Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Realne koszty budowy domu 2020

Recommended Posts

z jakiego projektu budujesz? Miałeś w projekcie strop gęstożerowy czy wiązary i zmieniałeś?

Projekt indywidualny.

Jak zacząłem myśleć o budowie to koncepcja wiązarów mi się spodobała. Ale nie chciałem sufitów podwieszanych a bez sufitów odkryte wiązary nie wyglądają zbyt atrakcyjnie (np. płytki kolczaste). W międzyczasie kombinowałem z izolacją dachu nakrokwiową PIR, by całkiem odsłonić konstrukcję więźby dachowej, ale żeby to faktycznie dobrze wyglądało to musiałaby być i tak więźba tradycyjna z drewna struganego - generalnie koszty w kosmos.

Jeszcze zanim trafiłem do architekta ze swoją koncepcją doszedłem do wniosku, że przy mojej parterówce bardziej oszczędne rozwiązanie to ocieplenie stropu i poddasze nieużytkowe, a to najwygodniej będzie zrobić na stropie betonowym czy gestożebrowym, ale jak mówię przede wszystkim chciałem uniknąć sufitów podwieszanych.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projekt indywidualny.

Jak zacząłem myśleć o budowie to koncepcja wiązarów mi się spodobała. Ale nie chciałem sufitów podwieszanych a bez sufitów odkryte wiązary nie wyglądają zbyt atrakcyjnie (np. płytki kolczaste). W międzyczasie kombinowałem z izolacją dachu nakrokwiową PIR, by całkiem odsłonić konstrukcję więźby dachowej, ale żeby to faktycznie dobrze wyglądało to musiałaby być i tak więźba tradycyjna z drewna struganego - generalnie koszty w kosmos.

Jeszcze zanim trafiłem do architekta ze swoją koncepcją doszedłem do wniosku, że przy mojej parterówce bardziej oszczędne rozwiązanie to ocieplenie stropu i poddasze nieużytkowe, a to najwygodniej będzie zrobić na stropie betonowym czy gestożebrowym, ale jak mówię przede wszystkim chciałem uniknąć sufitów podwieszanych.

Właśnie też się mocno nad tym zastanawiam co wybrać wiązary czy strop betonowy, akurat w tych dwóch projektach które mi się podobają są zastosowane wiązary, więc dochodzi zmiana przy adaptacji + konstruktor. Nie wiem też jak to wyjdzie cenowo, na te projekty wiązary z montażem dostałem kilka wycen między 24-27 tyś zł netto.

Właśnie też się mocno nad tym zastanawiam co wybrać wiązary czy strop betonowy, akurat w tych dwóch projektach które mi się podobają są zastosowane wiązary, więc dochodzi zmiana przy adaptacji + konstruktor. Nie wiem też jak to wyjdzie cenowo, na te projekty wiązary z montażem dostałem kilka wycen między 24-27 tyś zł netto.

Ja mam policzone strop + wieniec: 28 tys. (materiał+robocizna+sporo przepustów pod wentylację). Więc w sumie podobnie. Pozostaje otynkować, a przy wiązarach musiałbym robić sufit podwieszany, więc pewnie wyjdzie podobnie. Sufit podwieszany łatwiej wykonać samemu niż tynkować, więc tu może być oszczędność.

Ja mam policzone strop + wieniec: 28 tys. (materiał+robocizna+sporo przepustów pod wentylację). Więc w sumie podobnie.

Dodaj jeszcze więźbę.

Strop monolityczny + więźba z certyfikowanego drewna wyjdzie znacznie drożej. Z niecertyfikowanego - niewiele drożej.

Ale strop monolityczny, poza kosztem, ma same przewagi. Wycisza, usztywnia, zwiększa bezpieczeństwo pożarowe, powiesisz co chcesz gdzie chcesz.

Podsumowując

- strop betonowy + więźba 43 tyś

- wiązary - ok 27-28 tyś

Wychodzi 15 koła różnicy

Ale - sufit betonowy tynkujesz za ok 40 zł/m2, sufity podwieszane to ok 100 zł/m2. Przy 100m2 masz 6k w plecy przy wiązarach.

Przy wiązarach: jeśli chcesz móc chodzić po strychu, to przydałoby się strop zadeskować - koszt jakieś 3-4 tyś. Jeśli chcesz jakiś stryszek na graty - to parę płyt OSB podłogę, jakieś legary - licz kolejne 2 tysiące.

Przy stropie betonowym będziesz miał ścianki nośne wewnątrz domu - wyjdzie trochę więcej bloczka na fundamenty - koszt jakieś max 2 tyś.

Ogólnie, do stropu betonowego dołożysz pewnie z 10 tys. względem wiązarów, ale jak pisał Kaizen - to rozwiązanie znacznie lepsze.

Podsumowując

- strop betonowy + więźba 43 tyś

- wiązary - ok 27-28 tyś

Wychodzi 15 koła różnicy

Ale - sufit betonowy tynkujesz za ok 40 zł/m2, sufity podwieszane to ok 100 zł/m2. Przy 100m2 masz 6k w plecy przy wiązarach.

Przy wiązarach: jeśli chcesz móc chodzić po strychu, to przydałoby się strop zadeskować - koszt jakieś 3-4 tyś. Jeśli chcesz jakiś stryszek na graty - to parę płyt OSB podłogę, jakieś legary - licz kolejne 2 tysiące.

Przy stropie betonowym będziesz miał ścianki nośne wewnątrz domu - wyjdzie trochę więcej bloczka na fundamenty - koszt jakieś max 2 tyś.

Ogólnie, do stropu betonowego dołożysz pewnie z 10 tys. względem wiązarów, ale jak pisał Kaizen - to rozwiązanie znacznie lepsze.

A jak wygląda jeszcze kwestia docieplenia stropu betonowego? Na strychu muszę rozkładać styropian i potem na to jeszcze wylewka?

Nie wiem czy to zda egzamin, ale myślałem o styropianie na stropie i żeby nie robić wylewki (strych nie jest użytkowy, tylko tyle co przez wyłaz strychowy będzie można wejść) tylko zaciągnąć to klejem i siatką do styropianu. Chodzić po tym będzie raczej można a i styropian nie będzie narażony na warunki atmosferyczne, ewentualnie to jeszcze zagruntować.

Jeśli strych nieużytkowy, to można po prostu rozłożyć wełnę i tyle. Nie ma potrzeby przykrywania tego czymkolwiek, chyba że dla estetyki najtańszą membraną.

Ewentualnie jak chcemy stryszek na graty, to na części dać legary i na to płytę OSB. Chyba, że chcesz chodzić po całości, to wtedy tak na całość - tylko po co?

Ze styropianem i klejem też mogłoby być, ale obawiam się, że do przy chodzeniu nawet siatka z klejem będzie pękać na łączeniach. Jabyś chciał na części jakiś stryszek, to też rzuciłbym na to jeszcze OSB

Ogólnie wełna w takim wypadku wychodzi taniej niż styropian.

• 5 months później...
Wszystkim budującym dom polecam korzystać z jakiegoś narzędzia

Stówka za coś, co każdy arkusz kalkulacyjny (w tym darmowe) obskoczy to sporo. No i nawet jak ktoś nie zna żadnego arkusza, to oswajając go nabędzie umiejętności przydatne w wielu innych miejscach.

• 2 years później...
Witam wszystkich,

Jestem na etapie koncepcji projektu budowlanego. W tym momencie wychodzi po podłogach 245m2 po obrysie zewnętrznym (same pomieszczenia, wraz z garażem i kotłownią mają 180m2 powierzchni). Dom z poddaszem, dach typu "stodoła". Wychodziliśmy od czegoś podobnego jak Dom w Świetliku Archona (wersja z garażem 1-st).

Przeliczając sobie koszty materiałów na ściany to w moim przypadku różnica pomiędzy najtańszym YTONGiem a Silką wychodzi jakieś 3000zł na cały dom. Projektant oraz znajomy, który budował niedawno chwalą bardzo silkę, a najbardziej przemówił do mnie brak problemów z wieszaniem czegokolwiek na silce w porównaniu do porothermu. Betonu komórkowego nie rozważałem w ogóle.

Chciałbym się zapytać jak mają się wyceny projektów do stanu deweloperskiego ze strony Archona do rzeczywistości? Rozmawiałem z kilkoma wykonawcami w tym tygodniu, na wstępną wycenę muszę poczekać z tydzień. Wg Archon "wycena droga" wychodzi jakieś 500 000zł do stanu deweloperskeigo (a tamten projekt jest bardziej skomplikowany od mojego - mam prostszą konstrukcję ścian nośnych, nie ma skomplikowanych podciągów), dach jest prosty.

Z rzeczy, które jestem w stanie zrobić sam to elektryka (a chce dodatkowo skrętkę od ethernetu + tv/sat w każdym pokoju) - ile jestem w stanie zaoszczędzić na robociźnie elektryki?

Dodatkowo - czy cena 400zł/m2 płyty fundamentowej jest wyceną realną, drogą czy może zbyt optymistyczna? W jednym z postów z tego roku ktoś napisał, ze za płytę 205m2 zapłacił 60tys, a więc wyszło mu 300zł/m2. Mam dość trudne warunki geotechniczne - wysoko wody gruntowe. Sąsiedzi mówili, że ze zwykłymi fundamentami mieli sporo zabawy. Da się, ale czy z dodatkowym przygotowaniem gruntu wyjdzie bardzo podobnie.

Budowa w okolicach Poznania.

Faktycznie Silka ma sporo pozytywnych opinii, zwłaszcza jeśli chodzi o montaż elementów na ścianach. Co do YTONGa, to też ma swoje plusy, ale jak wspomniałeś - wieszanie czegoś na takiej ścianie może być wyzwaniem.

Jeśli chodzi o wyceny projektów od Archona, to z mojego doświadczenia mogą być one optymistyczne... W rzeczywistości koszty mogą być wyższe, zwłaszcza jeśli chodzi o dodatkowe prace czy nieprzewidziane sytuacje na placu budowy. Ale skoro Twój projekt jest prostszy, to może faktycznie uda Ci się zmieścić w tych ramach.

Ogólnie rzecz biorąc, warto zbierać oferty od kilku wykonawców i porównywać je ze sobą. To pozwoli Ci lepiej zrozumieć, jakie są realne koszty i gdzie można ewentualnie zaoszczędzić. Aha, i polecam przeczytać ten artykuł na temat kosztów budowy domu w 2023[spam] - może Ci pomóc w planowaniu budżetu.

Edytowane przez Elfir