Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki rekuperator posiada dodatkowe akcesoria typu włącznik(czasowy) w kuchni, wc

Recommended Posts

Witam, mam pytanie, szukam rekuperatorów które w swojej ofercie mają możliwość zastosowania dodatkowych włączników zwiększających wyciąg. Chodzi mi np o takie przyciski w kuchni , WC po naciśnięciu zwiększyć wyciąg na określony czas i powrót to standardowego trybu pracy, wiadome ze to będzie działać na cały budynek, ale chyba fajna opcja ?

jak ktoś coś takiego przerabiał proszę o info.

Zehnder takie coś ma, ale w nowych modelach wymaga dokupienia dodatkowego modułu.

Na etapie budowy przewidziałem kable pod takie włączniki w kuchni i łazienkach, potem Zehnder wypuścił nowy model, który już nie miał takiej funkcji. Nie kupiłem modułu i nie mam włączników.

Z perspektywy czasu wydaje mi się, że nie jest to konieczne, bo mam sterownik ścienny, gdzie mogę to włączyć oraz aplikację i też mogę nadzorować pracę reku z telefonu.

no tak, ale trzeba wszędzie z tym telefonem biegac i szukać apki by to włączyć, włącznik czasowy chyba lepiej by się sprawdził. np. Wychodzisz spod prysznica i szukaj tel. by zwiększyć wyciąg, a tu masz przycisk i już po sprawie, ja pod tym kontem myślę. Jak przychodzi ktoś z poza domowników to tez apki raczej nie ma :) Edytowane przez mihau#1

no tak, ale trzeba wszędzie z tym telefonem biegac i szukać apki by to włączyć, włącznik czasowy chyba lepiej by się sprawdził. np. Wychodzisz spod prysznica i szukaj tel. by zwiększyć wyciąg, a tu masz przycisk i już po sprawie, ja pod tym kontem myślę. Jak przychodzi ktoś z poza domowników to tez apki raczej nie ma :)

Niekoniecznie...bo rekuperator wykrywa, nagły wzrost wilgotności i sam włącza większy bieg, po wyrównaniu wilgotności zmniejsza do zadanego.Nie potrzeba ani apki ani przycisku.

Niekoniecznie...bo rekuperator wykrywa, nagły wzrost wilgotności i sam włącza większy bieg, po wyrównaniu wilgotności zmniejsza do zadanego.Nie potrzeba ani apki ani przycisku.

I jak nagle zimą wzrośnie z 30 do 50% to przewentyluje? Czy latem, jak będzie 65% wewnątrz, i więcej i cieplej na zewnątrz to będzie wietrzenie non stop?

czyli co lepiej stosować czujniki wilgotności ?, a co w przypadku, gdy nie korzystamy z prysznica w łazience i nie ma większej wilgotności bo korzystamy z samego wc ?, czy nie lepiej wtedy stosować właśnie dodatkowy przycisk wymuszający wywiew ? Edytowane przez mihau#1

czyli co lepiej stosować czujniki wilgotności ?, a co w przypadku, gdy nie korzystamy z prysznica w łazience i nie ma większej wilgotności bo korzystamy z samego wc ?, czy nie lepiej wtedy stosować właśnie dodatkowy przycisk wymuszający wywiew ?

Nie wiem, czy są bardziej inteligentne rozwiązania. W moim reku zarówno czujnik CO2, wilgotności jak i przycisk do przewietrzania działają bardzo podobnie - zwierają złącze sygnałowe do masy. Czyli cała "logika" jest zaszyta w czujniku/przycisku. To on decyduje, czy wietrzyć. W praktyce logiki zero - tylko przekroczenie ustawionego poziomu CO2/wilgotności aktywuje wietrzenie... Co ma średni sens nawet, przy optymalnym umiejscowieniu czujnika (a mierzenie tego na uśrednionym wywiewie to już całkiem bezsen.

Jakiś sens ma spięcie z okapem czy ręczne włączanie jak jest potrzeba.

Jeśli mamy równoważenie przepływu, to spinanie z okapem też nie do końca ma sens. Włączam czasem wyciąg w kuchni i nie ma żadnego problemu.

CO2 nie mierzę - wymiana 40% w ciągu godziny. W ciągu dnia gdy sam byłem ws domu ustawiałem 25%, ale empiryczne odczucia jednak wskazywały, że to zbyt mała wymiana. Wilgotność mierzę i reguluję poprzez włączanie i wyłączanie nawilżacza kiedy jest za niska. Gdy będzie za wysoka, będzie włączana chłodnica na nawiewie żeby zbić wilgotność bezwzględną.

Bazując narazie na 3 czujnikach w domu, rozbieżności między wilgotnością powietrza są naprawdę nieduże, więc póki co używam salonu jako pomieszczenie referencyjnego.

Jeśli mamy równoważenie przepływu, to spinanie z okapem też nie do końca ma sens. Włączam czasem wyciąg w kuchni i nie ma żadnego problemu.

Włączenie okapu oznacza "gotuję" i należy włączyć funkcję "wietrzenie". Oczywiście że spinanie okapu z wentylacją nie ma sensu - tym bardziej przy okapie pracującym w trybie pochłaniacza warto zwiększyć obroty rekuperatora.

Bazując narazie na 3 czujnikach w domu, rozbieżności między wilgotnością powietrza są naprawdę nieduże, więc póki co używam salonu jako pomieszczenie referencyjnego.

U mnie w pomieszczeniu gdzie schnie pranie jest zdecydowanie wyższe. W kuchni przy gotowaniu też.

co do okapu w kuchni też planuję, ale tylko sam filtr węglowy bez podłączenia z went. grawitacyjną. Chyba dobre rozwiązanie, tłuszcz z częścią zapachów idzie do filtra a resztę zrobi wyciąg z reku.

Dużo opcji zaproponowaliście, muszę temat przemyśleć, podstawa to wybrać dobry rekuperator by później nie żałować wyboru :).

U siebie mam wentylator w spiżarni, który wyciąga opary z kuchni tuż nad płytą w ścianie.

Mam opcję powrotu poprzez przestawienie zwrotnicy i montaż filtra węglowego na wypadek gdyby wyciąg w kuchni powodował spadek wydajności odzysku ciepła, ale póki co nie zauważyłem żeby coś takiego się działo. Filtry węglowe w okapach są z reguły bardzo małe, do tego wentylatory głośne, dlatego robiłem niestandardowe rozwiązanie.

U mnie w łazience po prysznicu wilgotność dobijała do >90%. Teraz ustawione tak, że powyżej 60% startuje wietrzenie(nie ma problemu zmienić/wyłączyć na lato). Lepiej, ale dalej dobija do > 70% i trochę paruje. Najlepiej sprawdza się włączenie wietrzenia zaraz przed wejściem pod prysznic.

WM nie nadaje się do gotowania flaków. Tzn. nic nie pomoże. :rolleyes:

A jak długo taka wilgotność utrzymuje się w łazience? U mnie też paruje na te kilka minut, ale szybko schodzi z lustra. Aczkolwiek u mnie w piku dochodzi do max 70%.

W salonie i jadalni mam mocno przewymiarowaną wentylację. Przez 3 miesiące nawet nie mieliśmy podłączonego wentylatora i zapachy w bardzo ograniczonym stopni przechodziły do jadalni. Generalnie dawała radę. Przy smażeniu trochę było czuć, ale było to mało uciążliwe, ale wtedy i wietrzenie niewiele zmeiniało. Wyciąg w kuchni załatwił sprawę.

Właśnie instaluję w HA kalkulator do przeliczania wilgotności bezwzględnej, punktu rosy i komfortu termicznego. Będę starał się programować tak by zachować optymalne parametry wilgotności i temperatury.