Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

Co radzicie?

 

Buraczki na ciepło

 

masło ( 1/4 kostki) rozpuścić w rondelku dodać łyzkę cukru ,troszkę soli , sok z 1 cytryny i łyzeczkę mąki pszennej - zagotować cały czas miszając (ok 3min)

dodać ugotowane ,przetarte buraczki -wymieszać -zagotować i ....podawać :D

 

niedawno odkryłam ten przepis ...dla mnie bomba :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pierniczki wyglądają bardzo pięknie :D Moje ciasto jeszcze dojrzewa, ale w najbliższy piątek zabieram się do dzieła. Zobaczymy jak wyjdą, może też będzie się czym pochwalić :wink:

Poradźcie proszę w innej kwestii: chcę zrobić na świąteczny obiad gęsie udka, pieczone, do tego ziemniaki z wody, ale nie mam pomysłu na dodatki warzywne (oprócz kapusty zasmażanej nic mi jakoś nie przychodzi do głowy).

Co radzicie?

 

Buraczki na cieplo, groszek z marchewka, czerwona kapusta na cieplo - my te dodatki bardzo lubimy do drobiu.

 

A pierniczki wszystkie jak malowane wygladaja :p !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magpie - a ty nie masz przepisu fajnego jakiegoś na de volaie albo na pleśniak? Bo jakoś tylko Boratom się odezwała w tej sprawie...

 

Plesniaka nie znam :oops: , nawet nie wiem co to.

 

A de volaje prosze:

piers kurczaka pojedyncza nacinamy ale tylko od gory, do srodka nakladamy farsz (przesmazone pieczarki na masle z pietruszka i cebulka wymieszane z zoltym serem startym w wiorki - ser dodaje jak pieczarki juz nie sa takie gorace zeby calkowicie sie nie stopil tylko zwiazal farsz). Jak juz nakladziemy duzo farszu to rozcieta piers zapinamy wykalaczka. Piersi nacieramy przyprawami i obsmazamy na duzym ogniu krotko (na zloty kolor), przekladamy do zaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem z kostki i dusimy w piekarniku okolo 45 minut na 160 st. Ja podaje to danie z frytkami lub pieczonymi ziemniakami z czosnkiem. Czesto tez te piersi na zimno kroje w 1 cm plastry, bo efektownie wygladaja i podaja jako zimny bufet.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z dodatków jeszcze

na zimno : - mizeria z ogórków

- sałatka z buraczków( na zimno)

- surówka z czerwonej kapusty (na zimno )

- surówka z kapusty pekińskiej

na ciepło - brokuły

- fasolka szparagowa z sezamem

 

to tak na szybko co wymysliłam a nie było wymienione

 

De volaille najprostsze : piersi rozbijamy , układamy kawałek masła , kawalek sera żółtego , przyprawiamy , zwijamy, panierujemy jak schabowe i smazymy

 

Rolada z filetu indyka : mięso rozcinamy i rozbijamy tłuczkiem na płat , marynujemy min. 15 min ( oliwa+sok z cytryny), w międzyczasie przygotowujemy farsz : twarożek typu Bieluch +zgnieciony czosnek+zioła wg.uznania np.tymianek, rozmaryn, bazylia+pieprz+sól).smarujemy masą mieso , zwijamy w roladę , spinamy wykałaczkami albo zwijamy nićmi ) , obsmazamy z wszystkich stron , przekładamy na blaszke, do naczynia żaroodpornego albo brytfanki i pieczemy ok 40 min w 180 st.do tego sos : zasmażka+ rosół+sok z cytryny + pieprz, sól.kroimy w plastry i podajemy

tak samo mozna również przygotowac roladki (takie na jedna osobę) z filetów z kurczaka lub indyka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zle napisałam :oops:

najprostsze są z samym masłem ..........a reszta co komu do głowy wpadnie lub co akurat ma w lodówce

z pieczarkami równiez bardzo lubię

z grzybami (suszonymi) smakują jeszcze inaczej , zwłaszcza że Święta kojarzą mi sie właśnie z grzybami

z suszonymi pomidorami niezłe

z papryką .....wolne pole do popisu :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

De volaille najprostsze : piersi rozbijamy , układamy kawałek masła , kawalek sera żółtego , przyprawiamy , zwijamy, panierujemy jak schabowe i smazymy

Właśnie o to chodziło, dzięki, tylko ja dodam jeszcze pieczarki do tego :D

 

ja devolaje robię troszkę inaczej, w piersiach z kurczaka robię kieszonki, przygotowuję z masła ziół i przypraw - ziołowe masełko, schładzam, formuję wałeczki i wciskam w te kieszonki. potem panierka i smażenie.

 

lub właśnie w kieszonkę wkładam kawałek szynki, żółtego sera i ananasa, panierka i smażenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podaje przepis znaleziony w necie na czekoladowo-pomarańczowe choinki:

 

Kruche choinki czekoladowo-pomarańczowe

150 g masła

100 g cukru

szczypta soli

2 żółtka

otarta skórka z 1 pomarańczy

50 g gorzkiej czekolady

25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

250 g mąki

polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji

Masło utrzeć w misie, dodać cukier, sól i żółtka i ucierać do białości. Następnie dodać otartą skórkę, drobno posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę (ja dodaję ją partiami) i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 10 minut (ja zostawiłam na dłużej).

Piekarnik nagrzać do 180°.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm (na lekko posypanym mąką blacie) i wycinać nasze ulubione kształty foremkami ;) Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piec je ok. 11 minut. Wystudzić na kratce.

Gdy ciasteczka są już całkiem zimne, możemy je dodatkowo udekorować.

Smacznego!

 

jeszcze ich nie robiłam, będę robiła w sobotę z siostrzeńcami jak mnie nawiedzą ;-) - dam znać ja wyszły.

a w necie na fotce wyglądały tak:

http://images45.fotosik.pl/239/13f898c49dc349f8m.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O ! a o ananasie nie pomyślalłam :roll:

dzięki :D

 

ja często dodaje ananasa do piersi z kurczaka, np. piersi przyprawiam (mocno paprykowo-pikantne), kładę na to krążek ananasa, na to plasterek sera i do piekarnika - pycha!

 

a jeszcze mi się przypomniało, że zamiast ananasa można użyć wiśni - też pycha!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O ! a o ananasie nie pomyślalłam :roll:

dzięki :D

 

ja często dodaje ananasa do piersi z kurczaka, np. piersi przyprawiam (mocno paprykowo-pikantne), kładę na to krążek ananasa, na to plasterek sera i do piekarnika - pycha!

 

a jeszcze mi się przypomniało, że zamiast ananasa można użyć wiśni - też pycha!

tak to też robię , mówimy na to kotlet po hawajsku

moje dzieci wszystko nazywają po hawajsku jeśli w składzie jest ananas :lol:

 

dziś będę robiła roladę łososiową , ktora polecam na świeta

porobię wam fotki i dam przepis ...

 

chcę też na swieta zrobić ciasto o super ciekawej nazwie : CYCKI TEŚCIOWEJ 8) :lol:

 

przepis znalazłam w necie , cieszył się dużym powodzeniem :

 

Składniki:

 

 

Ciasto:

 

6 jajek,

1 szklanka suchego maku,

225 g wiórków kokosowych,

sok wyciśnięty z 1-2 cytryn wymieszany z wodą,

paczka okrągłych biszkoptów,

pół szklanki cukru.

 

Masa:

 

1 budyń śmietankowy,

2 szklanki mleka,

1 margaryna,

pół szklanki cukru.

 

Polewa:

 

7 łyżek wody

,

7 czubatych łyżeczek cukru,

5 dag masła (ćwierć kostki),

2 łyżki kakao.

 

Do dekoracji:

 

kilka migdałów.

 

 

 

Jak przyrządzić?

 

 

Białka oddzielić od żółtek.

 

Ubić z cukrem.

 

Dodać żółtka, suchy mak i wiórki kokosowe.

 

Całość włożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, około 20 minut.

 

Gdy ciasto lekko przestygnie, nasączyć go sokiem z 1 cytryny, wymieszanym z wodą (proporcje według uznania).

 

Ja wolę bardziej suche ciasto.

 

Budyń rozpuścić w 3/4 szklanki zimnego mleka, a resztę mleka zagotować, wsypać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać (długość gotowania zgodna z przepisem na opakowaniu).

 

Margarynę utrzeć z cukrem.

 

Do masy powoli dodawać budyń i ucierać mikserem

.

 

Na całą powierzchnię (także na boki) upieczonego i wystudzonego ciasta nałożyć masę budyniową, a na wierzch biszkopty skropione sokiem z cytryny zmieszanym z wodą.

 

Na małym ogniu zmieszaj składniki

i przygotuj polewę czekoladową (możesz ją zrobić także z rozpuszczonej tabliczki gorzkiej czekolady - ja wolę taką).

 

Polej na biszkopty.

 

Ciasto udekoruj migdałami bez skórki.

 

Ciasto wstaw do lodówki

na godzinę.

 

Do przygotowania tego ciasta możesz użyć mniej cukru

, ja dodaję więcej, bo moi domownicy lubią bardzo słodkie ciasta.

 

fotka narazie też z neta

 

http://www.gwiazdywkuchni.pl/pliki/przepisy/przepisy/cycki_tesciowej.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://images36.fotosik.pl/125/1660d3fb9dfd5c84med.jpg

 

nadia091205 Te najbardziej mi sie podobaja, fajne ozdoby kupilas, u nas w tym roku nic nie bylo - musialam sie naszukac i kombinowac.

Ja w tym roku pierwszy raz zdobilam polewami (zawsze byl lukier) i juz wiem, ze przy polewach pozostane, bo ladnie wygladaja, sa smaczniejsze i polewa szybko nie gestnieje w przeciwienstwie do lukru.

Jesli wyszly twarde (choc nie wiem dlaczego) to zmiekna w zamknietych pojemnikach na pewno. My codziennie swoje po kilka do kawki podkradamy :oops: .

Bo te robiłam już sama :) bez pomocy córki. Ja w większości też użyłam polew, tylko te na różowo to lukier, bo wiadome dziewczynki najbardziej lubią róż :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się chwalić to się chwalić :lol:

Pierniczki z przepisu magpie101 - wyszło mi 173 - ile zjedzonych było nie udekorowanych nie pamiętam :oops:

 

http://lh4.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SyehzZD_clI/AAAAAAAAA_A/xfpdn6AU31U/s800/pierniczki%20012.jpg

 

http://lh4.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SyehYmtGVJI/AAAAAAAAA-k/ilxmBN2U9uc/s800/pierniczki%20001.jpg

 

http://lh6.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SyehZAxmwpI/AAAAAAAAA-o/xBROXd5CJog/s800/pierniczki%20002.jpg

 

http://lh6.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SyehZd7duII/AAAAAAAAA-s/rm-wsDsaUJA/s800/pierniczki%20003.jpg

 

http://lh5.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SyehZyV2igI/AAAAAAAAA-0/GnfVBJua-AM/s800/pierniczki%20005.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cuda robicie dziewczyny , cuda !!!

 

kiedyś namiętnie robiłam pierniczki , dzieciaki uwielbiały i...pies :lol:

przed synami trzeba było chować wypieki nawet u sąsiadek

innym razem tak dobrze schowałam z córką , że znalazłyśmy je dopiero ..........na Wielkanoc przy porządkach wiosennych :lol: .....zamkniete w puszce metalowej nadawały się do jedzenia , powiem nawet , że były pycha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...