Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Realne koszty budowy domu 2020

Recommended Posts

Dostosowałem metraż do ceny za m2. Wychodzi mi 140m2 po podłodze, dach typu stodoła, nachylenie 35 stopni. Wymiary po obrysie 8,7x9,6 a więc powinno się dać zrobić dach na dość ekonomicznej w budowie konstrukcji.

Liczę do 4300zł/m2 za stan "do wprowadzenia". Stan do wprowadzenia to wg mnie dół pod klucz, a góra w deweloperskim. Mam nadzieję, że za te pieniądze zrobię więcej jak minimum.

• Like 1

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy okazji mam pytanie dot. wielkości kotłowni.

W innych wątkach przeczytałem, że minimalna kubatura pomieszczenia na kocioł gazowy to 6,5 m3. Przy wysokości 2,7m daje to powierzchnie ok. 2,5m2.

Minima to minima, mam bardziej pytanie do Was jak duża powinna być kotłownia, gdzie chciałbym oprócz pieca zamontować zasobnik na wodę oraz ewentualnie rekuperator. Metraż zmniejszyłem znacznie względem pierwszego posta, i kotłownia wychodzi mi o wymiarach 1,6x2,2.

Inna sprawa - czy w takiej kotłowni gazowej zwyczajowo montuje się ogrzewanie czy jest tu podobnie jak przy piecach na paliwo stałe, że piec sam w sobie nagrzewa pomieszczenie?

• 2 weeks później...
Ja właśnie wybudowałem Dom w Idaredach 5 (190m2 po podłodze, dach typu stodoła) pracowni Archon, trudne warunki gruntowe (wysoki poziom wody + glina). Odbiór był na początku 2020 roku.

Aktualnie w kosztorysie na stronie "średnie koszty budowy SSZ" - 273 300,00 zł netto -> 295164zł z VAT.

O ile dobrze pamiętam w kosztach SSZ jest koszt projektu, adaptacji, geodety itd.

Ja wydałem 275.000zł:

To ja napisze jak to u mnie. Dom po podlodze okolo 180m2 tez niedawno odebrany, ale faktycznie jeszcze bez elewacji i styropianu.Pod Warszawa. Podwojny mur z gazobetonu, welna w srodku, dach ocieplony welna 25cm, tynki, wylewki, sciany pomalowane, kuchnia zrobiona i wyposazona, dol domu umeblowany, deska podlogowa, gora nieumeblowana, deska podlogowa.Ogolnie dom wykonczony i wyposazony , gotowy do zamieszkania. Calosc w takim stanie to ok 350 tys zl. Do pelni szczescia tylko elewacja zostala, ale sie ciagnie bo nie moge znalezc ludzi do jej zrobienia w normalnej cenie. Duzo robilem sam, i elewacje tez mialem robic sam, ale chce wziac dotacje na ocieplenie i musi byc rachunek, wiec nie moge robic sam. Sasiedzi robili na jesieni elewacje i dali 40zl/m2 a ja teraz otrzymuje oferty od spekulantow na nawet 180zl/m2 bez materialu. Ale predzej zrezygnuje z dotacji i sam zrobie niz dam takie pieniadze za prosta robote.

Ogolnie rozbieznosc cen w budowie domu jest ogromna, czesto 3-4 razy za te same metry. Trzeba szukac ekip i nie brac pierwszej z brzegu. Ja zawsze biore 2-3 wyceny a jak sa rozbiezne to szukam dalej az uzyskam pelen obraz rynku. Polak za ocieplenie dachu chcial 40zl/m2 a ukrainiec nawet 160zl/m2. Za te sama robote. Takze mozliwosci do przeplacenia sa ogromne.

Ocieplenie dachu robily mi az trzy ekipy. Pierwsza wyrzucilem po miesiacu. 4-6 ludzi przez miesiac nie zrobilo nawet stelarza pod plyty. Druga ekipa po 2 tygodniach zapadla sie pod ziemie. Nawet narzedzia zostawili i zero kontaktu. Trzecia dokanczala,ale nie dokonczyla. Czesc szpachlowania i malowanie musialem robic sam.

Rodzice budowali dom dwadziescia lat temu i jak widza jakich ja mam teraz "fachowcow" to nie moga uwierzyc w to co sie dzieje na mojej budowie. Wzialem glazurnika. Plytki podlogowe zaczal ukladac na placki. Ja mu mowie"beda pekac, klej ma byc na grzebien i po calej powierzchni plytki". A ten kladzie na placki. Zaczalem wypytywac o doswiadczenie, okazalo sie , ze on jest elektrykiem , a ze nie bylo roboty dla elektryka to szef mu kazal isc ukladac plytki. Wypier....em i w koncu cale plytki ukladalem sam.

Ogrzewanie grzejnikowe kladlem sam, tylko piec gazpwy mi ktos instalowal bo gwarancje chcialem. Za gaz, caly gaz z gotowaniem, place 2000-2500zl rocznie. A nie mam jeszcze styropianu. Do pradu mam panele na dachu. Instalowane z dotacja 50%.

Do wykonczeniowki napisalem sobie program, ktory mi skanuje kilka sklepow budowlanych i podaje ceny i przeceny materialow. Deske podlogowa z cena sklepowa 240zl/m2 kupilem za 48zl. Glazure kupilem przeceniona o 75%, lodowke o 30%, piekarnik o polowe, umywalki o polowe. Wszystko markowe. Naprawde niewiele rzeczy z wykonczeniowki i wyposazenia kupowalem po normalnych cenach. Ale to tez wymaga "wyczekania" momentu. Nie mozna tego robic w ten sposob, ze "jade dzisiaj kupic wanne", bo kupisz drogo. Moj program skanowal ceny a jak tylko cos sie pojawilow dobrej przecenie to dawal mi znac i wtedy jechalem. To musi trwac, pol roku kupowalem piekarnik, 4 miesiace deske podlogowa. Ale jakby podliczyc wyposazenie po normalnych cenach to wyszloby drozej niz caly dom.

Edytowane przez polcad

• 3 weeks później...

Cześć Polcad,

Piszę do Ciebie z pytaniem czy chciałbyś podzielić się swoim narzędziem do wyszukiwania cen produktów w sklepach budowlanych, tak aby kolejna osoba nie nabijała kasy nieuczciwym sprzedawcom... w jak to nazwałeś "normalnych" cenach.

Widziałem Twój post na forum odnośnie kosztów budowy 2020.

Nie raz już dałem się naciągnąć na sprawy typu zawiasy droższe o 5 zł, gwoździe itd.

Jadę do innego sklepu po pierdołę i mnie to strasznie irytuje bo akurat w sklepie X jest taniej o 50% produkt w normalnej cenie niż coś co kupiłem na promocji w sklepie Y. Dla mnie to dopiero początek, jednak tak jak i Ty chciałbym "wyczekiwać" moment na dobre zakupy.

Wydaje mi się, że pewnie nie chciałeś przepłacać i nabijać kasę "zepsutej/rozpieszczonej" branży budowlanej, stąd świetny pomysł na program.

Gdybym ja tak postępował z klientami to nie miałbym pracy - przykład zamawiam deski w tartaku, a rozmowa na telefonie taka, że prawie musiałem się prosić aby mnie obsłużono. Dzisiaj w tej branży klient/inwestor czuje się jak frajer, który musi dać się przekręcić, a jak Ty się nie dasz to ktoś się znajdzie...

Fajnie, że jest więcej osób, które chcą się przeciwstawić nabijaniu w butelkę, może powoli ta branża wejdzie na właściwe tory bo cierpią klienci i uczciwi sumienni wykonawcy.

Tutaj Twój post do którego się odnoszę:

To ja napisze jak to u mnie. (...)

Do wykonczeniowki napisalem sobie program, ktory mi skanuje kilka sklepow budowlanych i podaje ceny i przeceny materialow. Deske podlogowa z cena sklepowa 240zl/m2 kupilem za 48zl. Glazure kupilem przeceniona o 75%, lodowke o 30%, piekarnik o polowe, umywalki o polowe. Wszystko markowe. Naprawde niewiele rzeczy z wykonczeniowki i wyposazenia kupowalem po normalnych cenach. Ale to tez wymaga "wyczekania" momentu. Nie mozna tego robic w ten sposob, ze "jade dzisiaj kupic wanne", bo kupisz drogo. Moj program skanowal ceny a jak tylko cos sie pojawilow dobrej przecenie to dawal mi znac i wtedy jechalem. To musi trwac, pol roku kupowalem piekarnik, 4 miesiace deske podlogowa. Ale jakby podliczyc wyposazenie po normalnych cenach to wyszloby drozej niz caly dom.

Pozdrawiam,

Sakufate

Koszt kuchni na blumie w tym 2 systemy (innej firmy) do szafek narożnych, cargo, łącznie 17 szuflad blum + 3 gniazdka wysuwane z blatu, 3 przedłużacze 220v, jeden przedłużacz 400v do kuchenki indukcyjnej - 14808,98zł Do tego: lodówka do zabudowy, pochłaniacz, zmywarka, płyta indykcyjna - około 6tyś. Czyli sama kuchnia (jeszcze muszę dokupić piekarnik i mikrofalę) kosztowała 21tyś

Ile masz metrów kuchni, że wyszło aż tyle na składanych meblach z internetu ? Ile powiedział stolarz jak to nie tajemnica ?

Wiele zależy od ilości szuflad, systemów i producenta - blum jak wiadomo do tanich nie należy, jednak wolę raz kupić i się nie martwić, że nagle przestanie coś działać. Tak jak pisałem mam 17 szuflad na blumie - same szuflady sporo kosztowały. Takie zwykłe szafki bez szuflad i systemów to są tanie. Ale odpowiadając na Twoje pytanie to mam 10,4 mb. zabudowy kuchennej. Jeszcze zapomniałem uwzględnić zlew z baterią - 800zł.

Nie wiem ile stolarz by zaśpiewał i nawet nie wołałem na wycenę bo kilku znajomych zlecało niedawno kuchnie i ceny były kosmiczne. Cała kuchnia już z piekarnikiem i mikrofalą, kompletnym sprzętem AGD wyjdzie około 25tyś. Mowa o szafkach i sprzęcie, bez podług, farb, kontaktów, gniazdek, lamp itd.

Dodam, że to meble z internetu na wymiar pod klienta. Samemu sobie wybierasz frony, rozmiary szafek, systemy itd.

Podobna kuchnia z Ikea kosztowała 17,5tyś, również do samodzielnego złożenia, tylko tam były zaślepki a u mnie wszystko pod wymiar co do milimetra można określić.

No to faktycznie, ale wiesz czasem jak dobrze poszukasz to możesz znaleźć coś ciekawego od stolarza. Ew właśnie jak pisałeś IKEA.

iform com pl

Dzięki. Kiedyś chyba ich widziałem.

Inna sprawa, że niestety dla mnie odpadają ze względu na wysokość szafek dolnych. Zrobiłem z IKEI (wysokość z nóżkami 88cm + blat 3cm) i drugi raz chętnie zrobiłbym jeszcze wyższe.

Raz, że masz więcej miejsca na pierdoły kuchenne, a dwa, że są wygodniejsze w użytkowaniu bo trzeba aż tak się garbić.

• 1 month później...

Witam

pytanie do polcad skąd chcesz dostać dotację na ocieplenie , bo wykańczam dom .

Z programu czyste powietrze się nie da bo na termomodernizację załapują się tylko stare domy , nowo budowane nie , tak samo jest z zakupem ogrzewania , od 1 stycznia się nie należy dla nowych domów , jedynie można dostać pożyczkę na fotowoltaikę

Możesz szybko zgłosić zakonczneie budowy i odliczyć 17/32% od dochodu w ramach ulgi termomodernizacyjnej wydatki musisz ponieśc do końca 2021 roku a odliczyć możesz do 2024 limit wydatków 53 tys można również odliczyć PC i PV okna dzwi i wszelkie materiały izolacyjne.

Możesz szybko zgłosić zakonczneie budowy i odliczyć 17/32% od dochodu w ramach ulgi termomodernizacyjnej wydatki musisz ponieśc do końca 2021 roku a odliczyć możesz do 2024 limit wydatków 53 tys można również odliczyć PC i PV okna dzwi i wszelkie materiały izolacyjne.

No nie jestem pewien, czutając np https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/pit/ulgi-odliczenia/3619048,Ulga-termomodernizacyjna-a-budynek-mieszkalny-bedacy-w-budowie.html

chyba że kierownik budowy nadstawi karku i podpisze zakonczenie budowy mimo jej nie zakonczenia bo bez ocieplenia jest niezgodna z projektem i wydanym nań pozwoleniem.

Oprócz tego wyjaśniałem kwestie dofinansowania zakupu pompy ciepla , i można było dostać dopłatę tylko do końca 2019 r dla nowych domów , od 2020 obowiązują wytyczne ekoprojekt 2021 czy jakoś tak i domy oddawane do użytku po 1 stycznia 2020 musza spełniać wymagania budowlane na rok 2021 i dopłaty nie obowiązują ale jak się Wam udaje jakoś ominąć te przepisy to gratuluję .

• 5 months później...
Moje orientacyjne koszty, wymiana gruntu i nasyp + metr ponad poziom 12 tyś, płyta fundamentowa pełna zbrojona fi 12 góra dół gr. 25 cm ok 100 M2 z ogrzewaniem podłogowym, chudziak 20 cm, xps 20cm, bok 10 cm. Folia 120 M2 PVC gr 1 mm łącznie 40000 zł, murowanie ścian nośnych ytong energo plus 36,5 cm, ścianki działowe, strop lany plus lane schody 82000zł, konstrukcja dachu, rzeźbienie krokwi, plus deskowanie, papowanie papa pv250 22000 zł, okna plus drzwi wejściowe 24000zł. Łącznie 180000 zł za dom o powierzchni 112 m użytkowych, Armanda xs

Ten temat wpędzi w kłopoty z rozgrzebaną budową niejednego człowieka. A dlaczego? Bo jeden z użytkowników, który chwali się jak tanio zbudował nie chciał dać namiarów na tak tanią ekipę bo ona to zrobiła tylko po znajomości. Dlatego na takie tematy należy patrzeć przez palce. Jednej albo drugiej osobie na dziesięciu się uda bo ma kogoś po znajomości i się pochwali jak to tanio wybudował a pozostałych ośmiu będzie się w trakcie budowy zastanawiać czemu jemu się nie udaje.

PS czy jest szansa na odzyskanie konta jak utraciło się dostęp do maila?

Moge podać ile ja płaciłem za SSO (bez konstrukcji dachu), bo tyle mam teraz zrobione (start wrzesień 2020): 160 tys. PLN za 120m2 zabudowy, parterówka.

Razem, usługa kompleksowa (rbocizna+matreriał) mnie nic nie interesuje (tzn. poza codziennym nadzorem) firmą nie najtańszą ale też nie najdroższą w moim regionie. W tym normalna hydroizolacja nie żadne dysperbity, fundamenty tradycyjne ławy, ściany silikaty, strop gęstożebrowy.

Moge podać ile ja płaciłem za SSO (bez konstrukcji dachu), bo tyle mam teraz zrobione (start wrzesień 2020): 160 tys. PLN za 120m2 zabudowy, parterówka.

Razem, usługa kompleksowa (rbocizna+matreriał) mnie nic nie interesuje (tzn. poza codziennym nadzorem) firmą nie najtańszą ale też nie najdroższą w moim regionie. W tym normalna hydroizolacja nie żadne dysperbity, fundamenty tradycyjne ławy, ściany silikaty, strop gęstożebrowy.

z jakiego projektu budujesz? Miałeś w projekcie strop gęstożerowy czy wiązary i zmieniałeś?