Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dogrzewanie pomieszczeń piecykiem koza

Szklarza

Recommended Posts

Te rysunki mogą być nieco uproszczone. Moja pobiera powietrze zdomu i zewnątrz w momencie rozpalania. Przełożenie wajchy na normalne palenie teoretycznie zamyka powietrze z domu.

Jedyne sprawdzenie szczelności odbyło się na ucho:) Przy mocnym wietrze byłoby słychać jak zasysa powietrze. Podobnie jak jest teraz z okapem kuchennym gdy dociążyłem klapki i dorobiłem uszczelkę.

Skoro nie przekonuję Cę o wzroście sprawności przy powietrzy pobieranym z zewnątrz to zostaje jeszcze BHP (mniejsze ryzyko zaczadzenia), Teoretycznie komfort większy nie wprowadzasz lewego powietrze jakąś dziurą o temperaturze 0 -20

Estetyka to sprawa gustu ale stare klamoty są porostu brzydkie ale to tylko moje zdanie. Takie coś to na działkę.

Jedyne sprawdzenie szczelności odbyło się na ucho:) Przy mocnym wietrze byłoby słychać jak zasysa powietrze.

A, to przepraszam. Mam szczelną kozę Jotul No 1. Wszystkie łączenia i drzwiczki uszczelnione sznurem.

Skoro nie przekonuję Cę o wzroście sprawności przy powietrzy pobieranym z zewnątrz

Tego argumentu nie podnosiłeś. IMO jest odwrotnie jak pisałem, bo więcej ciepła musi zużyć do ogrzania spalin i mniej odda do pomieszczenia niż koza pobierająca już powietrze częściowo ogrzane.

to zostaje jeszcze BHP (mniejsze ryzyko zaczadzenia),

Od tego to jest czujnik. Awaria (np. pęknięcie trójnika przyłączeniowego) grozi tak samo przy starym jak i nowym kominku.

Teoretycznie komfort większy nie wprowadzasz lewego powietrze jakąś dziurą o temperaturze 0 -20

A jak zeciąga przez rekuperację to coś zmienia? A podciśnienie to samoczynnie mniejsze opory nawiewu i większa jego wydajność. A wiesz, ile m3 powietrza trzeba do spalenia kilograma drewna?

Estetyka to sprawa gustu ale stare klamoty są porostu brzydkie ale to tylko moje zdanie. Takie coś to na działkę.

Rzecz gustu faktycznie. Żeby kupić coś nowego, co jest nie tylko technicznie dobre, ale też jest na czym oko zawiesić trzeba wydać kilkanaście tysięcy. Jakbym nie kupił Jotula, to pewnie stałaby Evora... koza jak z marketu. Ale 6x droższa od Jotula.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=419683

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=419684

Jotul No 4 i 10 bardziej mi się podobają, ale potrzebowałem jak najmniejszej (a i tak jest za duża - każda jest za duża).

Edytowane przez Kaizen