galka 18.12.2009 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Magpie do sera ucieranego z żółtkami dodaję po łyżce margaryny ale ona mysi być miękka,wcześniej wyjęta z lodówki i z rodzaju tych do smarowania pieczywa I przepraszam za to wytłuszczenie tekstu ,żle nacisnęłam,chciałam poprawić ale mam net radiowy i "natenczas"mi uciekł i na poprawki było za pózno i wyszło na to ,że napisałam coś strasznie ważnego Joola-opcje są dwie :albo kupujemy taki mielony we wiaderkach,albo mielimy sami ,ja wolę taki nie mielony ,zresztą sama też nie mielę tylko siekam robotem. I zauważyłam,że lepszy sernik wychodzi z sera półtłustego [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 18.12.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 galka dzięki Też słyszałam, że z półtłustego jest lepszy sernik. Oj w święta, to ja chyba same ciasta będę jadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 18.12.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 joola witaj w klubie Niech no tylko pierwsza gwiazdka....opłatek,uszka,śledziki,rybki a potem juz tylko Ciasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.12.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 ps. A tak wyglądał mój pierwszy w życiu makowiec(jeszcze ciepły) Może niezbyt piękny za to smaczny http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/bc/zgzl/CxY3bp5YUHxNL7IUqB.jpg[/img] joolusia .....jestem pod duuużym wrazeniem nie omieszkam wypróbować ....tylko nie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.12.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 ja sernik pieke zawsze z TLUSTEGO sera i zamiast budyniu daje 3 ugotowane ziemniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 18.12.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 ps. A tak wyglądał mój pierwszy w życiu makowiec(jeszcze ciepły) Może niezbyt piękny za to smaczny http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/bc/zgzl/CxY3bp5YUHxNL7IUqB.jpg[/img] joolusia .....jestem pod duuużym wrazeniem nie omieszkam wypróbować ....tylko nie teraz A czemu ten trzeci taki krótki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.12.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 kupiłam dzisiaj świeżego dorsza (filety) i szukałam jakiegoś ciekawego przepisu celem sprawdzenia i ...trafiłam na taki Karola Okrasy ...wygląda nieźle http://newsgastro.pl/2009071012719/przepisy-kulinarne/dania-rybne/dorsz-smazony-w-orzechach-wloskich-z-duszona-cukinia.html jutro zrobie na obiad i podzielę sie opinią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 18.12.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 moja żona ostatnio upiekła pierniki nawet bym wkleił zdjęcie i dał przepis ale niestety już je zeżarłem a na słowo honoru to pewnie nikt mi nie uwierzy, eh dobre były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.12.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 moja żona ostatnio upiekła pierniki nawet bym wkleił zdjęcie i dał przepis ale niestety już je zeżarłem a na słowo honoru to pewnie nikt mi nie uwierzy, eh dobre były ja tam wierzę ....żony zawsze dobrze gotują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 18.12.2009 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Ewcia ja też byłam pod wrażeniem jak go spróbowałam i że w ogóle mi wyszedł Oczywiście na degustację zapraszam o każdej porze dnia i nocy (jak nie zdąże upiec, to podegustujemy co innego ) aaggaa Trzeci krótki, bo zeżarty -jeszcze ciepły. Dziewczyny ja ryb co prawda nie jadam...ale robię. Pstrąg z boczkiem Pstrąga kroimy w ok. 1,5cm dzwonki, w środeczek-dziurkę wkładamy troszkę masła z posiekaną pietruszką i odrobiną wyciśniętego czosnku. Całość lekko solimy i posypujemy pieprzem np. cytrynowym, owijamy cieniutkim plasterkiem wędzonego boczku (takiego z paczki), układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy. Włala Łosoś z peperoni. Dzwonki łososia moczymy dzień, dwa w zalewie z oleju (np. winogronowego),posiekanego świeżego tymianku, drobno posiekanej peperoni, czosnku, soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Następnie ściągamy marynatę i zapiekamy "łosia" w naczyniu żaroodpornym. The end Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 19.12.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 moja żona ostatnio upiekła pierniki nawet bym wkleił zdjęcie i dał przepis ale niestety już je zeżarłem a na słowo honoru to pewnie nikt mi nie uwierzy, eh dobre były ja tam wierzę ....żony zawsze dobrze gotują a mężowie podjadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 19.12.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 ja sernik pieke zawsze z TLUSTEGO sera ja też i jeszcze masło /zamiast margaryny/ dodaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 19.12.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Moje pierniczki gotowe. O matko, ile to roboty Ale na szczęście miałam pomocnika Dzieki temu dałam radę. Są bardzo smaczne, dość miękkie, co do dekoracji, to różnie są wersje bardziej i mniej udane Po godzinie wyczerpały się pomysły http://images39.fotosik.pl/236/bd5652bd594abfb4.jpg http://images41.fotosik.pl/235/2eff7029c2426ca9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 19.12.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 kupiłam dzisiaj świeżego dorsza (filety) i szukałam jakiegoś ciekawego przepisu celem sprawdzenia i ...trafiłam na taki Karola Okrasy ...wygląda nieźle http://newsgastro.pl/2009071012719/przepisy-kulinarne/dania-rybne/dorsz-smazony-w-orzechach-wloskich-z-duszona-cukinia.html jutro zrobie na obiad i podzielę sie opinią zrobione i ....zjedzone smaczne i szybkie danie (15 min pracy i można zasiadać do stołu ) i bardzo efektownie sie prezentuje na talerzu http://img200.imageshack.us/img200/4108/dorsz2.jpg http://img200.imageshack.us/img200/4121/dorsz.jpg jeszcze tylko wino ....i smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.12.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Wczoraj zrobilysmy z mama 90 pierogow i 160 uszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 23.12.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Sledzie... Moge jesc tonami. Wiec w tym roku eksperymentowalam. Najpierw poszly takie: Skladniki: Filety sledziowe slone (najlepiej lisner) cebula papryka marynowana (najlepiej swoja) Posiekana cebule sparzamy. Zostawiamy az se ostygnie. W tym czasie kroimy sledzie i papryke Bierzemy sloiczek i przekladamy na przemian: Sledzie, cebulka, papryka... Mozemy sypnac troche ziela angielskiego. Zostawiamy na 24 h i konsumujemy. jak sie kto nie odchudza - mozna polac smietana (oczywiscie ze smietana lepsze) Sledzie z marynowanymi pieczrkami, cebulka i ogorasami Skladniki Sledzie (solone lisner) Cebula Pieczaki marynowane Ogory konserwowe. Postepujemy jak powyzej. Jak Boga kocham - niebo w gebie. No i nie tuczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 23.12.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 a ja znam taki przepis na śledzie - tuczący śledzie w oleju (lisner się do tego super nadaje) garść rodzynek sułtańskich kilka suszonych śliwek kieliszek rumu, albo koniaku, albo łiskacza, albo brandy - co kto lubi, byle kolorowe i mocne (biała wódka się nie nadaje) cebula olej sok z cytryny pieprz świeżo mielony rodzynki zalewamy alkoholem, czekamy aż nasiąkną, w tym czasie śliwki kroimy na kawałki (ja kroję w paseczki), a cebulę w półtalarki; cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się porządnie zeszkli (ale uwaga - nie może się zbrązowić, bo będzie paskudne w smaku), można podlać łyżką wody, żeby się nie przypalała; do podsmażonej, lekko przestudzonej cebuli dodajemy pokrojone śliwki i odsączone z alkoholu rodzynki, mieszamy i czekamy, aż wystygnie do dużej miski wrzucamy pokrojone śledzie i cebulę z owocami, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny; delikatnie mieszamy, przekładamy do słoja i wstawiamy do lodówy, najlepiej na noc ja uwielbiam takie śledzie, chociaż generalnie nie lubię potraw na słodko - tu trzeba uważać z dodawaniem owoców, bo jak się próbuje od razu, zanim się wszystko nie przegryzie, to jest trochę bez wyrazu i aż korci, żeby dać więcej śliwek - przeczekać, spróbować jak się przegryzie, zawsze można dodać coś jeszcze na końcu, jak smak nie będzie idealny smacznego ! Pozdrawiam, Armidia P.S. do śledzi z papryką dodaję odrobinę drobniutko posiekanej natki z pietruszki - super smakuje taka mieszanka na pumperniklu, albo innym ciemnym chlebku z masełkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 23.12.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 co to jest??? makowce GIGANTY??? http://images39.fotosik.pl/237/8e55426b67017255med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 24.12.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Wczoraj zrobilysmy z mama 90 pierogow i 160 uszek. wczoraj sama zrobilam 106 uszek, dzisiaj czas na pierozki pieczone wg przepisu Ew-ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.12.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 co to jest??? makowce GIGANTY??? http://images39.fotosik.pl/237/8e55426b67017255med.jpg elutku, a piekłaś je w papierowym rękawie? Podobno wtedy się tak nie rozłażą i jest szansa że nie pękną tak bardzo, ja co roku robiłam rękaw ale w zły sposób i i tak się rozłaziły makowce, w tym roku zrobiłam dość ścisły, końcówki mocno skręciłam jak cukierka...no i zobaczymy, właśnie makowce siedzą w piekarniku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.