Grobciu 16.04.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Witam Mam problem z doborem pompy ciepła Buduje dom w ktorym jedynym zrodłem ciepła bedzie Pompa ciepła, od poczatku zakładałem ze zamontuje pompe gruntowa z pionowymi sondami, jednak gdy czas przyszedl na wybranie firmy prawie kazda firma odradza mi taka pompe bo podobno powietrzne sa juz prawie tak dobre jak gruntowe, lub zakładaja z góry ze cena to bedzie ''Paaaaaanie to bedzie z jakies 120 tys zł netto''.... Sam juz nie wiem, aktualnie nie ma mnie nawet w kraju i przez wirusa nie mam nawet jak tego posprawdzac poza internetem który dziala jak w latach 90 na modemie. Ale do rzeczy dom o 250m2 po podłogach samo ogrzewanie podłogowe plus jeden kaloryfer w lazience raczej jako ozdoba, dompostawiony na płycie fundamentowej z rekuperacja dach zaizolowany piana pur 22cm elewacja EPS 25 cm. Według wyliczeń potrzebuje pompe 12 kW i odwiertow na okolo 280m. I pytanie do was czy faktycznie lepiej jest instalowac pompe powietrzna czy isc w zaparte i szukac gruntowej z sondami pionowymi, Nie wiem jakie mam OZC bo programu z forum sciagnac nie moge do obliczenia, (za slaby internet a co godzine rozłącza) I jak to jest z tymi cenami czy faktycznie az to tyle kosztuje czy poprostu probuje mnie zbyc bo nie kazda firma robi odwierty. Prosiłbym o pomoc z doborem pompy ew, porada co robic Ps. Tutaj mam jakis wynik na ciepło własciwe ze strony jesli wgl jest to do czegos przydatne:https://cieplowlasciwie.pl/wynik/7bz8 Ps2. Prosze podejsc z wyrozumiałoscia nie znam sie na wszystkim Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.04.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 ... Ale do rzeczy dom o 250m2 po podłogach samo ogrzewanie podłogowe plus jeden kaloryfer w lazience raczej jako ozdoba, dompostawiony na płycie fundamentowej z rekuperacja dach zaizolowany piana pur 22cm elewacja EPS 25 cm. Według wyliczeń potrzebuje pompe 12 kW i odwiertow na okolo 280m. .... Ps. Tutaj mam jakis wynik na ciepło własciwe ze strony jesli wgl jest to do czegos przydatne:https://cieplowlasciwie.pl/wynik/7bz8 Pozdrawiam CW pokazuje ok 6,5 kW, wyliczenia (czyje?) pokazuja 12 kW, a prawda lezy gdzies tak posrodku. Bez dokładnych obliczen ozc praktycznie nie jestes w stanie dobrac mocy pompy, zreszta dokladnych obliczen ozc mając nawet Audytora OZC tez nie jestes w stanie wykonac, sądzac po CW. Długosc odwiertów tez jakby z czapy, cena chyba juz nie bo w okolicach Czestochowy ciezko sie wierci ze wzgledu na skaly. Coby jednak nie policzył to gruntowa pompa w Twoim przypadku to wyrzucenie pieniedzy w błoto. Skad takie załozenie ze musi byc gruntowa?, skoro jednak byc musi bo tak sobie załozył inwestor to niestety trzeba przygotowac sie na duze wydatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grobciu 16.04.2020 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Dziekuje bardzo za odpowiedz Chciałem jeszcze dodac ze bedzie to jedyne źródło ogrzewania w domu, co prawda jest kominek ale bez płaszcza, w przyszlosci maja dojsc Panele Fotowoltaiczne, a skad założenie ze gruntowa?, ze wzgledu na efektywnosc pompy w stosunku do roznicy temperatur zewnatrz/wewnatrz (gruntowa stabilna temperatura? ) Czyli co dac sobie spokoj i ładowac powietrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.04.2020 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Dziekuje bardzo za odpowiedz Chciałem jeszcze dodac ze bedzie to jedyne źródło ogrzewania w domu, co prawda jest kominek ale bez płaszcza, w przyszlosci maja dojsc Panele Fotowoltaiczne, a skad założenie ze gruntowa?, ze wzgledu na efektywnosc pompy w stosunku do roznicy temperatur zewnatrz/wewnatrz (gruntowa stabilna temperatura? ) Czyli co dac sobie spokoj i ładowac powietrzna? Czy róznica na SCOP ok 0,5 jest warta takiej kasy? W czym problem aby pompa byla jedynym zródłem ciepła, po co kominek? czy nie lepiej fundusze na niego przeznaczyc na PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grobciu 16.04.2020 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Oczywiscie zgadzam sie ze nie ma co przepłacac jesli parametry uzytkowe sa podobne, co jesli jednak przyjda naprawde mroźne zimy? główne zalozenie instalacji to wiadomo jak najnizsze koszta uzytkowe, jak wtedy wypada pompa powietrzna do gruntowej?\ Prosze mnie zle nie zrozumiec ze jak koń jestem zapatrzony w pompe gruntowa, poprostu chce wybrac rozsadnie zeby pozniej nie okazalo sie ze bedzie zima -25 stopni a ja bede pomieszczenie dogrzewal farelką lub placil rachunek po 3000 na miesiac Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Grobciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2020 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Prosze mnie zle nie zrozumiec ze jak koń jestem zapatrzony w pompe gruntowa, poprostu chce wybrac rozsadnie zeby pozniej nie okazalo sie ze bedzie zima -25 stopni a ja bede pomieszczenie dogrzewal farelką lub placil rachunek po 3000 na miesiac Ile kWh wychodzi Ci z OZC, że 3000 chcesz wydać miesięcznie na samo ogrzewanie, gdy w normalnym współcześnie budowanym domu to cały roczny rachunek za prąd przy grzaniu prądem z COP=1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.04.2020 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) po prostu chce wybrac rozsadnie zeby pozniej nie okazalo sie ze bedzie zima -25 stopni a ja bede pomieszczenie dogrzewal farelką lub placil rachunek po 3000 na miesiac W Twoich okolicach temperatur - 25 C nigdy nie było; - sprawdź w Instytucje meteorologii z ostatnich 100 lat, Poczytaj; Jak optymalnie dobrać moc powietrznej pompy ciepła https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-optymalnie-dobrac-moc-powietrznej-pompy-ciepla/ Wg; zamieszczonych wyników obliczeń potrzebujesz; - moc pompy max to ; 6,2 kW, - zapotrzebowanie na ilość ciepła to ; 12 275 kWh /rok Przy pompie gruntowej ; - COP ok; 4,0 - czyli ilość zużytej energii to = 3069 kWh/rok, Przy pompie powietrznej ; - COP ok; 3,5 - ilość energii = 3507 kWh/rok Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 ... Wg; zamieszczonych wyników obliczeń potrzebujesz; - moc pompy max to ; 6,2 kW, - zapotrzebowanie na ilość ciepła to ; 12 275 kWh /rok Przy pompie gruntowej ; - COP ok; 4,0 - czyli ilość zużytej energii to = 3069 kWh/rok, Przy pompie powietrznej ; - COP ok; 3,5 - ilość energii = 3507 kWh/rok Jakich obliczen? tych z CW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grobciu 17.04.2020 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Dzieki wszystkim za odpowiedz, raczej daruje sobie zabawe w pompe gruntowa za duzo zachodu i jak wczesniej zostało podane grunt faktycznie jest dosc ciezki do wiercenia, dostałem wycene narazie na pompe:Instalacja pompy ciepła powietrze/woda 1. Pompa Ciepła ZUBADAN Inwerter 12kW 2. Zasobnik C.W.U. 300l, 3. Zbiornik buforowy 120l 4. Podłączenie sterowania oraz zasilania elektrycznego, 5. Instalacja freonowa, 6. Instalacja hydrauliczna w kotłowni, 7. Montaż, uruchomienie. Razem: 49 500,00 PLN/netto czekam jeszcze na wycene pompy NIBE spodziewam sie raczej podobnej ceny lub troche wyzszej za pompe model 2120, jest to jakas sensowna wycena? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.04.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Instalacja pompy ciepła powietrze/woda 1. Pompa Ciepła ZUBADAN Inwerter 12 kW 2. Zasobnik C.W.U. 300 l, 3. Zbiornik buforowy 120 l Czy instalator Zubadana dobrał moc pompy 12 kW czy Ty taką moc poleciłeś??? Wg Twoich wyliczeń, potrzebujesz pompę 6 kW, Zrób profesjonalne OZC budynku, Przy prawidłowo wykonanym ogrzewaniu podłogowym, zbiornik buforowy jest zbyteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grobciu 17.04.2020 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) WitamInstalator dobrał moc nie sugerowałem mu nic, w innych wycenach tez zawsze dostawałem pompe 11-12 kW. Wyliczenia te które podałem sa sciagniete ze strony na ciepło własciwe, nie wiem na ile mozna im wierzyc. Z projektu domu wyczytałem ze na ogrzewanie i wentylacje potrzebuje 2039,76 kW/rok oraz na przygotowanie ciepłej wody 12303,66 kW/rok jednak wątpie ze te wyliczenia sa prawidłowe ponieważ projekt robił dość młody projektant który dopiero zaczynał zabawe w obliczenia. Pozdrawiam Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Grobciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2020 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 ... Z projektu domu wyczytałem ze na ogrzewanie i wentylacje potrzebuje 2039,76 kW/rok oraz na przygotowanie ciepłej wody 12303,66 kW/rok jednak wątpie ze te wyliczenia sa prawidłowe ponieważ projekt robił dość młody projektant który dopiero zaczynał zabawe w obliczenia. Pozdrawiam Na ogrzewanie i wentylacje ok 6 razy mniej niz na cwu.? , nie odwrotnie? Nawet jakby to na cwu ok 2000 kWh tez jakby za mało. Te 11-12 kW to nieco za duzo. Tak naprawde nie masz zadnych wiarygodnych danych, czyli instalator moze dobrac co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grobciu 17.04.2020 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Zgadzam sie niemam zadnych wiarygodnych danych, co do samych obliczen które podałem wątpie ze one sa policzone prawidłowo, czyli pozostaje mi zlecic komus obliczenie OZC i pozniej ew. sugerowac instalatorowi ze probuje mi kit wcisnac oferujac mi pompe 12kW? niestety ciezko buduje sie dom bedac wiekszosc czasu za granica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.04.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Ja sugeruje Althermę 3 z zasobnikiem 230 l typ 8 za około 30 000 zł . Zaznaczam ,że nie jestem zainteresowany tym montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.04.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 niestety ciezko buduje sie dom bedac wiekszosc czasu za granica Uważasz, że lekko buduje się dom pracując w kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 17.04.2020 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Pańskie oko konia tuczy. Nawet przy 12kW to spokojnie mozesz celować w cene 30 tys. Mitsubishi jest najdroższe. Nie wiem czy warte ceny. Jak u siebie nie znajdziesz to szukaj blizej śląska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grobciu 17.04.2020 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Ok jeszcze dorzuce kolejne 2 wyceny od Nibe: POMPA CIEPŁA NIBE F 2040 12 kWZBIORNIK BA-ST 9030-2FEBUFOR UKV 100ARMATURA POMPY CIEPŁAMONTAŻ POMPY CIEPŁAURUCHOMIENIE POMPY CIEPŁA POMPA CIEPŁA POWIETRZNA 36 451 zł brutto.Szacowane zużycie energii elektrycznej przez pompę ciepła i grzałkę elektryczną pełniącą rolę szczytowegoźródła ciepła wynosi 7.553 kWh (przy założeniu ceny 1 kWh=05,6 PLN), co daje roczny koszt ogrzewaniabudynku i ciepłej wody użytkowej na poziomie 3.805 PLN. W tym ujęto energię elektryczną zużytą przezgrzałkę szczytową 96 PLN i gruntowa POMPA CIEPŁA F1245 E 10 kW (zbiornik emaliowany)BUFOR UKV 100 wiszącyARMATURA POMPY CIEPŁAMONTAŻ POMPY CIEPŁAURUCHOMIENIE POMPY CIEPŁAPOMPA CIEPŁA GRUNTOWA Z MONTAŻEMPROJEKT GEOLOGICZNYINWENTARYZACJAODWIERTY Z PROJEKTEMŁĄCZNY KOSZT Z DOTACJĄ 73 121 zł brutto Szacowane zużycie energii elektrycznej przez pompę ciepła i grzałkę elektryczną pełniącą rolę szczytowegoźródła ciepła wynosi 5.883 kWh (przy założeniu ceny 1 kWh=05,6 PLN), co daje roczny koszt ogrzewaniabudynku i ciepłej wody użytkowej na poziomie 2.964 PLN. Co myslicie? gruntowa mniejsza i koszta roczne nizsze o 900 zł na rok warto isc w te oszczednosci w stosunki do ceny x2 za wykonanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 17.04.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Szacowane zużycie energii elektrycznej przez pompę ciepła i grzałkę elektryczną pełniącą rolę szczytowego źródła ciepła wynosi 7.553 kWh (przy założeniu ceny 1 kWh=05,6 PLN)[...] Różne już tu przypadki były ale szacowanie potrzebnej energii na podstawie jej ceny jednostkowej? Co myslicie? gruntowa mniejsza i koszta roczne nizsze o 900 zł na rok warto isc w te oszczednosci w stosunki do ceny x2 za wykonanie?? To pytanie z gatunku: kupić auto za 100kPLN, które zużywa paliwa 7l/100km czy jednak za 200kPLN, bo zużywa 6,5l/100km ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.04.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 To pytanie z gatunku: kupić auto za 100kPLN, które zużywa paliwa 7l/100km czy jednak za 200kPLN, bo zużywa 6,5l/100km ... Nie wiem czy to trafne porównanie, w tym przypadku nie mamy zadnych wiarygodnych danych dotyczacych zapotrzebowania na ciepło. Podjecie decyzji w sprawie wyboru odpowiedniej pompy gdzie koszty inwestycyjne ida w dziesiatki tys. to ryzyko. Jak ktos lubi takie klimaty to czego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 17.04.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 @Grobciu - mało domyślny jesteś... Asolt to forumowy specjalista od wykonywania takich obliczeń on- zajmuje się tym zawodowo...obliczenia z cieplowlasciwe to tylko zgubne szacunki...przy takiej kwocie inwestycji, zleciłbym wykonanie tych obliczeń i spałbym spokojnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts