Rynka 23.11.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 magpie101....pomocy!!! Właśnie zaczęłam robić pierniczki i zapomniałam rozpuścic sodę w mleku I co teraz??? Wywalić do kosza ( nie dodałam jeszcze mleka, masła i miodu) czy jednak coś z tego wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-4987979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 23.11.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Sode wymieszać z mąką i będzie ok! Też kiedyś zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-4988270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rynka 23.11.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Dzięki nikka55 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-4988427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 29.11.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ew-ka - napisz proszę, mała butelka rumu to jaka? Ile ml? A czekolada? Gorzka? Mleczna? Planuję te kulki poczynić bo mi ślinka do zdjęcia cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-4998250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.11.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ew-ka - napisz proszę, mała butelka rumu to jaka? Ile ml? A czekolada? Gorzka? Mleczna? Planuję te kulki poczynić bo mi ślinka do zdjęcia cieknie mała butelka rumu to ta 200ml a czekolada wg uznania ....ja dałam gorzką Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-4999146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.12.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 przepis Martynki na bożonarodzeniówkę aby nie szukać ...... od kilku lat musi być na moim stole ...po prostu musi http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI-TECZNE-PYSZNO-CI/page6 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5022555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 09.01.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5074114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialena-lublin 25.11.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Co to, w tym roku nikt nie piernikuje? W ciągu 1 wieczora przeczytałam cały wątek, pokopiowałam przepisy i będę układać plan działania. Właśnie- mozę bardziej doświadczone kobitki podpowiecie jak dzielicie prace żeby w ostatni dzień sie nie narobić i ze wszystkim zdążyć? W tym roku pierwszy raz wigilia u nas i to dla całej rodziny i juz się zaczynam stresować Edytowane 26 Listopada 2012 przez madzialena-lublin Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5607131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 27.11.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Ja dziś nastawiam tę słynną naleweczkę :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5609399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialena-lublin 27.11.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Też myślę o czymś z procentami Ja chyba spróbuję zrobić Świąteczny likier piernikowy. Znalazłam ten przepis na jednym z blogów i wygląda apetycznie. mniam Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru. • 250ml brązowego rumu • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g) • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika • 100g cukru pudru Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie. Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać. Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12godz., aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5609409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 27.11.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 U mnie ciasto na pierniki już od 1,5 tygodnia leżakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5609578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 27.11.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 przepis Martynki na bożonarodzeniówkę aby nie szukać ...... od kilku lat musi być na moim stole ...po prostu musi http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI-TECZNE-PYSZNO-CI/page6 Wg. przepisu to chyba się spóżniłam:bash:, bo ma stać 4-6tygodni a potem jeszcze troche. Święta za 4 tygodnie:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5609593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 28.11.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Mam nadzieje że jeszcze zdąze z naleweczka....najwyżej bedzie po swiętach Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5611416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 U mnie tradycyjnie ciasto na pierniki zarobione , a dodatkowo jutro robie TEN piernik, bo przepis i opinie brzmia kuszaco! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5620050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chogata 80 03.12.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Ja dziś zarobiłam ciasto na pierniczki .Mam nadzieje ,ze pycha wyjda bo wygladają smakowicie a i surowe ciasto sprócowałam , jak najbardziej mi podchodzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5623338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 03.12.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 W piątek upiekłam pierniki z 4 porcji (2 kg mąki):jawdrop:Miały leżeć przynajmniej 2 tygodnie by zmięknąć. Już ich prawie nie ma:ochoć są twarde. Moje żarłoki niczego nie odpuszczą. Ratunku... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-5623692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 14.11.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 U mnie tradycyjnie ciasto na pierniki zarobione , a dodatkowo jutro robie TEN piernik, bo przepis i opinie brzmia kuszaco! Magpie, robię co roku te same pierniczki co ty, ale wydaje mi się, że mogłyby być trochę twardsze (chrupiące). Jak wychodzą twoje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-6183466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 26.01.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ja robię takie trochę grubsze, żeby właśnie nie były twarde. A jeśli chodzi o domowe żarłoki, to u mnie niestety też wszystko szybko idzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-6298619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.04.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 http://www.malacukierenka.pl/jablecznik-z-winem.html Jakiś czas temu odkryłam ten torcik jabłkowy na winie i ....stał się naszym ulubionym ciastem .....kwaśność jabłek równoważy bita śmietana ...jest prosty w wykonaniu i bardzo serdecznie polecam łasuchom ( piekłam tydz temu i dzisiaj znowu siedzi w piecu bo jest zamówienie na jutrzejszą gościnkę ) Mała uwaga do tego przepisu ....na 2 budynie 500ml płynu to trochę za mało więc śmiało można użyć 750ml wina lub soku jabłkowego składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 120g cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego wierzch: 500ml wytrawnego białego wina ...... ja daję 750 ml wina lub soku jabłkowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 120g cukru ( dałam 100g cukru i było wystarczająco słodkie) 1kg umytych jabłek -obranych i poszatkowanych skórka starta z jednej cytryny 250g śmietanki 30% (śmiało można ubić 0,5 l) 3-4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego-nie daję 1 fix do śmietany – http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2011/03/jablecznik-z-winem4.jpg 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. 2. Budynie rozprowadzić w małej ilości wina. Resztę wina zagotować z cukrem i ciągle mieszając, dodać rozmieszany proszek budyniowy. Masę doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach. Dobrze odsączyć i ze skórką z cytryny dodać do budyniowej masy. 4. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć nim tortownicę o średnicy 24cm i utworzyć dość wysoką krawędź. Na cieście równomiernie rozprowadzić budyniową masę. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40 minut (bez termoobiegu 180oC). Po upieczeniu odstawić jabłecznik na noc do przestygnięcia. 5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Śmietankę ubić z 1 łyżeczką cukru waniliowego i 1 łyżeczką cukru pudru (oraz fixem). Rozprowadzić ją równomiernie po jabłeczniku i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-6413418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 20.11.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ciasto na pierniczki zagniecione i czeka Pytanie dotyczące pierogów mam: ile wcześniej można zrobić i zamrozić? A może ma ktoś przepis na orzechowca sprawdzony? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/32/#findComment-6645675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.