Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piernik

 

30 dkg miodu

40 dkg mąki

25 dkg cukru

6 dkg masła

4 jaja

bakalie

3 łyżki wody

1 łyżeczka sody

1 paczka przyprawy korzennej

 

Wszystkie składniki połączyć , dobrze wymieszać ( mikser zrobi to super ) na koniec dodać w trzech łyżkach wody sodę i szczyptę soli , wsypać bakalie ( opruszone mąką ) , wylać na blaszkę ( średniej wielkości)

Piec ok 40/45 minut w temp. 180 st.

Po ostygnięciu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem-pudrem i udekorować orzechami.....

 

Smacznego :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halo Ew-ka -czy to ten piernik,ktory mial byc w pierwszej wersji

"ukrecany" 56 minut?No, to wielkie dzieki temu facetowi,ktory zminimalizowal ten przepis do 5 minut !!!Akurat siedze nad planami

sufitowego oswietlenia halogenowego do naszego domu i choc slinka mi cieknie na mysl o pierniku, to 56 minut by mnie wykonczylo !

Acha- to przepis na ciasto, a na te pierniki do zawieszania na choince?/ i oczywiscie do spalaszowania najpozniej po wigili/.Wiem, ze to jeszcze nieprzyzwoicie dlugo do swiat, ale przeciez pierniki maja podobno

"lezakowac",nie prawdaz ?

Ciau - Lucia

[/b]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rok temu w edziecko znalazłam taki oto przepis na pierniczki:

 

Autor: Silije

 

"Tak, tak, jeśli chcecie wypróbować znakomity

staropolski przepis, który mam od mamy, to już nadszedł właściwy czas, bo sekret przepyszności tych pierniczków tkwi między innymi w dojrzewaniu ciasta. Szczerze Wam powiem - podobnie wybornymi jeszcze mnie nikt nie poczęstował. Zawsze się udają

 

Składniki:

1 kg mąki

1/2 litra miodu

2 szklanki cukru

1 kostka smalcu

1/2 szklanki mleka

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

3 jajka

szczypta soli

1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:

imbir

cynamon

gałka muszkatałowa

kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)

mielone goździki

 

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy.

Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).

Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.

Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta

 

Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek.

Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)

Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór.

Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha."

 

Przepis wypróbowałam - naprawdę PYCHA!!! Ilość pierniczków jest duża: miałam cały wieczór pieczenia.

Maria

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie mowilam!- ciasto na pierniczki musi dojrzewac !!!

DziekiUKF - moj dom na miesiac przed Wigilia rozpachnie sie na jeden dzien korzenno-swoatecznie.

Ew-ka- Twoj przepis zastosuje na tydzien przed swietami.A swoja droga, kto by to pomyslal: prawdziwy harmonogram prac z tym pieczeniem!

Ciau- Lucia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorzucam coś pernikowego ale nie całkiem

 

Karp na szaro lub jak chcą niektórzy po polsku

 

Sprawiamy karpia, kroimy w dzwonka, solimy

Gotujemy wywar z włoszczyzny (tj marchew, seler, pietruszka, cebula lub por) z zielem angielskim, liśćiem laurowym, pieprzem i solą. W wywarze gotujemy na małym ogniu karpia.

W osobnym rondlu rozpuszczamy łyżkę masła do której dodajemy utartego piernika (3-4 łyżki)- zasmażka z piernika.

To rozprowadzamy wywarem z ryby i dosmaczamy - karmelem, winem (conajmniej szkalanka wytrawnego kolor obojętny), sokiem z cytryny, odrobiną cukru, ewentualnie solą.

Do powstałego sosu (gęstego) dodajemy rodzynki i pokrojone migdały, zagotowyjemu. Na końcu karpia. Wszystko delikatnie podgrzewamy.Podajemy z laną kluską lub kładzioną, ewentualnie łazankami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewka - ten przepis jest bardzo stary. Muszę przyznać, że niewielu jest amatorów karpia na słodko (bo ten sos jest słodkawy). Tak więc sewując go ostrożnie . Ja go uwielbiam mimo, że małżonek uważa za profanację. On woli karpia nadziewanego.

Tj. karpia sprawiamy. Lekko solimy, pieprzymy.

Przygotowujemy farsz. Pieczarki z cebulką udusić, odparować (bajer gdy zdobędzie się trufle, choć trochę dla podsmaczenia). Moczymy bułkę w mleku. Do rozmoczonej i odciśniętej bułki dodajemy pieczrki i duuuuużżżo zielonej pietruszki.Sól, pieprz. Nadziewamy tym karpia. Spinamy lub zszywamy. Lekko nacinamy skórę karpia. Wkładamy do natłuszczonego naczynia (najlepiej żaroodporne), obkładamy pieczarkami. I do piekarnika.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do przepisu, który podała UKF proponuję dodać czubatą łyżkę kakao i bakalie: siekane orzechy włoskie,skórkę pomarańczową i rodzynki.

Moje ciasto dojrzewa już od października a piec będę na początku grudnia,zamknę w szczelnych słojach i puszkach - przed samymi świętami nie trzeba już zaprzątać sobie głowy pierniczkami ....

 

Polecam - bardzo smaczne !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

keks

• 30 dag mąki

• kostka margaryny (250 dag)

• 20 dag cukru pudru

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 5 jajek

• 10 dag rodzynek

• 5 dag suszonych śliwek bez pestek

• 5 dag migdałów

• 5 dag suszonych moreli

• 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

1. Rodzynki namoczyć 5 minut w gorącej wodzie i osączyć( można namoczyć również w rumie lub olejku rumowym). Śliwki i morele pokroić na kawałki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć i posiekać. Wszystkie owoce i bakalie oprószyć mąką.

 

2. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie, owoce i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie – dodając po łyżce - połączyć z ciastem.

 

3. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię zwilżoną łyżką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni C. Ciasto zostawić jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku.

 

4. Lekko przestudzony keks wyjąć ostrożnie z formy i usunąć papier do pieczenia. Wierzch ciasta posypać przez sitko cukrem pudrem lub polać polewą czekoladą

 

 

 

 

http://m.onet.pl/_m/c8a508670ee184444b01027c31db7fab,5,12.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gwiazdki cynamonowe

 

50 dag migdałów

5 białek

45 dag cukru pudru

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka wódki z wiśni

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i wymieszać. 1 szklanki odłożyć na lukier. Do piany dodać zmielone migdały, cynamon i wódkę z wiśni, wymieszać i zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycisnąć foremką gwiazdki. Na surowe ciasteczka nałożyć lukier z białka i pozostawić do wyschnięcia na około 8 godzin. Gwiazdki piec w nagrzanym do 160 0C piekarniku przez 7-8 minut.

 

Nie wiem jak się wstawia zdjęcia :evil: więc podaję link do przepisu i zdjęcia :D :

http://swieta.onet.pl/1072912,1,868,art.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dagidagi

Jezus Maria! Robiłam te gwiazdki już dwa razy i..... są absolutnym przebojem. Ludzie dają się pokroić za przepis :D

 

Mam w zwyczaju idąc w gości w święta obdarowywać gospodarzy ładnym blaszanym pudełkiem pełnym ciastek własnego wypieku. Do tych gwiazdek produkuję jeszcze pierniczki (w ilościach przemysłowych)Obydwa rodzaje ciastek wytrzymują 2-3 tygodnie. Są P_R_Z_E_P_Y_S_Z_N_E_!

 

Moim zdaniem trzeba je jednak piec ok 15. minut. W ubiegłym roku wyprodukowałąm 24 blachy gwiazdek. I drugie tyle pierników. Zabayw na trzy dni. Bo trzeciego dnia dekorujemy pierniki. Jezu, kieeedy te święta?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie dodawanie kakao do ciasta piernikowego jakoś "nie leży"...

Jest ono bardzo aromatyczne samo w sobie.

Ale jak chcesz poeksperymentować, to może dodaj kakao do części ciasta (zrób ciasto normalne, a potem "odbierz" trochę do innego naczynia i dodaj kakao). Będziesz mogła porównać.

Maria

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...