heteranthera 16.04.2020 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Witam,Zacząłem budowę z firmą którą prowadzi właściciel działki na której zaczęliśmy budować. Oczywiście były właściciel bo działka już jest moja. Domek zaczęto budować z pozwoleniem na starych właścicieli działki i tak zostało, pytanie czy ma to jakieś znaczenie? Stary właściciel działki jest jednocześnie Wykonawcą z którym mam umowę na roboty budowlane, on wszystko załatwia, ekipy, materiały itd. Sprzedaż działki i umowa na roboty budowlane została podpisana w ten sam dzień i u notariusza. Wiem że takie pozwolenie można przenieść na mnie ale czy trzeba i po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 17.04.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Formalnie jest potrzebne, bo inaczej inwestorem jest cały czas stary właściciel, ale faktycznie do momentu oddania do użytkowania nikomu to nie przeszkadza. Często stary właściciel chciał dodatkową kasę za "zgodę na przeniesienie pozwolenia", ale chyba nie w Twoim przypadku. W nowym Prawie Budowlanym urząd ma przenieść niezależnie od zgody starego właściciela działki:Art. 40, 1a. Zgoda, o której mowa w ust. 1 pkt 2, nie jest wymagana, jeżeli własność nieruchomości lub uprawnienia wynikające z użytkowania wieczystego dotyczącego nieruchomości, objęte decyzją o pozwoleniu na budowę po wydaniu tego pozwolenia przeszły z dotychczasowego inwestora na nowego inwestora wnioskującego o przeniesienie pozwolenia na budowę. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.04.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Przeszkadza ponieważ prowadzenie budowy bez przeniesienia pozwolenia na budowę to samowola.Przerabiałem temat i sporo o tym czytałem.Procedura AB-2 się to nazywa z tego co pamiętam.Nie wiem jak to się ma do tego fragmentu prawa budowlanego ale ja w tym roku załatwiałem i niosłem papier od poprzedniego właściciela gdzie było napisane, że zgadza się na przeniesienie. https://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/przeniesienie-pozwolenia-na-budowe-jak-zrobic-kiedy-i-na-jakich-warunkach-aa-Vi2n-YVue-6jfy.html pierwszy z brzegu artykuł Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 17.04.2020 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) thx Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez heteranthera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.04.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Jak teraz nie będzie kontroli albo donosu to nikt się nie zorientuje pewnie, że uprawiasz samowolę ale przy procedurze odebrania domu już to nie przejdzie więc tak czy siak musisz to zrobić więc wg mnie lepiej teraz niż później. Procedura nie jest trudna. Jedyne strony to Ty i poprzedni inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 17.04.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie wiem jak to się ma do tego fragmentu prawa budowlanego ale ja w tym roku załatwiałem i niosłem papier od poprzedniego właściciela gdzie było napisane, że zgadza się na przeniesienie. Tak się ma że ustęp 1a Art. 40 jest nowy i jak śledziłeś doniesienia medialne ostatnich tygodni to jeszcze nie obowiązuje. Czeka na wejście w życie. Ustawa podpisana przez prezydenta 3 marca 2020: https://www.prezydent.pl/gfx/prezydent/userfiles3/files/ustawy/podpisane_-_notatki/2020/03/informacja_zm_prawa_budowlanego_2020.rtf Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.04.2020 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 To przynajmniej tyle. Na pewno usprawni to procedurę którą trzeba przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts