gargooo 13.04.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Witam serdecznie. Poczytałam już kilka wątków na ww temat, niestety chyba nic nie trafia w sedno mojego problemu, więc proszę Was forumowicze, o poradę. Mam problem z bojlerem, który strzela. Po dźwięku, jest to na 99% plastik.Strzela przy otwarciu ciepłej wody, ale też gdy nie jest używany - słychać ten dźwięk. Bojler nadumywalkowy, 15l, nowy, zamontowany na kołkach. Ma założony zawór bezpieczeństwa. Cóż może mu dolegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.04.2020 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Pracuje plastik, strzelają też bąbelki powietrza z wody. Może błędy w montażu - duże naprężenia mechaniczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.04.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Każdy bojler to zbiornik pokryty materiałem izolacyjnym i na to jest obudowa z metalu lub tworzywa.Zmiana ciśnienia i temperatury w zbiorniku powoduje jego rozszerzalność stąd wydobywające się dźwięki . Z zasady im prymitywniejszy zbiornik i "tani bojler tym bardziej strzela - nie do ogarnięcia , zawsze będzie strzelać szczególnie gdy zbiornik zrobiony jest z tworzywa sztucznego - taki ich urok.Można poprawić fabrykę - poprzez zastosowanie innego materiału izolacyjnego - ale wtedy zbliżymy się do wyższej półki zbiorników.znałem osoby dla których było to tak uciążliwe , że zlikwidowali całkowicie fabryczną izolację, a zbiornik pokryli własną wykonaną z mat izolacyjnych z wełny mineralnej i foli strecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts