Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Poczytałam już kilka wątków na ww temat, niestety chyba nic nie trafia w sedno mojego problemu, więc proszę Was forumowicze, o poradę.

Mam problem z bojlerem, który strzela. Po dźwięku, jest to na 99% plastik.

Strzela przy otwarciu ciepłej wody, ale też gdy nie jest używany - słychać ten dźwięk.

Bojler nadumywalkowy, 15l, nowy, zamontowany na kołkach.

Ma założony zawór bezpieczeństwa.

Cóż może mu dolegać?

https://forum.murator.pl/topic/253706-strzelaj%C4%85cy-plastik-w-bojlerze/

Każdy bojler to zbiornik pokryty materiałem izolacyjnym i na to jest obudowa z metalu lub tworzywa.

Zmiana ciśnienia i temperatury w zbiorniku powoduje jego rozszerzalność stąd wydobywające się dźwięki . Z zasady im prymitywniejszy zbiornik i "tani bojler tym bardziej strzela - nie do ogarnięcia , zawsze będzie strzelać szczególnie gdy zbiornik zrobiony jest z tworzywa sztucznego - taki ich urok.

Można poprawić fabrykę - poprzez zastosowanie innego materiału izolacyjnego - ale wtedy zbliżymy się do wyższej półki zbiorników.

znałem osoby dla których było to tak uciążliwe , że zlikwidowali całkowicie fabryczną izolację, a zbiornik pokryli własną wykonaną z mat izolacyjnych z wełny mineralnej i foli strecz.

https://forum.murator.pl/topic/253706-strzelaj%C4%85cy-plastik-w-bojlerze/#findComment-7795950