rumcajs997 14.04.2020 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Siema, Interesuje mnie temat przerobienia dużego mieszkania na dwa mniejsze. Czy ktoś z was robił taki myk, albo zna kogos kto to zrobił? Na necie jest sporo fajnych opisów jak to zrobic od strony formalnej, ale interesuje mnie bardziej strona "życiowa", czy po prostu jest to do zrobienia czy nie. https://www.prawo-budowlane.info/zakup-mieszkania-w-kamienicy-i-podzielenie-go-na-dwa-lokale,207,material_prawo_budowlane.html Interesuje mnie wlasnie jakies mieszkanie w kamienicy, kupic powiedzmy 140m2 i przerobić na dwa mniejsze. 1) Jak wyglada kwestia wejscia do tych mieszkan? Czy jest mozliwosc np. zostawić jedne drzwi z klatki, zeby nie kombinować niczego w budynku, a zmniejszyć wewnętrzny korytarz, tak aby z niego sie wchodzilo do mieszkan?2) Czy jest mozliwosc zrobienia 3 mieszkan? (chociaż to już raczej hardcore, ale 140m2 to i na 3 mieszkania by stykło).3) Czy jest mozliwosc sprawdzenia PRZED zakupem, czy jest mozliwosc przerobienia, zeby sie nie wrypać w ewentualne koszty?4) Czy konserwator zabytkow jest obowiazkowy jesli robi sie przeróbki tylko w srodku nie ruszajac niczego na zewnatrz jesli kamienica jest wpisana w rejestr?5) Jaki jest przypuszczalny koszt m2 takiej zabawy zakladajac, ze mieszkanie jest do solidnego remontu?6) Rozumiem, ze przy sprzedazy takiego mieszkania jako 2 mieszkania, to jest wymagane formalne podzielenie i cała oficjalna droga, ale co w przypadku jesli chcialbym tylko wynajmowac jako 2 mieszkania? Czy wtedy tez to wszystko jest potrzebne? Ja to widze, ze wtedy to tak jak by sie wynajmowalo po prostu osobne pokoje (tyle, ze te beda mialy łaziekne i kuchnie), ale moze sie myle?7) Na co jeszcze uważać jesli w ogole sie o tym mysli? Z gory dzieki Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2020 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Jak nie naruszysz ścian nośnych to przestawianie ścian działowych wewnątrz nie będzie problemem.I nikt ci się wtrącać nie będzie czy tam sobie zrobisz dwie czy trzy kuchnie i dodatkowe drzwi. Tworząc mieszkania musisz pamiętać o tym, że łazienka i kuchnia muszą mieć dostęp do kanalizacji i wentylacji - więc rozkład pionów wod-kan i kominów rzutuje ci na możliwość wydzielenia dwóch lub więcej lokali z jednego. Przed zakupem starczy ci dokładny plan mieszkania, aby wiedzieć czy da się coś z niego wydzielić czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts