Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa a pozwolenie na budowę nie przeniesione na inwestora

Recommended Posts

Witam,

Zacząłem budowę z firmą którą prowadzi właściciel działki na której zaczęliśmy budować. Oczywiście były właściciel bo działka już jest moja. Domek zaczęto budować z pozwoleniem na starych właścicieli działki i tak zostało, pytanie czy ma to jakieś znaczenie? Stary właściciel działki jest jednocześnie Wykonawcą z którym mam umowę na roboty budowlane, on wszystko załatwia, ekipy, materiały itd. Sprzedaż działki i umowa na roboty budowlane została podpisana w ten sam dzień i u notariusza. Wiem że takie pozwolenie można przenieść na mnie ale czy trzeba i po co?

Formalnie jest potrzebne, bo inaczej inwestorem jest cały czas stary właściciel, ale faktycznie do momentu oddania do użytkowania nikomu to nie przeszkadza. Często stary właściciel chciał dodatkową kasę za "zgodę na przeniesienie pozwolenia", ale chyba nie w Twoim przypadku. W nowym Prawie Budowlanym urząd ma przenieść niezależnie od zgody starego właściciela działki:

Art. 40, 1a. Zgoda, o której mowa w ust. 1 pkt 2, nie jest wymagana, jeżeli własność nieruchomości lub uprawnienia wynikające z użytkowania wieczystego dotyczącego nieruchomości, objęte decyzją o pozwoleniu na budowę po wydaniu tego pozwolenia przeszły z dotychczasowego inwestora na nowego inwestora wnioskującego o przeniesienie pozwolenia na budowę.

Edytowane przez Lew2

Przeszkadza ponieważ prowadzenie budowy bez przeniesienia pozwolenia na budowę to samowola.

Przerabiałem temat i sporo o tym czytałem.

Procedura AB-2 się to nazywa z tego co pamiętam.

Nie wiem jak to się ma do tego fragmentu prawa budowlanego ale ja w tym roku załatwiałem i niosłem papier od poprzedniego właściciela gdzie było napisane, że zgadza się na przeniesienie.

https://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/przeniesienie-pozwolenia-na-budowe-jak-zrobic-kiedy-i-na-jakich-warunkach-aa-Vi2n-YVue-6jfy.html

pierwszy z brzegu artykuł

Edytowane przez boconek03

Jak teraz nie będzie kontroli albo donosu to nikt się nie zorientuje pewnie, że uprawiasz samowolę ale przy procedurze odebrania domu już to nie przejdzie więc tak czy siak musisz to zrobić więc wg mnie lepiej teraz niż później. Procedura nie jest trudna. Jedyne strony to Ty i poprzedni inwestor.

Nie wiem jak to się ma do tego fragmentu prawa budowlanego ale ja w tym roku załatwiałem i niosłem papier od poprzedniego właściciela gdzie było napisane, że zgadza się na przeniesienie.

Tak się ma że ustęp 1a Art. 40 jest nowy i jak śledziłeś doniesienia medialne ostatnich tygodni to jeszcze nie obowiązuje. Czeka na wejście w życie.

Ustawa podpisana przez prezydenta 3 marca 2020: https://www.prezydent.pl/gfx/prezydent/userfiles3/files/ustawy/podpisane_-_notatki/2020/03/informacja_zm_prawa_budowlanego_2020.rtf

Edytowane przez Lew2