Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakoś ten pleśniak wymodzę, chociaż jeszcze się zastanawiam jakie owoce dać...

Teraz jeszcze szukam dobrego przepisu na ciasto do łazanek.

 

Normalne jak na makaron jajeczny. Na kilo mąki cztery jajka i trochę wody. Szczypta soli.

 

PS. O spóźniłam się hi hi hi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

joola-piękę Twoje makowce-trzymaj kciuki :D Zrobiłam porcję z 2 szklanek mąki i oczywiście mniejszej ilości składników pozostałych.Wystarczyło na 2 rulony z jednej puszki maku.

do maku dodałam jeszcze orzechy włoskie 8)

 

magpie101-melduję,że pierniczków wyszło ok.160 szt :o Są pyszne (to Twoja zasługa :D ) i piękne (to moja zasługa :wink: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sernik wiedenski, ktory nie moze sie nie udac, bo jest tak prosty i roboty przy nim mniej niz przy poprzednich ciastach :

-1,5 kg sera smietankowego (najlepszy w papierkach ale niefoliowany, wtedy nie ma duzo serwatki i sernik lepszy)

-10 zoltek

-1 budyn smietankowy

-1 lyzka maki ziemniaczanej

-1,5 szklanki cukru

-1 cukier waniliowy

-1 maly olejek smietankowy

-1 margaryna kasia

margaryne utrzec dobrze z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac zoltka i ser na zmiane, olejek, budyn, make ziemniaczana.

Na koniec dodac ubite bialka (10 szt.) i delikatnie wymieszac drewniana lyzka.

Na blaszke wylozyc herbatniki, wylac mase serowa i piec 60 minut na 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu uchulic piekarnik na 20 minut, dopiero potem delikatnie wyjac z pieca (troche opadnie ale to normalne przy serniku).

Na wierzch robie polewe: tabliczke gorzkiej czekolady wkladam do garnuszka, dodaje lyzke masla i 3 lyzki smietany slodkiej 12%, mieszam az do rozpuszczenia, wylewam goraca polewe na zimny sernik, rozsmarowuje sie najlepiej pedzlem, wtedy wychodza fajne wzory. Sernik najlepiej kroic na drugi dzien jak sie zwiaze (w ten sam dzien sie rozwala).

Ciasto proste, konkretne i bez roboty, bo robot wszystko uciera za nas :lol:

 

iza mama gabora a foty to gdzie :evil: :lol: ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sernik wiedenski, ktory nie moze sie nie udac, bo jest tak prosty i roboty przy nim mniej niz przy poprzednich ciastach :

-1,5 kg sera smietankowego (najlepszy w papierkach ale niefoliowany, wtedy nie ma duzo serwatki i sernik lepszy)

-10 zoltek

-1 budyn smietankowy

-1 lyzka maki ziemniaczanej

-1,5 szklanki cukru

-1 cukier waniliowy

-1 maly olejek smietankowy

-1 margaryna kasia

margaryne utrzec dobrze z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac zoltka i ser na zmiane, olejek, budyn, make ziemniaczana.

Na koniec dodac ubite bialka (10 szt.) i delikatnie wymieszac drewniana lyzka.

Na blaszke wylozyc herbatniki, wylac mase serowa i piec 60 minut na 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu uchulic piekarnik na 20 minut, dopiero potem delikatnie wyjac z pieca (troche opadnie ale to normalne przy serniku).

Na wierzch robie polewe: tabliczke gorzkiej czekolady wkladam do garnuszka, dodaje lyzke masla i 3 lyzki smietany slodkiej 12%, mieszam az do rozpuszczenia, wylewam goraca polewe na zimny sernik, rozsmarowuje sie najlepiej pedzlem, wtedy wychodza fajne wzory. Sernik najlepiej kroic na drugi dzien jak sie zwiaze (w ten sam dzien sie rozwala).

Ciasto proste, konkretne i bez roboty, bo robot wszystko uciera za nas :lol:

 

iza mama gabora a foty to gdzie :evil: :lol: ?

 

Magpie też tak robię sernik z jedną różnicą:cały cukier do sernika jest ubijany z białkami,tnz najpierw same białka na sztywno,potem do nich cukier.

Taki sposób zdradził kiedyś cukiernik od Bliklego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Magpie też tak robię sernik z jedną różnicą:cały cukier do sernika jest ubijany z białkami,tnz najpierw same białka na sztywno,potem do nich cukier.

Taki sposób zdradził kiedyś cukiernik od Bliklego :D

 

i dobrze mówisz, galka :)

białka ubite ze szczyptą soli, potem cukier, znowu ubijanie, i jest taka sztywna piana 8) że każdy sernik to mistrzostwo świata :D

 

/ja znam różne sekrety cukiernika z HORTEX-u :p /

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

joola-piękę Twoje makowce-trzymaj kciuki :D Zrobiłam porcję z 2 szklanek mąki i oczywiście mniejszej ilości składników pozostałych.Wystarczyło na 2 rulony z jednej puszki maku.

do maku dodałam jeszcze orzechy włoskie 8)

 

magpie101-melduję,że pierniczków wyszło ok.160 szt :o Są pyszne (to Twoja zasługa :D ) i piękne (to moja zasługa :wink: )

 

Iza trzymam :D Ale już chyba mogę puścić co? Opowiadaj jak wyszło? Na pewno super, ten makowiec naprawdę się udaje wszystkim. Ważne żeby tylko ciasto dobrze wyrosło :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magpie też tak robię sernik z jedną różnicą:cały cukier do sernika jest ubijany z białkami,tnz najpierw same białka na sztywno,potem do nich cukier.

Taki sposób zdradził kiedyś cukiernik od Bliklego :D

 

i dobrze mówisz, galka :)

białka ubite ze szczyptą soli, potem cukier, znowu ubijanie, i jest taka sztywna piana 8) że każdy sernik to mistrzostwo świata :D

 

/ja znam różne sekrety cukiernika z HORTEX-u :p /

 

Może w ramach przedświątecznej dobroci podzielisz się nimi :roll:

 

Bardzo by nam się wszystkim przydały :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sernik wiedenski, ktory nie moze sie nie udac, bo jest tak prosty i roboty przy nim mniej niz przy poprzednich ciastach :

-1,5 kg sera smietankowego (najlepszy w papierkach ale niefoliowany, wtedy nie ma duzo serwatki i sernik lepszy)

-10 zoltek

-1 budyn smietankowy

-1 lyzka maki ziemniaczanej

-1,5 szklanki cukru

-1 cukier waniliowy

-1 maly olejek smietankowy

-1 margaryna kasia

margaryne utrzec dobrze z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac zoltka i ser na zmiane, olejek, budyn, make ziemniaczana.

Na koniec dodac ubite bialka (10 szt.) i delikatnie wymieszac drewniana lyzka.

Na blaszke wylozyc herbatniki, wylac mase serowa i piec 60 minut na 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu uchulic piekarnik na 20 minut, dopiero potem delikatnie wyjac z pieca (troche opadnie ale to normalne przy serniku).

Na wierzch robie polewe: tabliczke gorzkiej czekolady wkladam do garnuszka, dodaje lyzke masla i 3 lyzki smietany slodkiej 12%, mieszam az do rozpuszczenia, wylewam goraca polewe na zimny sernik, rozsmarowuje sie najlepiej pedzlem, wtedy wychodza fajne wzory. Sernik najlepiej kroic na drugi dzien jak sie zwiaze (w ten sam dzien sie rozwala).

Ciasto proste, konkretne i bez roboty, bo robot wszystko uciera za nas :lol:

 

iza mama gabora a foty to gdzie :evil: :lol: ?

 

Magpie też tak robię sernik z jedną różnicą:cały cukier do sernika jest ubijany z białkami,tnz najpierw same białka na sztywno,potem do nich cukier.

Taki sposób zdradził kiedyś cukiernik od Bliklego :D

 

Jesli cukier dajesz do bialek to margaryne ucierasz od razu z jajkami?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...