Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

Święta! Święta! I po świętach!

 

Macie przepis na coś leciuśkiego, łatwostrawnego? Co by szczególnie zmaltretowanego żołądka nie obciążało?

Co z resztek po świętach robicie?

 

 

Przeglądałam zdjęcia - żadne pyszności się nie załapały!

Wróć! Apetycznych kąsków na zdjęciach sporo, jednak wszystko mało spożywcze! :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fajny podałam przepis na sernik bez sera, co?

Dzieki za uwagę Ewak! żeby nie kręcić spróbuję usunšć post bez serka. :wink:

Oto prawidłowa wersja

SERNIK:

 

1 kg. sera białego

8-10 jajek

margaryna - pól kostki

1,5 szkl. cukru

dwa małe ugotowane w mundurkach kartofelki - 25 dkg

6 łyżek kaszy mannej

oczywiście mogą byc bakalie

 

i do dzieła:

Wbić zółtka do malaksera i ubić z cukrem (ja biorę 8 żółtek i jedno jajko) - nie cłay cukier zoataje rozpuszczony - nir trzeba się przejmować.

Zmienić łopatkę w malakserze na taką do ukręcania cista i kręcąc wspywać kolejno: pokruszony ser, pokrojoną margarynę, obrane i rozgniecione ziemniaczki oraz kaszę.

 

Na koniec ubić pianę z białek i wymieszać całoœć z bakaliami.

I do piekarnika - daję na 170, na 45 min.

 

Nie zrażajcie się kartoflem! To naprawdę rewelacyjny przepis po mojej pra-, pra- kiedys utrzymywany w tajemnicy :wink:

Smacznego

 

 

A pierniczki UKFa robię dziœ. Trochę wpadłam w panikę (stšd ta wizyta na forum), że tam jest albo cukier albo miód, ale ufff... wzięłam dobrze, na razie studzę, więc wszystko przede mnš.

 

 

PYSZNY SERNIK!!!!! POLECAM!!!!!!!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłam w końcu pleśniaka z jagodami (przypomniało mi się, że mam 4 woreczki jagód zamrożone) i na to starte jabłka z rodzynkami. Wyszedł pyszny.

 

To super! Pleśniak - smaczne i szybkie ciasto. Przepis na kruche często wykorzystuję jako spody do wszystkiego!

My jutro będziemy z chrześniakami piec ciasteczka z maszynki! Mamy zamiar przy tym świetnie się bawić :-? Już widzę siebie jak sprzątam kuchnię do rana :cry: A "dzieciaki" strzelają "kokardy"!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 months później...
Rok temu w edziecko znalazłam taki oto przepis na pierniczki:

 

Autor: Silije

 

"Tak, tak, jeśli chcecie wypróbować znakomity

staropolski przepis, który mam od mamy, to już nadszedł właściwy czas, bo sekret przepyszności tych pierniczków tkwi między innymi w dojrzewaniu ciasta. Szczerze Wam powiem - podobnie wybornymi jeszcze mnie nikt nie poczęstował. Zawsze się udają

 

Składniki:

1 kg mąki

1/2 litra miodu

2 szklanki cukru

1 kostka smalcu

1/2 szklanki mleka

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

3 jajka

szczypta soli

1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:

imbir

cynamon

gałka muszkatałowa

kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)

mielone goździki

 

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy.

Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).

Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.

Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta

 

Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek.

Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)

Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór.

Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha."

 

Przepis wypróbowałam - naprawdę PYCHA!!! Ilość pierniczków jest duża: miałam cały wieczór pieczenia.

Maria

 

Ile ja się naszukałam tego przepisu. A internet mi chodzi jak muł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie znalazłam ten wątek na forum :) Fajny już dodany do ulubionych.

 

Tak na wkupienie się - jeszcze nie przeczytałam całego wątku więc przepis może gdzieś był to przepraszam za dubel - podaję przepis na swoje ulubione Muffinki z płynącą czekoladą w środku ( przepis z książki Nigella Lawson).

 

125 dag czekolady gorzkiej

kostka masła

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki mąki

3 jajka

 

Przygotowanie

 

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce zmiksować razem jajka, mąke i cukier. Następnie powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę do masy.

 

Odstawić wszystko najlepiej na minimum 1H. Można zrobić nawet dzień wcześniej.

 

Wlać do pojemniczków na muffinki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 205 stopni. Piec 10-12 minut, aż skorupka zacznie pękać. W środku powinna być nadal płynna czekolada.

 

Ważne żeby nie wyjmować ich od razu z foremek po wyjęciu z piekarnika, bo się będą rozlatywać. Dać im chwilkę a wyjdą śliczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Musze sie nad tymi zastanowic, do tej pory wolalam te na smalcu z przepisu Silje zacytowanego tu przez JoShi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

robiłam te pierniczki, tylko u mnie było 8 jajek na kg mąki. I miodu dawałam zawsze więcej, tak z 3/4 litra.

A poza tym stawiałam to surowe ciasto normalnie w kuchni w szafce (wcale nie w chłodzie) w misce przykrytej ścierką. Nie psuło się, ten miód nie pozwala.

Dodam jeszcze, ze moje pierniki wychodziły miękkie, twardniały po ostygnięciu ale potem.... miękły i mogły spokojnie leżeć rok w stanie jadalnym. Choć musiałyby mieć nogi.

A teraz nie mam piekarnika i ... się odchudzam. Nie będzie pierników :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

magpie - jesteś niesamowita :jawdrop:

 

 

a robiła któras takie ciasteczka ? przymierzam sie do kulek rumowych i nie wiem czy ten przepis jest godny zastosowania?

 

KULKI RUMOWE

1/2 paczki herbatników (najlepiej kakaowych) pokruszyć drobno 10 łyżek (dużych) cukru pudru, 4 łyżki kakao,

3/4 (małej!) butelki rumu, może tez być rumowa esencja, ale to już nie to samo... Do tego dodajemy:

6 łyżek roztopionego masła i 1 3/4 roztopionej czekolady. Wszystko wymieszać. Jeśli się nie łączy i jest suche - kilka kropel wody. Jeśli jest zbyt wodniste - cukru pudru, lub herbatników. Robić kulki i obtaczać w orzechach albo kokosie etc. Jest dużo dodatków w sklepach. Kulki najlepiej wyglądają podane w koszulkach do muffinek.

Pozdrowienia i smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...