Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murek attykowy na tarasie

chomik-00

Recommended Posts

Mam taras nad pomieszczeniami ogrzewanymi około 40m2. W projekcie jest to klasyczny balkon ze spadkiem i rynnami na końcu. Jednak zarówno po wycenach od firm jak i zapoznaniu się z tematem w internecie każdy doradza zrobienie attyki co jest rozwiązaniem o wiele trwalszym. Także pomysł na skończenie tarasu jest taki, żeby zrobić murek i potem zaizolować to membraną epdm (oczywiście inne warstwy wcześniej). Pytanie tylko które mnie teraz nurtuje to: jak zrobić prawidłowy murek attyki? Dom budowany silką, strop teriva (na nim miałby być murek). Murek chciałbym nie za wysoki około 50-60cm. Z wstępnych informacji jakich udało mi się wynaleźć albo uzyskać z rozmów to mogłoby być po prostu 3 rzędy bloczków silki o szerokości 24cm, przy murze dać styropian. Tylko pytanie czy to wystarczy? Nie powinno być jakiegoś wieńca na tym murku? Nie powinien być jakoś połączony ze ścianą szczytową? Taras jest prostokątem o wymiarach 5x8 metrów. Będę wdzięczny za porady.

murujesz murek, jakby to była kolejna ściana, okładasz dookoła styropianem, izolujesz i robisz na górze obróbki blacharskie.

A podpowiedz proszę, czy wyrównywałeś strop jakoś specjalnie pod izolacje? Mam dość nierówny ten strop gdzieś tak +- 1cm i zastanawiam się czy zniweluje to jakoś styropianem czy też powinienem lepiej wyrównać cały ten strop