Ew-ka 19.12.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Ew-ka wygladaja jak pierniczki. Ja juz trzeci rok bede piekla ciasteczka orzechowe wedlug Twojego przepisu posypane cukrem pudrem, robie je zawsze na Sylwestra. a możesz mi dać przepis .......serio prosze ,bo ksiązeczkę z tym przepisem pozyczyłam i sie straciła z mych oczu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 20.12.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 (edytowane) a możesz mi dać przepis .......serio prosze ,bo ksiązeczkę z tym przepisem pozyczyłam i sie straciła z mych oczu;) Składniki 10 dkg zmielonych orzechów 10 dkg cukru pudru 4 żółtka 1 margaryna 1/2 kg mąki pszennej Zagniesc ciasto - odrywalam po kawałku -ręką na blacie robiłam placki( 0,5 cm) z ktorych wykrawalam ciasteczka ..piekłam ok 18 min w 200 st. Wyszlo 50 sztuk. http://images50.fotosik.pl/44/ae585e9f3ec3431dmed.jpg Edytowane 20 Grudnia 2010 przez magpie101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.12.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzio 26.12.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Polecam Farsz do uszek, na wigilie i nie tylko Trzeba opłukać grzyby i zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 godziny, a następnie gotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić grzyby i posiekać na drobne kawałki albo zmiksować mikserem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać ją do grzybów. Kapustę ugotować w wodzie i drobno posiekać, a następnie połączyć z grzybami i cebulą. Dodać tartą bułkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. i voila ! Składniki na farsz do uszek:3 garście grzybów suszonych1 kg kapusty1 łyżka oleju2 średnie cebulełyżka bułki tartejsól, pieprz do smaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.01.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) a robiła któras takie ciasteczka ? przymierzam sie do kulek rumowych i nie wiem czy ten przepis jest godny zastosowania? KULKI RUMOWE 1/2 paczki herbatników (najlepiej kakaowych) pokruszyć drobno 10 łyżek (dużych) cukru pudru, 4 łyżki kakao, 3/4 (małej!) butelki rumu, może tez być rumowa esencja, ale to już nie to samo... Do tego dodajemy: 6 łyżek roztopionego masła i 1 3/4 roztopionej czekolady. Wszystko wymieszać. Jeśli się nie łączy i jest suche - kilka kropel wody. Jeśli jest zbyt wodniste - cukru pudru, lub herbatników. Robić kulki i obtaczać w orzechach albo kokosie etc. Jest dużo dodatków w sklepach. Kulki najlepiej wyglądają podane w koszulkach do muffinek. Pozdrowienia i smacznego! robiłam w weekend......zostało wspomnienie ....czyli były smaczne robi sie szybko ( 15minut) ......polecam wyglądały jak te Edytowane 10 Stycznia 2011 przez Ew-ka zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.01.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Polecam Farsz do uszek, na wigilie Składniki na farsz do uszek: ................. 1 kg kapusty ........... uszka -chyba -bez kapusty sie podaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.01.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Ew-ka dla Ciebie ciasteczka orzechowe. http://oi55.tinypic.com/2wcmdfc.jpg http://oi53.tinypic.com/34j7r5j.jpg W tym roku zrobilam pierwszy raz polowe z lukrem, a druga z biala czekolada i rozeszly sie tak szybko, ze w piatek pieklam kolejne, z ktorych jest tylko kilka sztuk. Z biala czekolada sa pyszne! Co do uszek to u nas tez obowiazkowo w srodku same grzybki z cebulka, a kapusta z grzybami w pierogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 12.01.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wyglądają pysznie A ta białą czekoladę to poprostu rozpuścić i nią posmarować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.01.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Czxekolade lamie do garnuszka (ciemna tak samo), dodaje lyzke masla i kilka lyzek smietaanki slodkiej (na cala 100 g), podgrzewam mieszajac do rozpuszczenia i smaruje lub mocze ciasteczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 13.01.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Piknie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karpiniuk 11.03.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 U mnie jak święta to obowiązkowo musi być makowiec (obojętnie czy to Wigilia czy Wielkanoc). Oto mój sprawdzony przepis na makowiec. Taki udało mi się zrobić w ostatnie święta: http://www.zapetytem.pl/photo/midi/342_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 09.11.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Myślę, że czas powoli zacząć bożonarodzeniowe "pierniczenie". Oto moje doświadczenia w temacie: otóż dwukrotnie robiłam pierniczki wg przepisu UKF (na pierwszej lub drugiej stronie tego wątku). Za pierwszym razem wyszły całkiem dobre, ale drugi raz, mimo jakiegoś doświadczenia, coś poszło nie tak, bo podczas pieczenia jakby się rozpływały, mało rosły i zrobiły się takie jakieś plackowate. Rodzina mnie pocieszała i pomogła mimo to udekorować wszystkie. Wszystkie zapakowałam w metalowe pudełka, część zjedliśmy, co lepsze rozdaliśmy. Wczoraj sięgnęłam na wyższą półkę sprawdzić co tam leży w tym pudełku. Jakież było zdziwienie, kiedy stwierdziłam, że od grudnia 2011 leży tam jeszcze klika sztuk pierniczków. Spróbowałam i .... luksus! A ten zapach i smak! Nie potraficie sobie wyobrazić.No po prostu niebo wgębie, mięciutkie, słodziutkie i aromatyczne.Tak więc radzę jak zrobicie w tym roku pierniczki, postarajcie się zamknąć w puszce kilka sztuk i zapomieć! Niniejszym zaświadczam, że przepis podany przez UKF jest bezbłędny. Jeśli nawet coś nie wyjdzie od razu - nie przejmować się. Do przyszłego roku pierniki dojrzeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 09.11.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Ja też znalazłam niedawno w spiżarce zeszłoroczne pierniczki. Przechowały się w małej poszewce od jaśka - zawsze je tak trzymam. Najpierw robią się twarde, później miękną. Zostały "zeżarte" w ciągu kilku minut, włącznie z wylizywaniem okruchów. Mam trochę inny przepis, jeszcze po mojej babci. W tym tygodniu zaczynam z córką pieczenie, a po paru dniach będziemy je lukrować i ozdabiać. Do świąt zdążą zmięknąć, a przed samymi świętami będzie się można zająć innymi rarytasami Uszka też robię z samymi grzybami. Robię je kilka dni wcześniej i zamrażam, a rano w Wigilię wyciągam z zamrażalnika. Niczym się nie różnią od świeżych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 11.11.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Uszka zamrażasz surowe czy ugotowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 14.11.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Uszka zamrażasz surowe czy ugotowane? Ugotowane. Gotuję krótko, do wypłynięcia, potem przelewam olejem. studzę, rozkładam pojedynczo na tacy (w zamrażalniku mam taką - do szybkiego zamrażania). Gdy zamarzną, zsypuję je do woreczka plastikowego i wkładam do szuflady w zamrażarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.11.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ja uszka i pierogi mroze surowe na tacach, a potem chowam do woreczkow.Za kilka dni robie ciasto na pierniki jak zwykle te same od kilku lat. Dlugo szukalam, az wreszcie ten przepis dla nas jest najlepszy, bo pierniczki sa miekkie zaraz po upieczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżempel 20.11.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Ja uszka i pierogi mroze surowe na tacach, a potem chowam do woreczkow. Za kilka dni robie ciasto na pierniki jak zwykle te same od kilku lat. Dlugo szukalam, az wreszcie ten przepis dla nas jest najlepszy, bo pierniczki sa miekkie zaraz po upieczeniu. proszę o ten przepis też już dojrzewam do pieczenia pierniczków a gdzieś zapodziałam przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 20.11.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 proszę o ten przepis też już dojrzewam do pieczenia pierniczków a gdzieś zapodziałam przepis tutaj przepis http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI%C4%84TECZNE-PYSZNO%C5%9ACI/page20 i fotki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI%C4%84TECZNE-PYSZNO%C5%9ACI/page21 U mnie ciasto juz zarobione lezakuje w garazu, robilam jak zawsze z podwojnej porcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżempel 21.11.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 dzięki kochana ciasto już zarobione -leżakuje sobie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 23.11.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 a czy to tylko wigilijne przepisy? bo ja szukam czegoś super na andrzejki,znalazłam ciasteczka z wróżbą - kopertkii ciasteczka z sentencjami, które sie wkłada między krązki ciasta może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.