Gość 09.11.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Zaczynam wątek świąteczno-kulinarny. Podzielcie się swoimi świątecznymi przepisami na różne pyszności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia Mura 09.11.2004 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Halo"piernikowe dziewczyny"- przylaczam sie do GORGU z prosbao przepisy na super smaczne, nieziemsko pachnace, swiateczne pierniki!!!Narobilyscie apetytu,az slinka leci - i nic!Ciau- Lucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.11.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Piernik 30 dkg miodu 40 dkg mąki 25 dkg cukru 6 dkg masła 4 jaja bakalie 3 łyżki wody 1 łyżeczka sody 1 paczka przyprawy korzennej Wszystkie składniki połączyć , dobrze wymieszać ( mikser zrobi to super ) na koniec dodać w trzech łyżkach wody sodę i szczyptę soli , wsypać bakalie ( opruszone mąką ) , wylać na blaszkę ( średniej wielkości) Piec ok 40/45 minut w temp. 180 st. Po ostygnięciu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem-pudrem i udekorować orzechami..... Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia Mura 10.11.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Halo Ew-ka -czy to ten piernik,ktory mial byc w pierwszej wersji "ukrecany" 56 minut?No, to wielkie dzieki temu facetowi,ktory zminimalizowal ten przepis do 5 minut !!!Akurat siedze nad planami sufitowego oswietlenia halogenowego do naszego domu i choc slinka mi cieknie na mysl o pierniku, to 56 minut by mnie wykonczylo !Acha- to przepis na ciasto, a na te pierniki do zawieszania na choince?/ i oczywiscie do spalaszowania najpozniej po wigili/.Wiem, ze to jeszcze nieprzyzwoicie dlugo do swiat, ale przeciez pierniki maja podobno"lezakowac",nie prawdaz ?Ciau - Lucia[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.11.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Halo Ew-ka -czy to ten piernik,ktory mial byc w pierwszej wersji "ukrecany" 56 minut?No, to wielkie dzieki temu facetowi,ktory zminimalizowal ten przepis do 5 minut !!! [/b] Tak to ten przepis Jest puszysty i bardzo smaczny ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 10.11.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Rok temu w edziecko znalazłam taki oto przepis na pierniczki: Autor: Silije "Tak, tak, jeśli chcecie wypróbować znakomity staropolski przepis, który mam od mamy, to już nadszedł właściwy czas, bo sekret przepyszności tych pierniczków tkwi między innymi w dojrzewaniu ciasta. Szczerze Wam powiem - podobnie wybornymi jeszcze mnie nikt nie poczęstował. Zawsze się udają Składniki:1 kg mąki1/2 litra miodu2 szklanki cukru1 kostka smalcu1/2 szklanki mleka3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej3 jajkaszczypta soli1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:imbircynamongałka muszkatałowakardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)mielone goździki W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy.Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór. Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha." Przepis wypróbowałam - naprawdę PYCHA!!! Ilość pierniczków jest duża: miałam cały wieczór pieczenia.Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia Mura 10.11.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 A nie mowilam!- ciasto na pierniczki musi dojrzewac !!!DziekiUKF - moj dom na miesiac przed Wigilia rozpachnie sie na jeden dzien korzenno-swoatecznie.Ew-ka- Twoj przepis zastosuje na tydzien przed swietami.A swoja droga, kto by to pomyslal: prawdziwy harmonogram prac z tym pieczeniem!Ciau- Lucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.11.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Dorzucam coś pernikowego ale nie całkiem Karp na szaro lub jak chcą niektórzy po polsku Sprawiamy karpia, kroimy w dzwonka, solimyGotujemy wywar z włoszczyzny (tj marchew, seler, pietruszka, cebula lub por) z zielem angielskim, liśćiem laurowym, pieprzem i solą. W wywarze gotujemy na małym ogniu karpia.W osobnym rondlu rozpuszczamy łyżkę masła do której dodajemy utartego piernika (3-4 łyżki)- zasmażka z piernika.To rozprowadzamy wywarem z ryby i dosmaczamy - karmelem, winem (conajmniej szkalanka wytrawnego kolor obojętny), sokiem z cytryny, odrobiną cukru, ewentualnie solą.Do powstałego sosu (gęstego) dodajemy rodzynki i pokrojone migdały, zagotowyjemu. Na końcu karpia. Wszystko delikatnie podgrzewamy.Podajemy z laną kluską lub kładzioną, ewentualnie łazankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.11.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Wciornastek - dzięki za przepis -zawsze chciałam go zrobić , ale nie miałam sprawdzonego przepisu..... Lucia-mój piernik nie musi dojrzewać !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.11.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Ewka - ten przepis jest bardzo stary. Muszę przyznać, że niewielu jest amatorów karpia na słodko (bo ten sos jest słodkawy). Tak więc sewując go ostrożnie . Ja go uwielbiam mimo, że małżonek uważa za profanację. On woli karpia nadziewanego.Tj. karpia sprawiamy. Lekko solimy, pieprzymy.Przygotowujemy farsz. Pieczarki z cebulką udusić, odparować (bajer gdy zdobędzie się trufle, choć trochę dla podsmaczenia). Moczymy bułkę w mleku. Do rozmoczonej i odciśniętej bułki dodajemy pieczrki i duuuuużżżo zielonej pietruszki.Sól, pieprz. Nadziewamy tym karpia. Spinamy lub zszywamy. Lekko nacinamy skórę karpia. Wkładamy do natłuszczonego naczynia (najlepiej żaroodporne), obkładamy pieczarkami. I do piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.B. 10.11.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Do przepisu, który podała UKF proponuję dodać czubatą łyżkę kakao i bakalie: siekane orzechy włoskie,skórkę pomarańczową i rodzynki.Moje ciasto dojrzewa już od października a piec będę na początku grudnia,zamknę w szczelnych słojach i puszkach - przed samymi świętami nie trzeba już zaprzątać sobie głowy pierniczkami .... Polecam - bardzo smaczne !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.11.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 keks • 30 dag mąki • kostka margaryny (250 dag) • 20 dag cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 5 jajek • 10 dag rodzynek • 5 dag suszonych śliwek bez pestek • 5 dag migdałów • 5 dag suszonych moreli • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1. Rodzynki namoczyć 5 minut w gorącej wodzie i osączyć( można namoczyć również w rumie lub olejku rumowym). Śliwki i morele pokroić na kawałki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć i posiekać. Wszystkie owoce i bakalie oprószyć mąką. 2. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie, owoce i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie – dodając po łyżce - połączyć z ciastem. 3. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię zwilżoną łyżką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni C. Ciasto zostawić jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku. 4. Lekko przestudzony keks wyjąć ostrożnie z formy i usunąć papier do pieczenia. Wierzch ciasta posypać przez sitko cukrem pudrem lub polać polewą czekoladą http://m.onet.pl/_m/c8a508670ee184444b01027c31db7fab,5,12.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagidagi 18.11.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Gwiazdki cynamonowe 50 dag migdałów 5 białek 45 dag cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka wódki z wiśni Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i wymieszać. 1 szklanki odłożyć na lukier. Do piany dodać zmielone migdały, cynamon i wódkę z wiśni, wymieszać i zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycisnąć foremką gwiazdki. Na surowe ciasteczka nałożyć lukier z białka i pozostawić do wyschnięcia na około 8 godzin. Gwiazdki piec w nagrzanym do 160 0C piekarniku przez 7-8 minut. Nie wiem jak się wstawia zdjęcia więc podaję link do przepisu i zdjęcia : http://swieta.onet.pl/1072912,1,868,art.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berenika 18.11.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 dagidagi Jezus Maria! Robiłam te gwiazdki już dwa razy i..... są absolutnym przebojem. Ludzie dają się pokroić za przepis Mam w zwyczaju idąc w gości w święta obdarowywać gospodarzy ładnym blaszanym pudełkiem pełnym ciastek własnego wypieku. Do tych gwiazdek produkuję jeszcze pierniczki (w ilościach przemysłowych)Obydwa rodzaje ciastek wytrzymują 2-3 tygodnie. Są P_R_Z_E_P_Y_S_Z_N_E_! Moim zdaniem trzeba je jednak piec ok 15. minut. W ubiegłym roku wyprodukowałąm 24 blachy gwiazdek. I drugie tyle pierników. Zabayw na trzy dni. Bo trzeciego dnia dekorujemy pierniki. Jezu, kieeedy te święta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 18.11.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Dziewczyny , serdeczne dzięki za przepisy tym bardziej , że będę mogła wypróbować sprzęt kuchenny w moim nowym domku ( lada dzień przeprowadzka ) Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.11.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 zobaczcie jakie słodkie .... http://bi.gazeta.pl/im/2385/z2385622G.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 19.11.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 O przedwczoraj w mojej lodówce "dojrzewa" ciasto na pierniczki...Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagidagi 19.11.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 UKF mam pytanko: co myślisz o dodaniu 1 łyżki kakao do ciasta piernikowego tak jak zasugerowała B.B. Ja będę swoje (pierwsze w życiu) robiła jutro po powrocie z pracy (bo niestety odpracowuję 12 listopada) i nie chcę czegoś zepsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 19.11.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 jeśli w pierniku jest miód , ciasto jest ciemne z tegoż składnika , dodanie kakao ściemni nienaturalnie ciasto , ale .....do pierniczków dodanie ciasta wyostrzy ich kolor i ładnie będzie wyglądała dekoracja , np z lukru ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 20.11.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Mnie dodawanie kakao do ciasta piernikowego jakoś "nie leży"...Jest ono bardzo aromatyczne samo w sobie.Ale jak chcesz poeksperymentować, to może dodaj kakao do części ciasta (zrób ciasto normalne, a potem "odbierz" trochę do innego naczynia i dodaj kakao). Będziesz mogła porównać.Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.