Teska 02.12.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 przez pomyłke nacisnąłam... i tak: makę nalezy zmieszac z papryka ostra i łagodną....( kolorek ma byc paprykowy) obtoczyc filety i smazyc na oleju, 1,5 szklanki, jak posmazymy wszystko to na pozostały olej wrzucamy pokrojona w cienka kosteczke cebulkę...dusimy do miekkosci..pozniej jak juz jest miekka, wrzucamy wszystkie przyprawy i rodzynki...podduszamy do miekkosci rodzynek... filety układamy w jakims naczyniu...i przekkładamy ta podsmazona cebulka i rodzynkami....po wystygnieciu do lodóweczki....najlepsze jest na drugi dzien... no chyba mi sie o niczym nie zapomniało.Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 02.12.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 no tak...i oczywiscie dodoajemy koncentrat pomidorowy jak juz cebulka bedzie miekka....ja daje 1,5 słoiczka...jest akurat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 02.12.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 nie umiem z głowy pisac przepisów......rybke oczywiscie po usmazeniu wykładamy z patelni do naczynia...NIE smazymy z cebulką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.B. 10.12.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Produkcja Masowa http://www.boschmann.com.pl/mama/piernik1.jpg Efekt Końcowy http://www.boschmann.com.pl/mama/piernik2.jpg Pierniczenie skończone ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.12.2004 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Jurto u mnie pieczenie pierniczków całusków. Tez będzie masowo bo 2 kg ciasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.B. 10.12.2004 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 No to życzę cierpliwości Mój wynik 1150 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 10.12.2004 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 No to życzę cierpliwości Mój wynik 1150 szt O ja piernicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lunka 11.12.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 ja za tydzien bede szalec i mam nadzieje, ze to bedzie przynajmniej podobne do tego B.B.. ciekawe ile tego wyjdzie??? .. do Swiat jeszcze 2 tygodnie B.B., nie boisz sie ze to zniknie do tego czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.B. 12.12.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Żeczywiście już trochę rozdałam np zuchom mojego syna , ale czego się nie robi dla dzieci... A pojemniki, w które "wpierniczyłam" swoje wypieki szczelnie owinęłam taśmą samoprzylepną i trzymam je "na oku" Miłego pierniczenia................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.12.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 BB podajcie przepisik na te pierniczki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 12.12.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Widzę, że ciasto na pierniczki już dojrzewa...moje za chwilę zacznie dojrzewać To może podam łatwy, szybki przepis na piernik z powidłami...nawet mi za każdym razem się udaje. Piecze się go krótko przed świętami... 4 szklanki mąki, 2 szklanki cukru 25 dkg margaryny 2 jajka, słoik powiedeł lub dżemu śliwkowego 3-4 łyżeczki kakao, 2 opakowania przyprawy do piernika 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki sody, tłuszcz i bułka tarta do formy... Margarynę roztopić i ostudzić, mąkę przesiać. Jajka utrzeć z cukrem i przyprawami do piernika, a następnie stopniowo dodawać wszystkie pozostałe składniki. Piec ok. 50-60 w średnio gorącym piekarniku. Kiedy ciasto ostygnie można przełożyć powidłami, pyszny jest z polewą czekoladową orzechami, migdałami... co kto lubi. Pozdrawiam Edzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.B. 13.12.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Pierniczki "Aganiok" ze str mniammniam.pl składniki: 50 dag miodu (ja dodaję naturalny ale sztuczny też może być) 2 niepełne szklanki cukru 25 dag masła lub margaryny 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej 4 jaja 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonych goździków (bakalie można oczywiście zmienić wg uznania) szczypta soli sposób przygotowania Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę. Rodzynki sparzyć i drobno posiekać. Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć melaksera), pod koniec dodać bakalie. Ciasto (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (najlepiej do chłodnej spiżarni). Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść, podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wykrawać pierniki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut. Pierniki oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną. Uwaga: dobrze schować, bo mogą w magiczny sposób zniknąć Dodam z własnego doświadczenia, że pierniczki należą do pulchnych i w czasie pieczenia ulegają lekkiemu zniekształceniu, na zdjęciu te po lewej stronie na tacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.B. 13.12.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Pierniczki całuski bardzo dobre do dekoracji, zachowują kształt 25 dag miodu 60 dag mąki 20 dag cukru pudru 10 dag masła 2 jajka 1łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy korzennej -przesiać mąkę i w dołek wlać podgrzany miód -mieszać przez chwilę nożem i dodać: cukier p.,przyprawę,sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości octu i jajka -zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na min. 1 godz. -po schłodzeniu wałkować, wykrawać i piec..... Żeby pierniczki miały lekki połysk można przed pieczeniem posmarować białkiem Przepis na przyprawę korzenną, nie mój (też z w/w str) ale sprawdzony i bardzo dobry: 50 g cynamonu 50 g kardamonu 30 g mielonego pieprzu 15 g ; goździków 15 g ; imbiru 10 g ; ziela ang. 10 g ; gałko muszkatołowej Wszystko dobrze wymieszać i przyprawa gotowa bardzo aromatyczna Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berenika 13.12.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 No to się pochwalę. W sobotę piekłam gwiazdki cynamonowe (niestety zostało po nich tylko wspomnienie oraz pierniczki. Załączam efekt pracy twórczej 14- latki, która przedłożyła pieczenie i zdobienie pierniczków nad szkolną imprezę. http://foto.onet.pl/upload/36/75/_383556_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/34/55/_383557_n.jpg Ozdobiłyśmy 70 pierniczków. A Piernik Party trwało od 16 do 2 w nocy A na poniedziałek do szkoły wyszykowałyśmy piernikową bombonierkę. Wielkie, płaskie pudełko wyściełane cieniusieńką, kolorową bibułką i na to 4 warstwy śliczniastych pierniczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagidagi 13.12.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Ja w sobotę zrobiłm pierniczki z 1/3 ciasta i poszły w mgnieniu oka, większość ciepłych prosto po wyjęciu z piekarnika, rozpływały się jak mgiełka. Na następny dzień zostało kilka (schowanych) bo chiałam zobaczyć jakie będą po stwardnieniu. Ale mam jedno pytanko. Co zrobić żeby one się tak nie odszktałcały (czytaj rosły) w trakcie pieczenia bo moje pomimo ślicznie wykrojonych wzorków (gwiazdek, choinek itp.) po wyjęciu z piekarnika wyglądały jak wielkie placki. Ale nawet z takim wyglądem zrobiły u mnie w domku furorę, były po prostu pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 13.12.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Podzielcie się "przepisami" na dekorowanie pierników...Bereniko, co to jest to zielone, żółte, czerwone tło Waszych pierników?Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berenika 13.12.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 To jest lukier zabarwiony barwnikami spożywczymi Schwartau. Cudne kolory wychodzą. Można sobie dorabiać kolory o róznej intensywności. Kupiłam też gotowe luktu kolorowe (takie, które podgrzewa się w torebce). Poszły sobie do kosza. NIE POLECAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 13.12.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 moja ostatnia sobota też zakończyła się wypiekami pierniczków (wg przepisu z początku tematu) - wyszło ok. 300 szt - wynik nie taki jak u B.B. .....ale jak na jeden wieczór to wystrczyło zabawy dekorowałam je prosto - na każde ciasteczko dawałam trochę polewy czekoladowej czarnej lub białej (z torebki schwartau) albo lukru (sok z cytryna+cukier puder wymieszane do konsystencji b. gęstej śmietany), i w to wciskałam różności: skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, posypkę czekoladową......teraz zamknięte leżą w pudle robiłam też ciasteczka kruche - te idą u mnie nawet szybciej niż pierniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 13.12.2004 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 robiłam też ciasteczka kruche - te idą u mnie nawet szybciej niż pierniczki mozna prosić o przepisik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.B. 13.12.2004 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Wg mnie najlepiej wygląda zwykły lukier: 1 białko i ok. 1 szkl. cukru pudru (naprawdę tyle się zmieści)Białko wlać do miseczki, rozcierając widelcem dodawać stopniowo cukier do momantu aż będzie gęsta konsystencja. Nakładam małym pędzelkiem. Te kolory to rzeczywiście barwniki schwartau i żeby się udało to po udekorowaniu musi to schnąć 2 dni nie stykając się z innymi pierniczkami bo mogą się posklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.