mihau1 19.04.2020 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Witam, mam pytanie, szukam rekuperatorów które w swojej ofercie mają możliwość zastosowania dodatkowych włączników zwiększających wyciąg. Chodzi mi np o takie przyciski w kuchni , WC po naciśnięciu zwiększyć wyciąg na określony czas i powrót to standardowego trybu pracy, wiadome ze to będzie działać na cały budynek, ale chyba fajna opcja ? jak ktoś coś takiego przerabiał proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.04.2020 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Łatwiej będzie znaleźć urządzenia, które takiej funkcji - nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihau1 20.04.2020 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 _John dzięki za odpowiedz , nie takiej oczekiwałem. Z tego co znalazłem to takie opcję maja AERISnext, ,Zehnder ComfoAir, Vasco - który najlepszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 20.04.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Zehnder takie coś ma, ale w nowych modelach wymaga dokupienia dodatkowego modułu. Na etapie budowy przewidziałem kable pod takie włączniki w kuchni i łazienkach, potem Zehnder wypuścił nowy model, który już nie miał takiej funkcji. Nie kupiłem modułu i nie mam włączników. Z perspektywy czasu wydaje mi się, że nie jest to konieczne, bo mam sterownik ścienny, gdzie mogę to włączyć oraz aplikację i też mogę nadzorować pracę reku z telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihau1 21.04.2020 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) no tak, ale trzeba wszędzie z tym telefonem biegac i szukać apki by to włączyć, włącznik czasowy chyba lepiej by się sprawdził. np. Wychodzisz spod prysznica i szukaj tel. by zwiększyć wyciąg, a tu masz przycisk i już po sprawie, ja pod tym kontem myślę. Jak przychodzi ktoś z poza domowników to tez apki raczej nie ma Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez mihau#1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 21.04.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 no tak, ale trzeba wszędzie z tym telefonem biegac i szukać apki by to włączyć, włącznik czasowy chyba lepiej by się sprawdził. np. Wychodzisz spod prysznica i szukaj tel. by zwiększyć wyciąg, a tu masz przycisk i już po sprawie, ja pod tym kontem myślę. Jak przychodzi ktoś z poza domowników to tez apki raczej nie ma Niekoniecznie...bo rekuperator wykrywa, nagły wzrost wilgotności i sam włącza większy bieg, po wyrównaniu wilgotności zmniejsza do zadanego.Nie potrzeba ani apki ani przycisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Niekoniecznie...bo rekuperator wykrywa, nagły wzrost wilgotności i sam włącza większy bieg, po wyrównaniu wilgotności zmniejsza do zadanego.Nie potrzeba ani apki ani przycisku. I jak nagle zimą wzrośnie z 30 do 50% to przewentyluje? Czy latem, jak będzie 65% wewnątrz, i więcej i cieplej na zewnątrz to będzie wietrzenie non stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.04.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Thessla z modułem expansion też to ma. I nawet miałem tego używać, ale jak zamontowałem czujniki wilgotności to uznałem, że nie ma to żadnego sensu. Bez zwiększania wyciągu cała wilgoć jest usuwana w 10 min. Ten niebieski pik w łazience to prysznic: https://lh3.googleusercontent.com/mMHHMq5zBmDSwnzMGD0LnFLKn6GmTb0gCUs1IZpGBYfDKTKjPngstcqaK7ffvg0VqAnASVyIi6bjNzjNR9Um0qz9FNjA3TbZG9SZJ0pvlxSaY6Klg2hXnSaMypceX__yBZIkhKvADQzpe3z9RzNUdeqTUgD8xDqqh0h2kzs4flk3ByzrrZwIi_XcYjvTMnJSWlJ3LKmxdFmu3Azdc6lLMP6BhhUUe7yyGuJYEIcr0o4fGA_IEhMPePgpJt4vahQCegJu6BG58t_GSyu55QoF-s0z8mLWTQnkZttOaoLVajgn5cZI24klaZrH4jxGjepVlNEWwTLaea5k4DEQbAzwAMVguFhNMQMvAkGyGlNT0KXhQ1uAIWNaLpRIxZrpPxmG3V7i2BgVxE2MWtQLwsJQ8GWIg4zzZ6rLgurasfDvgLNkrH7h8r1HS3e7E4ESJs5ZIEr9EGCvRql3AJLjuV-Qnw6rpAd715Yn3d7Qy0hYq-h7iPb4yiW12XQ7KfYekyJMF-iOgPPsQ0i_ZnOkCrgmOtCno9j8eAj5UdhZ6zoJEGaiBKMcRHJKsNuEEMkGwIC-er6gdE0hGoZBiVVCKP964aKLUQ_I3KXStg32bLrbXf_Jzhzx72_KaNjZ-P1mfBv68Wu1_XMVdk349bo5B1LhP1EBS_e5amU274q3YHetO_Nu7GF9BnJhvPRD9yE4iquadWmDBqr38fm26Hgb_tNTJZ-eh79rGZ5WTWqdZIxsJqE-bj0XY_eD3CB5=w1440-h289-no No i tak jak napisał Kaizen, latem możesz tylko pogorszyć sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihau1 21.04.2020 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) czyli co lepiej stosować czujniki wilgotności ?, a co w przypadku, gdy nie korzystamy z prysznica w łazience i nie ma większej wilgotności bo korzystamy z samego wc ?, czy nie lepiej wtedy stosować właśnie dodatkowy przycisk wymuszający wywiew ? Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez mihau#1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.04.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Nie wiem jak u innych, ale u mnie nie ma żadnego problemu z zapachami. Jeśli wyciąga wilgoć w 10 min, to zapachy w 5 min. Czy jest sens to przyśpieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 czyli co lepiej stosować czujniki wilgotności ?, a co w przypadku, gdy nie korzystamy z prysznica w łazience i nie ma większej wilgotności bo korzystamy z samego wc ?, czy nie lepiej wtedy stosować właśnie dodatkowy przycisk wymuszający wywiew ? Nie wiem, czy są bardziej inteligentne rozwiązania. W moim reku zarówno czujnik CO2, wilgotności jak i przycisk do przewietrzania działają bardzo podobnie - zwierają złącze sygnałowe do masy. Czyli cała "logika" jest zaszyta w czujniku/przycisku. To on decyduje, czy wietrzyć. W praktyce logiki zero - tylko przekroczenie ustawionego poziomu CO2/wilgotności aktywuje wietrzenie... Co ma średni sens nawet, przy optymalnym umiejscowieniu czujnika (a mierzenie tego na uśrednionym wywiewie to już całkiem bezsen. Jakiś sens ma spięcie z okapem czy ręczne włączanie jak jest potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.04.2020 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Jeśli mamy równoważenie przepływu, to spinanie z okapem też nie do końca ma sens. Włączam czasem wyciąg w kuchni i nie ma żadnego problemu. CO2 nie mierzę - wymiana 40% w ciągu godziny. W ciągu dnia gdy sam byłem ws domu ustawiałem 25%, ale empiryczne odczucia jednak wskazywały, że to zbyt mała wymiana. Wilgotność mierzę i reguluję poprzez włączanie i wyłączanie nawilżacza kiedy jest za niska. Gdy będzie za wysoka, będzie włączana chłodnica na nawiewie żeby zbić wilgotność bezwzględną. Bazując narazie na 3 czujnikach w domu, rozbieżności między wilgotnością powietrza są naprawdę nieduże, więc póki co używam salonu jako pomieszczenie referencyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Jeśli mamy równoważenie przepływu, to spinanie z okapem też nie do końca ma sens. Włączam czasem wyciąg w kuchni i nie ma żadnego problemu. Włączenie okapu oznacza "gotuję" i należy włączyć funkcję "wietrzenie". Oczywiście że spinanie okapu z wentylacją nie ma sensu - tym bardziej przy okapie pracującym w trybie pochłaniacza warto zwiększyć obroty rekuperatora. Bazując narazie na 3 czujnikach w domu, rozbieżności między wilgotnością powietrza są naprawdę nieduże, więc póki co używam salonu jako pomieszczenie referencyjnego. U mnie w pomieszczeniu gdzie schnie pranie jest zdecydowanie wyższe. W kuchni przy gotowaniu też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.04.2020 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 W kuchni przy gotowaniu na pewno będzie wyższe - u siebie kuchni akurat nie mierzę. Ale nie powoduje żadnej zmiany w jadalni/salonie, które są z kuchnią połączone. Pytanie czy w takiej sytuacji jest sens zwiększać intensywność wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2020 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Pytanie czy w takiej sytuacji jest sens zwiększać intensywność wentylacji? Jak kiedyś ugotujesz flaki (takie kupione surowe) to nie będziesz pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.04.2020 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Do takich akcji mam wyciag tuż nad płytą. Z niewielkim ciągiem wyciąga wszystko znad garnka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihau1 22.04.2020 05:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 co do okapu w kuchni też planuję, ale tylko sam filtr węglowy bez podłączenia z went. grawitacyjną. Chyba dobre rozwiązanie, tłuszcz z częścią zapachów idzie do filtra a resztę zrobi wyciąg z reku. Dużo opcji zaproponowaliście, muszę temat przemyśleć, podstawa to wybrać dobry rekuperator by później nie żałować wyboru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.04.2020 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 U siebie mam wentylator w spiżarni, który wyciąga opary z kuchni tuż nad płytą w ścianie. Mam opcję powrotu poprzez przestawienie zwrotnicy i montaż filtra węglowego na wypadek gdyby wyciąg w kuchni powodował spadek wydajności odzysku ciepła, ale póki co nie zauważyłem żeby coś takiego się działo. Filtry węglowe w okapach są z reguły bardzo małe, do tego wentylatory głośne, dlatego robiłem niestandardowe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.04.2020 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 U mnie w łazience po prysznicu wilgotność dobijała do >90%. Teraz ustawione tak, że powyżej 60% startuje wietrzenie(nie ma problemu zmienić/wyłączyć na lato). Lepiej, ale dalej dobija do > 70% i trochę paruje. Najlepiej sprawdza się włączenie wietrzenia zaraz przed wejściem pod prysznic. WM nie nadaje się do gotowania flaków. Tzn. nic nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.04.2020 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 A jak długo taka wilgotność utrzymuje się w łazience? U mnie też paruje na te kilka minut, ale szybko schodzi z lustra. Aczkolwiek u mnie w piku dochodzi do max 70%. W salonie i jadalni mam mocno przewymiarowaną wentylację. Przez 3 miesiące nawet nie mieliśmy podłączonego wentylatora i zapachy w bardzo ograniczonym stopni przechodziły do jadalni. Generalnie dawała radę. Przy smażeniu trochę było czuć, ale było to mało uciążliwe, ale wtedy i wietrzenie niewiele zmeiniało. Wyciąg w kuchni załatwił sprawę. Właśnie instaluję w HA kalkulator do przeliczania wilgotności bezwzględnej, punktu rosy i komfortu termicznego. Będę starał się programować tak by zachować optymalne parametry wilgotności i temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts