Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wg mnie najlepiej wygląda zwykły lukier:

1 białko i ok. 1 szkl. cukru pudru (naprawdę tyle się zmieści)

Białko wlać do miseczki, rozcierając widelcem dodawać stopniowo cukier do momantu aż będzie gęsta konsystencja. Nakładam małym pędzelkiem.

 

każdy lukier jest pewnie dobry :-) ten z cytryną ma taki plus, że jest lekko kwaskowy :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że juz pora pójść na strych po ciasto piernikowe i zacząć piernikowe party :lol: . Już nie mogę się doczekać. Niestety zrezygnowałam w swojej nowej kuchni z piekarnika na rzecz superowych szuflad. Niestety teraz by się przydał i trzeba będzie przenieść się z pieczeniem do rodziców.( na szczęście mieszkają po sąsiedzku).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zone - zeszło mi dłużej niż 1 dzień :oops: :oops: , ale już podaję:

 

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA (ok. 70 szt)

40 dkg mąki

1,5 kostki masła

3 żółtka

1 łyzka gestej śmietany

10 dkg cukru pudru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

szczypta soli

 

Wymieszać wszystko w misce (miękkie masło pokroić wcześniej na kawałeczki), dać na 1 godz. do lodówki, potem wałkować na gr. 3-4 mm i wycinać ciasteczka. Piec ok. 10 min w 200 stopniach.

 

Do ciasta można dodawać kakao, zmielone orzechy, albo migdały i robić różne wersje.

 

Po upieczeniu i wystygnięciu dekorować wedle uznania - ja robiłam tak jak napisałam parę postów wcześniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Perniczki zrobine, teraz leżakują w spiżarni i coś strasznie szybko ubywają :D

Proponuję masę kajmakową, może być czekoladowa do przekładnia piernika.

Ta masa to taka ciągutka ja w batonikach np. Marsach

 

1 szkl mleka

2 szkl cukru

100 g masła

(50 g czekolady, można też dodać trochę skórki pomaranczowej, orzechów, migdałow itp. zależnie od fantazji)

Mleko wlać do płaskiego rondla dodać cukier ustawić na dość mocnym ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, tak by masa równomiernie dość intensywnie się gotowała, aż będzie lekko złocista. Na końcu masę intensywnie ucierać dodając masło.

Już taka nadaje się do ciasta. Ale można dodać jeszcze czekoladę i gotować dalej aż znowu zgęstnieje. Powstaje nugat. Gotuje się dość długo nawet do 2 godzin ale warto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam,ze się tu wpierniczę,ale skusił mnie temat wątku.

Szukam fajnego,tradycyjnego wigilijnego przepisu na śledzie-takiego jak robi się w Waszych stronach.

Mam ochotę na nowe śledzie w tym roku.

 

Za pierniki wezmę się w przyszłym roku.Teraz wszystko spakowane i foremki do wykrawania też.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy te śledzie są odkrywcze, ale moi znajomi ich nie znają a lubią jak robię a to banał nad banały. Po prostu śledzie przesypujemy białym pieprzem, drobniutko (ale naprawdę drobniutko!) skrojoną cebulą i plasterkami obranej cytryny. I tak się to dzień maceruje. Tylko śledzie muszą być jędrne a nie typowe matjasy a białego pieprzu nie można żałować. Można jeszcze dodać majeranek, ale wolę bez.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Perniczki zrobine, teraz leżakują w spiżarni i coś strasznie szybko ubywają :D

Proponuję masę kajmakową, może być czekoladowa do przekładnia piernika.

Ta masa to taka ciągutka ja w batonikach np. Marsach

 

1 szkl mleka

2 szkl cukru

100 g masła

(50 g czekolady, można też dodać trochę skórki pomaranczowej, orzechów, migdałow itp. zależnie od fantazji)

Mleko wlać do płaskiego rondla dodać cukier ustawić na dość mocnym ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, tak by masa równomiernie dość intensywnie się gotowała, aż będzie lekko złocista. Na końcu masę intensywnie ucierać dodając masło.

Już taka nadaje się do ciasta. Ale można dodać jeszcze czekoladę i gotować dalej aż znowu zgęstnieje. Powstaje nugat. Gotuje się dość długo nawet do 2 godzin ale warto.

Wciornastku:) ale to mleko to takie z puszki? niesłodzone:) czy zwykłe 2%?

świątecznie pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja wrzucę dla odmiany swój sprawdzony przepis na

karpia z pieczarkami duszonego w śmietanie :p

Co roku tylko w wigilię robię go w ten sposób :

-rybę krojoną w paski o szerokości około 3cm lekko osoloną otaczam w mące

- smażę na prawdziwym maśle - to warunek dobrego smaku ( musi być dobrze rozgrzane )

- w oddzielnym naczyniu przygotowuję bulion z kostki rosołowej ( około 250 ml)

- na innej patelni podsmażam ugotowane pieczarki ( około 20-30 dkg ) pokrojone w cienkie plasterki i cebulkę

-słodką śmietanę mieszam z mąką do uzyskania jednolitej konsystencji i dodaję do niej odrobinę wywaru rosołowego ( w celu zahartowania śmietany – by się nie zważyła )

-do podsmażonego karpia dodaję zarumienione pieczarki z cebulką , zalewam bulionem a następnie „zaciągam „ śmietaną z mąką . Całość lekko przemieszawszy duszę jeszcze krótką chwilę na małym ogniu . Doprawiam do smaku solą i pieprzem . Delikatnie przekładam kawałki ryby na podłużny talerz – paterę : polewam sosem z pieczarkami ( musi być dość gęsty ) , dekoruję natką pietruszki i przyozdabiam ugotowanymi pieczarkami .

Potrawę podaję na ciepło , ale również można ją jeść na zimno .

Życzę smacznego

 

P.S. Łuskę z karpia wigilijnego chowam do portfela – ma rozmnażać fortunę :wink:

 

Pozdrawiam potrawami 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szukam fajnego,tradycyjnego wigilijnego przepisu na śledzie-takiego jak robi się w Waszych stronach.

Mam ochotę na nowe śledzie w tym roku.

Witaj opalko :-)

Nie wiem czy fajny ten przepis, nie jest też typowo dla mnie wigilijny....ale pyszne sledziki z niego wychodzą.

6 matjasów,

duża cebula,

puszka mała koncentratu pomidorowego

rodzynki drobne

olej, cukier

Matjasy namoczyc na noc w lekkiej zaprawie octowej (przegotowana woda z octem, zielem angielskim, listkiem laurowym), potem pokroić w paseczki lub w gruba kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodac koncentrat, cukier, trochę wody i rodzynki. Ostudzić, wymieszać ze śledziami, odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 24 godziny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...