Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie kupowania działki budowlanej. Otrzymałem taka mapkę do celów kredytowych.

Bez tytułu.jpg

1.jpg

Jestem zainteresowany działkami 77/26 i 77/29. Przez działkę przechodzi rów, ale stan faktyczny od mapki się różni.

Fizycznie rów znajduję się przy granicy (zaznaczony linią czerwoną).

Na mapce rów jest tam gdzie zaznaczyłem niebieskim kółeczkiem, podobno w jakimś tam porozumieniu sąsiedzkim rów został tak przeniesiony, aby nie robić mostków w drodze 77/13.

Ogólnie działki w kręgu moich zainteresowań tj. 77/26 i 77/29 są ogrodzone, czy ogrodzenie powinno znajdować się na takiej mapce?

Co oznacza zielona przerywana linia przechodząca przez środek działki 77/26? (zaznaczyłem żółtym kółeczkiem).

Czy jest to tylko jakaś linia odniesienia?

Czy jakiś organ może nakazać odbudowę rowu tak jak jest na mapce? w obecnej chwili tamten rów (w niebieskim kółeczku) fizycznie kończy się na lewo od drogi 77/13 i jej nie przecina.

Z góry pięknie dziękuje za pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/253762-jak-czyta%C4%87-mapk%C4%99-ewidencji-gruntu-przy-zakupie-dzia%C5%82ki/

Na mapie ewidencji gruntów są tylko granice (linia ciągła), budynki, użytki(np. RIV, ŁV, PsIV ) rozdzielone linią przerywaną (tu zieloną) . Z rowami różnie bywa, bywają w różnych miejscach, bardzo często nieaktualizowane czyli na gruncie są w innym miejscu niż na mapie ew.gr. . Jeśli rów nie jest osobną działką (osobny nr), to raczej ma tylko lokalne znaczenie, aczkolwiek w przypadku ulewnych opadów jego istnienie okazuje się pożyteczne - o ile ma gdzie odprowadzić zgromadzoną wodę. Dlatego na terenach płaskich budowanie chaty na poziomie gruntu (bo tak ładnie trawnik wchodzi do salonu... ) jest co najmniej mało roztropne. Aby to zrozumieć wystarczy mieć wody powyżej kostek, gdy siedzisz przed telewizorem/kominkiem/ekranem rzutnika, zależnie kto co ma.

Choć znam chaty w górach, gdzie woda rwała przez living room na parterze od "górnych" drzwi tarasowych do "dolnych" drzwi tarasowych, kotłując się przy drzwiach na wysokosć klamki czyli nawet sempiterna na fotelu była umoczona. :eek: Podłoga została umyta dokładnie z parkietu mozaikowego aż do betonu.:bash: