agresst123 15.04.2020 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Witam, Chciałbym zapytać o Państwa opinie co poprawności pokazanej na obrazku płyty fundamentowej. Jest to propozycja wykonawcy na którą wstępnie zgodził się kier. budowy. Płyta 9m x 7m ,budynek z poddaszem użytkowym, strop teriva , dach dwuspadowy blacha, sciany z H+H. Wymieniono ( 10m x 8 m) głębonkość 70 cm gruntu pod płytę. Niski poziom wód gruntowych. Działka położona 1,8 m wyżej od sąsiedniej z tyłu. Skarpa w przyszłości mur oporowy. Wymiana pod płytę ze względu na nasyp niebudowlany. Badania geotechniczne wykonane na podstawie 3 odwiertów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.04.2020 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 A to wykonawca Ci projektuje płytę? Zamiast ław? Czy może projekt jest na płycie, a oni wymyślają swoje? Jeśli projekt oryginalny jest też na płycie, to pokaż czym się różnił. Ja zjadłem zęby na swojej płycie, oczekując od wykonawcy najwyższej jakości i konsultowałem się z renomowanym znawcą tematyki budowlanej i powiem Ci, że są tu tylko przebłyski dobrego, ale sporo głupot. Oczywiście ja Ci mogę podać co poprawić, ale musisz być gotowy na wyższe wydatki i być może kręcenie nosem wykonawcy. A propos, poziom gruntu jest tam gdzie kończy się pospółka na tym rysunku? To znaczy cała płyta jest nad poziomem gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.04.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Ten bloczek fundamentowy to chyba prezent od miłośnika mostków termicznych Na "sugestie" wykonawcy weź sporą poprawkę... nie on będzie płacił Twoje rachunki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agresst123 16.04.2020 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Płyta zasypana mniej więcej cała działki sąsiadujące mają różne poziomy i ciężko powiedzieć ile będzie finalnie. Ponad grunt tylko bloczki. W projekcie są fundamenty ale nośność gruntu jest wątpliwa i dla świętego spokoju będzie płyta. W pierwszej wersji miało być: pod płytę EPS 200 - 30 cm. boki płyty 15 cm. Pod beton folia. na płycie folia, bez bloczków. Ale koszty były druzgocące. Czy sądzicie że ocieplenie płyty od boku dodatkowym 10 cm styropianu (łącznie 20 tyle co na ściany) poprawi sprawę?Czy izolacja przeciwwilgociowa zaproponowana w rysunku jest poprawna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 16.04.2020 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Pod płytę 10 cm XPS, płyta 20 cm. Na płytę 15-20 cm EPS.Burty ja daję 16 cm bo sciany będa ocieplone 20 cm ale musi być jakiś uskok co by to miało sens wizualny i dało się ułożyć jakiś klinkier czy coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.04.2020 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Czy izolacja przeciwwilgociowa zaproponowana w rysunku jest poprawna? Nie. Chyba że jesteś absolutnie pewien, że nigdy tam żadnej wody nie będzie. Zwracam też uwagę na prawidłowe zagęszczenie ziemi pod płytą. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agresst123 16.04.2020 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Które miejsce jest słabym pkt izolacji termicznej i przeciwwilgociowej? Ciężko będzie o wysoki stan wód ponieważ tereny przyległe do działki są niżej o około 2 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.04.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Ten bloczek fundamentowy jest niepotrzebny.Doskonale przewodzi ciepło, będzie wychładzał połączenie ściana-podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.04.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Które miejsce jest słabym pkt izolacji przeciwwilgociowej? Każde miejsce, gdzie jest folia. A poza tym styropianu nie smaruje się masami ani szlamami. Pod ziemią daje się membranę kubełkową na XPS, a nad ziemią cokół na EPS, nie musi być XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agresst123 16.04.2020 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Jakie jest więc zastosowanie tego typu folii? https://domenergooszczedny.eu/pl/folie-pvc-12-mm/533-folia-fundamentowa-hydroizolacyjna-izokpol-40-cm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.04.2020 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 ....a nad ziemią cokół na EPS, nie musi być XPS. no tu bym polemizowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.04.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Jakie jest więc zastosowanie tego typu folii? https://domenergooszczedny.eu/pl/folie-pvc-12-mm/533-folia-fundamentowa-hydroizolacyjna-izokpol-40-cm.html a jakie jest zastosowanie dla dysperbitu i jemu podobnych ? i listwy do folii kubelkowej to jest dopiero bzdura i placebo. rynek chce - rynek dostaje... wyprodukowac i sprzedawac mozna wszystko o ile bedzie sie sprzedawac... jakby placili za gowno w skorupce po kasztanie - uwierz mi byloby kilku producentow tego cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.04.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Jakie jest więc zastosowanie tego typu folii? https://domenergooszczedny.eu/pl/folie-pvc-12-mm/533-folia-fundamentowa-hydroizolacyjna-izokpol-40-cm.html Przeznaczeniem tej folii jest spowodowanie tymczasowego zadowolenia klienta, że nabył pozornie dobry wyrób hydroizolacyjny. Do czasu jej zgnicia lub innego zniszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 17.04.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Witam! Dołączę się do dyskusji. mam sytuację przedstawioną jak na rysunku w załączniku. Liniami zakreskowanymi oznaczyłem stan istniejący, reszta zostanie zrealizowana w dalszych etapach budowy. Pytanie jest gdzie i jakie izolacje należy zastosować? Czy XPS pod ziemią musi być izolowany? Pod płytą przecież nie jest. Nie mam też izolacji między XPS na płytą gdyż zastosowanie w tym miejscu folii nie miało sensu, i tak podczas układania zbrojenia zostałoby z niej sito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agresst123 17.04.2020 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Z tego co widzę a obserwuję trochę place budowy to dysperbit jest nieodłączną częścią 90% domów. PS. Słupy żelbetowe izolować od płyty/ fundamentu czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 17.04.2020 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 PS. Słupy żelbetowe izolować od płyty/ fundamentu czy nie? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 24.04.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Witam, płyta powinna być zaprojektowana przez projektanta z uprawnieniami. Ja mam w projekcie płyty w uwagach napisane: "niedopuszczalne jest stosowanie izolacji przeciwwilgociowej pod płytą fundamentową". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.04.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Hehe, to masz chyba jakiegoś idiotę projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 25.04.2020 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Robinson a znasz się na tym czy tylko tak ci się wydaje? Z Twojego wpisu wynika, że nie jesteś projektantem płyt tylko zbudowałeś jedną dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.04.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Nie jestem projektantem, ale mam znakomitego doradcę. Nie kwestionuję jego umiejętności projektowania samych płyt, ale jak widać to co wokół płyty jest mu zupełnie obce. Chodzi o naukę zwaną fizyką budowli i podstawowe zasady fizyki, dzięki którym każda płyta i zbrojenie w jej wnętrzu pozostają zawsze suche, co wpływa na wiele, wiele lat trwałości budynku. Chyba że komuś nie zależy na tym, że po 15-20 latach będzie miał wilgoć w domu, a co za tym idzie grzybek na ścianach, a skorodowane zbrojenie w płycie nie będzie już wystarczająco "zbroić" płyty. Oczywiście płyta się n ie zawali, ale komfort w takim domu, w którym są pęknięcia na ścianach czy zawilgocenie jest już niewielki. Ponadto w razie konieczności sprzedaży taki dom bedzie miał za te 15-20 lat wartość o wiele niższą niż miałby, gdyby był prawidlowo zbudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts