Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest zrobione?

Akwinata

Recommended Posts

Cześć,

postanowiłem zbudować u siebie wiatę na 2 samochody. Wymiary mniej więcej 6m szerokości, 6, może 6,5m długości. Nie chcę żeby było widać, że jest to drewniane, więc dopuszczałem masę różnych rozwiązań, ale przeglądając net znalazłem coś, co w pełni mi odpowiada i mniej więcej taki chciałbym finalny efekt:

wiata.jpg

I teraz kwestia zasadnicza - domyślam się, że słupy są lane i zbrojone, do tego pogrubione styropianem i otynkowane. Z tym żaden problem. Zauważyłem jednak, że belki poziome (te pod dachem) na słupach są stosunkowo niewielkie, ale bardzo równe - wątpliwe więc, aby było to drewno - nawet suche będzie po jakimś czasie miało "łuk" po środku. Czy ma ktoś pomysł z czego i jak to może być zrobione? Myślałem co prawda o normalnie o szalunku, zbrojeniu, podstemplowaniu i zalaniu w poziomie takiej belki, ale nie do końca jestem przekonany, czy na takiej długości będzie to miało ręce i nogi. Jakieś pomysły? :)

Może spytasz projektanta? Może zamówisz projekt? Uwentualnie PnB?

Pytanie nie brzmiało "czy ktoś ma pomysł kto może wiedzieć z czego to jest zrobione" ;) Nie, nie zamówię projektu wiaty - w razie czego zrobię ją inaczej. To nie są rzeczy, za które jestem skłonny płacić. Nie wiem też co to jest PnB. Bardzo bym prosił o odpowiedzi, które mogą mi coś przybliżyć.

To zapewne belki stalowe pomalowane na biało i siding panel jako wykończenie - ten dach na foto waży pewnie jakieś 5 ton.

W sumie zapomniałem napisać, że w moim przypadku to nie byłaby dachówka tylko blachodachówka - tak aby pasowało do domu i altany obok, więc będzie to konstrukcja o wiele lżejsza. Mówisz, że to belki stalowe? Myślisz, że to teownik/dwuteownik jakoś sprytnie obłożony w kwadrat czy po prostu belka kwadratowa? W razie czego jak to zastąpić, żeby się nie gięło, nie trzeba było po środku stawiać słupa i było trwałe? Może faktycznie zrobić szalunek, podstęplować, zrobić "belkę" zbrojeniową z drutu 12-ki i zalać (profil wyszedłby np. 12x18)? Będzie to się trzymało?