boratom 28.12.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Święta! Święta! I po świętach! Macie przepis na coś leciuśkiego, łatwostrawnego? Co by szczególnie zmaltretowanego żołądka nie obciążało? Co z resztek po świętach robicie? Przeglądałam zdjęcia - żadne pyszności się nie załapały! Wróć! Apetycznych kąsków na zdjęciach sporo, jednak wszystko mało spożywcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 29.12.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 fajny podałam przepis na sernik bez sera, co? Dzieki za uwagę Ewak! żeby nie kręcić spróbuję usunšć post bez serka. Oto prawidłowa wersja SERNIK: 1 kg. sera białego 8-10 jajek margaryna - pól kostki 1,5 szkl. cukru dwa małe ugotowane w mundurkach kartofelki - 25 dkg 6 łyżek kaszy mannej oczywiście mogą byc bakalie i do dzieła: Wbić zółtka do malaksera i ubić z cukrem (ja biorę 8 żółtek i jedno jajko) - nie cłay cukier zoataje rozpuszczony - nir trzeba się przejmować. Zmienić łopatkę w malakserze na taką do ukręcania cista i kręcąc wspywać kolejno: pokruszony ser, pokrojoną margarynę, obrane i rozgniecione ziemniaczki oraz kaszę. Na koniec ubić pianę z białek i wymieszać całoć z bakaliami. I do piekarnika - daję na 170, na 45 min. Nie zrażajcie się kartoflem! To naprawdę rewelacyjny przepis po mojej pra-, pra- kiedys utrzymywany w tajemnicy Smacznego A pierniczki UKFa robię dzi. Trochę wpadłam w panikę (stšd ta wizyta na forum), że tam jest albo cukier albo miód, ale ufff... wzięłam dobrze, na razie studzę, więc wszystko przede mnš. PYSZNY SERNIK!!!!! POLECAM!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 30.12.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ja zrobiłam w końcu pleśniaka z jagodami (przypomniało mi się, że mam 4 woreczki jagód zamrożone) i na to starte jabłka z rodzynkami. Wyszedł pyszny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 30.12.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ja zrobiłam w końcu pleśniaka z jagodami (przypomniało mi się, że mam 4 woreczki jagód zamrożone) i na to starte jabłka z rodzynkami. Wyszedł pyszny. To super! Pleśniak - smaczne i szybkie ciasto. Przepis na kruche często wykorzystuję jako spody do wszystkiego! My jutro będziemy z chrześniakami piec ciasteczka z maszynki! Mamy zamiar przy tym świetnie się bawić Już widzę siebie jak sprzątam kuchnię do rana A "dzieciaki" strzelają "kokardy"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.12.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ja wlasnie upieklam ciasteczka orzechowe - sa pyszne!I biszkopt juz upiecziny - bedzie z kremem jogurtowym, na to jagody i wisnie i galaretka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.11.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Rok temu w edziecko znalazłam taki oto przepis na pierniczki: Autor: Silije "Tak, tak, jeśli chcecie wypróbować znakomity staropolski przepis, który mam od mamy, to już nadszedł właściwy czas, bo sekret przepyszności tych pierniczków tkwi między innymi w dojrzewaniu ciasta. Szczerze Wam powiem - podobnie wybornymi jeszcze mnie nikt nie poczęstował. Zawsze się udają Składniki: 1 kg mąki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno: imbir cynamon gałka muszkatałowa kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić) mielone goździki W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów). Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!) Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór. Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha." Przepis wypróbowałam - naprawdę PYCHA!!! Ilość pierniczków jest duża: miałam cały wieczór pieczenia. Maria Ile ja się naszukałam tego przepisu. A internet mi chodzi jak muł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadzialenkaT 05.11.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Właśnie znalazłam ten wątek na forum Fajny już dodany do ulubionych. Tak na wkupienie się - jeszcze nie przeczytałam całego wątku więc przepis może gdzieś był to przepraszam za dubel - podaję przepis na swoje ulubione Muffinki z płynącą czekoladą w środku ( przepis z książki Nigella Lawson). 125 dag czekolady gorzkiej kostka masła 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 3 jajka Przygotowanie Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce zmiksować razem jajka, mąke i cukier. Następnie powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę do masy. Odstawić wszystko najlepiej na minimum 1H. Można zrobić nawet dzień wcześniej. Wlać do pojemniczków na muffinki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 205 stopni. Piec 10-12 minut, aż skorupka zacznie pękać. W środku powinna być nadal płynna czekolada. Ważne żeby nie wyjmować ich od razu z foremek po wyjęciu z piekarnika, bo się będą rozlatywać. Dać im chwilkę a wyjdą śliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 08.11.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 W tym tygodniu zarabiamy ciasto na pierniki , przepis jest tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?93041-Przepisy-na-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-pysznego-i-%C5%82atwego-do-zrobienia&p=4381311#post4381311 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessi 12.11.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Hejka ja też powoli szykuje się do świąt ,w przyszłym tygodniu także zarabiam ciasto na te pierniczki ,w zeszłym roku je robiłam i wyszły super !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 13.11.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 W tym tygodniu zarabiamy ciasto na pierniki , przepis jest tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?93041-Przepisy-na-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-pysznego-i-%C5%82atwego-do-zrobienia&p=4381311#post4381311 Musze sie nad tymi zastanowic, do tej pory wolalam te na smalcu z przepisu Silje zacytowanego tu przez JoShi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.11.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 W tym tygodniu zarabiamy ciasto na pierniki , przepis jest tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?93041-Przepisy-na-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-pysznego-i-%C5%82atwego-do-zrobienia&p=4381311#post4381311 robiłam te pierniczki, tylko u mnie było 8 jajek na kg mąki. I miodu dawałam zawsze więcej, tak z 3/4 litra. A poza tym stawiałam to surowe ciasto normalnie w kuchni w szafce (wcale nie w chłodzie) w misce przykrytej ścierką. Nie psuło się, ten miód nie pozwala. Dodam jeszcze, ze moje pierniki wychodziły miękkie, twardniały po ostygnięciu ale potem.... miękły i mogły spokojnie leżeć rok w stanie jadalnym. Choć musiałyby mieć nogi. A teraz nie mam piekarnika i ... się odchudzam. Nie będzie pierników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.12.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Dzisiejsze pierniki http://oi51.tinypic.com/14dos35.jpghttp://oi56.tinypic.com/169244y.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.12.2010 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Tegoroczne http://oi51.tinypic.com/er0c4p.jpg http://oi54.tinypic.com/4rpchz.jpg http://oi56.tinypic.com/169244y.jpg Wyszlo okolo 250 sztuk z podwojnej porcji ale juz ponad polowa wydana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 12.12.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 magpie101 imponujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 13.12.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 magpie - jesteś niesamowita a robiła któras takie ciasteczka ? przymierzam sie do kulek rumowych i nie wiem czy ten przepis jest godny zastosowania? KULKI RUMOWE 1/2 paczki herbatników (najlepiej kakaowych) pokruszyć drobno 10 łyżek (dużych) cukru pudru, 4 łyżki kakao, 3/4 (małej!) butelki rumu, może tez być rumowa esencja, ale to już nie to samo... Do tego dodajemy: 6 łyżek roztopionego masła i 1 3/4 roztopionej czekolady. Wszystko wymieszać. Jeśli się nie łączy i jest suche - kilka kropel wody. Jeśli jest zbyt wodniste - cukru pudru, lub herbatników. Robić kulki i obtaczać w orzechach albo kokosie etc. Jest dużo dodatków w sklepach. Kulki najlepiej wyglądają podane w koszulkach do muffinek. Pozdrowienia i smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.12.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Ew-ka nie robilam ale przepis wyglada pysznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.12.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Ew-ka tutaj sa fajne kule truflowe http://gotowaniecieszy.blox.pl/html Na tym blogu sa fajne przepisy na slodkosci http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/kat,367075,index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.12.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Magpie bardzo fajny ten blog ...a ja znalazłam takie ciasteczka w necie ....aż sie chce po nie sięgnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.12.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) zrobilam kruche ciasteczka ......piecze sie szybko ....ale to dekorowanie Edytowane 18 Grudnia 2010 przez Ew-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 18.12.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Ew-ka wygladaja jak pierniczki.Ja juz trzeci rok bede piekla ciasteczka orzechowe wedlug Twojego przepisu posypane cukrem pudrem, robie je zawsze na Sylwestra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.