Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"Mam termoobieg, wiec z temperatura jestem raczej ostrozna... Pierniczki pieklam w temperaturze 160 stopni przez 15 minut, ale poniewaz nie zdazyly zmieknac 8) nie wiem, czy to nie za dlugo... i czy nie za bardzo wyschly..."

 

Słyszałam, że do puszki w której przechowuje się pierniczki można włożyć plasterki cytryny- przyspiesza to mięknięcie ciastek. Moje od tygodnia już leżakują, mąż ostatnio sprawdzał i twierdził, że są coraz lepsze...chyba muszę schować puszkę :wink:

 

Katja, dzięki za info o lukrze :p

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-932902
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do pierników toruńskich to mi się wydaje, że obecny przepis nie ma nic wspólnego z tak długim leżakowaniem jak to kiedyś miało miejsce. Zapewne zawierają bardzo dużo spulchniaczy.

No... teraz, to juz z pewnością tak.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-933186
Udostępnij na innych stronach

Paprotko ja wszystko rozumiem, że ogólnie ludzie się tym nie zatruwają,

ale raz na ileś przypadków myślę, że może do tego dojść...

 

 

a pewnie !!

 

myślę, że największe zagrożenie jest przy zbyt pazernym przełykaniu - zakrztusic się można :o

 

ciku, a poważnie - uwaga o zachowaniu ostrożności jest tak ogólna, jak " kuchnia jest miejscem pełnym niebiezbieczeństw" :wink:

(sama się ostatnio oparzyłam wyjmując blachę z pierniczkami )

 

nawet mnie to zaintrygowało - no fakt ostrożności z surywymi jajkami nigdy nie za wiele - salmonellka czyha

o wiele groźniejsze jest jednak jadanie na pół miękko jajeczek, o tatarze, domowym majonezie i lodach nie wspominając albo ajerkoniaku ( chociaż tu to nie wiem..może zaraza ginie w spirycie)

 

mnie ostatecznie przekonuje pieczenie w 180 C - w takiej temperaturze się nie przezyją żadne pałeczki

 

a jak masz naprawdę stracha, to po prostu zrezygnuj z jajek w tym przepisie, pierniki i tak będa gut :D

 

udanego pierniczenia życzę !

 

 

 

acha

doczytałam gdziesi, że drzewiej ciasto na piernik zarabiano, gdy dziewczyna się rodziła, by je upiec w dniu jej ślubu. :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-933635
Udostępnij na innych stronach

Ja się wczoraj uporałam z pieczeniem pierniczków, wyszło około 200. Zastanawiam się czy lukrować je teraz czy jak już zrobią się bardziej miękkie.

 

piękny wynik :)

ja lukruję i czekoladzię na twardo, potem pakuję do puszki/ pudełka , spryskuję wodą i bronię jak niepodległości, dopóki nie zmiękkną :wink:

twarde zostawiam na choinkę

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-933647
Udostępnij na innych stronach

Wciornastko - dzieki.

 

Ciku - salmonella ginie nawet w 100 stopniach - nie ma obawy.

Mleko zepsute i kapustę też jemy, a Francuzi to nawet sery!

 

Może ktoś jednak ma proporcje do tego lukru - ile wody, ile cytryny a ile cukru. I jaką łapatką to międlić w malakserze?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-933726
Udostępnij na innych stronach

 

acha

doczytałam gdziesi, że drzewiej ciasto na piernik zarabiano, gdy dziewczyna się rodziła, by je upiec w dniu jej ślubu. :D

No dobra....poddaję się :D , ale przynajmniej tego surowego ciasta z lodówki nie wyżerajta ludziska!!! :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-934056
Udostępnij na innych stronach

ja to jak zwykle mam jakis spozniony relfeks..calkiem przypadkowo natrafilam na przepis na pierniczki w jakiejs gazecie kilka dni temu.. i tak mnie natchnelo ze postanowilam je zrobic.. jednakze teraz przed swietami mam taki zawrot glowy ze z niczym sie nie wyrabiam.. i te pierniczki bede robic na ostatnia chwile..i tak sie wlasnie zastanawiam czy jesli to ciasto polezy tylko noc to czy da rade cos juz z tego zrobic???

 

 

ps.. spedzilam ok godziny czytajac wszystkie Wasze posty na ten temat;) ahhh i tak sie nakrecilam, ze najchetniej rzucilabym juz wszystko i zaczela je robic.... hola hola... niestety nie mam skladnikow..:( tak wiec zostawiam wszystko na jutro... jutro wyrobienie ciasta.. pojutrze pieczenie... a wieczorem w sobote lub w niedziele dekoracja..;) aaa zachowuje sie jak male dziecko..;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-934100
Udostępnij na innych stronach

fajny podałam przepis na sernik bez sera, co?

Dzieki za uwagę Ewak! żeby nie kręcić spróbuję usunšć post bez serka. :wink:

Oto prawidłowa wersja

SERNIK:

 

1 kg. sera białego

8-10 jajek

margaryna - pól kostki

1,5 szkl. cukru

dwa małe ugotowane w mundurkach kartofelki - 25 dkg

6 łyżek kaszy mannej

oczywiście mogą byc bakalie

 

i do dzieła:

Wbić zółtka do malaksera i ubić z cukrem (ja biorę 8 żółtek i jedno jajko) - nie cłay cukier zoataje rozpuszczony - nir trzeba się przejmować.

Zmienić łopatkę w malakserze na taką do ukręcania cista i kręcąc wspywać kolejno: pokruszony ser, pokrojoną margarynę, obrane i rozgniecione ziemniaczki oraz kaszę.

 

Na koniec ubić pianę z białek i wymieszać całoœć z bakaliami.

I do piekarnika - daję na 170, na 45 min.

 

Nie zrażajcie się kartoflem! To naprawdę rewelacyjny przepis po mojej pra-, pra- kiedys utrzymywany w tajemnicy :wink:

Smacznego

 

 

A pierniczki UKFa robię dziœ. Trochę wpadłam w panikę (stšd ta wizyta na forum), że tam jest albo cukier albo miód, ale ufff... wzięłam dobrze, na razie studzę, więc wszystko przede mnš.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-934192
Udostępnij na innych stronach

No dobra....poddaję się :D , ale przynajmniej tego surowego ciasta z lodówki nie wyżerajta ludziska!!! :wink:

 

 

Ufff to dobrze, znaczy jesteś już w sekcie pierniczących :D

 

ps.. spedzilam ok godziny czytajac wszystkie Wasze posty na ten temat;) ahhh i tak sie nakrecilam (...) aaa zachowuje sie jak male dziecko.. :wink:

 

:lol:

skąd ja to znam

mój młody Piernik w ubiegłym roku zasnął na stole, a ja się bawiłam do rana prawie piernicząc i dekorując

to wciąga ! 8)

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-934758
Udostępnij na innych stronach

Ach te pierniczki zawojowały całym forum. Moje dojrzewają sobie na strychu, (na tarasie zjadłby kot) Zrobię je pewnie w niedzielę i włoże do pojemniczka niech sobie nabierają smaku. Mniam- w tamtym roku moje dziecię i nie tylko zajadało sie piernikami, że aż się uszy trzęsły. Fakt- był to kulinarny przebój wigilijny :D .

Aha z tego przepisu wychodzi naprawde dużo pierników- mozna sobie dobrze pojeść.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-934868
Udostępnij na innych stronach

A u mnie pierniczki dojrzewają na balkonie. rzeczywiście OBLIZYWAŁAM PALUCHY!!!!!!!!! Pychaaaaa

powiedzcie teraz ile najkrócej muszą stać? Mogę upiec przed Świetami?

Monika no pewnie, że musisz przed świętami- przecież to pierniki na święta.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-934870
Udostępnij na innych stronach

A u mnie pierniczki dojrzewają na balkonie. rzeczywiście OBLIZYWAŁAM PALUCHY!!!!!!!!! Pychaaaaa

powiedzcie teraz ile najkrócej muszą stać? Mogę upiec przed Świetami?

 

ważkie pytanie :)

najkrócej stac, żeby dojrzeć ?

czy najkrócej stać, żeby zmięknąc ?

 

ad.1 któregoś roku zapomniałam o nich ( teraz sobie wpisuję w kalendarz początek listodada i jest OK) i dojrzewały tylko 2 tygodnie - też były pycha

ad.2 w tygodniu poprzedzającym Święta ( czyli prawie już ) spokojnie wystarczy

ale !

ja je robie trochę wcześniej i w kilku rzutach

- twarde, bogato inkrustowane :lol: , robione z dzieciakami - jako ozdoby na chionkę - najwczesniej

- potem jako dodatek do prezentów gwiazdkowych

- ostatnie piekę na dzień - dwa przed Wigilią razem z innymi ciastami - czasem dotrwaja do Nowego Roku

ich jest po prostu dużo, kiedyś pierniczyłam się z nimi do ostatniej chwili, a tu jeszcze trzeba pudełeczka zrobić do nich etc.

no i kuchnia po takim seansie z 2- 3 dzieciaków z dodatkiem lukru, płynnej czekolady,nasionkami, pestkami, makiem i co tylko wyglada...ekhem.. no ten - wiadomo :)

 

wolę tę frajdę zaplanować sobie wczesniej :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-934958
Udostępnij na innych stronach

No to na życzenie przedstawiam keks makowy.

Jest bez spodu, ale mimo to (a może dlatego?) to pycha!!!!

Oto on:

 

2 szklanki maku

6 jajek

1,5 szklanki cukru

2 łyżki bułki tartej

zapach migdałowy

1 łyżeczka proszku do pieczeia

bakalie - na oko :wink:

 

Zalany wrzątkiem i namoczony (2-3 godz) mak przekręcić 2 razy przez maszynkę.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, utrzeć. Dodać bułkę, proszek, pianę z białek i bakalie. Piec ok. 30 min.

 

POLEWA:

1/2 kostki margaryny

1/2 szkl. cukru kryształowego

2 łyżki kakao

1 łyzka wody

 

Wymieszać składniki, wstawić na mały ogień i ogrzewać mieszając 5 min.

Polewać wystygnięty keks.

 

Słowo daję - rewelacja. Ja zawsze muszę robić podwójną porcję.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/25382-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczne-pyszno%C5%9Bci/page/7/#findComment-937016
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...