Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności

Gość

Recommended Posts

"Mam termoobieg, wiec z temperatura jestem raczej ostrozna... Pierniczki pieklam w temperaturze 160 stopni przez 15 minut, ale poniewaz nie zdazyly zmieknac 8) nie wiem, czy to nie za dlugo... i czy nie za bardzo wyschly..."

Słyszałam, że do puszki w której przechowuje się pierniczki można włożyć plasterki cytryny- przyspiesza to mięknięcie ciastek. Moje od tygodnia już leżakują, mąż ostatnio sprawdzał i twierdził, że są coraz lepsze...chyba muszę schować puszkę :wink:

Katja, dzięki za info o lukrze :p

• Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Paprotko ja wszystko rozumiem, że ogólnie ludzie się tym nie zatruwają,

ale raz na ileś przypadków myślę, że może do tego dojść...

a pewnie !!

myślę, że największe zagrożenie jest przy zbyt pazernym przełykaniu - zakrztusic się można :o

ciku, a poważnie - uwaga o zachowaniu ostrożności jest tak ogólna, jak " kuchnia jest miejscem pełnym niebiezbieczeństw" :wink:

(sama się ostatnio oparzyłam wyjmując blachę z pierniczkami )

nawet mnie to zaintrygowało - no fakt ostrożności z surywymi jajkami nigdy nie za wiele - salmonellka czyha

o wiele groźniejsze jest jednak jadanie na pół miękko jajeczek, o tatarze, domowym majonezie i lodach nie wspominając albo ajerkoniaku ( chociaż tu to nie wiem..może zaraza ginie w spirycie)

mnie ostatecznie przekonuje pieczenie w 180 C - w takiej temperaturze się nie przezyją żadne pałeczki

a jak masz naprawdę stracha, to po prostu zrezygnuj z jajek w tym przepisie, pierniki i tak będa gut :D

udanego pierniczenia życzę !

acha

doczytałam gdziesi, że drzewiej ciasto na piernik zarabiano, gdy dziewczyna się rodziła, by je upiec w dniu jej ślubu. :D

Ja się wczoraj uporałam z pieczeniem pierniczków, wyszło około 200. Zastanawiam się czy lukrować je teraz czy jak już zrobią się bardziej miękkie.

piękny wynik :)

ja lukruję i czekoladzię na twardo, potem pakuję do puszki/ pudełka , spryskuję wodą i bronię jak niepodległości, dopóki nie zmiękkną :wink:

twarde zostawiam na choinkę

ja to jak zwykle mam jakis spozniony relfeks..calkiem przypadkowo natrafilam na przepis na pierniczki w jakiejs gazecie kilka dni temu.. i tak mnie natchnelo ze postanowilam je zrobic.. jednakze teraz przed swietami mam taki zawrot glowy ze z niczym sie nie wyrabiam.. i te pierniczki bede robic na ostatnia chwile..i tak sie wlasnie zastanawiam czy jesli to ciasto polezy tylko noc to czy da rade cos juz z tego zrobic???

ps.. spedzilam ok godziny czytajac wszystkie Wasze posty na ten temat;) ahhh i tak sie nakrecilam, ze najchetniej rzucilabym juz wszystko i zaczela je robic.... hola hola... niestety nie mam skladnikow..:( tak wiec zostawiam wszystko na jutro... jutro wyrobienie ciasta.. pojutrze pieczenie... a wieczorem w sobote lub w niedziele dekoracja..;) aaa zachowuje sie jak male dziecko..;)

fajny podałam przepis na sernik bez sera, co?

Dzieki za uwagę Ewak! żeby nie kręcić spróbuję usunšć post bez serka. :wink:

Oto prawidłowa wersja

SERNIK:

1 kg. sera białego

8-10 jajek

margaryna - pól kostki

1,5 szkl. cukru

dwa małe ugotowane w mundurkach kartofelki - 25 dkg

6 łyżek kaszy mannej

oczywiście mogą byc bakalie

i do dzieła:

Wbić zółtka do malaksera i ubić z cukrem (ja biorę 8 żółtek i jedno jajko) - nie cłay cukier zoataje rozpuszczony - nir trzeba się przejmować.

Zmienić łopatkę w malakserze na taką do ukręcania cista i kręcąc wspywać kolejno: pokruszony ser, pokrojoną margarynę, obrane i rozgniecione ziemniaczki oraz kaszę.

Na koniec ubić pianę z białek i wymieszać całoœć z bakaliami.

I do piekarnika - daję na 170, na 45 min.

Nie zrażajcie się kartoflem! To naprawdę rewelacyjny przepis po mojej pra-, pra- kiedys utrzymywany w tajemnicy :wink:

Smacznego

A pierniczki UKFa robię dziœ. Trochę wpadłam w panikę (stšd ta wizyta na forum), że tam jest albo cukier albo miód, ale ufff... wzięłam dobrze, na razie studzę, więc wszystko przede mnš.

No dobra....poddaję się :D , ale przynajmniej tego surowego ciasta z lodówki nie wyżerajta ludziska!!! :wink:

Ufff to dobrze, znaczy jesteś już w sekcie pierniczących :D

ps.. spedzilam ok godziny czytajac wszystkie Wasze posty na ten temat;) ahhh i tak sie nakrecilam (...) aaa zachowuje sie jak male dziecko.. :wink:

:lol:

skąd ja to znam

mój młody Piernik w ubiegłym roku zasnął na stole, a ja się bawiłam do rana prawie piernicząc i dekorując

to wciąga ! 8)

pozdrawiam

Ach te pierniczki zawojowały całym forum. Moje dojrzewają sobie na strychu, (na tarasie zjadłby kot) Zrobię je pewnie w niedzielę i włoże do pojemniczka niech sobie nabierają smaku. Mniam- w tamtym roku moje dziecię i nie tylko zajadało sie piernikami, że aż się uszy trzęsły. Fakt- był to kulinarny przebój wigilijny :D .

Aha z tego przepisu wychodzi naprawde dużo pierników- mozna sobie dobrze pojeść.

A u mnie pierniczki dojrzewają na balkonie. rzeczywiście OBLIZYWAŁAM PALUCHY!!!!!!!!! Pychaaaaa

powiedzcie teraz ile najkrócej muszą stać? Mogę upiec przed Świetami?

Monika no pewnie, że musisz przed świętami- przecież to pierniki na święta.

A u mnie pierniczki dojrzewają na balkonie. rzeczywiście OBLIZYWAŁAM PALUCHY!!!!!!!!! Pychaaaaa

powiedzcie teraz ile najkrócej muszą stać? Mogę upiec przed Świetami?

ważkie pytanie :)

najkrócej stac, żeby dojrzeć ?

czy najkrócej stać, żeby zmięknąc ?

ad.1 któregoś roku zapomniałam o nich ( teraz sobie wpisuję w kalendarz początek listodada i jest OK) i dojrzewały tylko 2 tygodnie - też były pycha

ad.2 w tygodniu poprzedzającym Święta ( czyli prawie już ) spokojnie wystarczy

ale !

ja je robie trochę wcześniej i w kilku rzutach

- twarde, bogato inkrustowane :lol: , robione z dzieciakami - jako ozdoby na chionkę - najwczesniej

- potem jako dodatek do prezentów gwiazdkowych

- ostatnie piekę na dzień - dwa przed Wigilią razem z innymi ciastami - czasem dotrwaja do Nowego Roku

ich jest po prostu dużo, kiedyś pierniczyłam się z nimi do ostatniej chwili, a tu jeszcze trzeba pudełeczka zrobić do nich etc.

no i kuchnia po takim seansie z 2- 3 dzieciaków z dodatkiem lukru, płynnej czekolady,nasionkami, pestkami, makiem i co tylko wyglada...ekhem.. no ten - wiadomo :)

wolę tę frajdę zaplanować sobie wczesniej :D

No to na życzenie przedstawiam keks makowy.

Jest bez spodu, ale mimo to (a może dlatego?) to pycha!!!!

Oto on:

2 szklanki maku

6 jajek

1,5 szklanki cukru

2 łyżki bułki tartej

zapach migdałowy

1 łyżeczka proszku do pieczeia

bakalie - na oko :wink:

Zalany wrzątkiem i namoczony (2-3 godz) mak przekręcić 2 razy przez maszynkę.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, utrzeć. Dodać bułkę, proszek, pianę z białek i bakalie. Piec ok. 30 min.

POLEWA:

1/2 kostki margaryny

1/2 szkl. cukru kryształowego

2 łyżki kakao

1 łyzka wody

Wymieszać składniki, wstawić na mały ogień i ogrzewać mieszając 5 min.

Polewać wystygnięty keks.

Słowo daję - rewelacja. Ja zawsze muszę robić podwójną porcję.

Smacznego.