Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła jako klimatyzator

Loopezik

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Szukam rozsądnego rozwiązania na CWU i klimatyzację w 100m2 domku jednorodzinnym (2+2 osoby) w okresie letnim. Pomyślałem o PC z wykorzystaniem chłodnego powietrza do 1 pokoju 16m2, koszt pompy 7-8 tys., 200L CWU około 50 stopni, niewielki wzrost rachunków za prąd. Czy powyższe "wyliczenia" z grubsza trzymają się kupy?

Trochę poczytałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na ile taka pompa sprawdzi się jako klima, może ktoś ma doświadczenia i podpowie na ile jest w stanie schłodzić takie pomieszczenie.

Czyli nie ustawiam temperatury CWU, którą chcę uzyskać, tylko np. godziny pracy pompy? I nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, czy żeby uzyskać zadowalający efekt klimy, to będzie musiała te 6-8 h pracować? Jak też rozumiem, najlepszy efekt uzyskam, jak będzie pracować w godzinach najcieplejszych, np. 11-17(19)? CWU potrzebuję w zasadzie dopiero po 19.

ta pompka to 1,5 kW chłodu.

Która PC do CWU ma 1,5kW mocy chłodniczej?

Trzeba też zadać sobie pytanie, ile CWU potrzeba. Raczej za mało, by było gdzie przepompować wystarczającą ilość kWh i wystarczy ze dwie godziny akurat w tanim okienku w dzień.

CWU przydałoby się ze 150 L, ale nie bardzo rozumiem reszty "Raczej za mało, by było gdzie przepompować wystarczającą ilość kWh i wystarczy ze dwie godziny akurat w tanim okienku w dzień."

150l CWU (4,5m3/mies) to sporo. 2+2 w bloku zużywaliśmy mniej niż połowę tego.

Ciepło do zasobnika CWU pompa ciepła dostarcza częściowo z gniazdka, częściowo z powietrza. Optymistycznie można przyjąć, że 1/3 z gniazdka, 2/3 z powietrza. Do ogrzania 150litrów potrzebujesz nieco ponad 8kWh. Z czego z powietrza zabierzesz schładzając je góra 5,5kWh (dla przypomnienia moje zużycie to płowa tego). Czyli w ciągu doby będziesz w stanie dostarczyć tyle chłodu. Pytanie jest takie, czy po południu, gdy tak naprawdę chłodu potrzebujesz, masz zasobnik pełen zimnej wody? Jeżeli nie, to nie upchasz w nim tych 8 kWh ciepła

Może jeszcze inaczej, chciałbym tyle mieć, ale pewnie, jak piszesz, średnio będę zużywał tego połowę, chodzi o to, żeby w razie czego była ta woda.

Czyli, jak np o 13 będę już miał wodę ciepłą, to i chłodu już nie uzyskam z tej konstrukcji? Chłód będę miał wtedy, kiedy woda będzie podgrzewana, tak?

No to gitara, w dzień wody nie potrzebuję, więc nastawiam na "grzanie", a co za tym idzie i "chłodzenie", na godziny np. 12-19 i będzie banglać, tak?

Przez godzinę czy dwie owszem (zależy, ile trzeba będzie wody dogrzać i o jaką temperaturę). Potem będziesz miał pełny zasobnik ciepłej wody i "klima" wyłączy się.

No to kolejne pytanie. Z racji, że mam instalację CO z boilerem 80L, a interesuje mnie podgrzewanie CWU i ewentualnie efekt klimatyzacji, to chyba wystarczy zainstalować coś takiego:

- Pompa ciepła 2,5 KW DROPS M 4.1,

- POMPA CIEPŁA ZE STEROWNIKIEM KROMMLER WM 3,6 kW,

- POMPA CIEPŁA POWIETRZNA do CWU KROMMLER 3,6 kW,

i podłączyć do istniejącego boilera, tak?

A jak będzie dawać radę, to można zainstalować większy zbiornik.

Nie mam pojęcia, zwykły bojler 80L.

Np. taka https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-2-5-kw-drops-m-4-1-produkt-polski-9146473842

Generalnie chodzi mi o wybraniu rozwiązania jak najtańszego, bo skoro pompa ze zbiornikiem kosztuje powiedzmy 6 tysi, a taka 4, a bojler mam, to może... Ale jeżeli "to się nie uda", to śmiało mi to wytknijcie proszę ;)

Bo np. w PC ze zbiornikiem, na schemacie wygląda, że wężownicy jest spory kawał, a nie wiem, jak to wygląda w zwykłym bojlerze.

Nie wiem, na co zwrócić uwagę.

Edytowane przez Loopezik