Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój pierwszy budynek - kurnik - prośba o poradę.

Szyraf

Recommended Posts

Wysłany: 2020-04-17, 14:24 Kurnik bez doświadczenia - pytania

Hej,

Jestem w trakcie budowy kurnika. Natomiast niestety budowanie nie jest w zakresie moich umiejętności, więc radzę sobie jak umiem :)

Kurniczek ma być nie za dużo bo 3x3,2m w zewnętrznych wymiarach. Postanowiłem go, posadowić na bloczkach fundamentowych podwójnych.

Na razie wygląda tak:

IMG_20200412_195239431_small.jpg

zaimpregnowane 10x10 po owodzie i 10x5 w śrdoku

Na to chcę dać mfp 22m (w sumie już jest tylko nie mam aktualnego zdjęcia) i zastanawiam się nad konstrukcją ścian i dachu. Ściany pomyślałem, żeby dać drewno c24 45x95 (co 62,5 cm żeby płyty mfp łatwo dać), ale nie wiem czy to nie za wąskie i do tego dać folie z dwóch stron (wiatr i paroizolacja) i od środka MFP 12 mm. Do środka chciałem dać wełnę, ale z tego co widzę to ma wymiary albo 5 albo 10 cm. Pytanie czy 10 cm wepchnę skoro słupki mają być 95mm i czy taka grubość na ścianę i dach będzie ok ?

Ogólnie tak koncepcyjnie to chciałbym uzyskać coś takiego jak w załączeniu. Są dwie wersje z dachem jedno i dwu spadowym. Raczej idę w kierunku dwuspadowego.

2020-04-17 12_43_03-proper_shape_12.skp - SketchUp Make.jpg2020-04-17 12_43_24-proper_shape_12.skp - SketchUp Make.jpg2020-04-20 15_01_03-proper_shape_12_dwuspad_ver_b.skp - SketchUp Make.jpg2020-04-20 15_01_29-proper_shape_12_dwuspad_ver_b.skp - SketchUp Make.jpg

Możecie doradzić czy to w ogóle ma sens, albo co ewentualnie zmienić w koncepcji ?

Co do konstrukcji nic nie poradzę, pamiętaj aby było szczelne a otwory wentylacyjne zabezpiecz siatka stalową z oczkami 1, max. 1,5 cm aby zwierzątko kunopodobne nie miało wyżerki. Otwory większe niż 1cm w drewnie powiększy czyli przystosuje za jedną, dwie noce. Jeśli usłyszysz w nocy raban w kurniku to będzie po ptokach. Co nie zeżre, to łeb urwie. Jeśli wejście dla kur będzie podnoszone do góry (uchylne lub w szynach ) , to musi być blokada aby łapą nie podniosła. Potrafi unieść nawet dachówkę, gdy jest przycięta i mniej waży. :(