy zleciłeś?

4. ATLANIC F-18 - 6kW, podłogówka w łazience+ 2 drabinki grzejne (razem 1 kW) to Cię tylko 2000 kosztowały.

Kwestia cuw to ok 1 mwh przy pc cwu, lub 3 mwh /rok przy bojlerze. bojler 600 zł pc cwu od 2800 do 4500;

PV tak tyle wyszło po dotacjach i zwrocie z pit;

6 atlanticów w hurtowni to 1000 zl, podłogówka 500 zł i 2 drabinki+2 grzałki na allegro+10 l borygo i trochę dobrych chęci też 500

BTW

Jak ktoś ma sprawny układ wodny to trudno musi z nim żyć i trzeba pomyśleć o opłacalnym inwestycyjnie i eksploatacyj nie źródle ciepła. Natomiast nie rozumiem blekotu że PC i koniecznie PV RAZEM. Nikt nie odpowiedział mi na pytanie jaki jest sens inwestować w PC która ma za zadanie oszczędzić prąd z PV który mamy za darmo do kupiliśmy pv przewymiarowane i zwróca się po 10 latach?

Nie rozumiem też idei akumulowania ciepła z prądu jak mamy PV i taryfy g12 w dzień mamy za darmo a w nocy tanio.

Strasznie ciężko Ci się pewnie żyje z takim ciągłym strachem o to co będzie jutro.

Boisz się chyba wejść do łazienki bo tam może nie być światła, wody albo papieru toaletowego.

Bardzo Ci współczuję.

Przeczytaj jeszcze raz, powoli i ze zrozumieniem, nie ma tam nic o obawach, strachach, a personalne uszczypliwości to brak kultury,

lepiej spierać się na argumenty.

Myślenie, że jak dzisiaj ogrzewanie PC z PV wychodzi tanio i tak będzie za 10 lat jest naiwnością.

Mam od 3 lat PC i działa tak samo jak wcześniejszy piec, tzn grzeje, ale nie można zapominać o dużym koszcie zakupu,

i aby być uczciwym należałoby go uwzględniać w kosztach ogrzewania.

U mnie różnica pomiędzy olejakiem, a PC wychodzi 1500zł rocznie, czyli w najlepszym wypadku z pompa wyjdę na czysto za 15-20 lat,

ale byłem ciekaw, to sobie założyłem.

Sugerujesz, że podwyżki cen prądu dotkną tylko tych mających PC i PV a reszcie to obojętne,a nawet klaskać będą? :cool:

Absolutnie nie, nie chodzi o cenę prądu tylko o PV i współczynnik rozliczenia oddanej energii z ZE.

Dla kogoś kto ogrzewa dom kopciuchem, a prąd wykorzystuje do żarówy i TV, wzrost ceny prądu będzie miał znacznie mniejsze znaczenie, niż dla kogoś kto

tego prądu potrzebuje dużo, np do ogrzania domu.

Przeczytaj jeszcze raz, powoli i ze zrozumieniem, nie ma tam nic o obawach, strachach, a personalne uszczypliwości to brak kultury,

lepiej spierać się na argumenty.

Myślenie, że jak dzisiaj ogrzewanie PC z PV wychodzi tanio i tak będzie za 10 lat jest naiwnością.

Mam od 3 lat PC i działa tak samo jak wcześniejszy piec, tzn grzeje, ale nie można zapominać o dużym koszcie zakupu,

i aby być uczciwym należałoby go uwzględniać w kosztach ogrzewania.

U mnie różnica pomiędzy olejakiem, a PC wychodzi 1500zł rocznie, czyli w najlepszym wypadku z pompa wyjdę na czysto za 15-20 lat,

ale byłem ciekaw, to sobie założyłem.

to faktycznie pieniądze wyrzucone w błoto, lub jeżeli był kredyt to juz głupota podwójna. Mam grzejniki od 16 lat i ostatnio liczyłem że gaz i centralne jeszcze by się nie zwróciły a Pc kosztowała w 2003 roku 70 tys, więc nawet nie liczyłem. Jak pokazuje teraźniejszość wybór był trafny bo są dodatkowo PV więc ogrzewanie mam dożywotnio za darmo, Pv zwróca się za 3-4 lata.

Edytowane przez gawel

Dla kogoś kto ogrzewa dom kopciuchem, a prąd wykorzystuje do żarówy i TV, wzrost ceny prądu będzie miał znacznie mniejsze znaczenie, niż dla kogoś kto

tego prądu potrzebuje dużo, np do ogrzania domu.

Ktoś, kto ogrzewa prądem kupuje go do tego celu po 22-37gr/kWh - więc cena całkiem konkurencyjna względem innych nośników energii, a obsługi zero i koszty inwestycyjne śmieszne. Co powoduje, że TCO jest bezkonkurencyjne. PV oznacza związanie się z jednym sprzedawcą prądu - co gorsza jak akurat mamy szczęście być w rejonie najtańszego Taurona to opłacamy to najgorszym sposobem rozliczania nadprodukcji. Jak mamy mniej szczęścia, to dokupujemy prąd drożej, niż moglibyśmy kupić gdyby nie PV.

Przy PV tracimy też możliwość skorzystania z najtańszej taryfy G12as.

PV zatem pozbawia nas całkiem znaczących korzyści. Do tego ponosimy ryzyko związane zarówno z możliwością zniszczenia, awarii, jak i zmiany sposobu rozliczania.

Jak to nie ma obaw i strachów.

A kto straszy że rząd jak mu zabraknie pieniędzy zmieni prawo i PV się przestanie opłacać.

Kto napisał "wystarczy jedno rozporządzenie"?

No i biedni będą przyklaskiwać jak rząd złupi bogatych właścicieli PC i PV.

Ty chyba nie wiesz co sam piszesz.

No i to nie jest straszenie?

Absolutnie nie, to nadinterpretacja, ale nie można pozostawać głuchym i ślepym na zmiany i warto wiedzieć, że może się to zmienić, tymbardziej, że stosunkowo niedawno obserwowaliśmy podobne trendy. Ale To nie znaczy, że PC czy PV jest złe, tylko warto mieć świadomość i zaakceptować, że zysk może być mniejszy od oczekiwanego.

Pewny jest tylko koszt inwestycji.

Jak się da, to lepiej zbudować dom o niskiej zapotrzebowaniu energetycznym, tak by go zapałką ogrzać - wydaje się rozsądniejsze.

Żeby być uczciwym to trzeba uwzględnić ile zarabiasz teraz kiedy kupujesz tą PC a ile będziesz zarabiał jak przejdziesz na emeryturę.

Koszt ogrzewania to koszt wytworzenia GJ i zapotrzebowanie budynku, nie ma tu nic związanego z zarobkami.

Myślisz że niewydane dzisiaj na PC pieniądze będą tyle samo warte za 10-15 lat?

Nie. Myślę, że je można zainwestować inaczej, niektórzy pewnie umieją pomnożyć, ale na pewno z wydanymi już nic nie zrobisz.

Zastanawiam się co wy macie taką alergię na ten gaz. Nie każdy budując swój pierwszy dom jest alfą i omegą i wybierze najlepsze rozwiązanie.

Z mojej perspektywy po pierwszym sezonie grzewczym mogę powiedzieć że koszty gazu nie są tragiczne, 1500 PLN a kocioł gazowy wraz z przyłączami po dofinansowaniu około 7 tyś (6 tys kociol, 2,5 tys przylacze, 4 tys instalacja wew/zew, -5,6 tys dofinansowanie) Więc nie wiem na ile bym zaoszczędził zakładajać PC lub elektrycznie i czy miałoby to jakikolwiek sens.

Jeśli nagle PGNIG zmieni ceny razy 3 lub zabronią używania kotłów gazowych to zawsze mogę wpiać PC lub kocioł gazowy albo dołożyć PV.

Dodatkowo weźcie pod uwagę że co innego ogrzać dom z kartonu a co innego dom murowany.

No bo za te GJ po przejściu na emeryturę będziesz płacił paciorkami a nie gotówką.

Zwłaszcza że będziesz musiał płacić jak wybierzesz gaz do ogrzewania domu.

No chyba że zrobisz odwiert na swojej działce i poleci z niego gaz.

Ops, nawet ten gaz nie będzie Twój do zagospodarowania.

Reszty już nie komentuję bo ludzie nawiedzeni jak TY nie zmieniają zdania, nawet jak im się wykaże że błądzą.

Generalnie to masz rację ale jednej rzeczy nie rozumiem :bash: Co oznacza że dużo czy mało ???

Edytowane przez gawel

Zastanawiam się co wy macie taką alergię na ten gaz. Nie każdy budując swój pierwszy dom jest alfą i omegą i wybierze najlepsze rozwiązanie.

Z mojej perspektywy po pierwszym sezonie grzewczym mogę powiedzieć że koszty gazu nie są tragiczne, 1500 PLN a kocioł gazowy wraz z przyłączami po dofinansowaniu około 7 tyś (6 tys kociol, 2,5 tys przylacze, 4 tys instalacja wew/zew, -5,6 tys dofinansowanie) Więc nie wiem na ile bym zaoszczędził zakładajać PC lub elektrycznie i czy miałoby to jakikolwiek sens.

Jeśli nagle PGNIG zmieni ceny razy 3 lub zabronią używania kotłów gazowych to zawsze mogę wpiać PC lub kocioł gazowy albo dołożyć PV.

Dodatkowo weźcie pod uwagę że co innego ogrzać dom z kartonu a co innego dom murowany.

A gdybyć miał ogrzewanie za 2 tysiące, które nie zamarza,nie przecieka, nie wymaga serwisu, wytrzyma minimum 50 lat da się doskonale sterować i nie trzeba do niego niczego wpinać, do tego może działać za darmo jeżeli zainwestujesz w PV. To jaki sens ma centralne wodne bo nie rozumiem?

Ponadto nie rozumiem stawiania bunkra podobnie jak nie rozumie 90% ludzi mieszkających w domach jednorodzinnych w technologiach niebunkrowych na całym świecie.

BTW Gdy budowałem dom 16 lat temu na moje ówczesne nieszczęście doprowadzenie gazu było bardzo drogie i dlatego mam ogrzewanie elektryczne i owszem bałem się na początku ale obecnie uważam że to było szczęśliwe rozwiązanie.

Edytowane przez gawel

Naprawde myślisz ze za 2 tyś ogrzeje elektrycznie mój dom? OCZ ze strony ciepło właściwe mówi co innego.

Pierwszy sezon ogrzewałem dom drewnem plus elektrycznie i nijak mają się twoje wyliczenia do praktyki

Ja ogrzewam dom elektrycznie od 16 lat i mam praktykę w przeciwieństwie do Ciebie. Przez pierwsze cztery lata paliłem również w kominku ale pomijając syf w domu przestało się to opłacać po zmianie taryfy i dostawcy. Żałuję że budowałem komin i kominek.

BTW 2 tysiace kosztowały grzejniki, natomiast rachunki za ogrzewanie były nieco niższe, obecnie ogrzewanie będzie już za darmo przez PV.

Edytowane przez gawel

Ale masz dom z drewna a nie z bk czy porothermu. Ogrzewałem też elektrycznie kilka lat mieszkanie w kamienicy, dramat. Drewno też się nie spisuję, syf, brud i generalnie trzeba "łopatować"

Wg Pgnig od 1 listopada zużyłem 7815 kWh, ile to wyjdzie w najtanszej taryfie elektrycznej?

Edytowane przez byq84

Ale masz dom z drewna a nie z bk czy porothermu. Ogrzewałem elektrycznie mieszkanie w kamienicy, dramat.

Nie da się przyrównać kamienicy do nowoczesnego domu jednorodzinnego bez względu na technologię jego wybudowania. Obecnie na Śląsku są dopłaty do likwidacji kopciuchów i mieszkańcy zakładają klimatyzację do ogrzewania i to się eksploatacyjne finansowo spina i inwestycyj nie też.

Same kamienice nie sa może z zasady zimne jednak często zaniedbane lub skrzywdzone remontem i ten sam efekt możesz mieć w bloku gdy sąsiad pod tobą oraz inni nie ogrzewają mieszkań bo ich nie używają a ty masz przez to niedogrzane mieszkanie i nic się na to nie poradzi.

Ile płacisz rocznie za ogrzewanie?