Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa

agresst123

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zapytać o Państwa opinie co poprawności pokazanej na obrazku płyty fundamentowej. Jest to propozycja wykonawcy na którą wstępnie zgodził się kier. budowy.

Płyta 9m x 7m ,budynek z poddaszem użytkowym, strop teriva , dach dwuspadowy blacha, sciany z H+H. Wymieniono ( 10m x 8 m) głębonkość 70 cm gruntu pod płytę. Niski poziom wód gruntowych. Działka położona 1,8 m wyżej od sąsiedniej z tyłu. Skarpa w przyszłości mur oporowy. Wymiana pod płytę ze względu na nasyp niebudowlany. Badania geotechniczne wykonane na podstawie 3 odwiertów.

Bez tytułu.jpg

A to wykonawca Ci projektuje płytę? Zamiast ław? Czy może projekt jest na płycie, a oni wymyślają swoje?

Jeśli projekt oryginalny jest też na płycie, to pokaż czym się różnił.

Ja zjadłem zęby na swojej płycie, oczekując od wykonawcy najwyższej jakości i konsultowałem się z renomowanym znawcą tematyki budowlanej i powiem Ci, że są tu tylko przebłyski dobrego, ale sporo głupot.

Oczywiście ja Ci mogę podać co poprawić, ale musisz być gotowy na wyższe wydatki i być może kręcenie nosem wykonawcy.

A propos, poziom gruntu jest tam gdzie kończy się pospółka na tym rysunku? To znaczy cała płyta jest nad poziomem gruntu?

Płyta zasypana mniej więcej cała działki sąsiadujące mają różne poziomy i ciężko powiedzieć ile będzie finalnie. Ponad grunt tylko bloczki. W projekcie są fundamenty ale nośność gruntu jest wątpliwa i dla świętego spokoju będzie płyta.

W pierwszej wersji miało być: pod płytę EPS 200 - 30 cm. boki płyty 15 cm. Pod beton folia. na płycie folia, bez bloczków. Ale koszty były druzgocące.

Czy sądzicie że ocieplenie płyty od boku dodatkowym 10 cm styropianu (łącznie 20 tyle co na ściany) poprawi sprawę?

Czy izolacja przeciwwilgociowa zaproponowana w rysunku jest poprawna?

a jakie jest zastosowanie dla dysperbitu i jemu podobnych ? i listwy do folii kubelkowej :D to jest dopiero bzdura i placebo.

rynek chce - rynek dostaje...

wyprodukowac i sprzedawac mozna wszystko o ile bedzie sie sprzedawac...

jakby placili za gowno w skorupce po kasztanie - uwierz mi byloby kilku producentow tego cuda :D

Przeznaczeniem tej folii jest spowodowanie tymczasowego zadowolenia klienta, że nabył pozornie dobry wyrób hydroizolacyjny. Do czasu jej zgnicia lub innego zniszczenia.

Witam!

Dołączę się do dyskusji. mam sytuację przedstawioną jak na rysunku w załączniku.

Liniami zakreskowanymi oznaczyłem stan istniejący, reszta zostanie zrealizowana w dalszych etapach budowy.

płyta.jpg

Pytanie jest gdzie i jakie izolacje należy zastosować? Czy XPS pod ziemią musi być izolowany? Pod płytą przecież nie jest. Nie mam też izolacji między XPS na płytą gdyż zastosowanie w tym miejscu folii nie miało sensu, i tak podczas układania zbrojenia zostałoby z niej sito.

Nie jestem projektantem, ale mam znakomitego doradcę.

Nie kwestionuję jego umiejętności projektowania samych płyt, ale jak widać to co wokół płyty jest mu zupełnie obce.

Chodzi o naukę zwaną fizyką budowli i podstawowe zasady fizyki, dzięki którym każda płyta i zbrojenie w jej wnętrzu pozostają zawsze suche, co wpływa na wiele, wiele lat trwałości budynku. Chyba że komuś nie zależy na tym, że po 15-20 latach będzie miał wilgoć w domu, a co za tym idzie grzybek na ścianach, a skorodowane zbrojenie w płycie nie będzie już wystarczająco "zbroić" płyty.

Oczywiście płyta się n ie zawali, ale komfort w takim domu, w którym są pęknięcia na ścianach czy zawilgocenie jest już niewielki. Ponadto w razie konieczności sprzedaży taki dom bedzie miał za te 15-20 lat wartość o wiele niższą niż miałby, gdyby był prawidlowo zbudowany.