Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysoki taras - która opcja jest lepsza

surferie

Recommended Posts

Cześć,

Jestem w trakcie budowy domu. Dom w stanie surowym otwartym już stoi. Zaczęłam myśleć o tarasie. Niestety mamy nierówną działkę i spory spadek, który jest największy właśnie w rogu domu gdzie ma być taras. Przy wyjściu balkonowym z salonu różnica poziomów to ok. 1,60 m. Przewidujemy dwa wyjścia na taras - jedno z kuchni (wąskie drzwi pierwsze od lewej) od strony zachodniej i z salonu (szerokie drzwi) od strony południowej. Spadek działki jest w kierunku zachodnio-południowym, a więc w obydwie strony tzn. od kuchni do rogu domu oraz od salonu do rogu domu.

Jakie rozwiązanie jest według Was lepsze:

Opcja 1. Stworzenie 3 mniejszych tarasów (o powierzchniach - górny od kuchni niecałe 15 m2, dolny - 16m2, górny od salonu - 13,5 m2). Pomiędzy tarasami są schody a wysokości są ograniczone np. betonowymi donicami. Taras obsypac skarpą i zrobić tam skalniak.

TARASY widok barierki.jpg

zalety:

- na dolnym tarasie można się "schować" przed sąsiadami

wady:

- schody między tarasami

- dużo trzeba nasypać ziemi

- jakoś trzeba ogarnąć skarpy

Opcja 2. Lekki taras o jednej powierzchni ok. 40 m2

TARASY koncepcja.jpg

zalety:

- jedna duża powierzchnia

wady:

- bałagan pod tarasem

- konstrukcja drewniana (a więc trzeba konserwować)

- będziemy wyeksponowani i jak na wieży widokowej oglądać sasiadów

Może istnieje jakaś opcja 3 na którą nie jestem w stanie wpaść? Może warto zrezygnować z któreś części tarasu? Chociaż nie chce rezygnować z wyjścia na zewnątrz ani z kuchni ani z ogrodu.

Będę wdzięczna za Waszą pomoc!

Edytowane przez surferie