Ivonesca 14.12.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 robiłam też ciasteczka kruche - te idą u mnie nawet szybciej niż pierniczki mozna prosić o przepisik? jasne....tylko go muszę przytargać z domku - odezwę się jutro, OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 14.12.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Wg mnie najlepiej wygląda zwykły lukier: 1 białko i ok. 1 szkl. cukru pudru (naprawdę tyle się zmieści) Białko wlać do miseczki, rozcierając widelcem dodawać stopniowo cukier do momantu aż będzie gęsta konsystencja. Nakładam małym pędzelkiem. każdy lukier jest pewnie dobry ten z cytryną ma taki plus, że jest lekko kwaskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 14.12.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 W kwestii lukru. Ma być cukier puder, sok z cytryny. Ale dawać białko czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 14.12.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 ja robiłam tylko i wyłącznie z soku z cytryny + cukier puder. strasznie dużo go idzie w stosunku do soku...ale lukier musi być gęsty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 14.12.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Czy taki lukier trzeba baardzo długo kręcić, bo inaczej nie bedzie sie przylepiał do ciastek? Takie mie doszły słuchy, że ok. 2 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 15.12.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Upiekłam pierniczki wg przepisu podanego przez UKF. Pyszne. Trzeba uważać i nie kłaść ich na blasze zbyt blisko siebie, bo trochę rosną i mogą się posklejać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 15.12.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Katja, cieszę się, że pierniczki są smaczne.A co do lukru, to nigdy nie ukręcałam go specjalnie długo, tylko tyle, żeby uzyskał właściwą konsystencję.Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Widzę, że juz pora pójść na strych po ciasto piernikowe i zacząć piernikowe party . Już nie mogę się doczekać. Niestety zrezygnowałam w swojej nowej kuchni z piekarnika na rzecz superowych szuflad. Niestety teraz by się przydał i trzeba będzie przenieść się z pieczeniem do rodziców.( na szczęście mieszkają po sąsiedzku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 16.12.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Wczoraj upiekłyśmy pierwszą partię pierniczków. Nie było łatwo, bo coś nam zbyt rzadkie ciasto wyszło w tym roku i trzeba było przed wałkowaniem dodać sporo mąki...Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 17.12.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 zone - zeszło mi dłużej niż 1 dzień , ale już podaję: PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA (ok. 70 szt) 40 dkg mąki 1,5 kostki masła 3 żółtka 1 łyzka gestej śmietany 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Wymieszać wszystko w misce (miękkie masło pokroić wcześniej na kawałeczki), dać na 1 godz. do lodówki, potem wałkować na gr. 3-4 mm i wycinać ciasteczka. Piec ok. 10 min w 200 stopniach. Do ciasta można dodawać kakao, zmielone orzechy, albo migdały i robić różne wersje. Po upieczeniu i wystygnięciu dekorować wedle uznania - ja robiłam tak jak napisałam parę postów wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 17.12.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Perniczki zrobine, teraz leżakują w spiżarni i coś strasznie szybko ubywają Proponuję masę kajmakową, może być czekoladowa do przekładnia piernika. Ta masa to taka ciągutka ja w batonikach np. Marsach 1 szkl mleka 2 szkl cukru 100 g masła (50 g czekolady, można też dodać trochę skórki pomaranczowej, orzechów, migdałow itp. zależnie od fantazji) Mleko wlać do płaskiego rondla dodać cukier ustawić na dość mocnym ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, tak by masa równomiernie dość intensywnie się gotowała, aż będzie lekko złocista. Na końcu masę intensywnie ucierać dodając masło. Już taka nadaje się do ciasta. Ale można dodać jeszcze czekoladę i gotować dalej aż znowu zgęstnieje. Powstaje nugat. Gotuje się dość długo nawet do 2 godzin ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lunka 19.12.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 no, pierniczki juz w kartonie.. UKF, ja tez jeszcze dodalam maki... , mam pytanie. Znow. Po wyjeciu z piekarnika byly mieciutkie, ale juz po minucie gdy ostygly - kamyczki. Smak cudny. Dzieki za przepis. Za ile dni zmiekna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Przepraszam,ze się tu wpierniczę,ale skusił mnie temat wątku.Szukam fajnego,tradycyjnego wigilijnego przepisu na śledzie-takiego jak robi się w Waszych stronach.Mam ochotę na nowe śledzie w tym roku. Za pierniki wezmę się w przyszłym roku.Teraz wszystko spakowane i foremki do wykrawania też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.12.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 U mnie były tylko śledzie w occie. Więc przyłączam się do prośby Opal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 19.12.2004 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Nie wiem, czy te śledzie są odkrywcze, ale moi znajomi ich nie znają a lubią jak robię a to banał nad banały. Po prostu śledzie przesypujemy białym pieprzem, drobniutko (ale naprawdę drobniutko!) skrojoną cebulą i plasterkami obranej cytryny. I tak się to dzień maceruje. Tylko śledzie muszą być jędrne a nie typowe matjasy a białego pieprzu nie można żałować. Można jeszcze dodać majeranek, ale wolę bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ol_inka 20.12.2004 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Perniczki zrobine, teraz leżakują w spiżarni i coś strasznie szybko ubywają Proponuję masę kajmakową, może być czekoladowa do przekładnia piernika. Ta masa to taka ciągutka ja w batonikach np. Marsach 1 szkl mleka 2 szkl cukru 100 g masła (50 g czekolady, można też dodać trochę skórki pomaranczowej, orzechów, migdałow itp. zależnie od fantazji) Mleko wlać do płaskiego rondla dodać cukier ustawić na dość mocnym ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, tak by masa równomiernie dość intensywnie się gotowała, aż będzie lekko złocista. Na końcu masę intensywnie ucierać dodając masło. Już taka nadaje się do ciasta. Ale można dodać jeszcze czekoladę i gotować dalej aż znowu zgęstnieje. Powstaje nugat. Gotuje się dość długo nawet do 2 godzin ale warto. Wciornastku:) ale to mleko to takie z puszki? niesłodzone:) czy zwykłe 2%? świątecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 20.12.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 ol_inka zupełnie zwykłe mleko, 2 do 3,5%. Może być z kartonika UHT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 20.12.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 lunka, moje pieczone w środę już wczoraj były miękkie...Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 20.12.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 A ja wrzucę dla odmiany swój sprawdzony przepis na karpia z pieczarkami duszonego w śmietanie Co roku tylko w wigilię robię go w ten sposób : -rybę krojoną w paski o szerokości około 3cm lekko osoloną otaczam w mące - smażę na prawdziwym maśle - to warunek dobrego smaku ( musi być dobrze rozgrzane ) - w oddzielnym naczyniu przygotowuję bulion z kostki rosołowej ( około 250 ml) - na innej patelni podsmażam ugotowane pieczarki ( około 20-30 dkg ) pokrojone w cienkie plasterki i cebulkę -słodką śmietanę mieszam z mąką do uzyskania jednolitej konsystencji i dodaję do niej odrobinę wywaru rosołowego ( w celu zahartowania śmietany – by się nie zważyła ) -do podsmażonego karpia dodaję zarumienione pieczarki z cebulką , zalewam bulionem a następnie „zaciągam „ śmietaną z mąką . Całość lekko przemieszawszy duszę jeszcze krótką chwilę na małym ogniu . Doprawiam do smaku solą i pieprzem . Delikatnie przekładam kawałki ryby na podłużny talerz – paterę : polewam sosem z pieczarkami ( musi być dość gęsty ) , dekoruję natką pietruszki i przyozdabiam ugotowanymi pieczarkami . Potrawę podaję na ciepło , ale również można ją jeść na zimno . Życzę smacznego P.S. Łuskę z karpia wigilijnego chowam do portfela – ma rozmnażać fortunę Pozdrawiam potrawami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 20.12.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Szukam fajnego,tradycyjnego wigilijnego przepisu na śledzie-takiego jak robi się w Waszych stronach. Mam ochotę na nowe śledzie w tym roku. Witaj opalko Nie wiem czy fajny ten przepis, nie jest też typowo dla mnie wigilijny....ale pyszne sledziki z niego wychodzą. 6 matjasów, duża cebula, puszka mała koncentratu pomidorowego rodzynki drobne olej, cukier Matjasy namoczyc na noc w lekkiej zaprawie octowej (przegotowana woda z octem, zielem angielskim, listkiem laurowym), potem pokroić w paseczki lub w gruba kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodac koncentrat, cukier, trochę wody i rodzynki. Ostudzić, wymieszać ze śledziami, odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 24 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.