Akwinata 19.04.2020 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Cześć, postanowiłem zbudować u siebie wiatę na 2 samochody. Wymiary mniej więcej 6m szerokości, 6, może 6,5m długości. Nie chcę żeby było widać, że jest to drewniane, więc dopuszczałem masę różnych rozwiązań, ale przeglądając net znalazłem coś, co w pełni mi odpowiada i mniej więcej taki chciałbym finalny efekt: I teraz kwestia zasadnicza - domyślam się, że słupy są lane i zbrojone, do tego pogrubione styropianem i otynkowane. Z tym żaden problem. Zauważyłem jednak, że belki poziome (te pod dachem) na słupach są stosunkowo niewielkie, ale bardzo równe - wątpliwe więc, aby było to drewno - nawet suche będzie po jakimś czasie miało "łuk" po środku. Czy ma ktoś pomysł z czego i jak to może być zrobione? Myślałem co prawda o normalnie o szalunku, zbrojeniu, podstemplowaniu i zalaniu w poziomie takiej belki, ale nie do końca jestem przekonany, czy na takiej długości będzie to miało ręce i nogi. Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.04.2020 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Może spytasz projektanta? Może zamówisz projekt? Uwentualnie PnB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.04.2020 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 To zapewne belki stalowe pomalowane na biało i siding panel jako wykończenie - ten dach na foto waży pewnie jakieś 5 ton.( dachówki na oko jest ok 3 t) więc słupy to zapewne tak jak twierdzisz beton i zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akwinata 20.04.2020 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Może spytasz projektanta? Może zamówisz projekt? Uwentualnie PnB? Pytanie nie brzmiało "czy ktoś ma pomysł kto może wiedzieć z czego to jest zrobione" Nie, nie zamówię projektu wiaty - w razie czego zrobię ją inaczej. To nie są rzeczy, za które jestem skłonny płacić. Nie wiem też co to jest PnB. Bardzo bym prosił o odpowiedzi, które mogą mi coś przybliżyć. To zapewne belki stalowe pomalowane na biało i siding panel jako wykończenie - ten dach na foto waży pewnie jakieś 5 ton. W sumie zapomniałem napisać, że w moim przypadku to nie byłaby dachówka tylko blachodachówka - tak aby pasowało do domu i altany obok, więc będzie to konstrukcja o wiele lżejsza. Mówisz, że to belki stalowe? Myślisz, że to teownik/dwuteownik jakoś sprytnie obłożony w kwadrat czy po prostu belka kwadratowa? W razie czego jak to zastąpić, żeby się nie gięło, nie trzeba było po środku stawiać słupa i było trwałe? Może faktycznie zrobić szalunek, podstęplować, zrobić "belkę" zbrojeniową z drutu 12-ki i zalać (profil wyszedłby np. 12x18)? Będzie to się trzymało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 20.04.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 A po co chcesz okładać słupy styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akwinata 21.04.2020 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Żeby je optycznie pogrubić. Wg mnie ładniej wygląda bardziej masywny słup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts