Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

UKF- pierniki są przepyszne, mam nadzieję, że dotrwają do świąt :lol:

Jeśli chodzi o śledzie to mam fajny przepis-

Potrzebujemy:

-kilogram śledzi

-paczka czarnego pieprzu

-główka czosnku

-sól

-olej

-ocet

Sledzie kroimy na kawałki (niezbyt małe), robimy zalewę: pieprz, trochę oleju, octu- do smaku, i czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę, lub miażdzymy. To wszystko mieszamy- próbujemy czy nam smakuje. Układamy śledzie w miseczce polewamy zalewą- mieszamy. Wkładamy wszsytko do słoika- żeby śledzie przeszły zalewą- około dwóch dni czekamy- i jemy.

Wydaje się, że to paskudztwo śledzie, czosnek i pieprz- ale naprawdę śledzie są pycha a czosnku wcale nie czuć :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierniczki całuski bardzo dobre do dekoracji, zachowują kształt ...CIACH...

 

Zrobilam calkiem spora ilosc tych pierniczkow. Teraz pachnie piernikami w calym domu choc leza sobie w pudle. Az sie boje co bedzie jak powiesze czesc na choince ;) Dzis wieczorem bede je dekorowac lukrem :)

 

Zeby nie bylo ze my ciagle tylko pierniki i sledzie to pozwole sobie zaproponowac

makowki w mleku ulubiony smakolyk mojego meza-lasucha ;)

 

40 dag sucharow lub bulki paryskiej

lyzka cukru

2 lyzki rumu

50 dag maku

litr mleka

lyzka masla

szklanka miodu

pol laski wanilii

8-10 suszonych fig

10 dag siekanych rodzynek

10 dag siekanych orzechow

2 lyzki wiorkow kokosowych

 

- mak zalac woda i zostawic na noc

- na drugi dzien mak odcedzic i zemlec

- zagotowac mleko z drobno posiekana wanilia, maslem i miodem

- dodac mak i gotowac na malym ogniu ok 20 min czesto mieszajac

- zdjac z ognia i przestudzic

- rodzynki sparzyc, odsaczyc na sicie

- figi drobno posiekac

- figi, rodzynki i orzecy wymieszac z makiem

- zagotowac 3-4 luzki wody z cukrem i wymieszac z rumem

- skropic sucharki (lub kawalki bulki)

- w salaterce ukladac na przemian warstwami sucharki i mase makowa (ostatnia warstwa powinien byc mak)

- posypac wiorkami kokosowymi

- mozna potem codziennie skrapiac woda z cukrem i rumem gdyby makowki za szyko przesychaly.

 

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 months później...

Nasza tradycyjna potrawa wigilijna to wersja tej podanej przez Osowe :D

 

Nikt nie przepada specjalnie za rybami, ale to wszyscy bardzo chetnie jedza. Robi sie szybko, nie wymaga duzo uwagi i jest bardzo smaczna:

 

 

 

50 deko filetow rybnych swiezych lub rozmrozonych

15 deko pieczarek

2 cebule

2 lyzki masla

pol szklanki gestej smietany

3 lyzki parmezanu lub innego podsuszonego startego zoltego sera o ostrym smaku

3 lyzki tartej bulki

lyzeczka slodkiej papryki

pieprz, sol, olej do smazenia

 

Obrane i umyte pieczarki pokroic na plasterki. Cebule obrac i obsmazyc na oleju razem z pieczarkami. Wylozyc do zaroodpornego naczynia. Na pieczarkach ulozyc filety rybne i piec okolo 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Maslo rozetrzec ze smietana, serem, sola i pieprzem. Sosem zalac goraca rybe, posypac tarta bulka i papryka. Zapiekac ponownie 15-20 minut.

 

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

keks

• 30 dag mąki

• kostka margaryny (250 dag)

• 20 dag cukru pudru

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 5 jajek

• 10 dag rodzynek

• 5 dag suszonych śliwek bez pestek

• 5 dag migdałów

• 5 dag suszonych moreli

• 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

1. Rodzynki namoczyć 5 minut w gorącej wodzie i osączyć( można namoczyć również w rumie lub olejku rumowym). Śliwki i morele pokroić na kawałki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć i posiekać. Wszystkie owoce i bakalie oprószyć mąką.

 

2. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie, owoce i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie – dodając po łyżce - połączyć z ciastem.

 

3. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię zwilżoną łyżką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni C. Ciasto zostawić jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku.

 

4. Lekko przestudzony keks wyjąć ostrożnie z formy i usunąć papier do pieczenia. Wierzch ciasta posypać przez sitko cukrem pudrem lub polać polewą czekoladą

 

 

 

 

http://m.onet.pl/_m/c8a508670ee184444b01027c31db7fab,5,12.jpg

 

 

Ew-ka co muszę zrobić, by taki keks dostać :lol: :lol: (jejuuu jak on ładnie wygląda).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

keks

• 30 dag mąki

• kostka margaryny (250 dag)

• 20 dag cukru pudru

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 5 jajek

• 10 dag rodzynek

• 5 dag suszonych śliwek bez pestek

• 5 dag migdałów

• 5 dag suszonych moreli

• 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

1. Rodzynki namoczyć 5 minut w gorącej wodzie i osączyć( można namoczyć również w rumie lub olejku rumowym). Śliwki i morele pokroić na kawałki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć i posiekać. Wszystkie owoce i bakalie oprószyć mąką.

 

2. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie, owoce i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie – dodając po łyżce - połączyć z ciastem.

 

3. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię zwilżoną łyżką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni C. Ciasto zostawić jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku.

 

4. Lekko przestudzony keks wyjąć ostrożnie z formy i usunąć papier do pieczenia. Wierzch ciasta posypać przez sitko cukrem pudrem lub polać polewą czekoladą

 

 

 

 

http://m.onet.pl/_m/c8a508670ee184444b01027c31db7fab,5,12.jpg

 

 

Ew-ka co muszę zrobić, by taki keks dostać :lol: :lol: (jejuuu jak on ładnie wygląda).

 

 

upiec :lol: zgodnie z przepisem :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Wykonalismy dzis z dzieciakami ciasto na pierniczki... ale bylo zabawy! Klei sie ta masa niesamowicie i troche sie teraz martwie, bo takiego kleistego dranstwa nikt nie rozwalkuje... :( Gdzies bylo napisane, ze troche sie robi bardziej zwarta po lezakowaniu... prawda jest?

 

Wczoraj juz myszkowalismy wszedzie na wielkiej wyprawie prezentowo-rozrywkowej na zakupy szukajac fajnych foremek do wycinania swiatecznych ksztaltow, ale na razie bez efektu. Najdluzej utknelismy w dziale kuchennym wielkiego domu towarowego John Lewis... marzac, jak to bedzie w naszej kuchni w naszym domu... :D

 

Bede probowac robic keks... wedlug przepisu Ew-ki. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam pytanie dotyczące lukru...nie chciałabym ryzykować z surowym białkiem ze względu na małe dziecko, zatem jak zrobić ten z cytryną i cukrem pudrem...dodać do soku z cytryny trochę wody?! Sok ma być ciepły czy zimny?! Ten lukier zastygnie, czy będzie miękkawy? Matko, ile tego cukru mam dodać?

Ktoś mi poda sprawdzony przepis na lukier bez białka?

 

Kiedyś zrobiłam pierniczki( wg.jakiegoś przepisu z gazety) wyszły twarde jak kamienie, schowałam je do puszki i ....zapomniałam o nich :lol: Odnalazłam je prawie po roku :roll: Były miękkie, wilgotne i rozpływały się w ustach :D Świąt niedoczekały, mąż pożarł je wszystkie :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaje przepis na makowiec:

 

MAKOWIEC ZAWIJANY W KRUCHE CIASTO

 

Skladniki:

 

CIASTO

 

1/2 kg maki

1 margaryna

1/2 szklanki cukru

1 lyzeczka proszku do pieczenia

1 lyzka smietany

3 jaja (2 zoltka i jedno cale)

 

MAK

 

1/2 maku

bakalie

1 zoltko

1 lyzka masla

zapach migdalowy

mozna dodac 3 lyzki powidel sliwkowych

 

SYROP

 

1/2 kg cukru

1/2 szklanki wody

 

PRZEPIS

 

1/2 kg maku gotowac 2 godziny w wodzie. Odsaczyc i zmielic 2 razy. Z 1/2 szklanki wody i 1/2 cukru ugotowac syrop. Wymieszac z makiem i gotowac 15 minut na malenkim gazie, ciagle mieszajac. Mak wymieszac z bakaliami, dodac zapach, lyzke masla i 1 zoltko. Na koncu dodac ubita piane z 2 bialek. Wszystko wymieszac.

 

Ciasto:

 

Skladniki posiekac. Szybko zagniesc ciasto. Podzielic 2 czesci i MOCNO schlodzic !!!

 

Wyjac 1 czesc ciasta i posypujac maka, rozwalkowac. Posmarowac ciasto bialkiem i wylozyc polowe masy makowej. Zwinac w rulon, koncowki ciasta zwinac pod spod. Ciasto zawinac w pergamin.

To samo zrobic z 2 czescia ciasta.

 

Blache posypac maka i ulozyc 2 rulony makowca. Piec w temp 180 stopni przez 50-60 minut.

 

PORADA

 

Ciasto musi byc mocno schlodzone, poniewaz bardziej zimne lepiej sie walkuje i zawija.

 

Zycze wszystkim smacznego i pozdrawiam serdecznie.

:lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pyszne i baaaaaaaaaaaardzo proste sledziki :) na ok. 1 polmisek...

1 cebule trzeba pokroic w drobna kosteczke, 2 wieksze kwaskowate jablka zetrzec na tartce, wymieszac cebulke z jablkami, dodac 1-2 lyzki smietany i...... prawie gotowe! :)

Ulozyc ladnie najzwyklejsze sledziki z zalewy na polmisku i oblozyc powyzsza mieszanka. Na wierzch zielona pietruszka i wcinamy. :D PYCHA!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na zapodanie śledzi.

 

Cały urok tego polega na tym, żeby robić to danie w przeźroczystej salaterze.

Na spód tej salaterki układa się warstwę płatów śledziowych (ale nie tych z octu, tylko tych z paczek), na to sypie się warstwę cebuli w kostkę, na to warstwę pokrojonych w kostkę buraczków marynowanych, potem można wszystko powtórzyć. Wierzch (np po obwodzie) posypuje się drobno pokrojonym ugotowanym żółtkiem z jajek, a środek polewa się sporą ilością majonezu i posypuje się drobnyo pokrojonym białkiem i zieloną pietruszką. Podaje się nie wymieszane. Na stole "kroi" się jak tort.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wykonalismy dzis z dzieciakami ciasto na pierniczki... ale bylo zabawy! Klei sie ta masa niesamowicie i troche sie teraz martwie, bo takiego kleistego dranstwa nikt nie rozwalkuje... :( Gdzies bylo napisane, ze troche sie robi bardziej zwarta po lezakowaniu... prawda jest?

 

:D

Może podam przepis na ciasto, które się nie klei. Właśnie na Mikołajki zrobiłam take do szkoły dla dzieci - świetnie się bawiły bo ciasto konsystencji plasteliny

3 łyżki cukru

9 łyżek miodu

3 łyżki wody

1 op lub więcej (do smaku) przyparwy piernikowej

1 kg mąki

1,5 kostki smalcu

ok. 200 g cukru

3 jajka

3 łyżeczki sody rozpuszczone w 3 łyżkach wody

Z 3 łyżek cukru zrobić karmel, dodać miód i korzenie, dodać 3 łyżki wody - zestudzić.

Do mąki dodać cukier, smalec - siekać trochę nożem. Zagniatać stopniowo dodając karmel z miodem, potem jajka. Ciasto jest ciężkie do wyrobienia. Jeśli nadal nie będzie spoiste i o konsystenncji średno twardej plasteliny (to zależy od miodu i jakości mąki) dodać więcej smalcu. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. Jeśli uznamy że ciasto jest za jasne można śmiało dodać kakao lub kawę rozpuszczalną ewentualnie karmel, można też dosmaczyć przyparwami np cynamonem skórką pomaranczową etc.

Zabawa dla dzieci super :D bo pod ciasto do wałkowania nie trzeba dawać mąki i ręce też się nie lepią.

A i jescze piec każdą ok 6 min w 180 200 stopniach.

U mnie w tym roku cału dom i choinka będzie w słodkościach. Mam nawet pomysł na peurnikowy stroik na stół.

Z tego ciasta koniecznie zróbcie np choinke z gwiadek lub domek albo żłobek wszystko sklejone wspomianym wcześniej lukrem z soku z cytryny i cukru pudru. (Ja żeby nie ucierać robię go mikserem). :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na zapodanie śledzi.

 

Cały urok tego polega na tym, żeby robić to danie w przeźroczystej salaterze.

Na spód tej salaterki układa się warstwę płatów śledziowych (ale nie tych z octu, tylko tych z paczek), na to sypie się warstwę cebuli w kostkę, na to warstwę pokrojonych w kostkę buraczków marynowanych, potem można wszystko powtórzyć. Wierzch (np po obwodzie) posypuje się drobno pokrojonym ugotowanym żółtkiem z jajek, a środek polewa się sporą ilością majonezu i posypuje się drobnyo pokrojonym białkiem i zieloną pietruszką. Podaje się nie wymieszane. Na stole "kroi" się jak tort.

 

przepraszam , przepraszam!A gdzie ugotowane w mundurkach ziemniaki i pokrojone w kostkę ? No gdzie?

Ano gdzieś miedzy śledziami a cebulą, bo w bezpośrednim kontakcie z buraczkami to buraki zaraz kartofelki zafarbowują

 

mniam, mniam :)

P.S. Majonez daję tak pół na pół ze śmietaną, a czasami nawet na czubku łyżeczki chrzanu , co by zaniepokoić z lekka kubki smakowe.........

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...