Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka szerokość 15m - ściana od sąsiada

Adzikus

Recommended Posts

Witam,

od niedawna jestem właścicielem połowy bliźniaka i chcę go rozbudować. Moja działka ma szerokość 15m. Z tego co się zorientowałem zgodnie z prawem mogę od strony sąsiada wybudować ścianę nawet do 1,5 jeśli w niej nie będzie otworów okiennych i drzwiowych. I z tym jestem ok. Jednakże ja na tej ścianie chciałbym mieć kilka okien. Zatem w/g prawa musiałbym ścianę postawić max 4m od sąsiada.

I tu mam pytanie, czy jednak gdybym uzyskał zgodę od sąsiada na przybliżenie tej ściany z oknami do np. 3m od jego granicy to czy Urząd wyrazi na to zgodę?

Pytam dlatego, że ów sąsiad kiedyś przyszedł do poprzedniej właścicielki mojego domu i ona mu się zgodziła na to żeby on sobie rozbudował dom i postawił ścianę bliżej niż przepisy. Dzięki temu on ma ścianę z oknami i drzwiami ok 2,5m od granicy ze mną. No ale to było kiedyś. A czy teraz gdybym uzyskał od niego zgodę na przybliżenie to Urząd zgodzi mi się, pomimo że prawo stanowi inaczej? Czy to że sąsiad się zgadza to ma wpływ na cokolwiek czy prawo jest ponadto i koniec. I to że sąsiedzi się zgadzają na bliższe usadowienie ścian nie ma znaczenia?

Dziękuję

A czy teraz gdybym uzyskał od niego zgodę na przybliżenie to Urząd zgodzi mi się, pomimo że prawo stanowi inaczej?

- zgoda tu nie ma znaczenia ! - wszystko musi pokrywać się z obowiązującymi przepisami budowlanymi.

- jeśli byłoby tak, jak piszesz, byłby misz-masz w zagospodarowaniu i prawdopodobnie mocno przekroczone parametry pożarowe

( np. odległości minimalnych między budynkami )