Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

Ew-ka wygladaja jak pierniczki.

Ja juz trzeci rok bede piekla ciasteczka orzechowe wedlug Twojego przepisu posypane cukrem pudrem, robie je zawsze na Sylwestra.

a możesz mi dać przepis .......serio prosze ,bo ksiązeczkę z tym przepisem pozyczyłam i sie straciła z mych oczu;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a możesz mi dać przepis .......serio prosze ,bo ksiązeczkę z tym przepisem pozyczyłam i sie straciła z mych oczu;)

 

Składniki

10 dkg zmielonych orzechów

10 dkg cukru pudru

4 żółtka

1 margaryna

1/2 kg mąki pszennej

 

 

 

Zagniesc ciasto - odrywalam po kawałku -ręką na blacie robiłam placki( 0,5 cm) z ktorych wykrawalam ciasteczka ..piekłam ok 18 min w 200 st.

Wyszlo 50 sztuk.

 

http://images50.fotosik.pl/44/ae585e9f3ec3431dmed.jpg

Edytowane przez magpie101
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam Farsz do uszek, na wigilie i nie tylko

 

 

Trzeba opłukać grzyby i zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 godziny, a następnie gotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić grzyby i posiekać na drobne kawałki albo zmiksować mikserem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać ją do grzybów. Kapustę ugotować w wodzie i drobno posiekać, a następnie połączyć z grzybami i cebulą. Dodać tartą bułkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. i voila !

 

Składniki na farsz do uszek:

3 garście grzybów suszonych

1 kg kapusty

1 łyżka oleju

2 średnie cebule

łyżka bułki tartej

sól, pieprz do smaku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
a robiła któras takie ciasteczka ? przymierzam sie do kulek rumowych i nie wiem czy ten przepis jest godny zastosowania?

 

KULKI RUMOWE

 

1/2 paczki herbatników (najlepiej kakaowych) pokruszyć drobno 10 łyżek (dużych) cukru pudru, 4 łyżki kakao,

3/4 (małej!) butelki rumu, może tez być rumowa esencja, ale to już nie to samo... Do tego dodajemy:

6 łyżek roztopionego masła i 1 3/4 roztopionej czekolady. Wszystko wymieszać. Jeśli się nie łączy i jest suche - kilka kropel wody. Jeśli jest zbyt wodniste - cukru pudru, lub herbatników. Robić kulki i obtaczać w orzechach albo kokosie etc. Jest dużo dodatków w sklepach. Kulki najlepiej wyglądają podane w koszulkach do muffinek.

Pozdrowienia i smacznego!

robiłam w weekend......zostało wspomnienie ....czyli były smaczne :) robi sie szybko ( 15minut) ......polecam :)

 

trufleki_400x400..jpgwyglądały jak te :)

Edytowane przez Ew-ka
zdjecie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ew-ka dla Ciebie :) ciasteczka orzechowe.

 

http://oi55.tinypic.com/2wcmdfc.jpg

 

http://oi53.tinypic.com/34j7r5j.jpg

 

W tym roku zrobilam pierwszy raz polowe z lukrem, a druga z biala czekolada i rozeszly sie tak szybko, ze w piatek pieklam kolejne, z ktorych jest tylko kilka sztuk. Z biala czekolada sa pyszne!

Co do uszek to u nas tez obowiazkowo w srodku same grzybki z cebulka, a kapusta z grzybami w pierogach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 7 months później...

Myślę, że czas powoli zacząć bożonarodzeniowe "pierniczenie".

Oto moje doświadczenia w temacie: otóż dwukrotnie robiłam pierniczki wg przepisu UKF (na pierwszej lub drugiej stronie tego wątku).

Za pierwszym razem wyszły całkiem dobre, ale drugi raz, mimo jakiegoś doświadczenia, coś poszło nie tak, bo podczas pieczenia jakby się rozpływały, mało rosły i zrobiły się takie jakieś plackowate. Rodzina mnie pocieszała i pomogła mimo to udekorować wszystkie. Wszystkie zapakowałam w metalowe pudełka, część zjedliśmy, co lepsze rozdaliśmy. Wczoraj sięgnęłam na wyższą półkę sprawdzić co tam leży w tym pudełku. Jakież było zdziwienie, kiedy stwierdziłam, że od grudnia 2011 leży tam jeszcze klika sztuk pierniczków. Spróbowałam i .... luksus! A ten zapach i smak! Nie potraficie sobie wyobrazić.

No po prostu niebo wgębie, mięciutkie, słodziutkie i aromatyczne.

Tak więc radzę jak zrobicie w tym roku pierniczki, postarajcie się zamknąć w puszce kilka sztuk i zapomieć! Niniejszym zaświadczam, że przepis podany przez UKF jest bezbłędny. Jeśli nawet coś nie wyjdzie od razu - nie przejmować się. Do przyszłego roku pierniki dojrzeją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też znalazłam niedawno w spiżarce zeszłoroczne pierniczki. Przechowały się w małej poszewce od jaśka - zawsze je tak trzymam. Najpierw robią się twarde, później miękną. Zostały "zeżarte" w ciągu kilku minut, włącznie z wylizywaniem okruchów. Mam trochę inny przepis, jeszcze po mojej babci. W tym tygodniu zaczynam z córką pieczenie, a po paru dniach będziemy je lukrować i ozdabiać. Do świąt zdążą zmięknąć, a przed samymi świętami będzie się można zająć innymi rarytasami ;)

Uszka też robię z samymi grzybami. Robię je kilka dni wcześniej i zamrażam, a rano w Wigilię wyciągam z zamrażalnika. Niczym się nie różnią od świeżych :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja uszka i pierogi mroze surowe na tacach, a potem chowam do woreczkow.

Za kilka dni robie ciasto na pierniki jak zwykle te same od kilku lat. Dlugo szukalam, az wreszcie ten przepis dla nas jest najlepszy, bo pierniczki sa miekkie zaraz po upieczeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja uszka i pierogi mroze surowe na tacach, a potem chowam do woreczkow.

Za kilka dni robie ciasto na pierniki jak zwykle te same od kilku lat. Dlugo szukalam, az wreszcie ten przepis dla nas jest najlepszy, bo pierniczki sa miekkie zaraz po upieczeniu.

 

proszę o ten przepis też już dojrzewam do pieczenia pierniczków :) a gdzieś zapodziałam przepis :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

proszę o ten przepis też już dojrzewam do pieczenia pierniczków :) a gdzieś zapodziałam przepis :)

 

tutaj przepis

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI%C4%84TECZNE-PYSZNO%C5%9ACI/page20

 

i fotki

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI%C4%84TECZNE-PYSZNO%C5%9ACI/page21

 

 

U mnie ciasto juz zarobione lezakuje w garazu, robilam jak zawsze z podwojnej porcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...