Rynka 23.11.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 magpie101....pomocy!!! Właśnie zaczęłam robić pierniczki i zapomniałam rozpuścic sodę w mleku I co teraz??? Wywalić do kosza ( nie dodałam jeszcze mleka, masła i miodu) czy jednak coś z tego wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 23.11.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Sode wymieszać z mąką i będzie ok! Też kiedyś zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rynka 23.11.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Dzięki nikka55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 29.11.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ew-ka - napisz proszę, mała butelka rumu to jaka? Ile ml? A czekolada? Gorzka? Mleczna? Planuję te kulki poczynić bo mi ślinka do zdjęcia cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.11.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ew-ka - napisz proszę, mała butelka rumu to jaka? Ile ml? A czekolada? Gorzka? Mleczna? Planuję te kulki poczynić bo mi ślinka do zdjęcia cieknie mała butelka rumu to ta 200ml a czekolada wg uznania ....ja dałam gorzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.12.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 przepis Martynki na bożonarodzeniówkę aby nie szukać ...... od kilku lat musi być na moim stole ...po prostu musi http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI-TECZNE-PYSZNO-CI/page6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 09.01.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialena-lublin 25.11.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Co to, w tym roku nikt nie piernikuje? W ciągu 1 wieczora przeczytałam cały wątek, pokopiowałam przepisy i będę układać plan działania. Właśnie- mozę bardziej doświadczone kobitki podpowiecie jak dzielicie prace żeby w ostatni dzień sie nie narobić i ze wszystkim zdążyć? W tym roku pierwszy raz wigilia u nas i to dla całej rodziny i juz się zaczynam stresować Edytowane 26 Listopada 2012 przez madzialena-lublin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 27.11.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Ja dziś nastawiam tę słynną naleweczkę :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialena-lublin 27.11.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Też myślę o czymś z procentami Ja chyba spróbuję zrobić Świąteczny likier piernikowy. Znalazłam ten przepis na jednym z blogów i wygląda apetycznie. mniam Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru. • 250ml brązowego rumu • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g) • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika • 100g cukru pudru Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie. Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać. Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12godz., aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 27.11.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 U mnie ciasto na pierniki już od 1,5 tygodnia leżakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 27.11.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 przepis Martynki na bożonarodzeniówkę aby nie szukać ...... od kilku lat musi być na moim stole ...po prostu musi http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI-TECZNE-PYSZNO-CI/page6 Wg. przepisu to chyba się spóżniłam:bash:, bo ma stać 4-6tygodni a potem jeszcze troche. Święta za 4 tygodnie:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 28.11.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Mam nadzieje że jeszcze zdąze z naleweczka....najwyżej bedzie po swiętach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 U mnie tradycyjnie ciasto na pierniki zarobione , a dodatkowo jutro robie TEN piernik, bo przepis i opinie brzmia kuszaco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chogata 80 03.12.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Ja dziś zarobiłam ciasto na pierniczki .Mam nadzieje ,ze pycha wyjda bo wygladają smakowicie a i surowe ciasto sprócowałam , jak najbardziej mi podchodzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 03.12.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 W piątek upiekłam pierniki z 4 porcji (2 kg mąki):jawdrop:Miały leżeć przynajmniej 2 tygodnie by zmięknąć. Już ich prawie nie ma:ochoć są twarde. Moje żarłoki niczego nie odpuszczą. Ratunku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 14.11.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 U mnie tradycyjnie ciasto na pierniki zarobione , a dodatkowo jutro robie TEN piernik, bo przepis i opinie brzmia kuszaco! Magpie, robię co roku te same pierniczki co ty, ale wydaje mi się, że mogłyby być trochę twardsze (chrupiące). Jak wychodzą twoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 26.01.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ja robię takie trochę grubsze, żeby właśnie nie były twarde. A jeśli chodzi o domowe żarłoki, to u mnie niestety też wszystko szybko idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.04.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 http://www.malacukierenka.pl/jablecznik-z-winem.html Jakiś czas temu odkryłam ten torcik jabłkowy na winie i ....stał się naszym ulubionym ciastem .....kwaśność jabłek równoważy bita śmietana ...jest prosty w wykonaniu i bardzo serdecznie polecam łasuchom ( piekłam tydz temu i dzisiaj znowu siedzi w piecu bo jest zamówienie na jutrzejszą gościnkę ) Mała uwaga do tego przepisu ....na 2 budynie 500ml płynu to trochę za mało więc śmiało można użyć 750ml wina lub soku jabłkowego składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 120g cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego wierzch: 500ml wytrawnego białego wina ...... ja daję 750 ml wina lub soku jabłkowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 120g cukru ( dałam 100g cukru i było wystarczająco słodkie) 1kg umytych jabłek -obranych i poszatkowanych skórka starta z jednej cytryny 250g śmietanki 30% (śmiało można ubić 0,5 l) 3-4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego-nie daję 1 fix do śmietany – http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2011/03/jablecznik-z-winem4.jpg 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. 2. Budynie rozprowadzić w małej ilości wina. Resztę wina zagotować z cukrem i ciągle mieszając, dodać rozmieszany proszek budyniowy. Masę doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach. Dobrze odsączyć i ze skórką z cytryny dodać do budyniowej masy. 4. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć nim tortownicę o średnicy 24cm i utworzyć dość wysoką krawędź. Na cieście równomiernie rozprowadzić budyniową masę. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40 minut (bez termoobiegu 180oC). Po upieczeniu odstawić jabłecznik na noc do przestygnięcia. 5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Śmietankę ubić z 1 łyżeczką cukru waniliowego i 1 łyżeczką cukru pudru (oraz fixem). Rozprowadzić ją równomiernie po jabłeczniku i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 20.11.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ciasto na pierniczki zagniecione i czeka Pytanie dotyczące pierogów mam: ile wcześniej można zrobić i zamrozić? A może ma ktoś przepis na orzechowca sprawdzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.