wilma 21.12.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Ojej naprawde fantastyczne przespsy n świąteczne pyszności tutaj tak podajecie... a może ktoś ma sprawdzony, niezbyt skąplikowany przepis na sernik taki z bakaliami albo z brzoskwinią... podrzucajcie przepisy póki nie jest za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.12.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 UKF- pierniki są przepyszne, mam nadzieję, że dotrwają do świąt Jeśli chodzi o śledzie to mam fajny przepis- Potrzebujemy: -kilogram śledzi -paczka czarnego pieprzu -główka czosnku -sól -olej -ocet Sledzie kroimy na kawałki (niezbyt małe), robimy zalewę: pieprz, trochę oleju, octu- do smaku, i czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę, lub miażdzymy. To wszystko mieszamy- próbujemy czy nam smakuje. Układamy śledzie w miseczce polewamy zalewą- mieszamy. Wkładamy wszsytko do słoika- żeby śledzie przeszły zalewą- około dwóch dni czekamy- i jemy. Wydaje się, że to paskudztwo śledzie, czosnek i pieprz- ale naprawdę śledzie są pycha a czosnku wcale nie czuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.12.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Pierniczki całuski bardzo dobre do dekoracji, zachowują kształt ...CIACH... Zrobilam calkiem spora ilosc tych pierniczkow. Teraz pachnie piernikami w calym domu choc leza sobie w pudle. Az sie boje co bedzie jak powiesze czesc na choince Dzis wieczorem bede je dekorowac lukrem Zeby nie bylo ze my ciagle tylko pierniki i sledzie to pozwole sobie zaproponowac makowki w mleku ulubiony smakolyk mojego meza-lasucha 40 dag sucharow lub bulki paryskiej lyzka cukru 2 lyzki rumu 50 dag maku litr mleka lyzka masla szklanka miodu pol laski wanilii 8-10 suszonych fig 10 dag siekanych rodzynek 10 dag siekanych orzechow 2 lyzki wiorkow kokosowych - mak zalac woda i zostawic na noc - na drugi dzien mak odcedzic i zemlec - zagotowac mleko z drobno posiekana wanilia, maslem i miodem - dodac mak i gotowac na malym ogniu ok 20 min czesto mieszajac - zdjac z ognia i przestudzic - rodzynki sparzyc, odsaczyc na sicie - figi drobno posiekac - figi, rodzynki i orzecy wymieszac z makiem - zagotowac 3-4 luzki wody z cukrem i wymieszac z rumem - skropic sucharki (lub kawalki bulki) - w salaterce ukladac na przemian warstwami sucharki i mase makowa (ostatnia warstwa powinien byc mak) - posypac wiorkami kokosowymi - mozna potem codziennie skrapiac woda z cukrem i rumem gdyby makowki za szyko przesychaly. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaśka 22.12.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 UKF,Dzięki za przepis na pierniczki, piekłam pół nocy - strasznie ich duzo ale są przepyszne. Troche zdazylam udekorowac - takim gotowym lukrem, odcielam rozek torebki i prosto na ciastka. Dzis wieczorem ciąg dalszy. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 22.12.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Proszę bardzo, cieszę się że smakują... Przede mną jeszcze trochę pieczenia i dekorowania Wesołych Świąt!!! Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.12.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Dzięki za przepisy.Zrobię tak śledzie. Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 22.11.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 czas już chyba odświeżyć zeszłoroczny wątek u mnie już od tygodnia dojrzewa ciasto na pierniczki wg przepisu UKF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 22.11.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Nasza tradycyjna potrawa wigilijna to wersja tej podanej przez Osowe Nikt nie przepada specjalnie za rybami, ale to wszyscy bardzo chetnie jedza. Robi sie szybko, nie wymaga duzo uwagi i jest bardzo smaczna: 50 deko filetow rybnych swiezych lub rozmrozonych 15 deko pieczarek 2 cebule 2 lyzki masla pol szklanki gestej smietany 3 lyzki parmezanu lub innego podsuszonego startego zoltego sera o ostrym smaku 3 lyzki tartej bulki lyzeczka slodkiej papryki pieprz, sol, olej do smazenia Obrane i umyte pieczarki pokroic na plasterki. Cebule obrac i obsmazyc na oleju razem z pieczarkami. Wylozyc do zaroodpornego naczynia. Na pieczarkach ulozyc filety rybne i piec okolo 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Maslo rozetrzec ze smietana, serem, sola i pieprzem. Sosem zalac goraca rybe, posypac tarta bulka i papryka. Zapiekac ponownie 15-20 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 22.11.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 keks • 30 dag mąki • kostka margaryny (250 dag) • 20 dag cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 5 jajek • 10 dag rodzynek • 5 dag suszonych śliwek bez pestek • 5 dag migdałów • 5 dag suszonych moreli • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1. Rodzynki namoczyć 5 minut w gorącej wodzie i osączyć( można namoczyć również w rumie lub olejku rumowym). Śliwki i morele pokroić na kawałki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć i posiekać. Wszystkie owoce i bakalie oprószyć mąką. 2. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie, owoce i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie – dodając po łyżce - połączyć z ciastem. 3. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię zwilżoną łyżką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni C. Ciasto zostawić jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku. 4. Lekko przestudzony keks wyjąć ostrożnie z formy i usunąć papier do pieczenia. Wierzch ciasta posypać przez sitko cukrem pudrem lub polać polewą czekoladą http://m.onet.pl/_m/c8a508670ee184444b01027c31db7fab,5,12.jpg Ew-ka co muszę zrobić, by taki keks dostać (jejuuu jak on ładnie wygląda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 23.11.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 keks • 30 dag mąki • kostka margaryny (250 dag) • 20 dag cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 5 jajek • 10 dag rodzynek • 5 dag suszonych śliwek bez pestek • 5 dag migdałów • 5 dag suszonych moreli • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1. Rodzynki namoczyć 5 minut w gorącej wodzie i osączyć( można namoczyć również w rumie lub olejku rumowym). Śliwki i morele pokroić na kawałki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć i posiekać. Wszystkie owoce i bakalie oprószyć mąką. 2. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie, owoce i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie – dodając po łyżce - połączyć z ciastem. 3. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię zwilżoną łyżką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni C. Ciasto zostawić jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku. 4. Lekko przestudzony keks wyjąć ostrożnie z formy i usunąć papier do pieczenia. Wierzch ciasta posypać przez sitko cukrem pudrem lub polać polewą czekoladą http://m.onet.pl/_m/c8a508670ee184444b01027c31db7fab,5,12.jpg Ew-ka co muszę zrobić, by taki keks dostać (jejuuu jak on ładnie wygląda). upiec zgodnie z przepisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.12.2005 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 To podciagam , bo tyle dobrych rzeczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 04.12.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Wykonalismy dzis z dzieciakami ciasto na pierniczki... ale bylo zabawy! Klei sie ta masa niesamowicie i troche sie teraz martwie, bo takiego kleistego dranstwa nikt nie rozwalkuje... Gdzies bylo napisane, ze troche sie robi bardziej zwarta po lezakowaniu... prawda jest? Wczoraj juz myszkowalismy wszedzie na wielkiej wyprawie prezentowo-rozrywkowej na zakupy szukajac fajnych foremek do wycinania swiatecznych ksztaltow, ale na razie bez efektu. Najdluzej utknelismy w dziale kuchennym wielkiego domu towarowego John Lewis... marzac, jak to bedzie w naszej kuchni w naszym domu... Bede probowac robic keks... wedlug przepisu Ew-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 04.12.2005 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Bede probowac robic keks... wedlug przepisu Ew-ki. i piernik ...koniecznie ..jest prosty i pyszny smakowicie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 05.12.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Ew-ka, ja też dołączam do grona osób które upieką piernik według Twojego przepisu dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia 07.12.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Ja mam pytanie dotyczące lukru...nie chciałabym ryzykować z surowym białkiem ze względu na małe dziecko, zatem jak zrobić ten z cytryną i cukrem pudrem...dodać do soku z cytryny trochę wody?! Sok ma być ciepły czy zimny?! Ten lukier zastygnie, czy będzie miękkawy? Matko, ile tego cukru mam dodać? Ktoś mi poda sprawdzony przepis na lukier bez białka? Kiedyś zrobiłam pierniczki( wg.jakiegoś przepisu z gazety) wyszły twarde jak kamienie, schowałam je do puszki i ....zapomniałam o nich Odnalazłam je prawie po roku Były miękkie, wilgotne i rozpływały się w ustach Świąt niedoczekały, mąż pożarł je wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubulek 07.12.2005 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Podaje przepis na makowiec: MAKOWIEC ZAWIJANY W KRUCHE CIASTO Skladniki: CIASTO 1/2 kg maki 1 margaryna 1/2 szklanki cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzka smietany 3 jaja (2 zoltka i jedno cale) MAK 1/2 maku bakalie 1 zoltko 1 lyzka masla zapach migdalowy mozna dodac 3 lyzki powidel sliwkowych SYROP 1/2 kg cukru 1/2 szklanki wody PRZEPIS 1/2 kg maku gotowac 2 godziny w wodzie. Odsaczyc i zmielic 2 razy. Z 1/2 szklanki wody i 1/2 cukru ugotowac syrop. Wymieszac z makiem i gotowac 15 minut na malenkim gazie, ciagle mieszajac. Mak wymieszac z bakaliami, dodac zapach, lyzke masla i 1 zoltko. Na koncu dodac ubita piane z 2 bialek. Wszystko wymieszac. Ciasto: Skladniki posiekac. Szybko zagniesc ciasto. Podzielic 2 czesci i MOCNO schlodzic !!! Wyjac 1 czesc ciasta i posypujac maka, rozwalkowac. Posmarowac ciasto bialkiem i wylozyc polowe masy makowej. Zwinac w rulon, koncowki ciasta zwinac pod spod. Ciasto zawinac w pergamin. To samo zrobic z 2 czescia ciasta. Blache posypac maka i ulozyc 2 rulony makowca. Piec w temp 180 stopni przez 50-60 minut. PORADA Ciasto musi byc mocno schlodzone, poniewaz bardziej zimne lepiej sie walkuje i zawija. Zycze wszystkim smacznego i pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inezka 08.12.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Pyszne i baaaaaaaaaaaardzo proste sledziki na ok. 1 polmisek... 1 cebule trzeba pokroic w drobna kosteczke, 2 wieksze kwaskowate jablka zetrzec na tartce, wymieszac cebulke z jablkami, dodac 1-2 lyzki smietany i...... prawie gotowe! Ulozyc ladnie najzwyklejsze sledziki z zalewy na polmisku i oblozyc powyzsza mieszanka. Na wierzch zielona pietruszka i wcinamy. PYCHA!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 08.12.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Przepis na zapodanie śledzi. Cały urok tego polega na tym, żeby robić to danie w przeźroczystej salaterze.Na spód tej salaterki układa się warstwę płatów śledziowych (ale nie tych z octu, tylko tych z paczek), na to sypie się warstwę cebuli w kostkę, na to warstwę pokrojonych w kostkę buraczków marynowanych, potem można wszystko powtórzyć. Wierzch (np po obwodzie) posypuje się drobno pokrojonym ugotowanym żółtkiem z jajek, a środek polewa się sporą ilością majonezu i posypuje się drobnyo pokrojonym białkiem i zieloną pietruszką. Podaje się nie wymieszane. Na stole "kroi" się jak tort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 08.12.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Wykonalismy dzis z dzieciakami ciasto na pierniczki... ale bylo zabawy! Klei sie ta masa niesamowicie i troche sie teraz martwie, bo takiego kleistego dranstwa nikt nie rozwalkuje... Gdzies bylo napisane, ze troche sie robi bardziej zwarta po lezakowaniu... prawda jest? Może podam przepis na ciasto, które się nie klei. Właśnie na Mikołajki zrobiłam take do szkoły dla dzieci - świetnie się bawiły bo ciasto konsystencji plasteliny 3 łyżki cukru 9 łyżek miodu 3 łyżki wody 1 op lub więcej (do smaku) przyparwy piernikowej 1 kg mąki 1,5 kostki smalcu ok. 200 g cukru 3 jajka 3 łyżeczki sody rozpuszczone w 3 łyżkach wody Z 3 łyżek cukru zrobić karmel, dodać miód i korzenie, dodać 3 łyżki wody - zestudzić. Do mąki dodać cukier, smalec - siekać trochę nożem. Zagniatać stopniowo dodając karmel z miodem, potem jajka. Ciasto jest ciężkie do wyrobienia. Jeśli nadal nie będzie spoiste i o konsystenncji średno twardej plasteliny (to zależy od miodu i jakości mąki) dodać więcej smalcu. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. Jeśli uznamy że ciasto jest za jasne można śmiało dodać kakao lub kawę rozpuszczalną ewentualnie karmel, można też dosmaczyć przyparwami np cynamonem skórką pomaranczową etc. Zabawa dla dzieci super bo pod ciasto do wałkowania nie trzeba dawać mąki i ręce też się nie lepią. A i jescze piec każdą ok 6 min w 180 200 stopniach. U mnie w tym roku cału dom i choinka będzie w słodkościach. Mam nawet pomysł na peurnikowy stroik na stół. Z tego ciasta koniecznie zróbcie np choinke z gwiadek lub domek albo żłobek wszystko sklejone wspomianym wcześniej lukrem z soku z cytryny i cukru pudru. (Ja żeby nie ucierać robię go mikserem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
feyrus 08.12.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Przepis na zapodanie śledzi. Cały urok tego polega na tym, żeby robić to danie w przeźroczystej salaterze. Na spód tej salaterki układa się warstwę płatów śledziowych (ale nie tych z octu, tylko tych z paczek), na to sypie się warstwę cebuli w kostkę, na to warstwę pokrojonych w kostkę buraczków marynowanych, potem można wszystko powtórzyć. Wierzch (np po obwodzie) posypuje się drobno pokrojonym ugotowanym żółtkiem z jajek, a środek polewa się sporą ilością majonezu i posypuje się drobnyo pokrojonym białkiem i zieloną pietruszką. Podaje się nie wymieszane. Na stole "kroi" się jak tort. przepraszam , przepraszam!A gdzie ugotowane w mundurkach ziemniaki i pokrojone w kostkę ? No gdzie? Ano gdzieś miedzy śledziami a cebulą, bo w bezpośrednim kontakcie z buraczkami to buraki zaraz kartofelki zafarbowują mniam, mniam P.S. Majonez daję tak pół na pół ze śmietaną, a czasami nawet na czubku łyżeczki chrzanu , co by zaniepokoić z lekka kubki smakowe......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.