Gagata 16.04.2020 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Czy mogę prosić o wyjaśnienie, prostym, niebranżowym(!) językiem jak w temacie? O ile wiem z grubsza co to jest (jak działa) bojler to nie znam działanie pompy ciepła. Muszę zainstalować jakieś ogrzewanie (elektryczne!) do cwu i nie wiem jak podjąć decyzję, skoro nie rozumiem różnic... Np. takie urządzenie, to w końcu bojler czy pompa ciepła...?? https://allegro.pl/oferta/bojler-pompa-ciepla-wody-ariston-lydos-hybrid-100v-8421241008 Bardzo proszę o pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.04.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Rożnica jest taka jak pomiędzy gwałtem w samochodzie a samogwałtem w chodzie A poważnie bojler posiada tylko grzałkę a tzw PC cwu skąłda się ze zbiornika=bojlera , grzałki oraz powietrznej pompy ciepła. Pokazane na zdjeciu urządzenie jest raczej mało wydajne i nadaje się dla 2 osob do bloku i raczej do oszczędnego korzystania z cwu bo w przeciwnym wypadku w większości będzie działa grzałka. do domu polecam coś większego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.04.2020 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Dziękuję, to już coś na początek.. Dalej ma pytania następujące : 1. bojler wieszam na ścianie w łazience, podłączam do prądu (instalator podłącza rurki) i tyle. Prąd grzeje wodę, woda leci do kranów. A jak to wygląda z PC? 2. urządzenie z linku powyżej - są też większe (ale czy bardziej wydajne..?) No i - czy to jest PC czy bojler? W opisie jest to i to, czy jest sensowna taka "hybryda"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.04.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-270-l-atlantic-egeo-8450519270 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.04.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Dziękuję, to już coś na początek.. Dalej ma pytania następujące : 1. bojler wieszam na ścianie w łazience, podłączam do prądu (instalator podłącza rurki) i tyle. Prąd grzeje wodę, woda leci do kranów. A jak to wygląda z PC? 2. urządzenie z linku powyżej - są też większe (ale czy bardziej wydajne..?) No i - czy to jest PC czy bojler? W opisie jest to i to, czy jest sensowna taka "hybryda"? słowo hybrydowy odnosi się do bojlera bo to urządzenie jest sprzedawane jako bojler a nie pompa ciepła, natomiast pc z linku jest sprzedawana jako pc cwu i również posiada grzałkę z technicznego pkt widzenia to jest to samo, są przecież bojlery stojące i wiszące. W obydwu urządzeniach jest pompa ciepła która a pomocą wymiennika i wentylatora pobiera energię cieplną z zewnątrz lub z pomieszczenia schładzając powietrze a cieplo oddaje do wymiennika zanurzonego w bojlerze. Moc silnika pompy to od 190 w w podanej przez ciebie i nie ejst to raczej inwerter do 400w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Pompa ciepła pompuje ciepło (nazwa dla zmyłki ) i dokłada "swoje" ciepło. To niewielkie uproszczenie, że każde urządzenie elektryczne finalnie całą energie pobraną z gniazdka przetwarza na ciepło. Niewiele emituje w innych postaciach energii. Taki obrazkowy przykład COP=4, ale przy CWU raczej trzeba się spodziewać poniżej 3 i to bez uwzględniania grzałek, które przy takich pompach w większe chłody wyręczają sprężarkę: Kwestia, skąd pompuje. W przypadku pompy do CWU nie powinna wychładzać łazienki, bo tam nawet latem chcemy mieć ciepło. Jak da się ją podpiąć tak, żeby w upały pobierała powietrze z salonu i tam wyrzucała schłodzone - to mamy dwa w jednym. Tylko ilość kWh trochę mała, żeby schłodzić salon tak skutecznie, jak zwykłą klimą. No, ale darmowemu chłodowi nie ma co zaglądać w zęby Tylko co poza okresem upałów? Wypadałoby pobierać powietrze z zewnątrz i tam je wyrzucać - bo jak przepompuje je z domu do wody to tak naprawdę oznacza "przepompowanie" kosztów z rubryki "CWU" do rubryki "CO" - bo co pompa zabierze z salonu czy łazienki, to CO musi dostarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.04.2020 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Ha. Początkowo planowałam bojlery w łazienkach ( w kuchni?), obecnie produkowane wydają się być sensowne i ekonomiczniejsze niż te sprzed lat. Łatwy montaż, proste działanie, możliwość programowania.. Ale wszędzie pchają się pompy ciepła jako LEPSZA alternatywa. To zbija z tropu... PYTANIE - w przypadku PC dla cwu całość jest w jednym "zbiorniku" czy jest też drugi element, który umieszcza się na zewnątrz lub w środku? Ten pobierający powietrze?I oczywiście, czytając to co powyżej (Kaizen), nie wiem skąd powinna powietrze pobierać, nie wiem co będzie lepsze, rodzi się problem, pytania... A bojler wieszam i już. Na ile PC będzie tańsza w eksploatacji (to jest dla mnie istotne)? Jeśli różnica byłaby niewielka to, na tę chwilę, wolałabym bojler. Na II taryfę. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2020 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 PYTANIE - w przypadku PC dla cwu całość jest w jednym "zbiorniku" czy jest też drugi element, który umieszcza się na zewnątrz lub w środku? Ten pobierający powietrze? Są różne. Możesz mieć pompę ciepła do CWU bez zasobnika (np. galmet small), może być wszystko w jednej obudowie, jak znalazłeś (w tym może być wersja z możliwością podpięcia rur i zaciągania z zewnątrz, albo takie, co przynajmniej oficjalnie muszą pobierać powietrze z pomieszczenia w którym stoją), są też split (np. Ariston Nuos Evo Split). Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, ile zaoszczędzisz i czy cokolwiek. Znaczy na prądzie na pewno trochę zaoszczędzisz. Pytanie, czy się zwróci koszt nabycia zanim się zepsuje. W upały fajnie przy okazji schłodzić salon - ale przez resztę roku lepiej czerpać ciepło z zewnątrz. PC z małym przepływem może się też "zasilać" powietrzem wywiewanym przez wentylację. Generalnie pomysłów i możliwości jest sporo - nie ma jednego najlepszego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 19.04.2020 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 bojler elektryczny zwany ogrzewaczem pojemnosciowym to zbiornik ze zwykłą grzałką i anodą przeciw korozyjną którą trzeba wymieniac a w praktyce nikt tego nie robi. Sam mam taki bojler i tak: -jest dużo tańszy w zakupie niż bojler grzejący pompą ciepła. Ja za 100 l aristona z elektronicznym termostatem i funkcja eco płaciłem 700zł z kawałkiem. Niestety nie ma nic za darmo za prąd w sezonie nie grzewczym płacę w okolicach 200pln/miesiąc( agd, tv bojler, indukcja, komp itd itp ) -bojler z pompą ciepła kosztuje kilkakrotnie razy więcej nawet do kilku tysiecy złotych ale za prąd grzejący wody zapłacisz w miesiącu do 3-4 razy mniej niż za prąd jakbyś grzał bojlerem z grzałką. Nie będą to jakieś astronomiczne różnice bo z tego co zauważyłem bojler z grzałką włącza się tylko 2 razy dziennie na jakieś pol godziny rano żeby podgrzać wodę i wieczorem na kąpanie cytat ze strony producenta : zapisuje w pamięci czas w którym potrzebna była ciepła woda i przygotowuje ją aby była dostępna w czasie i ilości jaką zwykle potrzebujesz minimalizując straty energii (obniżenie strat energii o 10%). Przez resztę czasu utrzymuje niezbędną rezerwę ciepłej wody. Pewnie bojler z pompą ciepła zwraca się w kilka lat o ile ta pompa ciepła w tym czasie nie nawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 19.04.2020 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Karasso, dzięki za odpowiedź. A czym grzejesz dom? Pompa to jeszcze kwestia usytuowania jej, jest to jakis problem.. Wychładza pomieszczenie,więc w łazience nie najlepiej.. Na dworze też nie za bardzo, bo jej działanie bardzo zależy od temperatury wkoło niej... trzeba wiercić otwory w ścianie zewnętrznej.... no nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 19.04.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 prądem z cop=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts