SDGPROTECT 14.04.2020 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Witam wszystkich. Potrzebuję zasięgnąć opinii co do kosztów zrobienia betonowego muru oporowego . Wymiary to : Długość 60m x szerokość 0,4m x wysokość całkowita 1,2m . Mur będzie wystawał 0,5 metra ponad grunt 0.7 m w gruncie . Problem polega na tym że nie ma możliwości użycia sprzętu (koparka) , ze względu na wybudowany nowy blok i zagospodarowaną przestrzeń wzdłuż działki jak i na istniejącą skarpę która de facto się osunęła i w związku z tym wymagany jest mur oporowy w granicy działki. Całe prace należy wykonać ręcznie. Wstępne moje obliczenia dały kwotę ok. 50000 tyś.zł brutto. , po konsultacji z osobą związaną z budownictwem , ta osoba stwierdziła że nie ma szans zmieścić się w tej kwocie i trzeba liczyć minimum 1000zł netto za jeden metr takiego muru z całym materiałem i robocizną co brutto zbliży się do ok. 75tyś zł . W związku z dylematami , czy jest ktoś wstanie w przybliżeniu oszacować jaki byłby koszt takiego muru?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 14.04.2020 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Masz na to jakiś projekt i PNB czy traktujesz jako element ogrodzenia po prostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SDGPROTECT 14.04.2020 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Element ogrodzenia dodatkowo chciałbym zatopić słupki co 2,5 metra i powiesić przęsła panelowe z siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 14.04.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Pytam bo sam będę robił coś takiego i czytałem rożne opinie. Jedni każą to zgłaszać jako mur oporowy i wtedy trzeba PNB a inni tylko jako element ogrodzenia. Ogrodzenie do 2,2m chyba nie musi być zgłaszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2020 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 nikt nie uzna tego za element ogrodzenia, jak ten mur ma miec 1,2 m wysokosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SDGPROTECT 14.04.2020 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Całkowita wysokość 1,2 m licząc od dołu wykopu czyli ponad grunt będzie wystawać 50cm 70cm będzie poniżej gruntu. Cały myk polega na tym aby to zrobić w linii starego ogrodzenia, porozumiałem się z właścicielem osiedla że murek oporowy wykonam we własnym zakresie teraz jest kwestia abym podał kwotę jaką ma mi wypłacić i nie chciałbym się na tym przejechać, tylko uczciwie wycenić . Deweloperowi taki układ jest na rękę ponieważ w innym przypadku będzie musiał ponieść koszty projektu, pozwolenia, a także szukania ekipy do wykonania muru. W związku z czym doszliśmy do porozumienia że wycenie sobie we własnym zakresie mur wraz z moją robocizną . Dlatego potrzebuję jakiś punkt odniesienia co do kosztów takiej inwestycji. pozdrawiam Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez SDGPROTECT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 14.04.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Elfir nie chodzi o to ile będzie ponad gruntem tylko ile w całości. 1,2m to sporo. Nie wiem jak przepisy konkretnie tutaj się mają do tego. Czy można po prostu zrobić projekt i PNB czy to zawsze jest razem np. z budowanym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.04.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Tam stoi blok mieszkalny.Ja bym się w samowolkę nie bawił.Jak część tego bloku zjedzie, mogą być ofiary.Z mojej strony bym to olał, niech się martwi deweloper.Za duża odpowiedzialność.Ma być z papierami.70cm głębokości, to nie jest mur oporowy. To nawet nie jest granica przemarzania.U mnie mur w projekcie na 1,6m głębokości. Ale to zależy od projektanta i celu końcowego.Odpuść. Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 14.04.2020 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Jak przepisy to regulują, tzn. kiedy to już jest mur oporowy wymagający PNB a kiedy tylko "fundament pod ogrodzenie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 https://pl.wikipedia.org/wiki/Mur_oporowyPodmurówka ogrodzenia nie przenosi żadnych obciążeń mas ziemnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 14.04.2020 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Jeśli na działce jest budowa domu trwająca to projekt muru oporowego to może być osobna historia czy to musi być projekt zamienny obecnego projektu domu ?Pytam bo w projekcie budowlanym domu jest zawsze jakiś PZT w którym zawiera się potem taki mur. Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2020 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) mur oporowy jest osobną budowlą. Chyba, że był w projekcie domuTak jakbyś chciał wolnostojący garaż budować. Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2020 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 "Zgodnie z wyrokiem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gorzowie Wlkp., II SA/Go 285/13:„W uzasadnieniu decyzji organ szczegółowo opisał przebieg postępowania w niniejszej sprawie, wskazując następnie, że o kwalifikacji obiektu budowlanego jako konstrukcji oporowej lub ogrodzenia decyduje – na co wskazuje się w orzecznictwie sądów administracyjnych – funkcja tego obiektu. Jeżeli zatem dany obiekt budowlany został wzniesiony na granicy poziomów gruntów, konstrukcyjnie i funkcjonalnie służy on powstrzymywaniu osuwania się ziemi z działki położonej wyżej, choć oczywiście przy okazji pełnić może także pobocznie funkcję ogrodzenia, to wówczas taki obiekt należy zakwalifikować jako mur oporowy. Ustawa z dnia 7 lipca 1994r. Prawo budowlane konstrukcję oporową zalicza do budowli wymienionych w art. 3 pkt 3, przez które rozumie się każdy obiekt budowlany niebędący budynkiem lub obiektem małej architektury. Budowa takiego obiektu nie została natomiast zwolniona z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę, wynikającego z art. 28 ust. 1 ustawy." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 15.04.2020 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) mur oporowy jest osobną budowlą. Chyba, że był w projekcie domu Tak jakbyś chciał wolnostojący garaż budować. Bo czytałem gdzieś że wtedy projekt zamienny budowy domu bo tam był ustalony PZT ale rozumiem że to bajka i wtedy po prostu równocześnie jedna budowa i osobno druga. I nie ma znaczenia że poprzednia budowa jeszcze nieodebrana. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2020 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Mur oporowy nie może być tylko wzmianką w PZT. Musiałby mieć własną dokumentację techniczną - projekt.Być może był to mur jako część projektu domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 15.04.2020 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Nie, w projekcie absolutnie żadnej nawet wzmianki o murze. Czyli może to być równolegle drugi realizowany w tym czasie projekt oprócz budowy domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 15.04.2020 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Dzięki.Wg mnie z takimi rzeczami nie ma co się bawić w samowolkę bo za duże koszta żeby potem to rozbierać albo legalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SDGPROTECT 15.04.2020 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Ok więc zrobię tylko na odcinku od drogi do tui wylewając ławy fundamentowe pomiędzy słupami które już stoją , a w dalszej części dam słupy betonowe a pomiędzy nie płyty . Pomijając więc kwestie techniczne i zakładając że deweloper musiałby robić ten mur oporowy jak się uprę to czy kwota 1000zł netto jest kwotą realną czy to jakaś abstrakcja. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.04.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Mur, to sobie możesz zrobić na swojej działce i dla swojej ziemi.Jak chcesz przekombinować, Twoja sprawa.PS.Na zdjęciach za duży spadek terenu. Powinny być barierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts