Loopezik 20.04.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Witam wszystkich.Szukam rozsądnego rozwiązania na CWU i klimatyzację w 100m2 domku jednorodzinnym (2+2 osoby) w okresie letnim. Pomyślałem o PC z wykorzystaniem chłodnego powietrza do 1 pokoju 16m2, koszt pompy 7-8 tys., 200L CWU około 50 stopni, niewielki wzrost rachunków za prąd. Czy powyższe "wyliczenia" z grubsza trzymają się kupy?Trochę poczytałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na ile taka pompa sprawdzi się jako klima, może ktoś ma doświadczenia i podpowie na ile jest w stanie schłodzić takie pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.04.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Na 16 m2 moze wystrarczy .Ale bedziesz musiał zaczynać grzac wode rano . Przez 6-8 godzin będzie chłodziła i na wieczór będzie ciepła woda . Rachunki nie wzrosną ( w lecie ) bo to ciepło za darmo. Normalnie klima to 3,5 kW chłodu a ta pompka to 1,5 kW chłodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loopezik 20.04.2020 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Czyli nie ustawiam temperatury CWU, którą chcę uzyskać, tylko np. godziny pracy pompy? I nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, czy żeby uzyskać zadowalający efekt klimy, to będzie musiała te 6-8 h pracować? Jak też rozumiem, najlepszy efekt uzyskam, jak będzie pracować w godzinach najcieplejszych, np. 11-17(19)? CWU potrzebuję w zasadzie dopiero po 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.04.2020 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 ta pompka to 1,5 kW chłodu. Która PC do CWU ma 1,5kW mocy chłodniczej? Trzeba też zadać sobie pytanie, ile CWU potrzeba. Raczej za mało, by było gdzie przepompować wystarczającą ilość kWh i wystarczy ze dwie godziny akurat w tanim okienku w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loopezik 20.04.2020 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 CWU przydałoby się ze 150 L, ale nie bardzo rozumiem reszty "Raczej za mało, by było gdzie przepompować wystarczającą ilość kWh i wystarczy ze dwie godziny akurat w tanim okienku w dzień." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.04.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 CWU przydałoby się ze 150 L, ale nie bardzo rozumiem reszty "Raczej za mało, by było gdzie przepompować wystarczającą ilość kWh i wystarczy ze dwie godziny akurat w tanim okienku w dzień." 150l CWU (4,5m3/mies) to sporo. 2+2 w bloku zużywaliśmy mniej niż połowę tego. Ciepło do zasobnika CWU pompa ciepła dostarcza częściowo z gniazdka, częściowo z powietrza. Optymistycznie można przyjąć, że 1/3 z gniazdka, 2/3 z powietrza. Do ogrzania 150litrów potrzebujesz nieco ponad 8kWh. Z czego z powietrza zabierzesz schładzając je góra 5,5kWh (dla przypomnienia moje zużycie to płowa tego). Czyli w ciągu doby będziesz w stanie dostarczyć tyle chłodu. Pytanie jest takie, czy po południu, gdy tak naprawdę chłodu potrzebujesz, masz zasobnik pełen zimnej wody? Jeżeli nie, to nie upchasz w nim tych 8 kWh ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loopezik 21.04.2020 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Może jeszcze inaczej, chciałbym tyle mieć, ale pewnie, jak piszesz, średnio będę zużywał tego połowę, chodzi o to, żeby w razie czego była ta woda. Czyli, jak np o 13 będę już miał wodę ciepłą, to i chłodu już nie uzyskam z tej konstrukcji? Chłód będę miał wtedy, kiedy woda będzie podgrzewana, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Czyli, jak np o 13 będę już miał wodę ciepłą, to i chłodu już nie uzyskam z tej konstrukcji? Chłód będę miał wtedy, kiedy woda będzie podgrzewana, tak? Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loopezik 21.04.2020 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 No to gitara, w dzień wody nie potrzebuję, więc nastawiam na "grzanie", a co za tym idzie i "chłodzenie", na godziny np. 12-19 i będzie banglać, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2020 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 No to gitara, w dzień wody nie potrzebuję, więc nastawiam na "grzanie", a co za tym idzie i "chłodzenie", na godziny np. 12-19 i będzie banglać, tak? Przez godzinę czy dwie owszem (zależy, ile trzeba będzie wody dogrzać i o jaką temperaturę). Potem będziesz miał pełny zasobnik ciepłej wody i "klima" wyłączy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.04.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Która PC do CWU ma 1,5kW mocy chłodniczej? . np. https://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-pcwu-dla-cwu/pompa-ciepla-z-podgrzewaczem-wody-pcwu-200ek-23kw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loopezik 22.04.2020 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 No to kolejne pytanie. Z racji, że mam instalację CO z boilerem 80L, a interesuje mnie podgrzewanie CWU i ewentualnie efekt klimatyzacji, to chyba wystarczy zainstalować coś takiego:- Pompa ciepła 2,5 KW DROPS M 4.1,- POMPA CIEPŁA ZE STEROWNIKIEM KROMMLER WM 3,6 kW,- POMPA CIEPŁA POWIETRZNA do CWU KROMMLER 3,6 kW,i podłączyć do istniejącego boilera, tak?A jak będzie dawać radę, to można zainstalować większy zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loopezik 22.04.2020 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 A toto co za ustrojstwo?Ariston lydos hybrid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loopezik 23.04.2020 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Może ktoś podpowiedzieć, czy podłączając taką pompę j. w. do bojlera, który już mam, uzyskam to samo, co z pompy z wbudowanym bojlerem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2020 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Może ktoś podpowiedzieć, czy podłączając taką pompę j. w. do bojlera, który już mam, uzyskam to samo, co z pompy z wbudowanym bojlerem? Masz bojler z jak długą wężownicą? Którą konkretnie pompę masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loopezik 24.04.2020 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie mam pojęcia, zwykły bojler 80L. Np. taka https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-2-5-kw-drops-m-4-1-produkt-polski-9146473842 Generalnie chodzi mi o wybraniu rozwiązania jak najtańszego, bo skoro pompa ze zbiornikiem kosztuje powiedzmy 6 tysi, a taka 4, a bojler mam, to może... Ale jeżeli "to się nie uda", to śmiało mi to wytknijcie proszę Bo np. w PC ze zbiornikiem, na schemacie wygląda, że wężownicy jest spory kawał, a nie wiem, jak to wygląda w zwykłym bojlerze. Nie wiem, na co zwrócić uwagę. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez Loopezik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2020 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Nie mam pojęcia, zwykły bojler 80L. "Zwykły" nie ma wężownicy, więc nie podepniesz do niego PC. O ile mamy podobną definicję "zwykłego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loopezik 24.04.2020 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Nie no, z wężownicą, mniej więcej taki: https://www.ceneo.pl/7405021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 To trzeba się wgryźć w dokumentację i sprawdzić, jaką moc przeniesie dana wężownica przy przepływie i dT jaką dostarczy pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loopezik 24.04.2020 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Sorry, ale nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. Nie mam dokumentacji bojlera, nie wiem co to dT. Wygląda mi na to, że będę potrzebował PC ze zbiornikiem. Dzięki za zainteresowanie tematem. Wszelkie kolejne sugestie mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts