Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

magpie101....pomocy!!!

Właśnie zaczęłam robić pierniczki i zapomniałam rozpuścic sodę w mleku :bash: I co teraz??? Wywalić do kosza ( nie dodałam jeszcze mleka, masła i miodu) czy jednak coś z tego wyjdzie?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-4987979
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ew-ka - napisz proszę, mała butelka rumu to jaka? Ile ml? A czekolada? Gorzka? Mleczna? Planuję te kulki poczynić bo mi ślinka do zdjęcia cieknie :)

mała butelka rumu to ta 200ml

a czekolada wg uznania ....ja dałam gorzką :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-4999146
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

przepis Martynki na bożonarodzeniówkę aby nie szukać ...... od kilku lat musi być na moim stole ...po prostu musi ;)

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI-TECZNE-PYSZNO-CI/page6

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5022555
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
  • 10 months później...

Co to, w tym roku nikt nie piernikuje? ;)

W ciągu 1 wieczora przeczytałam cały wątek, pokopiowałam przepisy i będę układać plan działania. Właśnie- mozę bardziej doświadczone kobitki podpowiecie jak dzielicie prace żeby w ostatni dzień sie nie narobić i ze wszystkim zdążyć? W tym roku pierwszy raz wigilia u nas i to dla całej rodziny i juz się zaczynam stresować ;)

Edytowane przez madzialena-lublin
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5607131
Udostępnij na innych stronach

Też myślę o czymś z procentami ;) Ja chyba spróbuję zrobić Świąteczny likier piernikowy. Znalazłam ten przepis na jednym z blogów i wygląda apetycznie. mniam :)

 

Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.

• 250ml brązowego rumu

• 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)

• 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

• 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

• 100g cukru pudru

Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.

Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.

Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12godz., aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5609409
Udostępnij na innych stronach

przepis Martynki na bożonarodzeniówkę aby nie szukać ...... od kilku lat musi być na moim stole ...po prostu musi ;)

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI-TECZNE-PYSZNO-CI/page6

 

Wg. przepisu to chyba się spóżniłam:bash:, bo ma stać 4-6tygodni a potem jeszcze troche. Święta za 4 tygodnie:sick:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5609593
Udostępnij na innych stronach

W piątek upiekłam pierniki z 4 porcji (2 kg mąki):jawdrop:Miały leżeć przynajmniej 2 tygodnie by zmięknąć. Już ich prawie nie ma:ochoć są twarde. Moje żarłoki niczego nie odpuszczą. Ratunku...
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5623692
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...
U mnie tradycyjnie ciasto na pierniki zarobione :), a dodatkowo jutro robie TEN piernik, bo przepis i opinie brzmia kuszaco!

 

Magpie, robię co roku te same pierniczki co ty, ale wydaje mi się, że mogłyby być trochę twardsze (chrupiące). Jak wychodzą twoje?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-6183466
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
  • 2 months później...

http://www.malacukierenka.pl/jablecznik-z-winem.html

 

Jakiś czas temu odkryłam ten torcik jabłkowy na winie i ....stał się naszym ulubionym ciastem .....kwaśność jabłek równoważy bita śmietana ...jest prosty w wykonaniu i bardzo serdecznie polecam łasuchom ( piekłam tydz temu i dzisiaj znowu siedzi w piecu bo jest zamówienie na jutrzejszą gościnkę )

Mała uwaga do tego przepisu ....na 2 budynie 500ml płynu to trochę za mało więc śmiało można użyć 750ml wina lub soku jabłkowego :yes:

 

składniki:

ciasto:

250g mąki

125g masła

120g cukru

1 jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

wierzch:

500ml wytrawnego białego wina ...... ja daję 750 ml wina lub soku jabłkowego

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

120g cukru ( dałam 100g cukru i było wystarczająco słodkie)

1kg umytych jabłek -obranych i poszatkowanych

skórka starta z jednej cytryny

250g śmietanki 30% (śmiało można ubić 0,5 l)

3-4 łyżki płatków migdałowych

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego-nie daję

1 fix do śmietany –

 

http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2011/03/jablecznik-z-winem4.jpg

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Budynie rozprowadzić w małej ilości wina. Resztę wina zagotować z cukrem i ciągle mieszając, dodać rozmieszany proszek budyniowy. Masę doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach. Dobrze odsączyć i ze skórką z cytryny dodać do budyniowej masy.

4. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć nim tortownicę o średnicy 24cm i utworzyć dość wysoką krawędź. Na cieście równomiernie rozprowadzić budyniową masę. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40 minut (bez termoobiegu 180oC). Po upieczeniu odstawić jabłecznik na noc do przestygnięcia.

5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Śmietankę ubić z 1 łyżeczką cukru waniliowego i 1 łyżeczką cukru pudru (oraz fixem). Rozprowadzić ją równomiernie po jabłeczniku i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-6413418
Udostępnij na innych stronach

  • 7 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...