Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

taraz z płyt tarasowych

anzelm

Recommended Posts

Witam.

Przygotowuje się do wykonania tarasów w moim nowo budowanym domu.

Do tej pory cały czas upierałem sie przy deskach kompozytowych. Teraz jednak bardzo mnie zainteresował temat tarasów z płyt tarasowych.

Czy ktoś z Państwa ma doświadczenie z takimi tarasami? Problem u mnie jest taki żę odległość od podłoża do wymaganego poziomu tarasu to około 70 cm.

Zatem zastanawiam się nad odpowiednim rozwiązaniem a w szczególności jak załatwić sprawę obrzeży.

Czy kroś z Państwa miał może styczność z takim materiałem tarasowym i może polecić jakiegoś sprawdzonego producenta?

Pozdrawiam

Witam.

Bardzo dziękuję za przesłane wizualizacje.

U mnie tarasy nie będą miały schodków w dół. Będą raczej jak niski balkon ogrodzony balustradami

Pytanie jak je zbudować. Gdyby posadzka była nisko to nie byłoby problemu. Ułożyłbym palisadę lub jakieś inne obrzeża a płyty tarasowe posadowił na podbudowie jak kostke betonową. Niestety w moim przypadku tarasy będa wysoko zatem muszę wykonać fundament. Tarasy maja mieć wielkość: dwa skrajne 250x200 a środkowy 520x200 cmm.

Myślałem aby po obrycie postawić na ławie betonowej ściany z bloczków B15, w środek nasypac piachu, zagęścić i od góry wylac płyte betonowa 10 cm.

Tylko jak wtedy kłaść takie płyty tarasowe? Trzeba je kłaść chyba na podkładkach ale wtedy co z odprowadzeniem wody która sie dostanie pod płyty tarasowe? Przecież musze jakoś obrobić powstały fundament aby jakos wygladał? Oczywiście sa rozwiązania ale bardzo drogie:

https://renoplast.pl/filmy-instruktazowe/taras-podniesiony-wentylowany-montaz-z-profilem-w30r

tarasy.jpg

• 2 weeks później...