Ew-ka 15.12.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Co radzicie? Buraczki na ciepło masło ( 1/4 kostki) rozpuścić w rondelku dodać łyzkę cukru ,troszkę soli , sok z 1 cytryny i łyzeczkę mąki pszennej - zagotować cały czas miszając (ok 3min) dodać ugotowane ,przetarte buraczki -wymieszać -zagotować i ....podawać niedawno odkryłam ten przepis ...dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.12.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Pierniczki wyglądają bardzo pięknie Moje ciasto jeszcze dojrzewa, ale w najbliższy piątek zabieram się do dzieła. Zobaczymy jak wyjdą, może też będzie się czym pochwalić Poradźcie proszę w innej kwestii: chcę zrobić na świąteczny obiad gęsie udka, pieczone, do tego ziemniaki z wody, ale nie mam pomysłu na dodatki warzywne (oprócz kapusty zasmażanej nic mi jakoś nie przychodzi do głowy). Co radzicie? Buraczki na cieplo, groszek z marchewka, czerwona kapusta na cieplo - my te dodatki bardzo lubimy do drobiu. A pierniczki wszystkie jak malowane wygladaja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 15.12.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Magpie - a ty nie masz przepisu fajnego jakiegoś na de volaie albo na pleśniak? Bo jakoś tylko Boratom się odezwała w tej sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.12.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Magpie - a ty nie masz przepisu fajnego jakiegoś na de volaie albo na pleśniak? Bo jakoś tylko Boratom się odezwała w tej sprawie... Plesniaka nie znam , nawet nie wiem co to. A de volaje prosze: piers kurczaka pojedyncza nacinamy ale tylko od gory, do srodka nakladamy farsz (przesmazone pieczarki na masle z pietruszka i cebulka wymieszane z zoltym serem startym w wiorki - ser dodaje jak pieczarki juz nie sa takie gorace zeby calkowicie sie nie stopil tylko zwiazal farsz). Jak juz nakladziemy duzo farszu to rozcieta piers zapinamy wykalaczka. Piersi nacieramy przyprawami i obsmazamy na duzym ogniu krotko (na zloty kolor), przekladamy do zaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem z kostki i dusimy w piekarniku okolo 45 minut na 160 st. Ja podaje to danie z frytkami lub pieczonymi ziemniakami z czosnkiem. Czesto tez te piersi na zimno kroje w 1 cm plastry, bo efektownie wygladaja i podaja jako zimny bufet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 15.12.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 z dodatków jeszczena zimno : - mizeria z ogórków - sałatka z buraczków( na zimno) - surówka z czerwonej kapusty (na zimno ) - surówka z kapusty pekińskiejna ciepło - brokuły - fasolka szparagowa z sezamem to tak na szybko co wymysliłam a nie było wymienione De volaille najprostsze : piersi rozbijamy , układamy kawałek masła , kawalek sera żółtego , przyprawiamy , zwijamy, panierujemy jak schabowe i smazymy Rolada z filetu indyka : mięso rozcinamy i rozbijamy tłuczkiem na płat , marynujemy min. 15 min ( oliwa+sok z cytryny), w międzyczasie przygotowujemy farsz : twarożek typu Bieluch +zgnieciony czosnek+zioła wg.uznania np.tymianek, rozmaryn, bazylia+pieprz+sól).smarujemy masą mieso , zwijamy w roladę , spinamy wykałaczkami albo zwijamy nićmi ) , obsmazamy z wszystkich stron , przekładamy na blaszke, do naczynia żaroodpornego albo brytfanki i pieczemy ok 40 min w 180 st.do tego sos : zasmażka+ rosół+sok z cytryny + pieprz, sól.kroimy w plastry i podajemytak samo mozna również przygotowac roladki (takie na jedna osobę) z filetów z kurczaka lub indyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 15.12.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 De volaille najprostsze : piersi rozbijamy , układamy kawałek masła , kawalek sera żółtego , przyprawiamy , zwijamy, panierujemy jak schabowe i smazymy Właśnie o to chodziło, dzięki, tylko ja dodam jeszcze pieczarki do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 15.12.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 zle napisałam najprostsze są z samym masłem ..........a reszta co komu do głowy wpadnie lub co akurat ma w lodówce z pieczarkami równiez bardzo lubię z grzybami (suszonymi) smakują jeszcze inaczej , zwłaszcza że Święta kojarzą mi sie właśnie z grzybami z suszonymi pomidorami niezłe z papryką .....wolne pole do popisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 15.12.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 De volaille najprostsze : piersi rozbijamy , układamy kawałek masła , kawalek sera żółtego , przyprawiamy , zwijamy, panierujemy jak schabowe i smazymy Właśnie o to chodziło, dzięki, tylko ja dodam jeszcze pieczarki do tego ja devolaje robię troszkę inaczej, w piersiach z kurczaka robię kieszonki, przygotowuję z masła ziół i przypraw - ziołowe masełko, schładzam, formuję wałeczki i wciskam w te kieszonki. potem panierka i smażenie. lub właśnie w kieszonkę wkładam kawałek szynki, żółtego sera i ananasa, panierka i smażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 15.12.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 O ! a o ananasie nie pomyślalłam dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 15.12.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 podaje przepis znaleziony w necie na czekoladowo-pomarańczowe choinki: Kruche choinki czekoladowo-pomarańczowe 150 g masła 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 250 g mąki polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji Masło utrzeć w misie, dodać cukier, sól i żółtka i ucierać do białości. Następnie dodać otartą skórkę, drobno posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę (ja dodaję ją partiami) i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 10 minut (ja zostawiłam na dłużej). Piekarnik nagrzać do 180°. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm (na lekko posypanym mąką blacie) i wycinać nasze ulubione kształty foremkami Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piec je ok. 11 minut. Wystudzić na kratce. Gdy ciasteczka są już całkiem zimne, możemy je dodatkowo udekorować. Smacznego! jeszcze ich nie robiłam, będę robiła w sobotę z siostrzeńcami jak mnie nawiedzą - dam znać ja wyszły. a w necie na fotce wyglądały tak: http://images45.fotosik.pl/239/13f898c49dc349f8m.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 15.12.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 O ! a o ananasie nie pomyślalłam dzięki ja często dodaje ananasa do piersi z kurczaka, np. piersi przyprawiam (mocno paprykowo-pikantne), kładę na to krążek ananasa, na to plasterek sera i do piekarnika - pycha! a jeszcze mi się przypomniało, że zamiast ananasa można użyć wiśni - też pycha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 15.12.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 O ! a o ananasie nie pomyślalłam dzięki ja często dodaje ananasa do piersi z kurczaka, np. piersi przyprawiam (mocno paprykowo-pikantne), kładę na to krążek ananasa, na to plasterek sera i do piekarnika - pycha! a jeszcze mi się przypomniało, że zamiast ananasa można użyć wiśni - też pycha! tak to też robię , mówimy na to kotlet po hawajsku moje dzieci wszystko nazywają po hawajsku jeśli w składzie jest ananas dziś będę robiła roladę łososiową , ktora polecam na świeta porobię wam fotki i dam przepis ... chcę też na swieta zrobić ciasto o super ciekawej nazwie : CYCKI TEŚCIOWEJ przepis znalazłam w necie , cieszył się dużym powodzeniem : Składniki: Ciasto: 6 jajek, 1 szklanka suchego maku, 225 g wiórków kokosowych, sok wyciśnięty z 1-2 cytryn wymieszany z wodą, paczka okrągłych biszkoptów, pół szklanki cukru. Masa: 1 budyń śmietankowy, 2 szklanki mleka, 1 margaryna, pół szklanki cukru. Polewa: 7 łyżek wody , 7 czubatych łyżeczek cukru, 5 dag masła (ćwierć kostki), 2 łyżki kakao. Do dekoracji: kilka migdałów. Jak przyrządzić? Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem. Dodać żółtka, suchy mak i wiórki kokosowe. Całość włożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, około 20 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie, nasączyć go sokiem z 1 cytryny, wymieszanym z wodą (proporcje według uznania). Ja wolę bardziej suche ciasto. Budyń rozpuścić w 3/4 szklanki zimnego mleka, a resztę mleka zagotować, wsypać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać (długość gotowania zgodna z przepisem na opakowaniu). Margarynę utrzeć z cukrem. Do masy powoli dodawać budyń i ucierać mikserem . Na całą powierzchnię (także na boki) upieczonego i wystudzonego ciasta nałożyć masę budyniową, a na wierzch biszkopty skropione sokiem z cytryny zmieszanym z wodą. Na małym ogniu zmieszaj składniki i przygotuj polewę czekoladową (możesz ją zrobić także z rozpuszczonej tabliczki gorzkiej czekolady - ja wolę taką). Polej na biszkopty. Ciasto udekoruj migdałami bez skórki. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Do przygotowania tego ciasta możesz użyć mniej cukru , ja dodaję więcej, bo moi domownicy lubią bardzo słodkie ciasta. fotka narazie też z neta http://www.gwiazdywkuchni.pl/pliki/przepisy/przepisy/cycki_tesciowej.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 15.12.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 http://images36.fotosik.pl/125/1660d3fb9dfd5c84med.jpg nadia091205 Te najbardziej mi sie podobaja, fajne ozdoby kupilas, u nas w tym roku nic nie bylo - musialam sie naszukac i kombinowac. Ja w tym roku pierwszy raz zdobilam polewami (zawsze byl lukier) i juz wiem, ze przy polewach pozostane, bo ladnie wygladaja, sa smaczniejsze i polewa szybko nie gestnieje w przeciwienstwie do lukru. Jesli wyszly twarde (choc nie wiem dlaczego) to zmiekna w zamknietych pojemnikach na pewno. My codziennie swoje po kilka do kawki podkradamy . Bo te robiłam już sama bez pomocy córki. Ja w większości też użyłam polew, tylko te na różowo to lukier, bo wiadome dziewczynki najbardziej lubią róż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 15.12.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Magpie - a ty nie masz przepisu fajnego jakiegoś na de volaie albo na pleśniak? O ciasto Ci chodzi? Jeżeli tak to podam wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.12.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 frosch kiedys robilam to ciasto - bardzo dobre, bo z masa budyniowa, a takie lubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butterfly 15.12.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Jak się chwalić to się chwalić Pierniczki z przepisu magpie101 - wyszło mi 173 - ile zjedzonych było nie udekorowanych nie pamiętam http://lh4.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SyehzZD_clI/AAAAAAAAA_A/xfpdn6AU31U/s800/pierniczki%20012.jpg http://lh4.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SyehYmtGVJI/AAAAAAAAA-k/ilxmBN2U9uc/s800/pierniczki%20001.jpg http://lh6.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SyehZAxmwpI/AAAAAAAAA-o/xBROXd5CJog/s800/pierniczki%20002.jpg http://lh6.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SyehZd7duII/AAAAAAAAA-s/rm-wsDsaUJA/s800/pierniczki%20003.jpg http://lh5.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SyehZyV2igI/AAAAAAAAA-0/GnfVBJua-AM/s800/pierniczki%20005.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 15.12.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 O matko jakie piękności aż wstyd swoje pokazywać przy takich cudach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.12.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 butterfly u Ciebie kazdy pierniczek jest inny - Ty to dopiero mialas zabawe z dekorowaniem . A Twoje jakie wyszly - miekkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 15.12.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 cuda robicie dziewczyny , cuda !!! kiedyś namiętnie robiłam pierniczki , dzieciaki uwielbiały i...pies przed synami trzeba było chować wypieki nawet u sąsiadek innym razem tak dobrze schowałam z córką , że znalazłyśmy je dopiero ..........na Wielkanoc przy porządkach wiosennych .....zamkniete w puszce metalowej nadawały się do jedzenia , powiem nawet , że były pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.12.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ja dwa lata temu tak schowalam jedna puszke, ze znalazlam ja po roku na nastepne swieta, pierniczki twarde byly juz wtedy jak kamienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.