wic1 01.09.2020 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Kwestia wydajności to się oczywiście okaże. Mam szczerą nadzieję, że będzie warto... a co do ceny to już bym polemizował... Pierwsza firma z brzega (aleklima) cena montażu 1500 zł (sam MONTAŻ) i to z ograniczeniami, że wykonany zostanie przewiert, sprawdzenie szczelności układu, odłączenie jednostki wewnętrznej z zewnętrzną, wyprowadzenie skroplin i podłączenie podstawowe elektryczne i wszystko do 3m rurki freonowej. Wszystko inne płatne extra. Sprawdzam katalog fuji na 2019r L: No to 1500.... Pierwsza z brzega najtańsza jednostka... to KPCA fuji electronic 2kw.... 2900 zł Przedział cenowy od 2900 do na oko 8k za jednostkę (kanałowe po 15k) (to już mamy 3400zł i to bez jednostki zewnętrznej) .... powiedzmy że z zewnętrzną będzoe 4.5k wszystkiego.... Typowy rekuperator na moją kubaturę, proponowana cena 8500zł. HRH5 z (teoretyczną) możliwością klimatyzowania całego domu to ok 15k. Instalacja zwykłęgo systemu rekuperacji pod mój dom to 18-20k brutto. (jak pytałem) Instalacja owego HRH wraz z modułem klimatycznym to już ok 30k acz to się jeszcze okarze. JEŚLI (a o to się najbardziej rozchodzi) owa reku spełni swoje zadanie, to moża rzec, że jak na klimat w całym domu to będzie to dobre rozwiązanie iopłacalne. Jeśli nie wyrobi się klima to będzie to gruby FAIL. Ale z drugiej strony, równie dobrze można założyć tańszą reku a klimatyzację wyprowadzić tylko w kluczowych pomieszczeniach. Salon, poddasze które na bank się nagrzeje w zimę. To się okarze ;P Chwilowo jestem na etapie projektu a i gdybam czy w garażu i w wiatrołapie robić reku czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2020 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Pierwsza firma z brzega (aleklima) cena montażu 1500 zł (sam MONTAŻ) Coś od drogiego brzegu zaczynasz. Z Allegro: Montaż klimatyzacji Samsung LG GREE Wwa Bemowo 800,00 zł Klimy nowe zaczynają się niewiele powyżej 1300zł (z 23% VAT - jak kupujesz z usługą motanżu, to VAT na całość jest 8%). Instalacja zwykłęgo systemu rekuperacji pod mój dom to 18-20k brutto. (jak pytałem) Firmy instalacyjne szaleją z cenami. Mnie wszystkie materiały kosztowały 9665,20 zł brutto z VAT 23% (przy montażu przez firmę byłoby 8%) razem z rekuperatorem z odzyskiem wilgoci (trochę eksperymentowałem, i kilka stówek mam w niepotrzebnych kształtkach i rurach a co nieco do wykorzystania w przyszłości - można przyjąć, że te zbędne graty to wartość wyrzutni dachowej, którą mam w rubryce "dach"). Sądzę, że ekipa wprawiona w boju 2-3 ludzi pospinałaby to w jeden dzień (wszystkie przepusty gotowe). Z kosztem montażu klimy mam trochę pokręcone. Bo rury mi kładł ... elektryk. Z którym rozliczenia mam pokręcone. W sensie wiem dokładnie ile mu zapłaciłem, ale ile za rurę, a ile np. za robociznę to już podział jest dosyć umowny. Ale weźmy, że to ze 200zł. Potem kupiłem klimę z montażem tymczasowym, na paletach, z dala od muru bo potem miała być robiona opaska. I to kosztowało mnie 2160zł brutto. Jak opaska była gotowa, to za dojazd, przestawienie (z rozpięciem układu, skróceniem rur, próżnią itd.) i dosyć drogie stopy do tego fix-it foot zapłaciłem 521,40 zł - czyli razem za Gree 3,2kW zapłaciłem jakieś 2900zł. Ale jakbym robił od razu docelowe rozwiązanie jedną ekipą, to pewnie w 2,5K zł bym się zmieścił (a to nie najtańszy model z serii a i marka tania, ale nie najtańsza). Chwilowo jestem na etapie projektu a i gdybam czy w garażu i w wiatrołapie robić reku czy nie W garażu nie ma sensu, bo będzie pewnie chłodniej, więc szybciej pogorszy ilość odzyskanych kWh niż poprawi. Nie ma też potrzeby pchać spalin i oparów rzeczy, które zazwyczaj trzyma się w garażu przez wymiennik i brudzić go. Z kolei wiatrołap jak najbardziej - chyba, że będzie przez niego przepływało powietrze np. z salonu do pomieszczenia technicznego. Edytowane 2 Września 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 12.09.2020 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Z kolei wiatrołap jak najbardziej - chyba, że będzie przez niego przepływało powietrze np. z salonu do pomieszczenia technicznego. Nie wiem czy wspominałem, w moim wiatrołapie będzie też kotłownia. Projektant i wykonawca powiedzieli by zostawić tam grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 28.10.2020 04:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Witam, Szanowni, przyszło Mi do głowy pytanie. Jedna z firm zakładających rekuperację zasugerowała montaż rekuperatora na poddaszu w szycie zamiast w garażu. I sobie tak myślę, czy aby rekuperator upchnięty na poddaszu nie będzie się grzał razem z tym poddaszem? Mam na myśli sytuację taką jak lato, słońce wszędzie i... poddasze a w nim rekuperator. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts