Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 10 months później...

Co to, w tym roku nikt nie piernikuje? ;)

W ciągu 1 wieczora przeczytałam cały wątek, pokopiowałam przepisy i będę układać plan działania. Właśnie- mozę bardziej doświadczone kobitki podpowiecie jak dzielicie prace żeby w ostatni dzień sie nie narobić i ze wszystkim zdążyć? W tym roku pierwszy raz wigilia u nas i to dla całej rodziny i juz się zaczynam stresować ;)

Edytowane przez madzialena-lublin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też myślę o czymś z procentami ;) Ja chyba spróbuję zrobić Świąteczny likier piernikowy. Znalazłam ten przepis na jednym z blogów i wygląda apetycznie. mniam :)

 

Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.

• 250ml brązowego rumu

• 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)

• 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

• 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

• 100g cukru pudru

Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.

Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.

Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12godz., aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepis Martynki na bożonarodzeniówkę aby nie szukać ...... od kilku lat musi być na moim stole ...po prostu musi ;)

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI-TECZNE-PYSZNO-CI/page6

 

Wg. przepisu to chyba się spóżniłam:bash:, bo ma stać 4-6tygodni a potem jeszcze troche. Święta za 4 tygodnie:sick:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...

http://www.malacukierenka.pl/jablecznik-z-winem.html

 

Jakiś czas temu odkryłam ten torcik jabłkowy na winie i ....stał się naszym ulubionym ciastem .....kwaśność jabłek równoważy bita śmietana ...jest prosty w wykonaniu i bardzo serdecznie polecam łasuchom ( piekłam tydz temu i dzisiaj znowu siedzi w piecu bo jest zamówienie na jutrzejszą gościnkę )

Mała uwaga do tego przepisu ....na 2 budynie 500ml płynu to trochę za mało więc śmiało można użyć 750ml wina lub soku jabłkowego :yes:

 

składniki:

ciasto:

250g mąki

125g masła

120g cukru

1 jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

wierzch:

500ml wytrawnego białego wina ...... ja daję 750 ml wina lub soku jabłkowego

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

120g cukru ( dałam 100g cukru i było wystarczająco słodkie)

1kg umytych jabłek -obranych i poszatkowanych

skórka starta z jednej cytryny

250g śmietanki 30% (śmiało można ubić 0,5 l)

3-4 łyżki płatków migdałowych

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego-nie daję

1 fix do śmietany –

 

http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2011/03/jablecznik-z-winem4.jpg

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Budynie rozprowadzić w małej ilości wina. Resztę wina zagotować z cukrem i ciągle mieszając, dodać rozmieszany proszek budyniowy. Masę doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach. Dobrze odsączyć i ze skórką z cytryny dodać do budyniowej masy.

4. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć nim tortownicę o średnicy 24cm i utworzyć dość wysoką krawędź. Na cieście równomiernie rozprowadzić budyniową masę. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40 minut (bez termoobiegu 180oC). Po upieczeniu odstawić jabłecznik na noc do przestygnięcia.

5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Śmietankę ubić z 1 łyżeczką cukru waniliowego i 1 łyżeczką cukru pudru (oraz fixem). Rozprowadzić ją równomiernie po jabłeczniku i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...