Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie balkonu

anzelm

Recommended Posts

Witam.

Bardzo proszę o udzielenie porady.

Jestem w trakcie wykańczania budynku mieszkalnego.

Mam problem z izolacją balkonów. Mianowicie balkony zostały wylane wraz z płytą stropową w poziomie bez spadków.

Aktualnie są to płyty betonowe z zamocowanym na obrzeżach opierzeniem z blachy przykrytej paskami papy.

Balkony są od dołu zaizolowane styropianem.

Balkony są położone 10 cm poniżej posadzki wewnątrz budynku.

Podczas dni deszczowych w kilku miejscach woda z balkonów przesiąka do środka budynku tworząc na tynku mokre plamy.

Prawdopodobnie dzieje się to na styku futryn balkonowych oraz z narożników gdyż na moje nieszczęście przed położeniem elewacji nie wywinąłem pod nią papy na narożnikach.

Planowo teraz na balkony powinien iść styrodur wyprofilowany ze spadkiem, wylewka z hydroizolacja i gres.

Pytanie: jak ,czym i na którym etapie zabezpieczyć łączenia z futryną i narożnikami?

Nie chce pruć elewacji w celu wywinięcia papy. Gdzieś czytałem że najlepiej zasmarować styki żywicą.......

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam i dziękuję

dla balkonów oraz miejsc szczególnych budynku sprawdzają się rozwiązania SYSTEMOWE z prawidłowym układem warstw termicznych, wodoszczelnych, np. ATLAS, SOPRO, ... inne, w tym powiązania stolarki z izolacjami, zakończeniem balkonu, odwodnieniem, montażem balustrad zewnętrznych, itd

Witam.

Tak wiem ,że są rozwiązania systemowe gdzie producent zaleca 10 różnych warstw itd. Mi chodzi o podejście praktyczne. Mam dostęp do materiałów Mapei czy Sika ale jak postąpić w moim przypadku? Czy styki zakleić jakąś taśmą systemową czy nawet EPDM? Czy na beton powinienem dać najpierw pierwsza warstwę hydroizolacji?

przy grubości ocieplenia max 8 cm (od płyty balkonu do posadzki jest 10 cm a jeszcze gres z klejem musi wejść))....zachowując spadek 1% na metrze, to na dole balkonu zrobi mi się cieńsza warstwa wylewki która teoretycznie będzie bardziej podatna na pękanie. Jeśli zamówię styrodur już wyprofilowany ze spadkiem to grubość wylewki wszędzie będzie taka sama....więc chyba lepiej jak myślę.