Krukosz 16.04.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Chciałbym się z Wami skonsultować co sądzicie o projekcie poniżej. Jest to dalekoidąca przeróbka koncepcji zaproponowanej przez projektanta - dom uległ znacznemu zmniejszeniu. Wejście do domu jest od północy, projekt przerysowałem aby zwizualizować to w 3D. Założenia: - powierzchnia po podłogach do ok. 160m2 - dach dwuspadowy - dom z poddaszem użytkowym, dach musi być 35-45 stopni - MPZP - kuchnia zamknięta - maksymalne wyłączenie salonu z czynności komunikacyjnych (więc np. "aby wejść do kuchnI wejdź do salonu") Nie jestem pewien czy wejście do domu jest dobrze zrobione. Z racji wąskiej działki dom musi stać szczytem do drogi. Przeglądając gotowce wejście jest albo pod małym daszkiem, albo pod balkonem, ale w pojedynczych projektach napotkałem się na wysunięty wiatrołap: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zurawinie-g-m4b5d9dbe38666 https://www.extradom.pl/projekt-domu-aps-208-LUA1319 https://www.extradom.pl/projekt-domu-anatol-solo-murowana-beton-komorkowy-KRD2779 Nad wiatrołapem miałby być taras - MPZP nie pozwala na zadaszenie pod takim kątem jak w tych projektach. Wjazd na działkę będzie po lewej stronie domu, od prawej strony będzie tam ogród, bo wg MPZP sąsiedzi też z tamtej strony powinni mieć ogrody. Inna funkcja to po prostu zasłonięcie drzwi przed wiatrem. Nie wiem czy takie wiatrołapy jeszcze się robi i czy to dobrze wygląda. Kojarzy mi się to raczej z latami 80 i 90. Inna sprawa - po wielu próbach aranżacji wnętrz poddasze wyszło z wieloma wnękami - zakręconymi ścianami. - wnęka w sypialni - można wstawić szafę, przy okazji umożliwia wejście do łazienki - wnęka w pokoju - został tam poszerzony korytarz, tak aby nie robić w łazience dlugiego wejścia, które trudno zagospodarować - pralnia jest przechodnia - zazwyczaj na takim metrażu nie stosuje się oddzielnej pralni z wejściem z korytarza, bo po prostu nie ma miejsca Co tu można zmienić, proszę wypowiedzcie się. Na poddaszu nie mam oznaczonych okien dachowych, ponieważ nie jestem w stanie tego zrobić. Wybaczcie wymiarowanie, ale to niestety jest automat i nijak nie da się tego zmienić. Rzuty - TO JEST PROJEKT Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Krukosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Salon miał byc taki wielki? Juz widze wieksze. Meble sa bez skali wstawione. Chyba, że chcesz mieć kanape o szerokości 50 cm Spiżarnia o szerokości 70 cm? Garderoba bez szaf normalnej głębokości? W wiatrołapie brak miejsca na szafe. Proszę cię... Nie. Ten projekt jest kiepski. Nawet nie ma co bawic się w przestawianie ścianek. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krukosz 16.04.2020 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Coś jest nie tak z załącznikami, bardzo małe wychodzą. Dodalem link do imgura w poście. Tak, salon taki miał być. Chciałbym aby w przypadku większej ilości osób przy dużym stole można było swodobnie się przemieszczać po pokoju. EDIT: Meble do salonu były wstawiane np. tego co oferuje IKEA (ale widać cos sie popsuło ) W wiatrołapie tamta szafa ma 50cm głebokości. Wymiar pokazany na zdjęciu nie pokazuje tego, co powinien. Jaka jest w takim razie standardowa głębokość szafy? W domu mam 55cm, a cała garderoba ma głebokość 120. Spiżarnia to raczej próba wygospodarowania takiego schowka, jak widać nieudana. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Krukosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 50 cm na kurtki do dużo za mało. Nawet klasyczna 60 cm przy kurtce puchowej jest za mała. 65 cm to min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krukosz 16.04.2020 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 To.jaka powinienem przyjac glebokosc garderoby zeby bylo to sensowne? 1,5m jest juz ok zamiast wczesniejszych 1,2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2020 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) garderoba - minimalne szerokości: A tu wersja z drzwiami suwanymi (taka szafa jest ok 10 cm głębsza od normalnie otwieranej ze względu na system jezdny: Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2020 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 a cos w tym kierunku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krukosz 17.04.2020 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Wolałbym aby kuchnia była blisko salonu, żonie w korytarzu marzą się przeszklone drzwi, tzw. francuskie, a takie zaczynają się od 130. Wyprosowałem na górze wnęki a co do wejścia do znalazłem jeden ciekawy projekt, który rzuca inne światło na wejście przez "wystający" wiatrołap NOWY PLAN Rozwiązanie podejrzałem tutaj: https://www.domywstylu.pl/projekt-domu-amelia-odbicie-lustrzane.php Na planie wstawiłem drzwi od frontu, ale wydaje mi się, że lepiej sprawdziłyby sie z boku - chociażby ze względu na zadaszenie od tarasu - wtedy nic nie będzie kapało na głowę. Garderoba ma teraz głębokość 150cm, w wiatrołapie zostawiłem miejsce na szafę o głębokości 70. Zeby to wszystko dobrze wyglądało to na górze od frontu domu wrzuciłem drzwi 80 w sypialni a w garderobie 60 z zamiarem zrobienia tam mlecznej szyby. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Krukosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.04.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Wolałbym aby kuchnia była blisko salonu, przecież jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krukosz 18.04.2020 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Projekt ogarnięty.Teraz mam inne pytanie: Czy na etapie uzyskiwanie PnB muszę wiedzieć czy w domu będę miał grzejniki czy podłogówkę? Jeszcze nie jestem do końca zdecydowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.04.2020 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Projekt ogarnięty. Teraz mam inne pytanie: Czy na etapie uzyskiwanie PnB muszę wiedzieć czy w domu będę miał grzejniki czy podłogówkę? Jeszcze nie jestem do końca zdecydowany. Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts