Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

Magpie do sera ucieranego z żółtkami dodaję po łyżce margaryny ale ona mysi być miękka,wcześniej wyjęta z lodówki i z rodzaju tych do smarowania pieczywa :D

I przepraszam za to wytłuszczenie tekstu ,żle nacisnęłam,chciałam poprawić ale mam net radiowy i "natenczas"mi uciekł i na poprawki było za pózno :-?

i wyszło na to ,że napisałam coś strasznie ważnego :D

 

Joola-opcje są dwie :albo kupujemy taki mielony we wiaderkach,albo mielimy sami ,ja wolę taki nie mielony ,zresztą sama też nie mielę tylko siekam robotem.

 

I zauważyłam,że lepszy sernik wychodzi z sera półtłustego :o [/b]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

 

ps. A tak wyglądał mój pierwszy w życiu makowiec(jeszcze ciepły) :wink: Może niezbyt piękny za to smaczny :wink:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/bc/zgzl/CxY3bp5YUHxNL7IUqB.jpg[/img]

joolusia .....jestem pod duuużym wrazeniem :o :D

nie omieszkam wypróbować ....tylko nie teraz 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ps. A tak wyglądał mój pierwszy w życiu makowiec(jeszcze ciepły) :wink: Może niezbyt piękny za to smaczny :wink:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/bc/zgzl/CxY3bp5YUHxNL7IUqB.jpg[/img]

joolusia .....jestem pod duuużym wrazeniem :o :D

nie omieszkam wypróbować ....tylko nie teraz 8)

A czemu ten trzeci taki krótki :roll: :roll: :-?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kupiłam dzisiaj świeżego dorsza (filety) i szukałam jakiegoś ciekawego przepisu celem sprawdzenia i ...trafiłam na taki Karola Okrasy ...wygląda nieźle :lol:

 

http://newsgastro.pl/2009071012719/przepisy-kulinarne/dania-rybne/dorsz-smazony-w-orzechach-wloskich-z-duszona-cukinia.html

 

jutro zrobie na obiad i podzielę sie opinią :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewcia ja też byłam pod wrażeniem jak go spróbowałam 8) i że w ogóle mi wyszedł :roll: Oczywiście na degustację zapraszam o każdej porze dnia i nocy :D (jak nie zdąże upiec, to podegustujemy co innego 8) :wink: )

 

aaggaa Trzeci krótki, bo zeżarty -jeszcze ciepły. :wink:

 

Dziewczyny ja ryb co prawda nie jadam...ale robię.

 

Pstrąg z boczkiem

 

Pstrąga kroimy w ok. 1,5cm dzwonki, w środeczek-dziurkę wkładamy troszkę masła z posiekaną pietruszką i odrobiną wyciśniętego czosnku. Całość lekko solimy i posypujemy pieprzem np. cytrynowym, owijamy cieniutkim plasterkiem wędzonego boczku (takiego z paczki), układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy. Włala :D

 

Łosoś z peperoni.

 

Dzwonki łososia moczymy dzień, dwa w zalewie z oleju (np. winogronowego),posiekanego świeżego tymianku, drobno posiekanej peperoni, czosnku, soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Następnie ściągamy marynatę i zapiekamy "łosia" w naczyniu żaroodpornym. The end :wink:

 

Smacznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
moja żona ostatnio upiekła pierniki nawet bym wkleił zdjęcie i dał przepis ale niestety już je zeżarłem a na słowo honoru to pewnie nikt mi nie uwierzy, eh dobre były :wink:

ja tam wierzę ....żony zawsze dobrze gotują :lol:

 

a mężowie podjadają... :lol: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje pierniczki gotowe. O matko, ile to roboty :roll: Ale na szczęście miałam pomocnika :p Dzieki temu dałam radę. Są bardzo smaczne, dość miękkie, co do dekoracji, to różnie :oops: są wersje bardziej i mniej udane :wink:

Po godzinie wyczerpały się pomysły :wink:

http://images39.fotosik.pl/236/bd5652bd594abfb4.jpg

http://images41.fotosik.pl/235/2eff7029c2426ca9.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kupiłam dzisiaj świeżego dorsza (filety) i szukałam jakiegoś ciekawego przepisu celem sprawdzenia i ...trafiłam na taki Karola Okrasy ...wygląda nieźle :lol:

 

http://newsgastro.pl/2009071012719/przepisy-kulinarne/dania-rybne/dorsz-smazony-w-orzechach-wloskich-z-duszona-cukinia.html

 

jutro zrobie na obiad i podzielę sie opinią :D

 

 

zrobione i ....zjedzone :D smaczne i szybkie danie (15 min pracy i można zasiadać do stołu ) i bardzo efektownie sie prezentuje na talerzu :lol:

 

http://img200.imageshack.us/img200/4108/dorsz2.jpg

 

http://img200.imageshack.us/img200/4121/dorsz.jpg

jeszcze tylko wino ....i smacznego :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sledzie...

Moge jesc tonami.

Wiec w tym roku eksperymentowalam.

Najpierw poszly takie:

 

Skladniki:

Filety sledziowe slone (najlepiej lisner)

cebula

papryka marynowana (najlepiej swoja)

 

Posiekana cebule sparzamy. Zostawiamy az se ostygnie.

W tym czasie kroimy sledzie i papryke

Bierzemy sloiczek i przekladamy na przemian: Sledzie, cebulka, papryka...

Mozemy sypnac troche ziela angielskiego.

Zostawiamy na 24 h i konsumujemy.

jak sie kto nie odchudza - mozna polac smietana (oczywiscie ze smietana lepsze)

 

 

 

Sledzie z marynowanymi pieczrkami, cebulka i ogorasami

 

Skladniki

Sledzie (solone lisner)

Cebula

Pieczaki marynowane

Ogory konserwowe.

Postepujemy jak powyzej.

Jak Boga kocham - niebo w gebie.

No i nie tuczy

 

:lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja znam taki przepis na śledzie - tuczący :wink:

 

śledzie w oleju (lisner się do tego super nadaje)

garść rodzynek sułtańskich

kilka suszonych śliwek

kieliszek rumu, albo koniaku, albo łiskacza, albo brandy - co kto lubi, byle kolorowe i mocne (biała wódka się nie nadaje)

cebula

olej

sok z cytryny

pieprz świeżo mielony

 

rodzynki zalewamy alkoholem, czekamy aż nasiąkną, w tym czasie śliwki kroimy na kawałki (ja kroję w paseczki), a cebulę w półtalarki; cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się porządnie zeszkli (ale uwaga - nie może się zbrązowić, bo będzie paskudne w smaku), można podlać łyżką wody, żeby się nie przypalała; do podsmażonej, lekko przestudzonej cebuli dodajemy pokrojone śliwki i odsączone z alkoholu rodzynki, mieszamy i czekamy, aż wystygnie

do dużej miski wrzucamy pokrojone śledzie i cebulę z owocami, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny; delikatnie mieszamy, przekładamy do słoja i wstawiamy do lodówy, najlepiej na noc

 

ja uwielbiam takie śledzie, chociaż generalnie nie lubię potraw na słodko - tu trzeba uważać z dodawaniem owoców, bo jak się próbuje od razu, zanim się wszystko nie przegryzie, to jest trochę bez wyrazu i aż korci, żeby dać więcej śliwek - przeczekać, spróbować jak się przegryzie, zawsze można dodać coś jeszcze na końcu, jak smak nie będzie idealny

 

smacznego !

 

Pozdrawiam,

Armidia

 

P.S. do śledzi z papryką dodaję odrobinę drobniutko posiekanej natki z pietruszki - super smakuje taka mieszanka na pumperniklu, albo innym ciemnym chlebku z masełkiem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co to jest??? :o makowce GIGANTY???

 

http://images39.fotosik.pl/237/8e55426b67017255med.jpg

 

elutku, a piekłaś je w papierowym rękawie?

Podobno wtedy się tak nie rozłażą i jest szansa że nie pękną tak bardzo, ja co roku robiłam rękaw ale w zły sposób i i tak się rozłaziły makowce, w tym roku zrobiłam dość ścisły, końcówki mocno skręciłam jak cukierka...no i zobaczymy, właśnie makowce siedzą w piekarniku ;-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...